23 °C Budapest
10 megdöbbentő tény a munkáról: ezért nem mindegy, mennyit dolgoztatnak

10 megdöbbentő tény a munkáról: ezért nem mindegy, mennyit dolgoztatnak

2016. április 24. 07:01

A mai munkaerőpiacon az állás biztonsága az egyik legfontosabb tényező és a munkaidő rugalmassága számít a legkevésbé. Pedig nagyon fontos lenne, hogy minden munkahely figyelemmel legyen a munkavállalóinak testi és lelki egészségre is.

A biztonság mindenek felett

Ma a munkaerőpiacon azok a munkavállalók vannak a legjobb helyzetben, akik az önmegvalósítók csoportjába tartoznak, vagyis fontos számukra, hogy a munka érdekes és hasznos legyen. Ebbe a csoportba azonban az alkalmazottaknak csak kevesebb, mint a harmada tartozik.

A munkavállalók jóval több, mint a fele tartja nagyon fontosnak az állásbiztonságot, de sokan vannak azok is, akik szerint a jó kereset az, ami igazán meghatározó egy munkahelyen - világít rá a TÁRI Omnibusz kutatása.


A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a legkevésbé azt tartjuk fontosnak, hogy szabadon dönthessünk arról, hogy mikor és mennyit dolgozunk. A munkavégzés és az állás többi jellemzőjének megítélésében nincsenek nagy különbségek: fontosnak tartjuk, hogy legyenek karrier lehetőségek, hogy érdekes és hasznos munkát végezhessünk, a munka társas volta vagy mások segítése csak fontos vagy kissé fontos számunkra.

Kinek mennyire fontos a munka?

Egy nemzetközi összehasonlító kutatásban keresték a választ arra a kérdésre, hogy mennyire tölt be fontos szerepet az életünkben a munka. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik számunkra a munka és a 43-52 évesek számára a legfontosabb. Ezután azonban gyorsan veszít a fontosságából, a nyugdíjas évek kezdete körül (60 év felett)  a munka helyett már más dolgok válnak fontossá az emberek életében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kik dolgoznak a legtöbbet?

A munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hiszen ennek felborulása komoly negatív stressz forrást jelent, ami pedig életünk mindkét területére nagy hatással lehet. Ez probléma pedig elsősorban a gyermekes munkavállalókat érinti. A legtöbbet a párkapcsolatban lévő, és az egyedülálló gyermekes nők dolgoznak: átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel - derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból.

A munka-magánélet egyensúlyának megszűnése nagyobb leterheltséget okoz, és az időbeosztás felborulásához, valamint viselkedésbeli változás miatti konfliktusokhoz is vezethet a családban és a munkahelyen egyaránt.

Ezek a konfliktusok alapvető kihatással vannak a családi és társas életre, valamint a munkahelyi teljesítőképességre, ezért az egyénnek és a munkáltatónak egyaránt érdeke a munka és szabadidő egyensúlyának fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?