Így nyúlják le az 1 százalékodat, jól gondold meg kinek adod

Pénzcentrum
2014. május 16. 05:33

Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat. Sok visszaélésről hallani, de ma már egyre több felületen kaphatsz hiteles információt az egyes alapítványokról. Nem kis vagyonról dönthetsz, tavaly 25 milliárd forintról rendelkezhetett a magyar társadalom.

Vészesen közel a személyi jövedelemadó bevallás határideje, és ha még nem tudod, melyik civil szervezetnek és vallási intézménynek ajánlod fel 1-1 százalékodat, illene sürgősen döntened. Alig pár napod maradt: a határidő május 20. A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegőrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében pedig idén már tizennyolc elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

A gyakorlatban az 1 százalékos nyilatkozattétel sokféleképpen működhet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványának segítségével készíted el - postai vagy elektronikus úton - a bevallásodat, akkor annak egy csatolmányában (EGYSZA nyomtatvány) nyilatkozhatsz mind civil, mind pedig egyházi 1 százalékodról. De külön is postára adhatod, a bevallástól függetlenül, ha előzőleg lemaradt volna. Arra nagyon figyelj, hogy az egyházi esetében a technikai számot (négyjegyű szám), a civilnél pedig az adószámot helyesen tüntesd fel.

Ha valaki nem rendelkezik, vagy hibásan tölti ki (legtöbb esetben ez a helytelen adószámot, illetve technikai számot jelenti) a nyilatkozatát, a pénz az állami költségvetésbe kerül. Ez utóbbi esetben az adóhatóság értesít a felajánlás elutasításáról. Egy esetben lehet utólag kérelmezni a pótlást, ha önhibádon kívül nem nyilatkoztál, ha nem te vagy a felelős a hibáért. Amennyiben igazolni tudod vétlenségedet, akkor igazolási kérelem, melyben leírod az okokat és körülményeket, és újra elküldöd az 1+1 százalékod felajánlását. Majd az adóhatóság tájékoztat a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Tavaly csupán a 25 milliárd forint alig több mint feléről tett a lakosság nyilatkozatot, úgyhogy érdemes figyelni a felajánláskor.

Bár évről évre szigorodik azon szervezetek ellenőrzése, amik ezeket az 1 százalékokat kapják, mégis vannak visszaélések. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzés során óriási visszaéléseket tapasztaltak például két, gyermekmentéssel foglalkozó alapítványnál. Ezek négy év alatt csaknem egymilliárd forintot kaptak, de csak kevesebb mint hetven millió forintot fordítottak a támogatottakra. A fennmaradó hatalmas összeget "lepapírozták", azaz a magáncélú, túlárazott eszközbeszerzésekről és tevékenységekről kiállított számlákkal igazolták kiadásaikat mint jogos költséget.

Egyre több lehetőség nyílik arra, hogy ellenőrzésed alatt tartsd 1 százalékod sorsát, illetve könnyen tájékozódhatsz előre az adott intézményről. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy könnyebb legyen védekezni a csalók ellen.

Pénzcentrum.hu EGYSZA tippjei:

  • 1.Ki a kizárt? Nézd meg a NAV honlapján az 1 százalék felajánlás részesedésből kizárt szervezeteket.

    MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

    Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 2. Ne a reklámok alapján dönts! A reklámhadjárat nem feltétlenül jelenti azt, hogy nemes a cél, vagy hogy valóban arra megy a pénz, mint amire hirdetik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, akikről sokat hallunk, és első helyen állnak a találati listákon a böngészőnkben, azok becsületes intézmények.

  • 3. Személyes ismeretség, ajánlás alapján válassz! Érdemes körbekérdezni családodban, baráti körödben, kinek milyen tapasztalata van az efféle felajánlásokkal kapcsolatban. Előfordulhat, hogy egy ismerős közelről (vagy akár közvetve) ismer egy-egy szervezetet, vagy annak munkáját, így nyugodt szívvel tudja neked ajánlani.

  • 4.Tájékozódj! Próbálj meg minél több információt szerezni az adott intézményről, mielőtt nekik adod a pénzed. Honlapjukon jó esetben fel vannak tüntetve a vezetőség tagjai, a dolgozók. Olvass híreket, nézz utána, nincs-e valamilyen kétes ügyben megemlítve a nevük, nincs-e összefonódás valamilyen másik rossz hírű intézménnyel.

  • 5. Etikai Kódex. A civil szervezetek önkéntesen csatlakozhatnak az Adománygyűjtő Szervezetek Etikai Kódexéhez. Szigorú ellenőrzésnek vetik alá őket, hogy megfelelnek-e az elvártaknak. Az alapértékek a következők: hitelesség, törvényesség, átláthatóság, nyilvánosság. Így aki az Etikai Kódexnek megfelel garantálja, hogy az adományokat, amiket eljuttatnak hozzá, valóban arra a célra fordítja, amire ígérte.

  • 6. Adhat.hu, nonprofit.hu, átláthatóság.eu. Itt tevékenységi kör és elhelyezkedés alapján kereshetsz az alapítványok között. A weboldalak célja, hogy csak olyan szervezetek szerepeljenek az adatbázisaikban, melyek megbízhatók, működésük átlátható.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?