11 °C Budapest

Nem éri meg betegnek lenni: augusztustól csökken a táppénz

2009. július 30. 06:20

Az Országgyűlés által májusban elfogadott törvénymódosítás nyomán augusztus elsejétől a táppénz mértéke egységesen 10 százalékkal csökken, és a napi táppénznek is felső határa született.

A társadalombiztosításra fordított kiadásokat évek óta igyekeznek csökkenteni, így a táppénz-szabályokat is többször módosították az évek során, igaz a jogosultsági feltételek, az összeg kiszámítása, a mérték, az időtartam tekintetében jelentős változások nem következtek be. Májusban ismét módosításokat szavaztak meg a parlamentben.

Korábban - pontosabban július 31-ig - a keresőképtelenség első 15 munkanapjára, vagyis a betegszabadság időtartamára a kereset 80 százaléka járt a biztosítottaknak, amit teljes egészében a munkáltató fizetett ki. A módosítások nyomán augusztus elsejétől már csak bér 70 százaléka jár a munkavállalónak.

Valódi táppénzről az ennél hosszabb ideig tartó keresőképtelenség esetén beszélhetünk, amikor is korábban, ha valaki otthon volt beteg, akkor fizetése 70 százalékát kapta, ha kórházban, akkor átlagkeresetének 60 százalékát vihette haza. Most mindkettő 10-10 százalékponttal csökkent. Hetven százalék azonban korábban is csak akkor járt, ha legalább kétéves, folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezett a munkavállaló, ennél rövidebb biztosítási jogviszony esetén csak hatvan százalékot fizetett az OEP, ami a törvénymódosítás nyomán 50 százalékra csökkent.

A baleseti táppénz mérték egyelőre nem nem változik. E körben változás 2010. január 1-től lesz, mely szerint a jogszabály külön választja majd az úgynevezett úti üzemi balesetet (lakástól munkahelyig, illetve munkahelytől lakásig). A baleseti táppénz mértéke 100 %, mely az úti baleset esetében 10 százalékponttal csökken, azaz 90 százalék lesz 2010 január 1-től.

Fontos változás a táppénz egy napra járó összegének maximalizálása is, amit korábban nem szabályozott a törvény: ez nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér négyszeresének, a biztosítási jogviszony megszűnését követően pedig a minimálbér másfélszeresének harmincad részét.

Ami nem változott...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A táppénz kiszámítási módja alapvetően nem változott. A táppénz összegének meghatározásánál az egyik legfontosabb kérdés, hogy a munkavállaló rendelkezett-e legalább 180 naptári napi jövedelemmel, ahol csak a rendszeres jövedelmet lehet figyelembe venni.

Ha a táppénz kezdőnapja előtti naptári évben volt 180 napig jövedelmünk, akkor az arra a naptári évre érvényes átlagkeresetünk alapján állapítják meg a táppénzt. Ha előző évben nem dolgoztunk 180 napot, akkor a táppénz kezdő napját megelőző naptól visszafelé számított 180 naptári napi jövedelemből kell a táppénz összegét kiszámítani.

Ha egyáltalán nem rendelkezünk 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér a táppénz alapja, kivéve ha a tényleges jövedelmünk nem éri el a minimálbért, mert akkor a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.

Ezen kívül nem változott a táppénz összegének megállapításánál figyelembe vehető juttatások köre sem.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem