26 °C Budapest

Keddtől ismét változás!

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 08:20

Az új tanévtől érvényes változások kibővítik a diákhitelre jogosultak körét, jelentősen egyszerűsítik az ügymenetet, valamint a költségtérítéses hallgatók számára lehetőséget biztosítanak a magasabb havi kölcsönösszeg felvételére is.

Ősztől az eddigi 35 helyett már 40 éves korig lehet igényelni a diákhitelt. Szeptembertől szinte minden 40 év alatti hazai, sőt már bármely EGT-tagország akkreditált felsőoktatási intézményébe beiratkozott magyar állampolgárságú hallgató is jogosult a diákhitelre. E mellett - bizonyos feltételekkel - egyes, hazánkban tanuló külföldi állampolgárok is felvehetik ezt a kedvező kölcsönt.

A diákhitel választható összegei továbbra is a havi 15, 21, 25, illetve 30 ezer forint. A költségtérítéses képzésben résztvevő hallgatók - ha vállalják a majdani magasabb törlesztő hányadot - ennél többhöz, évi 400 000 forinthoz (havi 40 ezer Ft) is hozzájuthatnak.

Kedvezőbben alakul a törlesztés megkezdésének időpontja. Mostantól nem azonnal, hanem csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap 1. napjától kell elkezdeni a törlesztést. Ez a rendelkezés méltányolja, hogy a friss diplomások nagy része általában nem azonnal helyezkedik el.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országban közel 1500 helyen - egyes postahivatalokban és az együttműködő pénzintézetek kijelölt fiókjaiban - keddtől szerezhetők be és adhatók le az igénylésekhez szükséges új nyomtatványok. Azoknak, akiknek még nincs diákhitel-szerződésük, de már az első, október 13-i kifizetésből részesülni szeretnének, legkésőbb szeptember 15-ig be kell nyújtaniuk a szükséges papírokat, és addig be is kell iratkozniuk a tanintézetükbe.

A változásokból adódó előnyök a Diákhitel Központtal korábban szerződött ügyfelekre is érvényesek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?