15 °C Budapest

Még várnunk kell, de van remény!

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 15:00

Az tény, hogy a lakás-és fogyasztási cikkek árai jóval alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában és a fejlettebb országokban, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a bérek nagysága meg sem közelíti az Európai Uniós tagállamok átlagát.


A környező országok közül csupán Szlovákiában keresek kevesebbet az Uniós állampolgárok, mint magyar társaik. A gazdasági növekedésnek és fejlődésnek köszönhetően azonban több-kevesebb idő alatt felzárkózhatunk az Európai Uniós bérekhez - azonban az elemzők szerint ez az időszak a jelenlegi növekedés alapján csupán 30 év alatt valósulhat meg.

Az utóbbi nyolc évben jelentősen növekedett a minimálbér és a közszféra keresete hazánkban, ám még ez sem elég ahhoz, hogy felzárkózzunk az EU-s tagállamokhoz.

Egy a Magyar Nemzetben megemlített példa szerint egy német titkárnő hatszor annyit keres, mint egy magyar kollégája, egy magyar mérnök tízed annyit keres, mint egy ír társa, az osztrák átlagbér négy és félszerese a magyar fizetésnek. A vásárlóerő paritáson mért fizetés sem közelíti meg a fejlettebb nyugati országokét.

A Európai Munkáltatók Szövetségének kimutatása szerint a magyar átlagbérek az európai rangsor végén kullognak. A ranglista élén a dánok állnak, őket követik a svájciak, norvégok és a liechtensteini lakosok. Az első és a tizedik (Hollandia) helyezett között csaknem dupla annyi a különbség, így a dánok kétszer annyit vihetnek haza, mint a szintén jómódú holland dolgozók.

A lista legvégét Szerbia, Albánia, Ukrajna és Moldova zárja, ahol még a magyarországi szinthez képest is rettenetes alacsonyak a bérek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?