28 °C Budapest

Még várnunk kell, de van remény!

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 15:00

Az tény, hogy a lakás-és fogyasztási cikkek árai jóval alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában és a fejlettebb országokban, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a bérek nagysága meg sem közelíti az Európai Uniós tagállamok átlagát.


A környező országok közül csupán Szlovákiában keresek kevesebbet az Uniós állampolgárok, mint magyar társaik. A gazdasági növekedésnek és fejlődésnek köszönhetően azonban több-kevesebb idő alatt felzárkózhatunk az Európai Uniós bérekhez - azonban az elemzők szerint ez az időszak a jelenlegi növekedés alapján csupán 30 év alatt valósulhat meg.

Az utóbbi nyolc évben jelentősen növekedett a minimálbér és a közszféra keresete hazánkban, ám még ez sem elég ahhoz, hogy felzárkózzunk az EU-s tagállamokhoz.

Egy a Magyar Nemzetben megemlített példa szerint egy német titkárnő hatszor annyit keres, mint egy magyar kollégája, egy magyar mérnök tízed annyit keres, mint egy ír társa, az osztrák átlagbér négy és félszerese a magyar fizetésnek. A vásárlóerő paritáson mért fizetés sem közelíti meg a fejlettebb nyugati országokét.

A Európai Munkáltatók Szövetségének kimutatása szerint a magyar átlagbérek az európai rangsor végén kullognak. A ranglista élén a dánok állnak, őket követik a svájciak, norvégok és a liechtensteini lakosok. Az első és a tizedik (Hollandia) helyezett között csaknem dupla annyi a különbség, így a dánok kétszer annyit vihetnek haza, mint a szintén jómódú holland dolgozók.

A lista legvégét Szerbia, Albánia, Ukrajna és Moldova zárja, ahol még a magyarországi szinthez képest is rettenetes alacsonyak a bérek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?