-2 °C Budapest

1 milliárddal több, vagy 800 millióval kevesebb? - nézőpont kérdése

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:19

Szombat hajnalra összhozták az unió miniszterelnökei a közösség 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó pénzógyi keretét, mely Magyarországnak 22.6 milliárd eurót irányoz elő. Ez 1 milliárd euróval több, mint a legutolsó, december eleji brit javaslat, de kb. 800 millióval kevesebb, mint a júniusi luxemburgi tervezet. Ebből adódik a kétségkívül fontos eredmény eltérő értelmezése a hazai politikai életben.

Míg a kormány azt emeli ki, hogy Csehország után Magyarországnak jut egy főre vetítve a hét év alatt a legtöbb felzárkóztatási támogatás (kb. 320 euró), addig az ellenzék azt hangoztatja, hogy a megállapodással 200 milliárd forintot vett ki a kormány az emberek zsebéből (800 millió euróval kevesebbet kapunk a luxemburgi javaslatnál). Véleményünk szerint inkább örülni kellene, hogy a nehéz tárgyalásokból ilyen eredménnyel tudtunk kijönni. Egyes információk szerint a lengyelek mellett hazánk tartott ki legtovább egy esetleges vétó mellett a brit ajánlatra. Szakértők szerint nem feltétlenül a kiharcolt összeg a legfontosabb, hanem az, hogy ezt le tudjuk-e majd hívni megfelelő projektekkel.

A hét évre vonatkozó pénzügyi terv kiadási főösszege végül a közösségi GNI 1.045%-ára emelkedett a december eleji brit javaslat 1.026%-os arányához képest (melyben a most debütáló Angela Merkel német kancellárnak komoly szerepet tulajdonítanak). Ez összegszerűen 862.36 milliárd eurót tesz ki, mintegy 13 milliárd euróval többet a londoni javaslatnál).

A megállapodásban a britek a nekik járó éves mezőgazdasági visszatérítésből (rebate) további 2.5 milliárd euróról mondtak le (összesen 10.5 milliárd euróról) kizárólag az új tagállamok támogatásának növelése érdekében. Emiatt Tony Blair hazájában ismét éles bírálatokat kapott.

Blair a rebate csökkentését, vagy esetleges eltörlését az unió teljes mezőgazdasági politikájának felülvizsgálatához kötötte, de végül a jelentős ellenállás miatt feladta álláspontját és belement a rebate csökkentésébe. (Az uniós büdzsémegállapodás azért is érdekes, mivel a hét végén Hong Kongban tető alá hozott WTO-megállapodásban a mezőgazdasági exporttámogatások 2013-ig történő megszüntetéséről határoztak. Az eredeti terv 2010 volt, de a 7 éves uniós büdzsé 2013-ig elvileg bebetonozta ezeket).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az uniós csúcstalálkozón született megállapodásban (a december eleji brit javaslatnak megfelelően) rögzítésre került a 85%-os uniós társfinanszírozás lehetősége (felzárkóztatási célú fejlesztések), emellett az önkormányzatokat nem sújtja az ÁFA-fizetés az uniós források után (ezek számítások szerint 3.5-3.5 milliárd euróval tehermentesítik a magyar költségvetést). A Közép-Magyarországnak a britek által javasolt 140 millió eurós többlettámogatás is benne maradt a csomagban (a régió a fejlettségi szintje miatt elesne bizonyos támogatásoktól).

Fontos az is: sikerült elérni, hogy az uniós kohéziós források a lakásfelújításokra is használhatók, és kikerült a brit javaslatból a "szociális" jelző. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eredmények értékelésekor elmondta, hogy a megállapodás egyetlen nagyobb hiányossága, hogy az ún. n+3-as szabályt csak 2010-ig, és nem 2013-ig alkalmazhatják a tagállamok (a tárgyévet követően kettő, illetve három éven belül a pénzek elvesznek, ha azt az adott tagállam nem használja fel). Emiatt azonban túlzó lett volna a vétót alkalmazni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint inkább politikai, mint gazdasági sikerről lehet beszélni a megállapodás kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az Európai Bizottságban 25.9, míg az Európai Parlamentben 24.9 milliárd eurós Magyarországnak járó támogatásról született kompromisszum, ehhez képest visszalépés a 22.6 milliárd euró.

Érdemes végül megjegyezni azt is, hogy az uniós büdzsé kérdésében a végső szót az Európai Parlament mondja majd ki. A testület elnöke, Josep Borrel máris jelezte, hogy ők korábban a most elfogadottnál mintegy 20 milliárd euróval nagyobb kiadási főösszeget javasoltak. Arra lehet tehát számítani, hogy a most kialkudott, egyes országoknak járó támogatási összegek kissé még emelkedni fognak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem