1 milliárddal több, vagy 800 millióval kevesebb? - nézőpont kérdése

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:19

Szombat hajnalra összhozták az unió miniszterelnökei a közösség 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó pénzógyi keretét, mely Magyarországnak 22.6 milliárd eurót irányoz elő. Ez 1 milliárd euróval több, mint a legutolsó, december eleji brit javaslat, de kb. 800 millióval kevesebb, mint a júniusi luxemburgi tervezet. Ebből adódik a kétségkívül fontos eredmény eltérő értelmezése a hazai politikai életben.

Míg a kormány azt emeli ki, hogy Csehország után Magyarországnak jut egy főre vetítve a hét év alatt a legtöbb felzárkóztatási támogatás (kb. 320 euró), addig az ellenzék azt hangoztatja, hogy a megállapodással 200 milliárd forintot vett ki a kormány az emberek zsebéből (800 millió euróval kevesebbet kapunk a luxemburgi javaslatnál). Véleményünk szerint inkább örülni kellene, hogy a nehéz tárgyalásokból ilyen eredménnyel tudtunk kijönni. Egyes információk szerint a lengyelek mellett hazánk tartott ki legtovább egy esetleges vétó mellett a brit ajánlatra. Szakértők szerint nem feltétlenül a kiharcolt összeg a legfontosabb, hanem az, hogy ezt le tudjuk-e majd hívni megfelelő projektekkel.

A hét évre vonatkozó pénzügyi terv kiadási főösszege végül a közösségi GNI 1.045%-ára emelkedett a december eleji brit javaslat 1.026%-os arányához képest (melyben a most debütáló Angela Merkel német kancellárnak komoly szerepet tulajdonítanak). Ez összegszerűen 862.36 milliárd eurót tesz ki, mintegy 13 milliárd euróval többet a londoni javaslatnál).

A megállapodásban a britek a nekik járó éves mezőgazdasági visszatérítésből (rebate) további 2.5 milliárd euróról mondtak le (összesen 10.5 milliárd euróról) kizárólag az új tagállamok támogatásának növelése érdekében. Emiatt Tony Blair hazájában ismét éles bírálatokat kapott.

Blair a rebate csökkentését, vagy esetleges eltörlését az unió teljes mezőgazdasági politikájának felülvizsgálatához kötötte, de végül a jelentős ellenállás miatt feladta álláspontját és belement a rebate csökkentésébe. (Az uniós büdzsémegállapodás azért is érdekes, mivel a hét végén Hong Kongban tető alá hozott WTO-megállapodásban a mezőgazdasági exporttámogatások 2013-ig történő megszüntetéséről határoztak. Az eredeti terv 2010 volt, de a 7 éves uniós büdzsé 2013-ig elvileg bebetonozta ezeket).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az uniós csúcstalálkozón született megállapodásban (a december eleji brit javaslatnak megfelelően) rögzítésre került a 85%-os uniós társfinanszírozás lehetősége (felzárkóztatási célú fejlesztések), emellett az önkormányzatokat nem sújtja az ÁFA-fizetés az uniós források után (ezek számítások szerint 3.5-3.5 milliárd euróval tehermentesítik a magyar költségvetést). A Közép-Magyarországnak a britek által javasolt 140 millió eurós többlettámogatás is benne maradt a csomagban (a régió a fejlettségi szintje miatt elesne bizonyos támogatásoktól).

Fontos az is: sikerült elérni, hogy az uniós kohéziós források a lakásfelújításokra is használhatók, és kikerült a brit javaslatból a "szociális" jelző. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eredmények értékelésekor elmondta, hogy a megállapodás egyetlen nagyobb hiányossága, hogy az ún. n+3-as szabályt csak 2010-ig, és nem 2013-ig alkalmazhatják a tagállamok (a tárgyévet követően kettő, illetve három éven belül a pénzek elvesznek, ha azt az adott tagállam nem használja fel). Emiatt azonban túlzó lett volna a vétót alkalmazni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint inkább politikai, mint gazdasági sikerről lehet beszélni a megállapodás kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az Európai Bizottságban 25.9, míg az Európai Parlamentben 24.9 milliárd eurós Magyarországnak járó támogatásról született kompromisszum, ehhez képest visszalépés a 22.6 milliárd euró.

Érdemes végül megjegyezni azt is, hogy az uniós büdzsé kérdésében a végső szót az Európai Parlament mondja majd ki. A testület elnöke, Josep Borrel máris jelezte, hogy ők korábban a most elfogadottnál mintegy 20 milliárd euróval nagyobb kiadási főösszeget javasoltak. Arra lehet tehát számítani, hogy a most kialkudott, egyes országoknak járó támogatási összegek kissé még emelkedni fognak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?