33 °C Budapest

1 milliárddal több, vagy 800 millióval kevesebb? - nézőpont kérdése

Pénzcentrum
2005. december 19. 09:19

Szombat hajnalra összhozták az unió miniszterelnökei a közösség 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó pénzógyi keretét, mely Magyarországnak 22.6 milliárd eurót irányoz elő. Ez 1 milliárd euróval több, mint a legutolsó, december eleji brit javaslat, de kb. 800 millióval kevesebb, mint a júniusi luxemburgi tervezet. Ebből adódik a kétségkívül fontos eredmény eltérő értelmezése a hazai politikai életben.

Míg a kormány azt emeli ki, hogy Csehország után Magyarországnak jut egy főre vetítve a hét év alatt a legtöbb felzárkóztatási támogatás (kb. 320 euró), addig az ellenzék azt hangoztatja, hogy a megállapodással 200 milliárd forintot vett ki a kormány az emberek zsebéből (800 millió euróval kevesebbet kapunk a luxemburgi javaslatnál). Véleményünk szerint inkább örülni kellene, hogy a nehéz tárgyalásokból ilyen eredménnyel tudtunk kijönni. Egyes információk szerint a lengyelek mellett hazánk tartott ki legtovább egy esetleges vétó mellett a brit ajánlatra. Szakértők szerint nem feltétlenül a kiharcolt összeg a legfontosabb, hanem az, hogy ezt le tudjuk-e majd hívni megfelelő projektekkel.

A hét évre vonatkozó pénzügyi terv kiadási főösszege végül a közösségi GNI 1.045%-ára emelkedett a december eleji brit javaslat 1.026%-os arányához képest (melyben a most debütáló Angela Merkel német kancellárnak komoly szerepet tulajdonítanak). Ez összegszerűen 862.36 milliárd eurót tesz ki, mintegy 13 milliárd euróval többet a londoni javaslatnál).

A megállapodásban a britek a nekik járó éves mezőgazdasági visszatérítésből (rebate) további 2.5 milliárd euróról mondtak le (összesen 10.5 milliárd euróról) kizárólag az új tagállamok támogatásának növelése érdekében. Emiatt Tony Blair hazájában ismét éles bírálatokat kapott.

Blair a rebate csökkentését, vagy esetleges eltörlését az unió teljes mezőgazdasági politikájának felülvizsgálatához kötötte, de végül a jelentős ellenállás miatt feladta álláspontját és belement a rebate csökkentésébe. (Az uniós büdzsémegállapodás azért is érdekes, mivel a hét végén Hong Kongban tető alá hozott WTO-megállapodásban a mezőgazdasági exporttámogatások 2013-ig történő megszüntetéséről határoztak. Az eredeti terv 2010 volt, de a 7 éves uniós büdzsé 2013-ig elvileg bebetonozta ezeket).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az uniós csúcstalálkozón született megállapodásban (a december eleji brit javaslatnak megfelelően) rögzítésre került a 85%-os uniós társfinanszírozás lehetősége (felzárkóztatási célú fejlesztések), emellett az önkormányzatokat nem sújtja az ÁFA-fizetés az uniós források után (ezek számítások szerint 3.5-3.5 milliárd euróval tehermentesítik a magyar költségvetést). A Közép-Magyarországnak a britek által javasolt 140 millió eurós többlettámogatás is benne maradt a csomagban (a régió a fejlettségi szintje miatt elesne bizonyos támogatásoktól).

Fontos az is: sikerült elérni, hogy az uniós kohéziós források a lakásfelújításokra is használhatók, és kikerült a brit javaslatból a "szociális" jelző. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eredmények értékelésekor elmondta, hogy a megállapodás egyetlen nagyobb hiányossága, hogy az ún. n+3-as szabályt csak 2010-ig, és nem 2013-ig alkalmazhatják a tagállamok (a tárgyévet követően kettő, illetve három éven belül a pénzek elvesznek, ha azt az adott tagállam nem használja fel). Emiatt azonban túlzó lett volna a vétót alkalmazni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint inkább politikai, mint gazdasági sikerről lehet beszélni a megállapodás kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban az Európai Bizottságban 25.9, míg az Európai Parlamentben 24.9 milliárd eurós Magyarországnak járó támogatásról született kompromisszum, ehhez képest visszalépés a 22.6 milliárd euró.

Érdemes végül megjegyezni azt is, hogy az uniós büdzsé kérdésében a végső szót az Európai Parlament mondja majd ki. A testület elnöke, Josep Borrel máris jelezte, hogy ők korábban a most elfogadottnál mintegy 20 milliárd euróval nagyobb kiadási főösszeget javasoltak. Arra lehet tehát számítani, hogy a most kialkudott, egyes országoknak járó támogatási összegek kissé még emelkedni fognak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?