Mi történt a gazdaságban az első 8 hónapban?

Pénzcentrum
2005. október 26. 09:00

Az idei augusztusi ágazati adatok - a mezőgazdaság kivételével - a január-júliusi tendencia folytatódását, élénk gazdasági tevékenységet jeleznek - áll a KSH összefoglalójában. Az ipari termelés 6.9%-kal, az építőipari termelés 11.3%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 5.1%-kal haladta meg a tavaly augusztusit. A mezőgazdasági termékértékesítés az augusztusi csökkenés nyomán január-augusztusban 2.7%-kal kisebb volt, mint egy évvel azelőtt. Augusztusban a termékkivitel és a -behozatal euróértéke egyaránt 17%-kal bővült. A fogyasztói árak az első háromnegyedévben a tavalyinál lassabban, átlagosan 3.7%-kal nőttek. A foglalkoztatottak száma kissé, a munkanélkülieké számottevően emelkedett. Az első nyolc hónap átlagában a reálkereset 6.9%-kal nőtt.


A KSH - az Eurostat legújabb módszertani előírásainak megfelelően - módosította a pénzügyi szolgáltaások elszámolását. A változás nyomán a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2003-ban az eddig közölt 2.9%-ról 3.4%-ra, 2004-ben az eddigi 4.2%-ról 4.6%-ra módosult (negyedéves adatok egyelőre még nincsenek).

Az idei augusztusi ágazati adatok, a mezőgazdaság kivételével, a január-júliusi tendencia folytatódását, élénk gazdasági tevékenységet jeleznek. Az ipari termelés augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva munkanap hatásától megtisztítva 6.9%-kal nőtt. Az öt vagy több főt foglalkoztató vállalkozások körében az egy főre jutó ipari termelés 10%-kal nagyobb volt, mint 2004 azonos időszakában. Az ágazatok közül 10%-ot meghaladó ütemben nőtt a járműgyártás, a kőolaj-feldolgozás, az építőanyag-ipar és az ipari termelésben legnagyobb részesedésű, zömmel exportorientált villamos gép, műszer gyártása. E négy ágazat vállalkozásai mind belföldre, mind pedig exportra többet értékesítettek. Nem érte el viszont a tavaly január-augusztusit a textilipar, a lábbeli gyártása, a fafeldolgozás, az élelmiszeripar, a bányászat, a kohászat termelése, amiben minden esetben szerepet játszott a belföldi értékesítés mérséklődése.

Augusztus végén a kiemelt ipari ágazatok összes rendelésállománya 5.5%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban, ezen belül az exportrendelések állománya 7.2%-kal csökkent, a belföldi rendeléseké 3.1%-kal nőtt.

Az építőiparban augusztusban folytatódott az élénk növekedés. Az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint 13.9%-kal, a többletmunkanapok hatását kiszűrve 11.3%-kal emelkedett 2004 augusztusához képest. A termelés az év első nyolc hónapjában 14.4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építése közel 10%-kal, az egyéb építményeké - ide tartoznak az utak, autópályák - 21%-kal nőtt. Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállománya - az augusztusban nagy értékre kötött új szerződések hatására - 18.1%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Augusztusban élénk volt a kiskereskedelmi forgalom is. A forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 5.1%-kal haladta meg a tavaly augusztusit. A január-augusztusi forgalom (korrigálatlan adatok szerint) 5.0%-kal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél. A kiskereskedelmi ágazatba nem sorolt gépjármű- és alkatrész-kiskereskedelem a kis forgalmú augusztusban 10%-kal több árut forgalmazott, mint egy évvel azelőtt, és így a január-augusztusi eladásainak volumene megközelítette a tavalyi szintet. A gépjárműüzemanyag-töltő állomások január-augusztusban 1.6%-kal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak le, mint a múlt év azonos időszakában.

Az augusztusi csökkenés nyomán a mezőgazdasági termékek értékesítése január-augusztusban 2.7%-kal kisebb volt, mint egy évvel azelőtt. Az élő állatok és állati termékek - amelyek súlya 60% -felvásárlása 6.9%-kal csökkent. A növénytermesztési és kertészeti termékek értékesítése 4.8%-kal meghaladta a múlt év azonos időszakit. Az élő állatok felvásárlása 13%-kal - ezen belül a vágósertésé 8.5%-kal, a vágóbaromfié 17%-kal, a vágómarháé 28%-kal - csökkent, az állati termékeké 4.5%-kal, ezen belül a tehéntejé 4.3%-kal emelkedett. A gabonafélék felvásárlása átlagosan 2.2%-kal nőtt, ebből a búzáé mintegy 15%-kal csökkent, míg a kisebb mennyiségű kukoricáé 84%-kal meghaladta a tavaly január-augusztusit. Az ipari növények értékesítése nagymértékben nőtt. A zöldség értékesítése kissé mérséklődött, a gyümölcsé 43%-kal csökkent.

Augusztusban - az első becslés szerint - a termékkivitel és a -behozatal euróértéke egyaránt megközelítőleg 17%-kal bővült a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg nyolcadik havi hiánya 386 millió eurót tett ki, 48 millió euróval többet a tavaly augusztusinál.

Az export értéke (euróban számolva) 10, az importé 6%-kal nőtt 2004 azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1.9 milliárd euró volt, 1.1 milliárd euróval kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

Január-augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevétele folyó áron 12%-kal növekedett. A szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ez egy százalékpontos javulás az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött összes vendégéjszakák száma Budapesten és a Velencei-tó-Vértes üdülőkörzetben emelkedett, Sopron-Kőszeghegyalján és a Mátra-Bükk körzetben nem változott lényegesen a tavaly január-augusztusihoz képest, a többi kiemelt üdülőkörzetben csökkent. A Balatonon a csökkenés szerény mértékű, míg a Tisza-tónál jelentős volt.

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) - a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint - szeptemberben 63 milliárd forint, az év első kilenc hónapjában 1,059.5 mrd forint volt, 225 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az egyenlegjavulás a központi költségvetésben következett be.
A központi költségvetés 781 milliárd forintos deficitje 255 milliárd forinttal kisebb volt a tavaly január-szeptemberinél.

A társadalombiztosítási alapokban kilenc hónap alatt 321 milliárd forintos, az előző évinél 36 milliárddal nagyobb összegű deficit keletkezett. A hiány kilenctizede az Egészségbiztosítási alapot érintette. Az elkülönített állami pénzalapok szeptember végi 42 milliárd forintos aktív számlaegyenlege közel 6 milliárd forinttal haladta meg a tavaly szeptemberit.

Az ipar értékesítési árai augusztusban az egy évvel azelőttivel összehasonlítva összességében 3.4%-kal emelkedtek, némileg gyorsabban, mint egy évvel ezelőtt, ami az exportértékesítés árváltozásával függött össze. Az árak a belföldi értékesítésben 7.4%-kal növekedtek, kevésbé, mint tavaly ilyenkor. Az exportértékesítés árai 0.4%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál (amikor viszont árcsökkenést mért a KSH). A január-júliusival összehasonlítva az augusztusi éves áremelkedési ütem mind a belföldi, mind az exportértékesítésben mérséklődött.

Január-augusztusban a belföldi értékesítési árak 9.2%-kal, a kiviteli árak 0.8%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttieknél. Ebben a nyolc hónapban a vegyipari ágazatok belföldi értékesítési árai jelentősen emelkedtek, legfőképpen a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 26%-os áremelkedés következtében. A belföldi értékesítésben legnagyobb súlyú élelmiszeriparban 2.0%-kal emelkedtek a hazai eladási árak, lényegesen kevésbé, mint tavaly ilyenkor. Az építőipari termelői árak augusztusban 3.5%-kal, január-augusztusban 3.9%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttieknél. A mezőgazdasági termelői árak közül augusztusban a növényi termékek ára 3.7%-kal - ezen belül a gabonaféléké 21.8%-kal - csökkent, az élő állatoké és állati termékeké - az első félévi emelkedéstől eltérően - 4.2%-kal kisebb volt a múlt év azonos havinál. Január-augusztusban a növényi termékek termelőiár-szintje 13.3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál, az élő állatoké és állati termékeké 3.2%-kal magasabb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külkereskedelemben júliusban - alapvetően az energiahordozók tavaly júliusihoz képest egyharmadával magasabb importárainak hatására erősödött a cserearányok romlása: a behozatali forintárak január-júliusban 0.7%-kal csökkentek, ezen belül júliusban 1.3%-kal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest; a kiviteli árak január-júliusban 2.1%-kal, ezen belül júliusban 0.9%-kal elmaradtak a tavalyiaktól. A cserearányok a hét hónapos időszakban 1.4%-kal romlottak az egy évvel azelőttihez képest.

Szeptemberben a korábbi tendencia folytatódásaként a fogyasztói árak 2004. szeptemberhez viszonyítva átlagosan 3.7%-kal nőttek. A növekedés üteme - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - kisebb volt a múlt év azonos időszakinál. Az ütem mérséklődéséhez az egyéb cikkek, üzemanyagok kivételével minden kiadási főcsoport hozzájárult. Ebben a csoportban viszont az idei növekedés nagyobb, 7.2%-os volt, csaknem kétszerese a tavaly szeptemberinek. A viszonylag gyors áremelkedés elsősorban az üzemanyagok 17%-os és a gyógyszerek, gyógyáruk 14%-os drágulásával magyarázható.

Adóváltozások lényegében nem módosították a fogyasztói árak szeptemberi színvonalát az előző év azonos hónapjához képest. 2005. szeptemberben az "alapdrágulás" (maginfláció) 2004. szeptemberhez viszonyítva 1.5% volt.

Január-szeptemberben átlagosan 3.7%-kal voltak magasabbak a hazai fogyasztói árak, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett a háztartási energia, a szolgáltatások, az egyéb cikkek, üzemanyagok, valamint - némileg - a szeszes italok, dohányáruk ára. Az átlagosnál kevésbé nőtt az élelmiszerek ára, a ruházkodási cikkeket lényegében ugyanannyiért lehetett megvásárolni, míg a tartós fogyasztási cikkeket idén is olcsóbban adták, mint egy évvel ezelőtt.

A rendelkezésre álló június-augusztusi adatok szerint a foglalkoztatottak száma a mérési hibahatáron belül növekedett az egy évvel korábbihoz képest, számottevően emelkedett viszont a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta 5.9%-ról 7.2%-ra nőtt.

Az év első nyolc hónapjában - a megfigyelt körben - 2 millió 787 ezren álltak alkalmazásban, közel ugyannyian, mint egy évvel korábban. Ezen belül a versenyszférában kissé (0.2%-kal) nőtt a létszám, míg a költségvetés területén tovább folytatódott az alkalmazásban állók számának csökkenése (1.3%-kal).

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete január-augusztusban 155,200 forintot, a nettó átlagkereset 101,600 forintot tett ki. Összességében a bruttó átlagkereset nominálisan 10.0, a nettó átlagkereset pedig 10.9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. (Ezen belül a versenyszférában 8.5, a költségvetés területén 15.9%-kal nőtt a keresetek nettó értéke, ez utóbbi jelentős részben az egyhavi külön juttatás idén januári kifizetésének következménye.) Az első nyolc hónap átlagában a nemzetgazdaság egészében a reálkereset 6.9%-kal, ezen belül augusztusban 4.8%-kal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél.


Forrás: KSH

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem