-1 °C Budapest

Drasztikus hiánynövekedések 2003-2005-re: csak úgy röpködnek a százmilliárdok

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:46

Az Eurostat véleménye alapján drasztikusan, 547 milliárd forinttal növekszik az idei hiány a tervezetthez viszonyítva, és a GDP 7.2 százalékát teszi ki szemben a 4.7 százalékos kormányzati céllal - derül ki a Világgazdaság birtokába került dokumentumokból. Így már érthetővé válik, miért készül Gyurcsány Ferenc kormányfő arra, hogy hamarosan bejelentse: jövőre eláll a konvergencia-programban vállalt költségvetési pálya betartásától amiatt, hogy az idei hiány sokkal magasabb lesz a tervezettnél.

Hogy miért nő a 2005-ös hiány?

Ez egyrészt arra a már ismert tényre vezethető vissza, hogy nem lehet elszámolni az eredményszemléletű (uniós) módszertan szerint bevételként a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) 177.8 milliárd forintos befizetését a büdzsébe. További 254.2 milliárd forintos deficitnövekményt jelent egyrészt az, hogy a tervek szerint a központi költségvetés átvállalja az NA Rt. adósságát, másrészt pedig 20 milliárd forintra tehető az ezzel kapcsolatos kamatkiadás. Az Alkotmánybíróság nulladik havi juttatással kapcsolatos döntése 15 milliárddal növeli a hiányt. Körülbelül 100 milliárdra rúg, hogy a központi költségvetésbe kevesebb bevétel érkezik, és a kiadások nagymértékben túllépik az eddig tervezettet.

És hogy miért a 2003-as és 2004-es?

A 2003-as egyenleget 60.9 milliárd forinttal javítja az, hogy a 2003-ra vonatkozó, de 2004 februárjában kifizetett 13. havi bért tavalyra kell könyvelni, ezzel szemben a Millenáris Park költségvetésen belüli körbe történő visszasorolása 8.2 milliárddal rontja a tavalyelőtti kimutatást. Ez utóbbi ok miatt a tavalyi hiányszám 15.3 milliárddal emelkedik, továbbá az idén nulladik havi bérként januárban kiutalt 77.3 milliárdos összeg szintén a 2004. évi szaldót rontja. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyelőtt a várt 4.8 helyett 7.0, tavaly a konvergencia-programban vállalt 4.6-del szemben 6.6 százalék volt a hiány.

A fenti számok egyrészt arra mutatnak rá, hogy szó sincs konvergenciáról (holott a kormány folyamatosan hiánycsökkenésről beszél), sőt az idei szám lényegesen magasabb lesz az elmúlt két év adatától, másrészt látható, hogy a teljes deficitpálya mintegy a GDP 2%-pontjával feljebb tolódott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A 2006-os évre a konvergencia-program 4.1%-os eredményszemléletű (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel nem korrigált) hiányt jelöl ki a GDP arányában. Ez az idei 7.2%-os deficit után igen nagy (eltérő becslések szerint 700-800 milliárd forintos) kiadáscsökkentésre kényszerítené a kormányt a választási évben. Ez igen ingoványos talaj, lévén, hogy a vezető kormánypárt népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint elmarad a legnagyobb ellenzéki pártétól. 5% alatt hiánycél már figyelemre méltó fegyelmezettségre vallana.

A kormány kommunikációja azt követően, hogy Joaquín Almunia EU pénzügyi biztos múlt pénteken egy sajtótájékoztatón közölte, az Eurostatnak aggályai vannak a magyar pénzügyi elszámolás-technikával, Veres János azonnal a pénzforgalmi hiánycél elérését hangsúlyozta, holott az Eurostat nem azt a kimutatást fogadja el.

A VG értesülései szerint a kormány a Budapest Airport privatizációjából mintegy 350 milliárd forintot tervez költségvetési bevételként elkönyvelni, ami viszont szintén csak a pénzforgalmi egyenleget javítja. Érdemes utalni rá, hogy az Eurostat álláspontja szerint a kormány még a pénzforgalmi szemléletű hiánycélt is elvéti mintegy 25 milliárd forinttal.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem