30 °C Budapest

Drasztikus hiánynövekedések 2003-2005-re: csak úgy röpködnek a százmilliárdok

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:46

Az Eurostat véleménye alapján drasztikusan, 547 milliárd forinttal növekszik az idei hiány a tervezetthez viszonyítva, és a GDP 7.2 százalékát teszi ki szemben a 4.7 százalékos kormányzati céllal - derül ki a Világgazdaság birtokába került dokumentumokból. Így már érthetővé válik, miért készül Gyurcsány Ferenc kormányfő arra, hogy hamarosan bejelentse: jövőre eláll a konvergencia-programban vállalt költségvetési pálya betartásától amiatt, hogy az idei hiány sokkal magasabb lesz a tervezettnél.

Hogy miért nő a 2005-ös hiány?

Ez egyrészt arra a már ismert tényre vezethető vissza, hogy nem lehet elszámolni az eredményszemléletű (uniós) módszertan szerint bevételként a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) 177.8 milliárd forintos befizetését a büdzsébe. További 254.2 milliárd forintos deficitnövekményt jelent egyrészt az, hogy a tervek szerint a központi költségvetés átvállalja az NA Rt. adósságát, másrészt pedig 20 milliárd forintra tehető az ezzel kapcsolatos kamatkiadás. Az Alkotmánybíróság nulladik havi juttatással kapcsolatos döntése 15 milliárddal növeli a hiányt. Körülbelül 100 milliárdra rúg, hogy a központi költségvetésbe kevesebb bevétel érkezik, és a kiadások nagymértékben túllépik az eddig tervezettet.

És hogy miért a 2003-as és 2004-es?

A 2003-as egyenleget 60.9 milliárd forinttal javítja az, hogy a 2003-ra vonatkozó, de 2004 februárjában kifizetett 13. havi bért tavalyra kell könyvelni, ezzel szemben a Millenáris Park költségvetésen belüli körbe történő visszasorolása 8.2 milliárddal rontja a tavalyelőtti kimutatást. Ez utóbbi ok miatt a tavalyi hiányszám 15.3 milliárddal emelkedik, továbbá az idén nulladik havi bérként januárban kiutalt 77.3 milliárdos összeg szintén a 2004. évi szaldót rontja. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyelőtt a várt 4.8 helyett 7.0, tavaly a konvergencia-programban vállalt 4.6-del szemben 6.6 százalék volt a hiány.

A fenti számok egyrészt arra mutatnak rá, hogy szó sincs konvergenciáról (holott a kormány folyamatosan hiánycsökkenésről beszél), sőt az idei szám lényegesen magasabb lesz az elmúlt két év adatától, másrészt látható, hogy a teljes deficitpálya mintegy a GDP 2%-pontjával feljebb tolódott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2006-os évre a konvergencia-program 4.1%-os eredményszemléletű (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel nem korrigált) hiányt jelöl ki a GDP arányában. Ez az idei 7.2%-os deficit után igen nagy (eltérő becslések szerint 700-800 milliárd forintos) kiadáscsökkentésre kényszerítené a kormányt a választási évben. Ez igen ingoványos talaj, lévén, hogy a vezető kormánypárt népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint elmarad a legnagyobb ellenzéki pártétól. 5% alatt hiánycél már figyelemre méltó fegyelmezettségre vallana.

A kormány kommunikációja azt követően, hogy Joaquín Almunia EU pénzügyi biztos múlt pénteken egy sajtótájékoztatón közölte, az Eurostatnak aggályai vannak a magyar pénzügyi elszámolás-technikával, Veres János azonnal a pénzforgalmi hiánycél elérését hangsúlyozta, holott az Eurostat nem azt a kimutatást fogadja el.

A VG értesülései szerint a kormány a Budapest Airport privatizációjából mintegy 350 milliárd forintot tervez költségvetési bevételként elkönyvelni, ami viszont szintén csak a pénzforgalmi egyenleget javítja. Érdemes utalni rá, hogy az Eurostat álláspontja szerint a kormány még a pénzforgalmi szemléletű hiánycélt is elvéti mintegy 25 milliárd forinttal.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?