29 °C Budapest

Drasztikus hiánynövekedések 2003-2005-re: csak úgy röpködnek a százmilliárdok

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:46

Az Eurostat véleménye alapján drasztikusan, 547 milliárd forinttal növekszik az idei hiány a tervezetthez viszonyítva, és a GDP 7.2 százalékát teszi ki szemben a 4.7 százalékos kormányzati céllal - derül ki a Világgazdaság birtokába került dokumentumokból. Így már érthetővé válik, miért készül Gyurcsány Ferenc kormányfő arra, hogy hamarosan bejelentse: jövőre eláll a konvergencia-programban vállalt költségvetési pálya betartásától amiatt, hogy az idei hiány sokkal magasabb lesz a tervezettnél.

Hogy miért nő a 2005-ös hiány?

Ez egyrészt arra a már ismert tényre vezethető vissza, hogy nem lehet elszámolni az eredményszemléletű (uniós) módszertan szerint bevételként a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) 177.8 milliárd forintos befizetését a büdzsébe. További 254.2 milliárd forintos deficitnövekményt jelent egyrészt az, hogy a tervek szerint a központi költségvetés átvállalja az NA Rt. adósságát, másrészt pedig 20 milliárd forintra tehető az ezzel kapcsolatos kamatkiadás. Az Alkotmánybíróság nulladik havi juttatással kapcsolatos döntése 15 milliárddal növeli a hiányt. Körülbelül 100 milliárdra rúg, hogy a központi költségvetésbe kevesebb bevétel érkezik, és a kiadások nagymértékben túllépik az eddig tervezettet.

És hogy miért a 2003-as és 2004-es?

A 2003-as egyenleget 60.9 milliárd forinttal javítja az, hogy a 2003-ra vonatkozó, de 2004 februárjában kifizetett 13. havi bért tavalyra kell könyvelni, ezzel szemben a Millenáris Park költségvetésen belüli körbe történő visszasorolása 8.2 milliárddal rontja a tavalyelőtti kimutatást. Ez utóbbi ok miatt a tavalyi hiányszám 15.3 milliárddal emelkedik, továbbá az idén nulladik havi bérként januárban kiutalt 77.3 milliárdos összeg szintén a 2004. évi szaldót rontja. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyelőtt a várt 4.8 helyett 7.0, tavaly a konvergencia-programban vállalt 4.6-del szemben 6.6 százalék volt a hiány.

A fenti számok egyrészt arra mutatnak rá, hogy szó sincs konvergenciáról (holott a kormány folyamatosan hiánycsökkenésről beszél), sőt az idei szám lényegesen magasabb lesz az elmúlt két év adatától, másrészt látható, hogy a teljes deficitpálya mintegy a GDP 2%-pontjával feljebb tolódott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2006-os évre a konvergencia-program 4.1%-os eredményszemléletű (magánnyugdíjpénztári befizetésekkel nem korrigált) hiányt jelöl ki a GDP arányában. Ez az idei 7.2%-os deficit után igen nagy (eltérő becslések szerint 700-800 milliárd forintos) kiadáscsökkentésre kényszerítené a kormányt a választási évben. Ez igen ingoványos talaj, lévén, hogy a vezető kormánypárt népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint elmarad a legnagyobb ellenzéki pártétól. 5% alatt hiánycél már figyelemre méltó fegyelmezettségre vallana.

A kormány kommunikációja azt követően, hogy Joaquín Almunia EU pénzügyi biztos múlt pénteken egy sajtótájékoztatón közölte, az Eurostatnak aggályai vannak a magyar pénzügyi elszámolás-technikával, Veres János azonnal a pénzforgalmi hiánycél elérését hangsúlyozta, holott az Eurostat nem azt a kimutatást fogadja el.

A VG értesülései szerint a kormány a Budapest Airport privatizációjából mintegy 350 milliárd forintot tervez költségvetési bevételként elkönyvelni, ami viszont szintén csak a pénzforgalmi egyenleget javítja. Érdemes utalni rá, hogy az Eurostat álláspontja szerint a kormány még a pénzforgalmi szemléletű hiánycélt is elvéti mintegy 25 milliárd forinttal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?