18 °C Budapest

Javuló konjunkturális trend kis szépséghibával

Pénzcentrum
2005. augusztus 5. 09:35

A 2005. júliusi feldolgozóipari konjunktúrateszt eredményei alapján a feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, helyzetük júliusban viszonylag jó maradt - áll a Kopint-Datorg elemzésében. Az év hátralévő hónapjaira bővülő termelést, növekvő anyag- és félkésztermék-vásárlást, élénkebb értékesítést prognosztizálnak (az elmúlt néhány hónapi teljesítménnyel összevetve). Az optimista rövidtávú prognózisok realizálását azonban nehezítheti a viszonylag szerény export-rendelésállomány, valamint a szaporodó hazai és külföldi keresleti problémák. Összességében a javuló konjunkturális trend az év hátralévő hónapjaiban fennmaradhat.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete júliusban 2000 óta nem volt kedvezőbb, és a menedzserek a rövidtávú helyzet-prognózist illetően megőrizték tavaszi optimizmusukat. A két mutatót szintetizáló konjunktúra-barométer pozíciója hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.
A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, alacsonyabb, mint negyedévvel korábban volt, de így is az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke.


A bizalmi index komponensei nem egy irányban változtak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt; a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi, bár az utóbbi szintje csak kevéssel van a "megfelelő" alatt, a belföldi esetében pedig a legnagyobb mértékben a "megfelelő" aránya növekedett.


A barométer és a bizalmi index egyaránt emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban. A várható tendenciára vonatkozóan azonban az egyéb konjunkturális és kiegészítő indikátorok alapján pro és kontra érvek egyaránt kiemelhetőek.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések - összhangban a vásárolt készletek csökkenésével és a termelésnövelési tervekkel - szerény mértékben, belföldről inkább, mint külföldről, élénkülhetnek. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben - a júliusi prognózisok kedvezőbbek a januárinál és az áprilisinál. Ezen kívül, növekedett a várható kereslethez képest kis kapacitást jelölők aránya. Termelésbővítési szándékra utal az is, hogy az elmúlt hónapokban emelkedett a szakképzett munkaerő-kínálattal elégedetlen vállalkozások aránya.

Óvatosságra int ugyanakkor a konjunkturális előrejelzést illetően, hogy a kereslethiány az elmúlt hónapokban erősödött: belföldön a vállalkozások 61%-a (áprilisban 56%-a), külföldön 43%-a (áprilisban 37%-a) számára okoz gondot. Mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett 35%, szemben az áprilisi 27%-kal.
A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19%) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32%). A prognózis kevésbé pozitív, mint az áprilisi volt, az egy évvel korábbinál azonban kedvezőbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2005 júliusában 80%-os - ugyanolyan, mint az elmúlt év júliusában, és alacsonyabb az áprilisinál.

A vállalati menedzserek a makrogazdasági helyzetet igen hullámzóan értékelik; jelenleg kedvezőtlenebbnek látják, mint negyedévvel korábban, és a makrogazdasági kilátások értékelése is negatívabb: a szaldó januárban +11, áprilisban +13%, júliusban -2%-pont.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem