3 °C Budapest

Javuló konjunkturális trend kis szépséghibával

Pénzcentrum
2005. augusztus 5. 09:35

A 2005. júliusi feldolgozóipari konjunktúrateszt eredményei alapján a feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, helyzetük júliusban viszonylag jó maradt - áll a Kopint-Datorg elemzésében. Az év hátralévő hónapjaira bővülő termelést, növekvő anyag- és félkésztermék-vásárlást, élénkebb értékesítést prognosztizálnak (az elmúlt néhány hónapi teljesítménnyel összevetve). Az optimista rövidtávú prognózisok realizálását azonban nehezítheti a viszonylag szerény export-rendelésállomány, valamint a szaporodó hazai és külföldi keresleti problémák. Összességében a javuló konjunkturális trend az év hátralévő hónapjaiban fennmaradhat.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete júliusban 2000 óta nem volt kedvezőbb, és a menedzserek a rövidtávú helyzet-prognózist illetően megőrizték tavaszi optimizmusukat. A két mutatót szintetizáló konjunktúra-barométer pozíciója hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.
A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, alacsonyabb, mint negyedévvel korábban volt, de így is az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke.


A bizalmi index komponensei nem egy irányban változtak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt; a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi, bár az utóbbi szintje csak kevéssel van a "megfelelő" alatt, a belföldi esetében pedig a legnagyobb mértékben a "megfelelő" aránya növekedett.


A barométer és a bizalmi index egyaránt emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban. A várható tendenciára vonatkozóan azonban az egyéb konjunkturális és kiegészítő indikátorok alapján pro és kontra érvek egyaránt kiemelhetőek.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések - összhangban a vásárolt készletek csökkenésével és a termelésnövelési tervekkel - szerény mértékben, belföldről inkább, mint külföldről, élénkülhetnek. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben - a júliusi prognózisok kedvezőbbek a januárinál és az áprilisinál. Ezen kívül, növekedett a várható kereslethez képest kis kapacitást jelölők aránya. Termelésbővítési szándékra utal az is, hogy az elmúlt hónapokban emelkedett a szakképzett munkaerő-kínálattal elégedetlen vállalkozások aránya.

Óvatosságra int ugyanakkor a konjunkturális előrejelzést illetően, hogy a kereslethiány az elmúlt hónapokban erősödött: belföldön a vállalkozások 61%-a (áprilisban 56%-a), külföldön 43%-a (áprilisban 37%-a) számára okoz gondot. Mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett 35%, szemben az áprilisi 27%-kal.
A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19%) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32%). A prognózis kevésbé pozitív, mint az áprilisi volt, az egy évvel korábbinál azonban kedvezőbb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2005 júliusában 80%-os - ugyanolyan, mint az elmúlt év júliusában, és alacsonyabb az áprilisinál.

A vállalati menedzserek a makrogazdasági helyzetet igen hullámzóan értékelik; jelenleg kedvezőtlenebbnek látják, mint negyedévvel korábban, és a makrogazdasági kilátások értékelése is negatívabb: a szaldó januárban +11, áprilisban +13%, júliusban -2%-pont.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?