Javuló konjunkturális trend kis szépséghibával

Pénzcentrum
2005. augusztus 5. 09:35

A 2005. júliusi feldolgozóipari konjunktúrateszt eredményei alapján a feldolgozóipari vállalkozások a második negyedévben növelték termelésüket, helyzetük júliusban viszonylag jó maradt - áll a Kopint-Datorg elemzésében. Az év hátralévő hónapjaira bővülő termelést, növekvő anyag- és félkésztermék-vásárlást, élénkebb értékesítést prognosztizálnak (az elmúlt néhány hónapi teljesítménnyel összevetve). Az optimista rövidtávú prognózisok realizálását azonban nehezítheti a viszonylag szerény export-rendelésállomány, valamint a szaporodó hazai és külföldi keresleti problémák. Összességében a javuló konjunkturális trend az év hátralévő hónapjaiban fennmaradhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete júliusban 2000 óta nem volt kedvezőbb, és a menedzserek a rövidtávú helyzet-prognózist illetően megőrizték tavaszi optimizmusukat. A két mutatót szintetizáló konjunktúra-barométer pozíciója hasonló az áprilisihoz, iránya változatlanul emelkedő.
A reálfolyamatokat tükröző bizalmi index, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, alacsonyabb, mint negyedévvel korábban volt, de így is az utóbbi évek legmagasabb júliusi értéke.


A bizalmi index komponensei nem egy irányban változtak. A rövid távú termelési előrejelzés határozott élénkülést jelez 2005 további hónapjaira vonatkozóan. A késztermék-készletek szintje hasonló az áprilisihoz. Az összes rendelésállomány-szintje ugyanakkor kedvezőtlenebb, mint az előző felmérés alkalmával volt; a negatív irányú változás a belföldi és az export rendelésállományt egyaránt jellemzi, bár az utóbbi szintje csak kevéssel van a "megfelelő" alatt, a belföldi esetében pedig a legnagyobb mértékben a "megfelelő" aránya növekedett.


A barométer és a bizalmi index egyaránt emelkedő trendje alapján valószínű, hogy a pozitív irány a vállalkozások közérzetének és a reálfolyamatainak alakulásában megmarad az év hátralévő hónapjaiban. A várható tendenciára vonatkozóan azonban az egyéb konjunkturális és kiegészítő indikátorok alapján pro és kontra érvek egyaránt kiemelhetőek.

Élénkülést sugall, hogy a beszerzések - összhangban a vásárolt készletek csökkenésével és a termelésnövelési tervekkel - szerény mértékben, belföldről inkább, mint külföldről, élénkülhetnek. Emellett a vállalkozások további növekedéssel számolnak az exportban és a hazai értékesítésben - a júliusi prognózisok kedvezőbbek a januárinál és az áprilisinál. Ezen kívül, növekedett a várható kereslethez képest kis kapacitást jelölők aránya. Termelésbővítési szándékra utal az is, hogy az elmúlt hónapokban emelkedett a szakképzett munkaerő-kínálattal elégedetlen vállalkozások aránya.

Óvatosságra int ugyanakkor a konjunkturális előrejelzést illetően, hogy a kereslethiány az elmúlt hónapokban erősödött: belföldön a vállalkozások 61%-a (áprilisban 56%-a), külföldön 43%-a (áprilisban 37%-a) számára okoz gondot. Mindkét értékesítési irányban kereslethiányt jelzett 35%, szemben az áprilisi 27%-kal.
A foglalkoztatási kilátások kedvezőtlenek: júliusban is kevesebb vállalkozás tervez létszámnövelést (19%) a következő hónapokban, mint létszámcsökkentést (32%). A prognózis kevésbé pozitív, mint az áprilisi volt, az egy évvel korábbinál azonban kedvezőbb.


A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2005 júliusában 80%-os - ugyanolyan, mint az elmúlt év júliusában, és alacsonyabb az áprilisinál.

A vállalati menedzserek a makrogazdasági helyzetet igen hullámzóan értékelik; jelenleg kedvezőtlenebbnek látják, mint negyedévvel korábban, és a makrogazdasági kilátások értékelése is negatívabb: a szaldó januárban +11, áprilisban +13%, júliusban -2%-pont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20