20 °C Budapest

Kötvényalapok: akár 20% hozam egy év alatt

Pénzcentrum
2005. július 8. 02:00

Közel harmadával bővült a kötvényalapok által kezel vagyon az idei év első felében. Jelentősebb növekedés az elsősorban rövidebb lejáratú állampapírokba fektető ún. rövid kötvényalapoknál volt. A kötvényalapok népszerűségének oka nem kis mértékben az utóbbi hónapokban lejzajlott erőteljes hozamcsökkenés és ennek következtében elérhető jó teljesítmény volt. A hazai hozamesés az infláció kedvező

lefutásán túl a külső kamatkörnyezet csökkenésével is szoros kapcsolatban volt. Számításaink szerint az elmúlt 3 hónapban azok jártak a legjobban, akik elsősorban külföldi alapok jegyeit vásárolták. Ezek közül is kiemelkedett a dollárban denominált alapok hozama, ugyanis a dollár erősödése az euróval és a forinttal szemben jelentősen megdobta a teljesítményt.

Számításaink szerint a forint állampapírokba befektető ún. hosszú kötvényalapok hozama az utolsó negyedévben 1.8 és 4.4% között alakult. Ezeket a hozamokat évesítve 7 és 17.7% közötti értékeket kapunk. Ha a jól hozó alapok hozamát összehasonlítjuk a hasonló időszakra lekötött betétek ígért hozamával egyértelmű, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai jellemzően jobban jártak (magasabb kockázat mellett). A rövid kötvényalapok esetén valamivel mérsékeltebb, de így is kiemelkedő teljesítményeket láthatunk.

A fentiekben a rövid távú teljesítményt vizsgáltuk, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a kötvényrally-ból azok részesültek legjobban, akik hosszabb távon is itt tartották pénzüket. A jól választók 18-20%-os hozamot vághattak zsebre egy év alatt, ami kötvények esetében igen kiemelkedő.

Akik hajlandóak voltak a magyar piacon túlra is tekinteni, azok számításaink szerint a hazai forintpapírokba fektető alapok hozamát meghaladó nyereséget érhettek el. A hozamok nem csak a magyar piacon, de a fejlett piacokon, illetve a közép-európai régió más országaiban is (pl. Lengyelország) is érdemben csökkentek. Ennek köszönhető, hogy a forintban vagy más devizában jegyzett, de magyar alapkezelők által kezelt nemzetközi alapok 3 hónap alatt közel 5-6%-ot is hoztak.

Egy harmadik csoportba soroltuk azokat a külföldi alapokat, melyeket nem hazai alapkezelők kezelnek, de hazánkban is forgalmazzák őket. Ezek hozama számításaink szerint igen jelentősen szóródott aszerint, hogy milyen devizában jegyezték őket (jellemzően milyen devizában fektettek be). A dollár elmúlt időszaki erősödése jelentősen meghúzta a dollár alapok hozamát, itt forintban számítva nem volt ritka a 10% feletti (nem évesített) 3 hónapos hozam.

A korábbiakban nagyjából áttekintettük a kötvényalapok teljesítményét, kicsit nézzük meg, hogy az említett teljesítmények a piachoz képest jónak vagy rossznak tekinthetők. Az összehasonlításhoz az ún. Max-indexcsaládot használjuk, melyek egy rövid, hosszabb vagy kifejezetten hosszú átlagos futamidővel rendelkező kötvényportfólió hozamát mutatják (kamat + árfolyamnyereség). A MAX index egy hosszabb, az RMAX egy kifejezetten rövid, a MAX Comp egy közepesen hosszaúátlagos futamidejű kötvényportfólió hozamát mutatja. Látható, hogy ezek az indexek igen kedvező környezetről árulkodnak, tehát az alapkezelők egy igen erős piacon válogathattak a papírokból.

Említettük, hogy a dollár alapok hozama magasan kiemelkedett a mezőnyből. Ha a keresztárfolyamok alakulását megnézzük, akkor könnyen magyarázatot kaphatunk erre. A legutolsó három hónapban a forint 7.3%-kal értékelődött le a dollárral szemben. Ez azt jelenti, hogy a dolláreszközökön elért hozamhoz ekkora plusz hozam adódott hozzá mint deviza-árfolyamnyereség.
keresztárfolyamok

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Végül elmondható, hogy a pozitív piaci környezet a befektetési kedvet is meghozta. A referenciahozamok az elmúlt egy évben közel 200-500 bp-tal csökkentek futamidőtől függően. A kötvényalapokban tartott pénz az év elejétől számítva közel 30%-kal emelkedett, és a BAMOSZ adatai szerint megközelítette az 550 mrd Ft-ot.

Összességében elmondható, hogy a kötvény alapok jegyei jól hoztak az utóbbi egy évben. A kötvényrally a tavasz elején kifulladni látszott, ugyanakkor a nyár elejétől újabb lendületet vett. Aki az elmúlt egy évben jól választott kötvényalapot akár 20% körüli hozamot is realizálhatott mostani visszaváltással.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?