Kötvényalapok: akár 20% hozam egy év alatt

Pénzcentrum
2005. július 8. 02:00

Közel harmadával bővült a kötvényalapok által kezel vagyon az idei év első felében. Jelentősebb növekedés az elsősorban rövidebb lejáratú állampapírokba fektető ún. rövid kötvényalapoknál volt. A kötvényalapok népszerűségének oka nem kis mértékben az utóbbi hónapokban lejzajlott erőteljes hozamcsökkenés és ennek következtében elérhető jó teljesítmény volt. A hazai hozamesés az infláció kedvező

lefutásán túl a külső kamatkörnyezet csökkenésével is szoros kapcsolatban volt. Számításaink szerint az elmúlt 3 hónapban azok jártak a legjobban, akik elsősorban külföldi alapok jegyeit vásárolták. Ezek közül is kiemelkedett a dollárban denominált alapok hozama, ugyanis a dollár erősödése az euróval és a forinttal szemben jelentősen megdobta a teljesítményt.

Számításaink szerint a forint állampapírokba befektető ún. hosszú kötvényalapok hozama az utolsó negyedévben 1.8 és 4.4% között alakult. Ezeket a hozamokat évesítve 7 és 17.7% közötti értékeket kapunk. Ha a jól hozó alapok hozamát összehasonlítjuk a hasonló időszakra lekötött betétek ígért hozamával egyértelmű, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai jellemzően jobban jártak (magasabb kockázat mellett). A rövid kötvényalapok esetén valamivel mérsékeltebb, de így is kiemelkedő teljesítményeket láthatunk.

A fentiekben a rövid távú teljesítményt vizsgáltuk, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a kötvényrally-ból azok részesültek legjobban, akik hosszabb távon is itt tartották pénzüket. A jól választók 18-20%-os hozamot vághattak zsebre egy év alatt, ami kötvények esetében igen kiemelkedő.

Akik hajlandóak voltak a magyar piacon túlra is tekinteni, azok számításaink szerint a hazai forintpapírokba fektető alapok hozamát meghaladó nyereséget érhettek el. A hozamok nem csak a magyar piacon, de a fejlett piacokon, illetve a közép-európai régió más országaiban is (pl. Lengyelország) is érdemben csökkentek. Ennek köszönhető, hogy a forintban vagy más devizában jegyzett, de magyar alapkezelők által kezelt nemzetközi alapok 3 hónap alatt közel 5-6%-ot is hoztak.

Egy harmadik csoportba soroltuk azokat a külföldi alapokat, melyeket nem hazai alapkezelők kezelnek, de hazánkban is forgalmazzák őket. Ezek hozama számításaink szerint igen jelentősen szóródott aszerint, hogy milyen devizában jegyezték őket (jellemzően milyen devizában fektettek be). A dollár elmúlt időszaki erősödése jelentősen meghúzta a dollár alapok hozamát, itt forintban számítva nem volt ritka a 10% feletti (nem évesített) 3 hónapos hozam.

A korábbiakban nagyjából áttekintettük a kötvényalapok teljesítményét, kicsit nézzük meg, hogy az említett teljesítmények a piachoz képest jónak vagy rossznak tekinthetők. Az összehasonlításhoz az ún. Max-indexcsaládot használjuk, melyek egy rövid, hosszabb vagy kifejezetten hosszú átlagos futamidővel rendelkező kötvényportfólió hozamát mutatják (kamat + árfolyamnyereség). A MAX index egy hosszabb, az RMAX egy kifejezetten rövid, a MAX Comp egy közepesen hosszaúátlagos futamidejű kötvényportfólió hozamát mutatja. Látható, hogy ezek az indexek igen kedvező környezetről árulkodnak, tehát az alapkezelők egy igen erős piacon válogathattak a papírokból.

Említettük, hogy a dollár alapok hozama magasan kiemelkedett a mezőnyből. Ha a keresztárfolyamok alakulását megnézzük, akkor könnyen magyarázatot kaphatunk erre. A legutolsó három hónapban a forint 7.3%-kal értékelődött le a dollárral szemben. Ez azt jelenti, hogy a dolláreszközökön elért hozamhoz ekkora plusz hozam adódott hozzá mint deviza-árfolyamnyereség.
keresztárfolyamok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Végül elmondható, hogy a pozitív piaci környezet a befektetési kedvet is meghozta. A referenciahozamok az elmúlt egy évben közel 200-500 bp-tal csökkentek futamidőtől függően. A kötvényalapokban tartott pénz az év elejétől számítva közel 30%-kal emelkedett, és a BAMOSZ adatai szerint megközelítette az 550 mrd Ft-ot.

Összességében elmondható, hogy a kötvény alapok jegyei jól hoztak az utóbbi egy évben. A kötvényrally a tavasz elején kifulladni látszott, ugyanakkor a nyár elejétől újabb lendületet vett. Aki az elmúlt egy évben jól választott kötvényalapot akár 20% körüli hozamot is realizálhatott mostani visszaváltással.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem