25 °C Budapest

Kötvényalapok: akár 20% hozam egy év alatt

Pénzcentrum
2005. július 8. 02:00

Közel harmadával bővült a kötvényalapok által kezel vagyon az idei év első felében. Jelentősebb növekedés az elsősorban rövidebb lejáratú állampapírokba fektető ún. rövid kötvényalapoknál volt. A kötvényalapok népszerűségének oka nem kis mértékben az utóbbi hónapokban lejzajlott erőteljes hozamcsökkenés és ennek következtében elérhető jó teljesítmény volt. A hazai hozamesés az infláció kedvező

lefutásán túl a külső kamatkörnyezet csökkenésével is szoros kapcsolatban volt. Számításaink szerint az elmúlt 3 hónapban azok jártak a legjobban, akik elsősorban külföldi alapok jegyeit vásárolták. Ezek közül is kiemelkedett a dollárban denominált alapok hozama, ugyanis a dollár erősödése az euróval és a forinttal szemben jelentősen megdobta a teljesítményt.

Számításaink szerint a forint állampapírokba befektető ún. hosszú kötvényalapok hozama az utolsó negyedévben 1.8 és 4.4% között alakult. Ezeket a hozamokat évesítve 7 és 17.7% közötti értékeket kapunk. Ha a jól hozó alapok hozamát összehasonlítjuk a hasonló időszakra lekötött betétek ígért hozamával egyértelmű, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai jellemzően jobban jártak (magasabb kockázat mellett). A rövid kötvényalapok esetén valamivel mérsékeltebb, de így is kiemelkedő teljesítményeket láthatunk.

A fentiekben a rövid távú teljesítményt vizsgáltuk, ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a kötvényrally-ból azok részesültek legjobban, akik hosszabb távon is itt tartották pénzüket. A jól választók 18-20%-os hozamot vághattak zsebre egy év alatt, ami kötvények esetében igen kiemelkedő.

Akik hajlandóak voltak a magyar piacon túlra is tekinteni, azok számításaink szerint a hazai forintpapírokba fektető alapok hozamát meghaladó nyereséget érhettek el. A hozamok nem csak a magyar piacon, de a fejlett piacokon, illetve a közép-európai régió más országaiban is (pl. Lengyelország) is érdemben csökkentek. Ennek köszönhető, hogy a forintban vagy más devizában jegyzett, de magyar alapkezelők által kezelt nemzetközi alapok 3 hónap alatt közel 5-6%-ot is hoztak.

Egy harmadik csoportba soroltuk azokat a külföldi alapokat, melyeket nem hazai alapkezelők kezelnek, de hazánkban is forgalmazzák őket. Ezek hozama számításaink szerint igen jelentősen szóródott aszerint, hogy milyen devizában jegyezték őket (jellemzően milyen devizában fektettek be). A dollár elmúlt időszaki erősödése jelentősen meghúzta a dollár alapok hozamát, itt forintban számítva nem volt ritka a 10% feletti (nem évesített) 3 hónapos hozam.

A korábbiakban nagyjából áttekintettük a kötvényalapok teljesítményét, kicsit nézzük meg, hogy az említett teljesítmények a piachoz képest jónak vagy rossznak tekinthetők. Az összehasonlításhoz az ún. Max-indexcsaládot használjuk, melyek egy rövid, hosszabb vagy kifejezetten hosszú átlagos futamidővel rendelkező kötvényportfólió hozamát mutatják (kamat + árfolyamnyereség). A MAX index egy hosszabb, az RMAX egy kifejezetten rövid, a MAX Comp egy közepesen hosszaúátlagos futamidejű kötvényportfólió hozamát mutatja. Látható, hogy ezek az indexek igen kedvező környezetről árulkodnak, tehát az alapkezelők egy igen erős piacon válogathattak a papírokból.

Említettük, hogy a dollár alapok hozama magasan kiemelkedett a mezőnyből. Ha a keresztárfolyamok alakulását megnézzük, akkor könnyen magyarázatot kaphatunk erre. A legutolsó három hónapban a forint 7.3%-kal értékelődött le a dollárral szemben. Ez azt jelenti, hogy a dolláreszközökön elért hozamhoz ekkora plusz hozam adódott hozzá mint deviza-árfolyamnyereség.
keresztárfolyamok

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Végül elmondható, hogy a pozitív piaci környezet a befektetési kedvet is meghozta. A referenciahozamok az elmúlt egy évben közel 200-500 bp-tal csökkentek futamidőtől függően. A kötvényalapokban tartott pénz az év elejétől számítva közel 30%-kal emelkedett, és a BAMOSZ adatai szerint megközelítette az 550 mrd Ft-ot.

Összességében elmondható, hogy a kötvény alapok jegyei jól hoztak az utóbbi egy évben. A kötvényrally a tavasz elején kifulladni látszott, ugyanakkor a nyár elejétől újabb lendületet vett. Aki az elmúlt egy évben jól választott kötvényalapot akár 20% körüli hozamot is realizálhatott mostani visszaváltással.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?