28 °C Budapest

"Beragadt" forint - dinamikus hozamcsökkenések a másodpiacon - miért?

Pénzcentrum
2005. június 22. 16:47

A forint/euró kurzus minimális elmozdulásokat mutatott a nap során, a jegyzések gyakorlatilag beragadtak a 247.40-247.80-as sávba. Az állampapírok másodpiacán ugyanakkor dinamikus, 3-10 bp közötti hozamcsökkenések következtek be a referencia-lejáratoknál a tegnapi ÁKK-fixingekhez képest. Emögött több, egy irányba mutató folyamat is meghúzódhat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A régiós devizák szintén minimális mozgásokat mutattak az euróval szemben a mai napon. Fontosabb makroadat sem a régióban, sem a nagyobb befolyású piacokon nem jelent meg, így a befektetői aktivitás egyre inkább a nyári hangulatot idézi.

Az állampapírok másodpiacán az újabb kamatcsökkentési várakozásokmegjelenése mellett a holnapi 3 és 15 éves aukciókra való pozicionálás is meghúzódhat a fokozott vételi érdeklődés mögött. Emellett fontos tényező lehet, hogy az európai és amerikai kötvényhozamok csökkentek, így a táguló spread miatt a forintkötvények vonzereje nőtt.

Annak is komolyabb szerepe lehet azonban, hogy az eddig vártnál kevesebb forintkötvény-kibocsátás lehet a második félévben, így a befektetők felvásárlásba kezdtek. Az 50 milliárd japán jenes devizakötvény-kibocsátással Magyarország elérte a tavaly decemberben meghirdetett bruttó 3.5 milliárd eurós kibocsátási tervet, és a nemzetközi környezet továbbra is kedvező volta miatt egyes szereplők arra számítanak, hogy az ÁKK az alacsonyabb kamatterheket jelentő devizakötvény-kibocsátások mellett dönthet a forintdenomináció helyett.

Erre utaló jel volt, hogy az ezen a héten road show-n lévő 50 milliárd jenes szamurájkötvény mellett a magyar hatóságok 2007. közepéig összességében 200 milliárd jenes kibocsátási szándékot jelentettek be.

2005.06.20 13:54
Road-show-n van a héten a magyar szamurájkötvény Japánban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Idén Magyarország januárban 1.5 milliárdnyi, majd februárban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki eurókötvényeket, majd májusban következett egy 500 milliós fontkötvény-emisszió (kb. 750 m EUR). Az 50 milliárdos szamurájkötvény-kibocsátással (kb. 370 m EUR) mintegy 3.6 milliárd eurót tesz ki a bruttó idei állami devizakötvény-emisszió.

Az ÁKK célja a forintkötvények esetén többek között a duration-hosszabbítás volt (hosszabb futamidejű kötvények kibocsátásának favorizálása). Ez azonban egyes szereplők várakozása szerint elmaradhat, így ők hosszabb papírok felhalmozása mellett dönthettek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem