25 °C Budapest

"Beragadt" forint - dinamikus hozamcsökkenések a másodpiacon - miért?

Pénzcentrum
2005. június 22. 16:47

A forint/euró kurzus minimális elmozdulásokat mutatott a nap során, a jegyzések gyakorlatilag beragadtak a 247.40-247.80-as sávba. Az állampapírok másodpiacán ugyanakkor dinamikus, 3-10 bp közötti hozamcsökkenések következtek be a referencia-lejáratoknál a tegnapi ÁKK-fixingekhez képest. Emögött több, egy irányba mutató folyamat is meghúzódhat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A régiós devizák szintén minimális mozgásokat mutattak az euróval szemben a mai napon. Fontosabb makroadat sem a régióban, sem a nagyobb befolyású piacokon nem jelent meg, így a befektetői aktivitás egyre inkább a nyári hangulatot idézi.

Az állampapírok másodpiacán az újabb kamatcsökkentési várakozásokmegjelenése mellett a holnapi 3 és 15 éves aukciókra való pozicionálás is meghúzódhat a fokozott vételi érdeklődés mögött. Emellett fontos tényező lehet, hogy az európai és amerikai kötvényhozamok csökkentek, így a táguló spread miatt a forintkötvények vonzereje nőtt.

Annak is komolyabb szerepe lehet azonban, hogy az eddig vártnál kevesebb forintkötvény-kibocsátás lehet a második félévben, így a befektetők felvásárlásba kezdtek. Az 50 milliárd japán jenes devizakötvény-kibocsátással Magyarország elérte a tavaly decemberben meghirdetett bruttó 3.5 milliárd eurós kibocsátási tervet, és a nemzetközi környezet továbbra is kedvező volta miatt egyes szereplők arra számítanak, hogy az ÁKK az alacsonyabb kamatterheket jelentő devizakötvény-kibocsátások mellett dönthet a forintdenomináció helyett.

Erre utaló jel volt, hogy az ezen a héten road show-n lévő 50 milliárd jenes szamurájkötvény mellett a magyar hatóságok 2007. közepéig összességében 200 milliárd jenes kibocsátási szándékot jelentettek be.

2005.06.20 13:54
Road-show-n van a héten a magyar szamurájkötvény Japánban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Idén Magyarország januárban 1.5 milliárdnyi, majd februárban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki eurókötvényeket, majd májusban következett egy 500 milliós fontkötvény-emisszió (kb. 750 m EUR). Az 50 milliárdos szamurájkötvény-kibocsátással (kb. 370 m EUR) mintegy 3.6 milliárd eurót tesz ki a bruttó idei állami devizakötvény-emisszió.

Az ÁKK célja a forintkötvények esetén többek között a duration-hosszabbítás volt (hosszabb futamidejű kötvények kibocsátásának favorizálása). Ez azonban egyes szereplők várakozása szerint elmaradhat, így ők hosszabb papírok felhalmozása mellett dönthettek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30