18 °C Budapest

"Beragadt" forint - dinamikus hozamcsökkenések a másodpiacon - miért?

Pénzcentrum
2005. június 22. 16:47

A forint/euró kurzus minimális elmozdulásokat mutatott a nap során, a jegyzések gyakorlatilag beragadtak a 247.40-247.80-as sávba. Az állampapírok másodpiacán ugyanakkor dinamikus, 3-10 bp közötti hozamcsökkenések következtek be a referencia-lejáratoknál a tegnapi ÁKK-fixingekhez képest. Emögött több, egy irányba mutató folyamat is meghúzódhat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A régiós devizák szintén minimális mozgásokat mutattak az euróval szemben a mai napon. Fontosabb makroadat sem a régióban, sem a nagyobb befolyású piacokon nem jelent meg, így a befektetői aktivitás egyre inkább a nyári hangulatot idézi.

Az állampapírok másodpiacán az újabb kamatcsökkentési várakozásokmegjelenése mellett a holnapi 3 és 15 éves aukciókra való pozicionálás is meghúzódhat a fokozott vételi érdeklődés mögött. Emellett fontos tényező lehet, hogy az európai és amerikai kötvényhozamok csökkentek, így a táguló spread miatt a forintkötvények vonzereje nőtt.

Annak is komolyabb szerepe lehet azonban, hogy az eddig vártnál kevesebb forintkötvény-kibocsátás lehet a második félévben, így a befektetők felvásárlásba kezdtek. Az 50 milliárd japán jenes devizakötvény-kibocsátással Magyarország elérte a tavaly decemberben meghirdetett bruttó 3.5 milliárd eurós kibocsátási tervet, és a nemzetközi környezet továbbra is kedvező volta miatt egyes szereplők arra számítanak, hogy az ÁKK az alacsonyabb kamatterheket jelentő devizakötvény-kibocsátások mellett dönthet a forintdenomináció helyett.

Erre utaló jel volt, hogy az ezen a héten road show-n lévő 50 milliárd jenes szamurájkötvény mellett a magyar hatóságok 2007. közepéig összességében 200 milliárd jenes kibocsátási szándékot jelentettek be.

2005.06.20 13:54
Road-show-n van a héten a magyar szamurájkötvény Japánban

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén Magyarország januárban 1.5 milliárdnyi, majd februárban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki eurókötvényeket, majd májusban következett egy 500 milliós fontkötvény-emisszió (kb. 750 m EUR). Az 50 milliárdos szamurájkötvény-kibocsátással (kb. 370 m EUR) mintegy 3.6 milliárd eurót tesz ki a bruttó idei állami devizakötvény-emisszió.

Az ÁKK célja a forintkötvények esetén többek között a duration-hosszabbítás volt (hosszabb futamidejű kötvények kibocsátásának favorizálása). Ez azonban egyes szereplők várakozása szerint elmaradhat, így ők hosszabb papírok felhalmozása mellett dönthettek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?