9 °C Budapest

EU -csúcs: költségvetés és visszatérítés

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:22

Mostani találkozójukon tesznek kísérletet az EU országok vezetői arra, hogy megállapodjanak az unió 2007-2013 közötti költségvetésének fő elveiről. Egyelőre nagy esély van arra, hogy érdemi döntések nem születnek a kialakult viták miatt. Nem tisztázott, hogy a brit visszatérítéssel mi történik, az EU kassza felülről milyen módon lesz korlátos illetve igen bizonytalan, hogy a bővítési folyamat tovább halad-e a következő 7 éves periódusban.

Szerdán a luxemburgi elnökség egy kompromisszumos javaslattal állt elő, melynek egyik sarokpontja a brit visszatérítés miatti ellenérzések megszüntetése volt. A javaslat szerint a visszatérítést jelenlegi szintjén (4.6 mrd euró) befagyasztanák 2007-ben. Eddig fokozatos csökkentésről tárgyaltak. A brit visszatérítés lényege, hogy az ország korábban nagy befizetőként lényegesen kevesebbet kapott vissza a mezőgazdasági támogatások elosztási rendszere miatt befizetéseinek méreteihez képest. A visszatérítés ezt kompenzálja. A mezőgazfasági elosztási rendszer közvetlen haszonélvezője elsősorban Franciország volt, innen a brit-francia nézeteltérések fő oka. A brit miniszterelnök kijelentése szerint ha nem lenne a visszatérítés - amelyet még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő harcolt ki 1984-ben -, Nagy-Britannia nettó uniós hozzájárulása a francia befizetés 15-szöröse lett volna csak az utóbbi tíz évben. A luxemburgi javaslatot ugyanakkor London elutasította. Egyes hírek szerint Blair azt javasolja, hogy a visszatérítés formája annyiban módosuljon, hogy az új tagoknak ahhoz nem kellene hozzájárulni.

Egy másik vitás kérdés Hollandia oldaláról merülhet fel, mely június elején elutasította az EU alkotmányt. Az EUobserver szerint jelenleg Hollandia befizetése a legmagasabb az egy főre jutó befizetések alapján.

A vezetők a költségvetési kérdéseken túl minden bizonnyal megvitatják majd az új alkotmánnyal kapcsolatos jövőképet, kimeneteleket is. Az eddigi elutasítások tükrében ez nem lesz könnyű. Várhatóan Dánia, Lengyelország és Írország is nemmel szavaz majd.

Az alkotmány kérdése ma kerül napirendre, míg a költségvetési vita zöme holnapra várható. Egyéb kérdésekről érdemben nem tárgyalnak várhatóan, így háttérbe szorulhat a bővítés további ügye Bulgáriával, Romániával, Törökországgal és Horvátországgal kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm