34 °C Budapest

EU -csúcs: költségvetés és visszatérítés

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:22

Mostani találkozójukon tesznek kísérletet az EU országok vezetői arra, hogy megállapodjanak az unió 2007-2013 közötti költségvetésének fő elveiről. Egyelőre nagy esély van arra, hogy érdemi döntések nem születnek a kialakult viták miatt. Nem tisztázott, hogy a brit visszatérítéssel mi történik, az EU kassza felülről milyen módon lesz korlátos illetve igen bizonytalan, hogy a bővítési folyamat tovább halad-e a következő 7 éves periódusban.

Szerdán a luxemburgi elnökség egy kompromisszumos javaslattal állt elő, melynek egyik sarokpontja a brit visszatérítés miatti ellenérzések megszüntetése volt. A javaslat szerint a visszatérítést jelenlegi szintjén (4.6 mrd euró) befagyasztanák 2007-ben. Eddig fokozatos csökkentésről tárgyaltak. A brit visszatérítés lényege, hogy az ország korábban nagy befizetőként lényegesen kevesebbet kapott vissza a mezőgazdasági támogatások elosztási rendszere miatt befizetéseinek méreteihez képest. A visszatérítés ezt kompenzálja. A mezőgazfasági elosztási rendszer közvetlen haszonélvezője elsősorban Franciország volt, innen a brit-francia nézeteltérések fő oka. A brit miniszterelnök kijelentése szerint ha nem lenne a visszatérítés - amelyet még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő harcolt ki 1984-ben -, Nagy-Britannia nettó uniós hozzájárulása a francia befizetés 15-szöröse lett volna csak az utóbbi tíz évben. A luxemburgi javaslatot ugyanakkor London elutasította. Egyes hírek szerint Blair azt javasolja, hogy a visszatérítés formája annyiban módosuljon, hogy az új tagoknak ahhoz nem kellene hozzájárulni.

Egy másik vitás kérdés Hollandia oldaláról merülhet fel, mely június elején elutasította az EU alkotmányt. Az EUobserver szerint jelenleg Hollandia befizetése a legmagasabb az egy főre jutó befizetések alapján.

A vezetők a költségvetési kérdéseken túl minden bizonnyal megvitatják majd az új alkotmánnyal kapcsolatos jövőképet, kimeneteleket is. Az eddigi elutasítások tükrében ez nem lesz könnyű. Várhatóan Dánia, Lengyelország és Írország is nemmel szavaz majd.

Az alkotmány kérdése ma kerül napirendre, míg a költségvetési vita zöme holnapra várható. Egyéb kérdésekről érdemben nem tárgyalnak várhatóan, így háttérbe szorulhat a bővítés további ügye Bulgáriával, Romániával, Törökországgal és Horvátországgal kapcsolatban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?