21 °C Budapest

EU -csúcs: költségvetés és visszatérítés

Pénzcentrum
2005. június 16. 10:22

Mostani találkozójukon tesznek kísérletet az EU országok vezetői arra, hogy megállapodjanak az unió 2007-2013 közötti költségvetésének fő elveiről. Egyelőre nagy esély van arra, hogy érdemi döntések nem születnek a kialakult viták miatt. Nem tisztázott, hogy a brit visszatérítéssel mi történik, az EU kassza felülről milyen módon lesz korlátos illetve igen bizonytalan, hogy a bővítési folyamat tovább halad-e a következő 7 éves periódusban.

Szerdán a luxemburgi elnökség egy kompromisszumos javaslattal állt elő, melynek egyik sarokpontja a brit visszatérítés miatti ellenérzések megszüntetése volt. A javaslat szerint a visszatérítést jelenlegi szintjén (4.6 mrd euró) befagyasztanák 2007-ben. Eddig fokozatos csökkentésről tárgyaltak. A brit visszatérítés lényege, hogy az ország korábban nagy befizetőként lényegesen kevesebbet kapott vissza a mezőgazdasági támogatások elosztási rendszere miatt befizetéseinek méreteihez képest. A visszatérítés ezt kompenzálja. A mezőgazfasági elosztási rendszer közvetlen haszonélvezője elsősorban Franciország volt, innen a brit-francia nézeteltérések fő oka. A brit miniszterelnök kijelentése szerint ha nem lenne a visszatérítés - amelyet még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő harcolt ki 1984-ben -, Nagy-Britannia nettó uniós hozzájárulása a francia befizetés 15-szöröse lett volna csak az utóbbi tíz évben. A luxemburgi javaslatot ugyanakkor London elutasította. Egyes hírek szerint Blair azt javasolja, hogy a visszatérítés formája annyiban módosuljon, hogy az új tagoknak ahhoz nem kellene hozzájárulni.

Egy másik vitás kérdés Hollandia oldaláról merülhet fel, mely június elején elutasította az EU alkotmányt. Az EUobserver szerint jelenleg Hollandia befizetése a legmagasabb az egy főre jutó befizetések alapján.

A vezetők a költségvetési kérdéseken túl minden bizonnyal megvitatják majd az új alkotmánnyal kapcsolatos jövőképet, kimeneteleket is. Az eddigi elutasítások tükrében ez nem lesz könnyű. Várhatóan Dánia, Lengyelország és Írország is nemmel szavaz majd.

Az alkotmány kérdése ma kerül napirendre, míg a költségvetési vita zöme holnapra várható. Egyéb kérdésekről érdemben nem tárgyalnak várhatóan, így háttérbe szorulhat a bővítés további ügye Bulgáriával, Romániával, Törökországgal és Horvátországgal kapcsolatban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35