26 °C Budapest

A régiós konvergencia-folyamatokról - második leglassabb felzárkózás Magyarországon

Pénzcentrum
2005. június 10. 09:48

Magyarország a hatodik helyet foglalja el a nyolc új kelet-közép-európai EU-tagország között a felzárkózási folyamatban - ezt mutatják a Világgazdaság és az ICEG Európai Központ által készített konvergenciaindex eredményei. Ennek okát elsősorban az államháztartás instabilitásában kell kereni, és figyelemre méltó, hogy 2000 óta térségbeli összehasonlításban nagyon lassú a magyar felzárkózás üteme. Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal nőtt, így most 6.4 ponton áll.

Magyarország főbb mutatóit tekintve az idén valamelyest közeledik az Európai Unióhoz, de a nyolc kelet-közép-európai ország mezőnyében a 2005-ös konvergencia-index eredményei alapján még mindig a középmezőny alján foglal helyet. A javulást elsősorban az inflációcsökkenés területén érte el hazánk, de a 2002-es mélypont óta az is hozzájárult az index enyhe emelkedéséhez, hogy - bár a kívántnál és a tervezettnél lassabban, de - csökkent a költségvetési hiány.

Magyarország a 2005-ös előrejelzések alapján csupán Lettországot és Litvániát előzi meg a konvergenciaindex alapján felállított rangsorban. A két balti ország lemaradásának az az oka, hogy a reálgazdasági felzárkózásban (egy főre jutó GDP, bér-, árszínvonal) jóval hátrébb tartanak, mint a többi ország, és ezt sem a magas növekedési ütem, sem a példás államháztartási fegyelem nem képes teljes egészében ellensúlyozni. Litvániától idén azért veszi vissza a hatodik helyet hazánk, mert a balti országban kissé megugrott az infláció.

Hazánk a maastrichti kritériumok közül az államháztartási hiányra, illetve az államadósságra vonatkozó kritériumokban a leggyengébben teljesít (ami "lehúzza" az összteljesítményt): a nyolc ország közül a GDP-arányos államháztartási deficit egyedül nálunk haladja majd meg az öt százalékot, és rajtunk kívül mindenki messze áll (lefelé) az államadósság 60 százalékos kritériumától.

Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal gyarapodott, a 2000-es 6.2 pont akkor még a harmadik helyre elegendő volt. A nyolc ország átlagában öt év alatt a az index átlagos emelkedése 0,8 pont volt. A legnagyobb előrelépést - amint az az alábbi ábrán is jól látható - Szlovákia tette meg. Amennyiben a konvergencia-folyamatbeli előrelépésünket a 2001-es mélyponthoz képest tekintjük, akkor sem kedvezőbb a helyzet, mivel az azóta bekövetkezett növekedést csak a balti országok múlták alul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az index számítása

Az ICEG Európai Központ és a Világgazdaság által kidolgozott index tíz olyan makrogazdasági mutató összevonásával készült, amelyek kifejezik az Európai Unió régi és új tagállamai közötti fejlettségbeli különbségek néhány fontos dimenzióját. Az indexben egyszerre szerepelnek olyan mutatók, amelyek azt vizsgálják, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelel-e az ország; reálfejlettségben hol tart a gazdaság és milyen mértékben térnek el fontos szerkezeti mutatói az EU15 átlagától.

A 0-tól 10-ig terjedő skálán 10-es osztályzatot egy olyan gazdaság érne el, amelyik éppen teljesíti a maastrichti kritériumokat (vagy jobb annál), és a reálfejlettség, valamint a szerkezeti mutatók tekintetében az uniós átlagnak megfelelő értékekkel bír. A súlyozáskor nagyobb szerepet adtunk az állomány- (stock-) változóknak (ár- és bérszínvonal, egy főre jutó GDP), míg a hektikusabban ingadozó, úgynevezett folyó (flow-) mutatók (infláció, költségvetési egyenleg stb.) relatíve kisebb súllyal szerepelnek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?