17 °C Budapest

A régiós konvergencia-folyamatokról - második leglassabb felzárkózás Magyarországon

Pénzcentrum
2005. június 10. 09:48

Magyarország a hatodik helyet foglalja el a nyolc új kelet-közép-európai EU-tagország között a felzárkózási folyamatban - ezt mutatják a Világgazdaság és az ICEG Európai Központ által készített konvergenciaindex eredményei. Ennek okát elsősorban az államháztartás instabilitásában kell kereni, és figyelemre méltó, hogy 2000 óta térségbeli összehasonlításban nagyon lassú a magyar felzárkózás üteme. Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal nőtt, így most 6.4 ponton áll.

Magyarország főbb mutatóit tekintve az idén valamelyest közeledik az Európai Unióhoz, de a nyolc kelet-közép-európai ország mezőnyében a 2005-ös konvergencia-index eredményei alapján még mindig a középmezőny alján foglal helyet. A javulást elsősorban az inflációcsökkenés területén érte el hazánk, de a 2002-es mélypont óta az is hozzájárult az index enyhe emelkedéséhez, hogy - bár a kívántnál és a tervezettnél lassabban, de - csökkent a költségvetési hiány.

Magyarország a 2005-ös előrejelzések alapján csupán Lettországot és Litvániát előzi meg a konvergenciaindex alapján felállított rangsorban. A két balti ország lemaradásának az az oka, hogy a reálgazdasági felzárkózásban (egy főre jutó GDP, bér-, árszínvonal) jóval hátrébb tartanak, mint a többi ország, és ezt sem a magas növekedési ütem, sem a példás államháztartási fegyelem nem képes teljes egészében ellensúlyozni. Litvániától idén azért veszi vissza a hatodik helyet hazánk, mert a balti országban kissé megugrott az infláció.

Hazánk a maastrichti kritériumok közül az államháztartási hiányra, illetve az államadósságra vonatkozó kritériumokban a leggyengébben teljesít (ami "lehúzza" az összteljesítményt): a nyolc ország közül a GDP-arányos államháztartási deficit egyedül nálunk haladja majd meg az öt százalékot, és rajtunk kívül mindenki messze áll (lefelé) az államadósság 60 százalékos kritériumától.

Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal gyarapodott, a 2000-es 6.2 pont akkor még a harmadik helyre elegendő volt. A nyolc ország átlagában öt év alatt a az index átlagos emelkedése 0,8 pont volt. A legnagyobb előrelépést - amint az az alábbi ábrán is jól látható - Szlovákia tette meg. Amennyiben a konvergencia-folyamatbeli előrelépésünket a 2001-es mélyponthoz képest tekintjük, akkor sem kedvezőbb a helyzet, mivel az azóta bekövetkezett növekedést csak a balti országok múlták alul.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az index számítása

Az ICEG Európai Központ és a Világgazdaság által kidolgozott index tíz olyan makrogazdasági mutató összevonásával készült, amelyek kifejezik az Európai Unió régi és új tagállamai közötti fejlettségbeli különbségek néhány fontos dimenzióját. Az indexben egyszerre szerepelnek olyan mutatók, amelyek azt vizsgálják, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelel-e az ország; reálfejlettségben hol tart a gazdaság és milyen mértékben térnek el fontos szerkezeti mutatói az EU15 átlagától.

A 0-tól 10-ig terjedő skálán 10-es osztályzatot egy olyan gazdaság érne el, amelyik éppen teljesíti a maastrichti kritériumokat (vagy jobb annál), és a reálfejlettség, valamint a szerkezeti mutatók tekintetében az uniós átlagnak megfelelő értékekkel bír. A súlyozáskor nagyobb szerepet adtunk az állomány- (stock-) változóknak (ár- és bérszínvonal, egy főre jutó GDP), míg a hektikusabban ingadozó, úgynevezett folyó (flow-) mutatók (infláció, költségvetési egyenleg stb.) relatíve kisebb súllyal szerepelnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?