21 °C Budapest

A régiós konvergencia-folyamatokról - második leglassabb felzárkózás Magyarországon

Pénzcentrum
2005. június 10. 09:48

Magyarország a hatodik helyet foglalja el a nyolc új kelet-közép-európai EU-tagország között a felzárkózási folyamatban - ezt mutatják a Világgazdaság és az ICEG Európai Központ által készített konvergenciaindex eredményei. Ennek okát elsősorban az államháztartás instabilitásában kell kereni, és figyelemre méltó, hogy 2000 óta térségbeli összehasonlításban nagyon lassú a magyar felzárkózás üteme. Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal nőtt, így most 6.4 ponton áll.

Magyarország főbb mutatóit tekintve az idén valamelyest közeledik az Európai Unióhoz, de a nyolc kelet-közép-európai ország mezőnyében a 2005-ös konvergencia-index eredményei alapján még mindig a középmezőny alján foglal helyet. A javulást elsősorban az inflációcsökkenés területén érte el hazánk, de a 2002-es mélypont óta az is hozzájárult az index enyhe emelkedéséhez, hogy - bár a kívántnál és a tervezettnél lassabban, de - csökkent a költségvetési hiány.

Magyarország a 2005-ös előrejelzések alapján csupán Lettországot és Litvániát előzi meg a konvergenciaindex alapján felállított rangsorban. A két balti ország lemaradásának az az oka, hogy a reálgazdasági felzárkózásban (egy főre jutó GDP, bér-, árszínvonal) jóval hátrébb tartanak, mint a többi ország, és ezt sem a magas növekedési ütem, sem a példás államháztartási fegyelem nem képes teljes egészében ellensúlyozni. Litvániától idén azért veszi vissza a hatodik helyet hazánk, mert a balti országban kissé megugrott az infláció.

Hazánk a maastrichti kritériumok közül az államháztartási hiányra, illetve az államadósságra vonatkozó kritériumokban a leggyengébben teljesít (ami "lehúzza" az összteljesítményt): a nyolc ország közül a GDP-arányos államháztartási deficit egyedül nálunk haladja majd meg az öt százalékot, és rajtunk kívül mindenki messze áll (lefelé) az államadósság 60 százalékos kritériumától.

Öt év alatt a magyar konvergencia-index mindössze 0.2 ponttal gyarapodott, a 2000-es 6.2 pont akkor még a harmadik helyre elegendő volt. A nyolc ország átlagában öt év alatt a az index átlagos emelkedése 0,8 pont volt. A legnagyobb előrelépést - amint az az alábbi ábrán is jól látható - Szlovákia tette meg. Amennyiben a konvergencia-folyamatbeli előrelépésünket a 2001-es mélyponthoz képest tekintjük, akkor sem kedvezőbb a helyzet, mivel az azóta bekövetkezett növekedést csak a balti országok múlták alul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az index számítása

Az ICEG Európai Központ és a Világgazdaság által kidolgozott index tíz olyan makrogazdasági mutató összevonásával készült, amelyek kifejezik az Európai Unió régi és új tagállamai közötti fejlettségbeli különbségek néhány fontos dimenzióját. Az indexben egyszerre szerepelnek olyan mutatók, amelyek azt vizsgálják, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelel-e az ország; reálfejlettségben hol tart a gazdaság és milyen mértékben térnek el fontos szerkezeti mutatói az EU15 átlagától.

A 0-tól 10-ig terjedő skálán 10-es osztályzatot egy olyan gazdaság érne el, amelyik éppen teljesíti a maastrichti kritériumokat (vagy jobb annál), és a reálfejlettség, valamint a szerkezeti mutatók tekintetében az uniós átlagnak megfelelő értékekkel bír. A súlyozáskor nagyobb szerepet adtunk az állomány- (stock-) változóknak (ár- és bérszínvonal, egy főre jutó GDP), míg a hektikusabban ingadozó, úgynevezett folyó (flow-) mutatók (infláció, költségvetési egyenleg stb.) relatíve kisebb súllyal szerepelnek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem