25 °C Budapest

Egyre pesszimistább nagyvállalati kör, két éves mélyponton a kkv-k konjunktúra-indexe (Ecostat)

Pénzcentrum
2005. június 3. 06:07

Az Ecostat 2005. májusi "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 4 százalékponttal 50 százalékra csökkent, míg a kis- és középvállalati konjunktúra-index 5.9 százalékponttal 40 százalékra zuhant. A nagyvállalati index tekintetében az optimista és a pesszimista várakozások ilyen kiegyenlített megoszlását legutoljára másfél évvel ezelőtt, 2004. januárjában regisztrálták a kutatóintézet szakértői. A kkv-szektor bizalmi mutatója két éves mélypontjára esett. A konjunktúra-indexek visszaesése mögött elsősorban a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése, illetve a hazai növekedési kilátások alacsonyabb üteme húzódik meg.

A TOP-100 nagyvállalatok háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott. A tevékenységük bővítését tervező vállalatok aránya év eleje óta folyamatosan csökken, májusban mindössze 43 százalék.


A nagyvállalatok 62 százaléka rövidtávon a kedvező beszerzési feltételek fennmaradásával, 29 százalékuk az ellátás további javulásával számol. Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek több mint fele (52%), élénkülését 24 százalékuk várja. 2005 második félévében a nagyvállalatok 44 százaléka a külföldi értékesítési lehetőségek fennmaradásával számol. Az exportpiacok bővülését, illetve szűkülését feltételező cégek megoszlása 28-28 százalék, a negatív várakozások aránya jelentősen emelkedett.

A fentiekkel szemben kedvező jel, hogy 2005 májusában a TOP-100 vállalatok beruházási elkötelezettsége tovább erősödött, a fejleszteni szándékozó vállalatok aránya elérte a 74 százalékot. A havi indexek tendenciája majdnem egy éve meredeken emelkedik.

Visszafogott áremelési szándékok, illetve lehetőségek

A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5.1 százalék lehet. Májusban a nagyvállalati szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4.6 százalék volt. A TOP-100 vállalati kör éves értékesítési árprognózisa az előző hónaphoz képest nem változott, 2.9 százalék. A nagyfokú önmérséklet az erősödő versenyhelyzettel indokolható és egyben a világpiaci olaj és nyersanyagárak feltételezett, és várt stabilitására utal.

A KKV szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian. A cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja ugyan az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, igénybevételük megkönnyítése, a kamatszint csökkenése, a nemzeti valuta gyengülése. Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége negatívan értékelte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedévi makro adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak.


A következő fél évben anemzetgazdasági feltételek némi javulásával, szinten maradással számol a cégek 23-23 százaléka, rosszabbodást valószínűsít 54 százalékuk, ami figyelmeztető jel. Saját vállalatuk rövid távú kilátásainak megítélése igazodik a nemzetgazdaság kilátásainak előrejelzéséhez. Április óta a derülátó várakozások aránya 8, a stabilitásra várakozóké 6 százalékkal csökkent, ezek együtt 43 százalékra növelték a pesszimista válaszok körét.

A következő tizenkét hónapban a hazai vállalatok igen magas hányada, 44 százaléka működési területen piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától tart. Új tőkeerős versenytárs megjelenését minden második cég vélelmezi. A versenyhelyzettel kapcsolatban érezhető növekvő aggodalom a szűkülő értékesítési lehetőségekre, belső piacvesztésre vezethető vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beszállítói lehetőségek megítélése jobb az áprilisinál. E szerint a KKV-k 28 százaléka bízik abban, hogy 2005 második felében együttműködésre lép a dinamikusan fejlődő multinacionális vállalatok valamelyikével.

Belső kereslet, tőkehiány, rosszabbodó értékesítései lehetőségek

A kis- és középvállalatok szerint tevékenységük bővítését döntő mértékben termékeik, szolgáltatásaik iránti alacsony hazai kereslet akadályozza. A cégek erősebb kritikával említik a tőkehiányt és ehhez kapcsolódva a gazdasági környezet bizonytalanságát. A következő hat hónapban a hazai értékesítési lehetőségek rosszabbodásától tart a KKV-k 42 százaléka. Változatlanságot feltételez 45 százalékuk, mérsékelten javuló keresletet 13 százalékuk vélelmez. Az exportpiacokon a KKV-k 83 százaléka változatlan adottságokkal számol, a kiviteli lehetőségek szűkülését egytizedük valószínűsíti.

Pénzügyi nehézségek, csökkenő beruházási hajlandóság

A hazai tulajdonú vállalatok 55 százaléka a következő fél évben nem számol likviditási helyzetének érdemi változásával. A pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek aránya 15 százalékpontos emelkedés után 46 százalékra nőtt. Májusban a beruházási hajlandóság 37 százalékra mérséklődött, két hónap alatt tíz százalékkal gyengült. A rövid távú fejlesztési szándékot összegző index értéke éven belül a legalacsonyabb, a tendencia csökkenése háromnegyed éve tart.

Erősödő inflációs várakozások

Májusban a KKV szektor éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6.2 százalék. A 2005 decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5.8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok. A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1.9 százalékra csökkent.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?