26 °C Budapest

Egyre pesszimistább nagyvállalati kör, két éves mélyponton a kkv-k konjunktúra-indexe (Ecostat)

Pénzcentrum
2005. június 3. 06:07

Az Ecostat 2005. májusi "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 4 százalékponttal 50 százalékra csökkent, míg a kis- és középvállalati konjunktúra-index 5.9 százalékponttal 40 százalékra zuhant. A nagyvállalati index tekintetében az optimista és a pesszimista várakozások ilyen kiegyenlített megoszlását legutoljára másfél évvel ezelőtt, 2004. januárjában regisztrálták a kutatóintézet szakértői. A kkv-szektor bizalmi mutatója két éves mélypontjára esett. A konjunktúra-indexek visszaesése mögött elsősorban a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése, illetve a hazai növekedési kilátások alacsonyabb üteme húzódik meg.

A TOP-100 nagyvállalatok háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott. A tevékenységük bővítését tervező vállalatok aránya év eleje óta folyamatosan csökken, májusban mindössze 43 százalék.


A nagyvállalatok 62 százaléka rövidtávon a kedvező beszerzési feltételek fennmaradásával, 29 százalékuk az ellátás további javulásával számol. Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek több mint fele (52%), élénkülését 24 százalékuk várja. 2005 második félévében a nagyvállalatok 44 százaléka a külföldi értékesítési lehetőségek fennmaradásával számol. Az exportpiacok bővülését, illetve szűkülését feltételező cégek megoszlása 28-28 százalék, a negatív várakozások aránya jelentősen emelkedett.

A fentiekkel szemben kedvező jel, hogy 2005 májusában a TOP-100 vállalatok beruházási elkötelezettsége tovább erősödött, a fejleszteni szándékozó vállalatok aránya elérte a 74 százalékot. A havi indexek tendenciája majdnem egy éve meredeken emelkedik.

Visszafogott áremelési szándékok, illetve lehetőségek

A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5.1 százalék lehet. Májusban a nagyvállalati szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4.6 százalék volt. A TOP-100 vállalati kör éves értékesítési árprognózisa az előző hónaphoz képest nem változott, 2.9 százalék. A nagyfokú önmérséklet az erősödő versenyhelyzettel indokolható és egyben a világpiaci olaj és nyersanyagárak feltételezett, és várt stabilitására utal.

A KKV szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian. A cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja ugyan az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, igénybevételük megkönnyítése, a kamatszint csökkenése, a nemzeti valuta gyengülése. Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége negatívan értékelte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedévi makro adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak.


A következő fél évben anemzetgazdasági feltételek némi javulásával, szinten maradással számol a cégek 23-23 százaléka, rosszabbodást valószínűsít 54 százalékuk, ami figyelmeztető jel. Saját vállalatuk rövid távú kilátásainak megítélése igazodik a nemzetgazdaság kilátásainak előrejelzéséhez. Április óta a derülátó várakozások aránya 8, a stabilitásra várakozóké 6 százalékkal csökkent, ezek együtt 43 százalékra növelték a pesszimista válaszok körét.

A következő tizenkét hónapban a hazai vállalatok igen magas hányada, 44 százaléka működési területen piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától tart. Új tőkeerős versenytárs megjelenését minden második cég vélelmezi. A versenyhelyzettel kapcsolatban érezhető növekvő aggodalom a szűkülő értékesítési lehetőségekre, belső piacvesztésre vezethető vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beszállítói lehetőségek megítélése jobb az áprilisinál. E szerint a KKV-k 28 százaléka bízik abban, hogy 2005 második felében együttműködésre lép a dinamikusan fejlődő multinacionális vállalatok valamelyikével.

Belső kereslet, tőkehiány, rosszabbodó értékesítései lehetőségek

A kis- és középvállalatok szerint tevékenységük bővítését döntő mértékben termékeik, szolgáltatásaik iránti alacsony hazai kereslet akadályozza. A cégek erősebb kritikával említik a tőkehiányt és ehhez kapcsolódva a gazdasági környezet bizonytalanságát. A következő hat hónapban a hazai értékesítési lehetőségek rosszabbodásától tart a KKV-k 42 százaléka. Változatlanságot feltételez 45 százalékuk, mérsékelten javuló keresletet 13 százalékuk vélelmez. Az exportpiacokon a KKV-k 83 százaléka változatlan adottságokkal számol, a kiviteli lehetőségek szűkülését egytizedük valószínűsíti.

Pénzügyi nehézségek, csökkenő beruházási hajlandóság

A hazai tulajdonú vállalatok 55 százaléka a következő fél évben nem számol likviditási helyzetének érdemi változásával. A pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek aránya 15 százalékpontos emelkedés után 46 százalékra nőtt. Májusban a beruházási hajlandóság 37 százalékra mérséklődött, két hónap alatt tíz százalékkal gyengült. A rövid távú fejlesztési szándékot összegző index értéke éven belül a legalacsonyabb, a tendencia csökkenése háromnegyed éve tart.

Erősödő inflációs várakozások

Májusban a KKV szektor éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6.2 százalék. A 2005 decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5.8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok. A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1.9 százalékra csökkent.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm