Egyre pesszimistább nagyvállalati kör, két éves mélyponton a kkv-k konjunktúra-indexe (Ecostat)

Pénzcentrum
2005. június 3. 06:07

Az Ecostat 2005. májusi "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 4 százalékponttal 50 százalékra csökkent, míg a kis- és középvállalati konjunktúra-index 5.9 százalékponttal 40 százalékra zuhant. A nagyvállalati index tekintetében az optimista és a pesszimista várakozások ilyen kiegyenlített megoszlását legutoljára másfél évvel ezelőtt, 2004. januárjában regisztrálták a kutatóintézet szakértői. A kkv-szektor bizalmi mutatója két éves mélypontjára esett. A konjunktúra-indexek visszaesése mögött elsősorban a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése, illetve a hazai növekedési kilátások alacsonyabb üteme húzódik meg.

A TOP-100 nagyvállalatok háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott. A tevékenységük bővítését tervező vállalatok aránya év eleje óta folyamatosan csökken, májusban mindössze 43 százalék.


A nagyvállalatok 62 százaléka rövidtávon a kedvező beszerzési feltételek fennmaradásával, 29 százalékuk az ellátás további javulásával számol. Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek több mint fele (52%), élénkülését 24 százalékuk várja. 2005 második félévében a nagyvállalatok 44 százaléka a külföldi értékesítési lehetőségek fennmaradásával számol. Az exportpiacok bővülését, illetve szűkülését feltételező cégek megoszlása 28-28 százalék, a negatív várakozások aránya jelentősen emelkedett.

A fentiekkel szemben kedvező jel, hogy 2005 májusában a TOP-100 vállalatok beruházási elkötelezettsége tovább erősödött, a fejleszteni szándékozó vállalatok aránya elérte a 74 százalékot. A havi indexek tendenciája majdnem egy éve meredeken emelkedik.

Visszafogott áremelési szándékok, illetve lehetőségek

A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5.1 százalék lehet. Májusban a nagyvállalati szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4.6 százalék volt. A TOP-100 vállalati kör éves értékesítési árprognózisa az előző hónaphoz képest nem változott, 2.9 százalék. A nagyfokú önmérséklet az erősödő versenyhelyzettel indokolható és egyben a világpiaci olaj és nyersanyagárak feltételezett, és várt stabilitására utal.

A KKV szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian. A cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja ugyan az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, igénybevételük megkönnyítése, a kamatszint csökkenése, a nemzeti valuta gyengülése. Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége negatívan értékelte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedévi makro adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak.


A következő fél évben anemzetgazdasági feltételek némi javulásával, szinten maradással számol a cégek 23-23 százaléka, rosszabbodást valószínűsít 54 százalékuk, ami figyelmeztető jel. Saját vállalatuk rövid távú kilátásainak megítélése igazodik a nemzetgazdaság kilátásainak előrejelzéséhez. Április óta a derülátó várakozások aránya 8, a stabilitásra várakozóké 6 százalékkal csökkent, ezek együtt 43 százalékra növelték a pesszimista válaszok körét.

A következő tizenkét hónapban a hazai vállalatok igen magas hányada, 44 százaléka működési területen piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától tart. Új tőkeerős versenytárs megjelenését minden második cég vélelmezi. A versenyhelyzettel kapcsolatban érezhető növekvő aggodalom a szűkülő értékesítési lehetőségekre, belső piacvesztésre vezethető vissza.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A beszállítói lehetőségek megítélése jobb az áprilisinál. E szerint a KKV-k 28 százaléka bízik abban, hogy 2005 második felében együttműködésre lép a dinamikusan fejlődő multinacionális vállalatok valamelyikével.

Belső kereslet, tőkehiány, rosszabbodó értékesítései lehetőségek

A kis- és középvállalatok szerint tevékenységük bővítését döntő mértékben termékeik, szolgáltatásaik iránti alacsony hazai kereslet akadályozza. A cégek erősebb kritikával említik a tőkehiányt és ehhez kapcsolódva a gazdasági környezet bizonytalanságát. A következő hat hónapban a hazai értékesítési lehetőségek rosszabbodásától tart a KKV-k 42 százaléka. Változatlanságot feltételez 45 százalékuk, mérsékelten javuló keresletet 13 százalékuk vélelmez. Az exportpiacokon a KKV-k 83 százaléka változatlan adottságokkal számol, a kiviteli lehetőségek szűkülését egytizedük valószínűsíti.

Pénzügyi nehézségek, csökkenő beruházási hajlandóság

A hazai tulajdonú vállalatok 55 százaléka a következő fél évben nem számol likviditási helyzetének érdemi változásával. A pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek aránya 15 százalékpontos emelkedés után 46 százalékra nőtt. Májusban a beruházási hajlandóság 37 százalékra mérséklődött, két hónap alatt tíz százalékkal gyengült. A rövid távú fejlesztési szándékot összegző index értéke éven belül a legalacsonyabb, a tendencia csökkenése háromnegyed éve tart.

Erősödő inflációs várakozások

Májusban a KKV szektor éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6.2 százalék. A 2005 decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5.8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok. A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1.9 százalékra csökkent.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20