20 °C Budapest

Magánnyugdíjpénztárak: melyik olcsó, melyik drága?

Pénzcentrum
2005. május 18. 11:22

A PSZÁF elemzési jelleggel áttekintette az egyes magánnyugdíjpénztárak díjstruktúráját. A pénztártagok megtakarítását terhelő díjként egyrészt a befizetett tagdíjak működési és likviditási tartalékra jutó hányada, másrészt a teljes megtakarításukra vetített befektetési díj (elsősorban vagyonkezelési díj) tekinthető. Ez a megközelítés a pénztártagok oldaláról méri fel a díjakat.

A pénztártag számára a különböző pénztárak díjterhelése (működési és likviditási célú befizetések, továbbá a befektetési díjak) nem csupán a díjak különböző vetítési alapja miatt (befizetés-arányos, illetve vagyonarányos) ítélhető meg nehezen, de az időtényező figyelembevétele is problémát okoz - áll a PSZÁF összefoglalójában. A megtakarítások kezdeti éveiben ugyanis a működési és likviditási célú tagdíjlevonás tetemes hányadot tesz ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya csekélyebb. Később a befektetési díjak fokozatosan kiszorítják a díjterhelésből a működési és likviditási célú tagdíjbevételeket, így hosszú távon már előbbiek a meghatározóak.

Az alábbi táblázatban kimutatott díjterhelési mutatók a tagok egyéni számláját átlagosan terhelő díjakat reprezentálják, így az adott tag esetében a díjterhelés mértéke ezektől eltérhet.

A táblázatban szereplő %-os értékek azt reprezentálják, hogy a tagok átlagosan az egyéni számlájuk hány %-át fizették ki működési, likviditási célra, illetve vagyonkezelési díjként.


A táblázat adatai is megerősítették, hogy a kezdeti években a csekély vagyon miatt a működési és likviditási célú levonások magas díjterhelést eredményeztek, ekkor az esetlegesen magasabb vagyonkezelési díjak még nem éreztették igazán hatásukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A későbbi években a díjterhelések lényegesen csökkentek, ekkor már egyre inkább kifejtették hatásukat a kifizetett vagyonkezelési alapdíjakban és sikerdíjakban lévő különbségek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?