19 °C Budapest

Március: a részvényalapok voltak a vesztesek

Pénzcentrum
2005. április 11. 14:21

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés a befektetési alapok vagyonában, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok a vagyon nagyságát illetően. A befektetési alapok összvagyona 1,362 milliárd forintot tett ki..


A befektetési alapok együttes vagyona március végére 1,362 milliárd forintot ért el. A 102 milliárd forintos havi növekedésből 10 milliárd forint a meglevő portfólióelemeken elért hozam, az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.


Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 %-kal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok jelentik a második legnagyobb kategóriát. Ezek az alapok 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12.6 milliárd forint) új befektetés. Az alapok a hónap során átlagosan 0-1 % körüli hozamot hoztak.

Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal nőtt a hónap során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyilvános, nyíltvégű alapok közt legnagyobb befektetési politika szerint kategória a kötvényalapoké. A tavalyi év során jelentős tőkekivonás történt a kötvényalapokból, ez a tendencia azonban fél évvel ezelőtt visszafordult, és azóta az alapok vagyona folyamatosan nőtt. Március során több mint 38 milliárd forinttal bővültek a kötvényalapok. Az új BAMOSZ kategorizálás azonban lehetőséget nyújt arra is, hogy lássuk, a kötvényalapokon belül a nagyobb szeletet (az 534 milliárdnyi vagyon több mint 80 %-át) a rövid kötvény alapok jelentik, és a gyorsabb növekedést is ők produkálták.

A pénzpiaci alapok alkotják a második legnagyobb csoportot a befektetési politika szerint, idei növekedésük rendkívül gyors, rendre meghaladja a kötvényalapokét - márciusban több mint 45 milliárd forinttal nőtt az összvagyonuk. A 23 pénzpiaci alapban összesen 476 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de a likviditási alapokban is közel 113 milliárd forint volt március végén. Bár az új kategorizálás megszüntette a hazai/nemzetközi felosztást, a kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve látható, hogy a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok adják az összes alap vagyonának több mint 70 %-át, és a nyilvános nyíltvégű alapok vagyonának 87 %-át.


A vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban márciusban 20.6 milliárd forintra. A növekmény teljes egészében az új befektetők által hozott 4.6 milliárd forintnak köszönhető, mert bár a kötvénysúlyos alapok átlagosan nem veszítettek értékükből, a kiegyensúlyozott alapok márciusban 1.3 %-os negatív hozamot értek el.

A hónap vesztesei a hazai részvények voltak: márciusban 7 %-kal csökkent a BUX értéke, és ez megmutatkozik a részvénybe fektető alapok eredményén. Míg a nemzetközi részvényekbe fektető alapok jellemzően 1-2.5 %-os hozamot értek el márciusban, a hazai részvény alapok 3-8 % körül veszítettek értékükből. A márciusi teljesítményekkel együtt is 9-16 %-os negyedéves hozamot tapasztalható a hazai részvényekbe fektető alapoknál. A részvény alapok, idén először, mintegy 4 %-os vagyoncsökkenést szenvedtek el márciusban, ami részben az alapok vagyonvesztése, de közel 2 milliárd forintnyi vagyonkivonás is történt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm