Március: a részvényalapok voltak a vesztesek

Pénzcentrum
2005. április 11. 14:21

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés a befektetési alapok vagyonában, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok a vagyon nagyságát illetően. A befektetési alapok összvagyona 1,362 milliárd forintot tett ki..


A befektetési alapok együttes vagyona március végére 1,362 milliárd forintot ért el. A 102 milliárd forintos havi növekedésből 10 milliárd forint a meglevő portfólióelemeken elért hozam, az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.


Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 %-kal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok jelentik a második legnagyobb kategóriát. Ezek az alapok 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12.6 milliárd forint) új befektetés. Az alapok a hónap során átlagosan 0-1 % körüli hozamot hoztak.

Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal nőtt a hónap során.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyilvános, nyíltvégű alapok közt legnagyobb befektetési politika szerint kategória a kötvényalapoké. A tavalyi év során jelentős tőkekivonás történt a kötvényalapokból, ez a tendencia azonban fél évvel ezelőtt visszafordult, és azóta az alapok vagyona folyamatosan nőtt. Március során több mint 38 milliárd forinttal bővültek a kötvényalapok. Az új BAMOSZ kategorizálás azonban lehetőséget nyújt arra is, hogy lássuk, a kötvényalapokon belül a nagyobb szeletet (az 534 milliárdnyi vagyon több mint 80 %-át) a rövid kötvény alapok jelentik, és a gyorsabb növekedést is ők produkálták.

A pénzpiaci alapok alkotják a második legnagyobb csoportot a befektetési politika szerint, idei növekedésük rendkívül gyors, rendre meghaladja a kötvényalapokét - márciusban több mint 45 milliárd forinttal nőtt az összvagyonuk. A 23 pénzpiaci alapban összesen 476 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de a likviditási alapokban is közel 113 milliárd forint volt március végén. Bár az új kategorizálás megszüntette a hazai/nemzetközi felosztást, a kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve látható, hogy a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok adják az összes alap vagyonának több mint 70 %-át, és a nyilvános nyíltvégű alapok vagyonának 87 %-át.


A vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban márciusban 20.6 milliárd forintra. A növekmény teljes egészében az új befektetők által hozott 4.6 milliárd forintnak köszönhető, mert bár a kötvénysúlyos alapok átlagosan nem veszítettek értékükből, a kiegyensúlyozott alapok márciusban 1.3 %-os negatív hozamot értek el.

A hónap vesztesei a hazai részvények voltak: márciusban 7 %-kal csökkent a BUX értéke, és ez megmutatkozik a részvénybe fektető alapok eredményén. Míg a nemzetközi részvényekbe fektető alapok jellemzően 1-2.5 %-os hozamot értek el márciusban, a hazai részvény alapok 3-8 % körül veszítettek értékükből. A márciusi teljesítményekkel együtt is 9-16 %-os negyedéves hozamot tapasztalható a hazai részvényekbe fektető alapoknál. A részvény alapok, idén először, mintegy 4 %-os vagyoncsökkenést szenvedtek el márciusban, ami részben az alapok vagyonvesztése, de közel 2 milliárd forintnyi vagyonkivonás is történt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24