27 °C Budapest

Március: a részvényalapok voltak a vesztesek

Pénzcentrum
2005. április 11. 14:21

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés a befektetési alapok vagyonában, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok a vagyon nagyságát illetően. A befektetési alapok összvagyona 1,362 milliárd forintot tett ki..


A befektetési alapok együttes vagyona március végére 1,362 milliárd forintot ért el. A 102 milliárd forintos havi növekedésből 10 milliárd forint a meglevő portfólióelemeken elért hozam, az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.


Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 %-kal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok jelentik a második legnagyobb kategóriát. Ezek az alapok 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12.6 milliárd forint) új befektetés. Az alapok a hónap során átlagosan 0-1 % körüli hozamot hoztak.

Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal nőtt a hónap során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyilvános, nyíltvégű alapok közt legnagyobb befektetési politika szerint kategória a kötvényalapoké. A tavalyi év során jelentős tőkekivonás történt a kötvényalapokból, ez a tendencia azonban fél évvel ezelőtt visszafordult, és azóta az alapok vagyona folyamatosan nőtt. Március során több mint 38 milliárd forinttal bővültek a kötvényalapok. Az új BAMOSZ kategorizálás azonban lehetőséget nyújt arra is, hogy lássuk, a kötvényalapokon belül a nagyobb szeletet (az 534 milliárdnyi vagyon több mint 80 %-át) a rövid kötvény alapok jelentik, és a gyorsabb növekedést is ők produkálták.

A pénzpiaci alapok alkotják a második legnagyobb csoportot a befektetési politika szerint, idei növekedésük rendkívül gyors, rendre meghaladja a kötvényalapokét - márciusban több mint 45 milliárd forinttal nőtt az összvagyonuk. A 23 pénzpiaci alapban összesen 476 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de a likviditási alapokban is közel 113 milliárd forint volt március végén. Bár az új kategorizálás megszüntette a hazai/nemzetközi felosztást, a kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve látható, hogy a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok adják az összes alap vagyonának több mint 70 %-át, és a nyilvános nyíltvégű alapok vagyonának 87 %-át.


A vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban márciusban 20.6 milliárd forintra. A növekmény teljes egészében az új befektetők által hozott 4.6 milliárd forintnak köszönhető, mert bár a kötvénysúlyos alapok átlagosan nem veszítettek értékükből, a kiegyensúlyozott alapok márciusban 1.3 %-os negatív hozamot értek el.

A hónap vesztesei a hazai részvények voltak: márciusban 7 %-kal csökkent a BUX értéke, és ez megmutatkozik a részvénybe fektető alapok eredményén. Míg a nemzetközi részvényekbe fektető alapok jellemzően 1-2.5 %-os hozamot értek el márciusban, a hazai részvény alapok 3-8 % körül veszítettek értékükből. A márciusi teljesítményekkel együtt is 9-16 %-os negyedéves hozamot tapasztalható a hazai részvényekbe fektető alapoknál. A részvény alapok, idén először, mintegy 4 %-os vagyoncsökkenést szenvedtek el márciusban, ami részben az alapok vagyonvesztése, de közel 2 milliárd forintnyi vagyonkivonás is történt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12