Március: a részvényalapok voltak a vesztesek

Pénzcentrum
2005. április 11. 14:21

Az elmúlt hónapban folytatódott az ez év elejétől tapasztalható gyors növekedés a befektetési alapok vagyonában, és február után ismét csúcsot döntöttek az alapok a vagyon nagyságát illetően. A befektetési alapok összvagyona 1,362 milliárd forintot tett ki..


A befektetési alapok együttes vagyona március végére 1,362 milliárd forintot ért el. A 102 milliárd forintos havi növekedésből 10 milliárd forint a meglevő portfólióelemeken elért hozam, az alapokba áramló új pénz több mint 92 milliárd forint volt.


Az alapok közül a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok 84 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 2 milliárd a hozamok, 82 milliárd pedig az új befektetők hatása). A 6 zárt alap vagyona 9 %-kal csökkent márciusban, 34 milliárd forintra.

Az ingatlanalapok jelentik a második legnagyobb kategóriát. Ezek az alapok 14 milliárd forinttal bővültek március során. Akárcsak az értékpapíralapok esetében, a növekmény nagyobb hányada (12.6 milliárd forint) új befektetés. Az alapok a hónap során átlagosan 0-1 % körüli hozamot hoztak.

Egyre fontosabb szeletet képeznek a garantált alapok, melyek az ingatlanalapokhoz hasonlóan stabil növekedést mutattak az elmúlt hónapokban. Március folyamán két új garantált alap is indult, az így 20-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 8 milliárd forinttal nőtt a hónap során.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyilvános, nyíltvégű alapok közt legnagyobb befektetési politika szerint kategória a kötvényalapoké. A tavalyi év során jelentős tőkekivonás történt a kötvényalapokból, ez a tendencia azonban fél évvel ezelőtt visszafordult, és azóta az alapok vagyona folyamatosan nőtt. Március során több mint 38 milliárd forinttal bővültek a kötvényalapok. Az új BAMOSZ kategorizálás azonban lehetőséget nyújt arra is, hogy lássuk, a kötvényalapokon belül a nagyobb szeletet (az 534 milliárdnyi vagyon több mint 80 %-át) a rövid kötvény alapok jelentik, és a gyorsabb növekedést is ők produkálták.

A pénzpiaci alapok alkotják a második legnagyobb csoportot a befektetési politika szerint, idei növekedésük rendkívül gyors, rendre meghaladja a kötvényalapokét - márciusban több mint 45 milliárd forinttal nőtt az összvagyonuk. A 23 pénzpiaci alapban összesen 476 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de a likviditási alapokban is közel 113 milliárd forint volt március végén. Bár az új kategorizálás megszüntette a hazai/nemzetközi felosztást, a kötvény és pénzpiaci alapok devizális megoszlását tekintve látható, hogy a hazai, forint kockázatot viselő nyilvános kötvényjellegű alapok adják az összes alap vagyonának több mint 70 %-át, és a nyilvános nyíltvégű alapok vagyonának 87 %-át.


A vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban márciusban 20.6 milliárd forintra. A növekmény teljes egészében az új befektetők által hozott 4.6 milliárd forintnak köszönhető, mert bár a kötvénysúlyos alapok átlagosan nem veszítettek értékükből, a kiegyensúlyozott alapok márciusban 1.3 %-os negatív hozamot értek el.

A hónap vesztesei a hazai részvények voltak: márciusban 7 %-kal csökkent a BUX értéke, és ez megmutatkozik a részvénybe fektető alapok eredményén. Míg a nemzetközi részvényekbe fektető alapok jellemzően 1-2.5 %-os hozamot értek el márciusban, a hazai részvény alapok 3-8 % körül veszítettek értékükből. A márciusi teljesítményekkel együtt is 9-16 %-os negyedéves hozamot tapasztalható a hazai részvényekbe fektető alapoknál. A részvény alapok, idén először, mintegy 4 %-os vagyoncsökkenést szenvedtek el márciusban, ami részben az alapok vagyonvesztése, de közel 2 milliárd forintnyi vagyonkivonás is történt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?