28 °C Budapest

Olaszország is rábólintott az EU-alkotmányra - gyűlnek a lehetséges "nem"-ek is

Pénzcentrum
2005. április 7. 12:56

Az olasz felsőház a tegnapi szavazáson 217 igen és 16 nem mellett elfogadta az Európai Unió új alkotmányát, ezzel négyre emelkedett azon tagállamok száma a 25-ből, amelyek hivatalosan is támogatják a dokumentum életbe lépését. Mint ismeretes, Magyarország, Litvánia és Szlovénia már korábban zöld utat adott az alkotmánynak, míg Spanyolország még februárban népszavazáson fogadta el azt, de a spanyol parlamentnek még szentesítenie kell azt. Több EU-tagállamban egyelőre meglehetősen bizonytalan a szavazás kimenetele, jelentős megosztottság mutatkozik például Franciaországban a kérdést illetően.

A következő parlamenti szavazás Németországban lesz az alsóházban (Bundestag), május 12-én. Ezt követően Franciaországban kerül a kérdés az állampolgárok elé (népszavazás). A legutóbbi közvéleménykutatások arra utalnak, hogy reális a veszélye az alkotmány elutasításának. A francia nép egy része erőteljes rosszallását fejezi ki a törökök későbbi EU-csatlakozásával kapcsolatban, és sokan a népszavazást a kormány teljesítményéről való véleményalkotásra is fel kívánják használni.

A franciák esetleges elutasító álláspontja egyrészt káoszt okozhatna az egész EU-ban a kérdést illetően, másrészt az azt követő népszavazások, illetve parlamenti szavazásokra is negatív hatással járna - jegyzi meg az euobserver.com. Hollandia mindössze három nappal a franciák után tart népszavazást a kérdésben, és a holand kormány már a vészforgatókönyvön töri a fejét arra az esetre, ha franciák többsége valóban az EU-alkotmány ellen szavaz. A szeptemberi dán, illetve a jövő évi brit népszavazás is azt mutatja, hogy egyelőre nehezen lesz meg az "igen"-ek többsége.

Ahhoz, hogy az EU tavaly október 29-én, Rómában elfogadott alkotmánya hatályba lépjen, előtte valamennyi tagállamnak el kell azt fogadnia. Amennyiben egy tagállam elutasítja azt, úgy a politika feladata a súlyos viszály elrendezése. A kimenetel attól is függ, hogy ki mondja a "nem"-et (mekkora befolyása van, beletartozik-e az EU alapítói közé, és általában mennyire EU-ellenes az ország, vagy menyire támogatja az unió alapeszményeit).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?