13 °C Budapest

Olaszország is rábólintott az EU-alkotmányra - gyűlnek a lehetséges "nem"-ek is

Pénzcentrum
2005. április 7. 12:56

Az olasz felsőház a tegnapi szavazáson 217 igen és 16 nem mellett elfogadta az Európai Unió új alkotmányát, ezzel négyre emelkedett azon tagállamok száma a 25-ből, amelyek hivatalosan is támogatják a dokumentum életbe lépését. Mint ismeretes, Magyarország, Litvánia és Szlovénia már korábban zöld utat adott az alkotmánynak, míg Spanyolország még februárban népszavazáson fogadta el azt, de a spanyol parlamentnek még szentesítenie kell azt. Több EU-tagállamban egyelőre meglehetősen bizonytalan a szavazás kimenetele, jelentős megosztottság mutatkozik például Franciaországban a kérdést illetően.

A következő parlamenti szavazás Németországban lesz az alsóházban (Bundestag), május 12-én. Ezt követően Franciaországban kerül a kérdés az állampolgárok elé (népszavazás). A legutóbbi közvéleménykutatások arra utalnak, hogy reális a veszélye az alkotmány elutasításának. A francia nép egy része erőteljes rosszallását fejezi ki a törökök későbbi EU-csatlakozásával kapcsolatban, és sokan a népszavazást a kormány teljesítményéről való véleményalkotásra is fel kívánják használni.

A franciák esetleges elutasító álláspontja egyrészt káoszt okozhatna az egész EU-ban a kérdést illetően, másrészt az azt követő népszavazások, illetve parlamenti szavazásokra is negatív hatással járna - jegyzi meg az euobserver.com. Hollandia mindössze három nappal a franciák után tart népszavazást a kérdésben, és a holand kormány már a vészforgatókönyvön töri a fejét arra az esetre, ha franciák többsége valóban az EU-alkotmány ellen szavaz. A szeptemberi dán, illetve a jövő évi brit népszavazás is azt mutatja, hogy egyelőre nehezen lesz meg az "igen"-ek többsége.

Ahhoz, hogy az EU tavaly október 29-én, Rómában elfogadott alkotmánya hatályba lépjen, előtte valamennyi tagállamnak el kell azt fogadnia. Amennyiben egy tagállam elutasítja azt, úgy a politika feladata a súlyos viszály elrendezése. A kimenetel attól is függ, hogy ki mondja a "nem"-et (mekkora befolyása van, beletartozik-e az EU alapítói közé, és általában mennyire EU-ellenes az ország, vagy menyire támogatja az unió alapeszményeit).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem