Stabilitási jelentés: a belföldi források bővülése nem tudott lépést tartani a hitelezés expanziójával

Pénzcentrum
2004. december 6. 14:03

A magyar gazdaság növekedési szerkezete az elmúlt időszakban az élénkülő konjunktúra mellett az előző évekhez képest kedvezőbbé vált: mérséklődött a fogyasztás növekedési üteme, és nőtt a bruttó felhalmozás és az export hozzájárulása a GDP bővüléséhez - állapította meg a Monetáris Tanács. A kockázatos befektetésektől elvárt felár jelenleg történelmileg alacsony szinten áll, az erőteljes globális kockázatvállalási hajlandóság megkönnyíti a magas folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását. A pénzügyi közvetítés mélyülése féloldalas, mivel a belföldi források bővülése nem tudott lépést tartani a hitelezés expanziójával. Így a hazai bankrendszer egyre nagyobb mértékben von be külföldről forrásokat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a makrogazdasági stabilitást erősíti az inflációs kockázatok csökkenése. Az év eleji adóemelések inflációs hatása átmenetinek bizonyult, ami tükröződik az inflációs várakozások mérséklődésében is.

Nem csökkent viszont a külső egyensúlytalanság mértéke, a magyar gazdaság továbbra is hosszú távon nem fenntartható eladósodási pályán halad. Az ország nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas, a GDP arányában 9 százalék körül ingadozó külső finanszírozási igényét 2002 óta elsősorban adósságtípusú tételek finanszírozzák. Emiatt az ország eladósodottsága jelentősen nőtt, a GDP-arányos nettó külföldi adósság 2001 vége óta közel duplájára emelkedett. Kedvező szerkezeti változás ugyanakkor, hogy a fizetési mérleg finanszírozásában nőtt a nem adóssággeneráló tőkebeáramlás aránya, az eladósodás azonban folytatódott, mert az adóssággeneráló finanszírozás súlya továbbra is meghaladja a 70 százalékot.

A magas külső hiány és a növekvő eladósodottság ellenére a pénz- és devizapiacokat meglehetős stabilitás jellemezte 2004 márciusa óta. A piaci stabilitás fenntartásában a jegybank óvatos kamatpolitikája mellett a rendkívül kedvező nemzetközi és regionális környezet is szerepet játszott. A kockázatos befektetésektől elvárt felár jelenleg történelmileg alacsony szinten áll, az erőteljes globális kockázatvállalási hajlandóság megkönnyíti a magas folyó fizetési mérleg hiány finanszírozását. A külső egyensúlyi problémák piaci megítélése növekvő export mellett kevésbé szigorú, így a magyar exportot élénkítő dinamikus világgazdasági növekedés is hozzájárult a hazai pénzügyi piacok alacsony volatilitásához.

A külső hiány mérséklődése irányába ható jelentős alkalmazkodás sem a vállalati, sem pedig a háztartási szektortól nem várható. Emiatt a fiskális politikának, vagyis az államháztartási hiány mérséklésének kell vezető szerepet játszania az eladósodási folyamat megállításában és a folyó fizetési mérleg hiányának fenntartható szintre mérséklésében - véli a Monetáris Tanács. Ezért előretekintve a legnagyobb stabilitási kockázatot a költségvetési hiánycsökkentés késedelme jelenti.

További stabilitási kockázatot hordozhat a külső környezet kedvezőtlenebbre fordulása. Egyfelől a konjunkturális helyzet romlása, és az exportdinamika mérséklődése növelheti a forint sebezhetőségét. Másfelől a vártnál gyorsabb ütemű nemzetközi kamat- és hozamemelkedés kedvezőtlenül érintheti a kockázatosabbnak tartott befektetéseket, és így a forintbefektetések felárát is növelheti. Egy jelentős világgazdasági lassulás, vagy a fejlett piaci kamatok emelkedése komoly stabilitási problémát okozhatnak a magyar gazdaság számára, ezen kockázatok együttes megvalósulásának azonban csekély a valószínűsége.

A kedvező konjunkturális folyamatokkal összhangban folytatódott a bankrendszer által nyújtott hitelek állományának gyors növekedése. A pénzügyi közvetítés mélyülése azonban féloldalas, mivel a belföldi források bővülése nem tudott lépést tartani a hitelezés expanziójával. Így a hazai bankrendszer egyre nagyobb mértékben von be külföldről forrásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzügyi stabilitási szempontból a banki deviza alapú hitelezés gyors térnyerése tekinthető az elmúlt időszak egyik legkedvezőtlenebb fejleményének. A magánszektor árfolyamkockázat ellen fedezetlen devizahiteleinek további bővülése hozzájárul a pénzügyi rendszer nagyobb sérülékenységéhez. Minden piaci szereplő alapvető érdeke, hogy prudens hitelezési és árazási magatartással mérsékelje a pénzügyi közvetítőrendszer sokkokra való érzékenységét. Ennek megfelelően a bankok számára kiemelt fontossággal bír az ügyfélkörnek, a devizahitelezés addicionális kockázatokról történő alapos tájékoztatása.

Az év során valamelyest romlott a bankok vállalati hitelportfoliójának minősége. A hitelkockázatok növekedése részben a belső kereslet lassuló növekedésével összefüggő okokkal és a magasabb adósságszolgálati költségekkel magyarázható. A hitelportfolió minőségének romlásához azonban hozzájárult az élesedő verseny által kiváltott nagyobb kockázatvállalás, ami a kis- és középvállalati hitelezés felfutását eredményezte. Az emelkedő hitelkockázatokat a bankok valószínűleg egyre kevésbé lesznek képesek érvényesíteni a hitelkamatokban, így e folyamat hosszabb távon stabilitási kockázatok növekedését okozhatja.

Banki jövedelmezőség: csökkenésre felkészülni

A bankrendszer kiugró jövedelmezőséget ért el az elmúlt időszakban. A bankoknak azonban fel kell készülniük arra, hogy a mai magas jövedelmezőséget biztosító feltételek hosszabb távon várhatóan változni fognak. A kamatlábak mérséklődése és a verseny erősödése esetén a kamatjövedelem csökkenését és a nagyobb kockázatvállalást a bankok csak a hatékonyság jelentős javításával tudják kompenzálni. Ez a pénzügyi szolgáltatások EU-n belüli szabad áramlása miatt különösen szükséges, hiszen nemzetközi összehasonlításban - a kiugróan magas jövedelmezőség ellenére - a magyar bankok hatékonyság szempontjából elmaradnak mind a régió, mind az EU átlagától.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm