Concorde: Magyarország első filmfinanszírozási alapja

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:29

A Concorde Értékpapír Rt. a mozgóképtörvény és a társasági adótörvény adta lehetőségekre építve létrehozta Magyarország első filmfinanszírozási konstrukcióját, a Concorde Filmfinanszírozási Alapot. A konstrukció a magyar filmgyártást támogató vállalatok számára az adókedvezmény kihasználásának lehetőségét biztosítja, míg a filmkészítőknek nehezen elérhető pénzügyi forrásokhoz kínál hozzáférést. Ezen finanszírozási konstrukció révén 2004 végéig 2.5 milliárd forint összköltségvetésű produkció jut összesen mintegy 500 millió forint értékű támogatáshoz. A jövő évben várhatóan a 2 milliárd forintot is meg fogja haladni a Concorde Filmfinanszírozási Alap által kihelyezett támogatások összege.

A 2004. tavaszán életbe lépett Mozgóképtörvény megteremtette annak a lehetőségét, hogy a hazánkban készülő filmeket finanszírozó vállalatok társasági adókedvezményben részesüljenek. A nagyvállalatok a támogatásként kifizetett összeggel csökkenthetik a társasági adó alapjukat, és levonhatják azt a fizetendő társasági adójukból is. Az adókedvezmény alapját egy adott film Magyarországon felmerült gyártási költségének maximálisan 20%-a képezheti.

A Concorde által kidolgozott és működtetett filmfinanszírozási konstrukció professzionális közvetítő szerepet tölt be a Magyarországon készülő filmalkotások és a nyereségesen működő hazai nagyvállalatok között. A Concorde a nagyvállalatok és a producerek számára végzett komplex szolgáltatása során összegyűjti a finanszírozást igénylő produkciókat, megteremti a finanszírozás jogi, pénzügyi és számviteli hátterét, megköti a szükséges szerződéseket, biztosítja a produkció megvalósulásához szükséges forrásokat, és gondoskodik az adóigazolások begyűjtéséről is.

A Concorde Értékpapír Rt. filmfinanszírozási konstrukciójának működtetését a befektetési alapok elvét követve végzi, így a befektetés összegét minden egyes produkciónál a rendelkezésre bocsátott források arányában osztja szét az Alap befektetői között. Ezzel egy-egy nagyvállalat akár évi 20-25 filmet is támogathat. A konstrukció további sajátossága, hogy a befektető anonim maradhat, nem szükséges, hogy megjelenjen a film támogatójaként. Ugyanakkor a vállalat kockázata minimális azáltal, hogy a támogatást csak az adókedvezményre jogosító igazolások átvétele után kell a Concorde rendelkezésére bocsátania.

A Concorde filmfinanszírozási tevékenysége során szorosan együttműködik a Nemzeti Filmirodával, mely a filmtörvény végrehajtásáért felelős intézmény. Az adókedvezményt igénylő filmalkotások producerei a Filmirodánál kötelesek regisztráltatni magukat és az adókedvezményre való jogosultság igazolásáért ugyancsak az iroda felel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A filmfinanszírozási konstrukcióhoz elindulása óta számos hazai nagyvállalat csatlakozott támogatóként. Ennek eredményeként a Concorde Filmfinanszírozási Alap 2004-ben összesen mintegy 500 millió forintot fordít Magyarországon megvalósuló produkciók támogatására, amellyel 16 db össze-sen 2.5 milliárd forint gyártási költségű filmalkotás megvalósulását segíti elő.

A Concorde Filmfinanszírozási Alap a jövő évben több mint 2 milliárd forint kihelyezését tervezi. Ezzel 10 milliárd forintot is meghaladó értékű filmalkotás hazai gyártása válik lehetővé, amely legalább 25 produkció támogatását jelenti. A 2005-ben finanszírozni tervezett produkciók körébe 3-4 jelentős külföldi film magyarországi munkálatai is tartoznak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?