18 °C Budapest

Concorde: Magyarország első filmfinanszírozási alapja

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:29

A Concorde Értékpapír Rt. a mozgóképtörvény és a társasági adótörvény adta lehetőségekre építve létrehozta Magyarország első filmfinanszírozási konstrukcióját, a Concorde Filmfinanszírozási Alapot. A konstrukció a magyar filmgyártást támogató vállalatok számára az adókedvezmény kihasználásának lehetőségét biztosítja, míg a filmkészítőknek nehezen elérhető pénzügyi forrásokhoz kínál hozzáférést. Ezen finanszírozási konstrukció révén 2004 végéig 2.5 milliárd forint összköltségvetésű produkció jut összesen mintegy 500 millió forint értékű támogatáshoz. A jövő évben várhatóan a 2 milliárd forintot is meg fogja haladni a Concorde Filmfinanszírozási Alap által kihelyezett támogatások összege.

A 2004. tavaszán életbe lépett Mozgóképtörvény megteremtette annak a lehetőségét, hogy a hazánkban készülő filmeket finanszírozó vállalatok társasági adókedvezményben részesüljenek. A nagyvállalatok a támogatásként kifizetett összeggel csökkenthetik a társasági adó alapjukat, és levonhatják azt a fizetendő társasági adójukból is. Az adókedvezmény alapját egy adott film Magyarországon felmerült gyártási költségének maximálisan 20%-a képezheti.

A Concorde által kidolgozott és működtetett filmfinanszírozási konstrukció professzionális közvetítő szerepet tölt be a Magyarországon készülő filmalkotások és a nyereségesen működő hazai nagyvállalatok között. A Concorde a nagyvállalatok és a producerek számára végzett komplex szolgáltatása során összegyűjti a finanszírozást igénylő produkciókat, megteremti a finanszírozás jogi, pénzügyi és számviteli hátterét, megköti a szükséges szerződéseket, biztosítja a produkció megvalósulásához szükséges forrásokat, és gondoskodik az adóigazolások begyűjtéséről is.

A Concorde Értékpapír Rt. filmfinanszírozási konstrukciójának működtetését a befektetési alapok elvét követve végzi, így a befektetés összegét minden egyes produkciónál a rendelkezésre bocsátott források arányában osztja szét az Alap befektetői között. Ezzel egy-egy nagyvállalat akár évi 20-25 filmet is támogathat. A konstrukció további sajátossága, hogy a befektető anonim maradhat, nem szükséges, hogy megjelenjen a film támogatójaként. Ugyanakkor a vállalat kockázata minimális azáltal, hogy a támogatást csak az adókedvezményre jogosító igazolások átvétele után kell a Concorde rendelkezésére bocsátania.

A Concorde filmfinanszírozási tevékenysége során szorosan együttműködik a Nemzeti Filmirodával, mely a filmtörvény végrehajtásáért felelős intézmény. Az adókedvezményt igénylő filmalkotások producerei a Filmirodánál kötelesek regisztráltatni magukat és az adókedvezményre való jogosultság igazolásáért ugyancsak az iroda felel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A filmfinanszírozási konstrukcióhoz elindulása óta számos hazai nagyvállalat csatlakozott támogatóként. Ennek eredményeként a Concorde Filmfinanszírozási Alap 2004-ben összesen mintegy 500 millió forintot fordít Magyarországon megvalósuló produkciók támogatására, amellyel 16 db össze-sen 2.5 milliárd forint gyártási költségű filmalkotás megvalósulását segíti elő.

A Concorde Filmfinanszírozási Alap a jövő évben több mint 2 milliárd forint kihelyezését tervezi. Ezzel 10 milliárd forintot is meghaladó értékű filmalkotás hazai gyártása válik lehetővé, amely legalább 25 produkció támogatását jelenti. A 2005-ben finanszírozni tervezett produkciók körébe 3-4 jelentős külföldi film magyarországi munkálatai is tartoznak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?