25 °C Budapest

Concorde: Magyarország első filmfinanszírozási alapja

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:29

A Concorde Értékpapír Rt. a mozgóképtörvény és a társasági adótörvény adta lehetőségekre építve létrehozta Magyarország első filmfinanszírozási konstrukcióját, a Concorde Filmfinanszírozási Alapot. A konstrukció a magyar filmgyártást támogató vállalatok számára az adókedvezmény kihasználásának lehetőségét biztosítja, míg a filmkészítőknek nehezen elérhető pénzügyi forrásokhoz kínál hozzáférést. Ezen finanszírozási konstrukció révén 2004 végéig 2.5 milliárd forint összköltségvetésű produkció jut összesen mintegy 500 millió forint értékű támogatáshoz. A jövő évben várhatóan a 2 milliárd forintot is meg fogja haladni a Concorde Filmfinanszírozási Alap által kihelyezett támogatások összege.

A 2004. tavaszán életbe lépett Mozgóképtörvény megteremtette annak a lehetőségét, hogy a hazánkban készülő filmeket finanszírozó vállalatok társasági adókedvezményben részesüljenek. A nagyvállalatok a támogatásként kifizetett összeggel csökkenthetik a társasági adó alapjukat, és levonhatják azt a fizetendő társasági adójukból is. Az adókedvezmény alapját egy adott film Magyarországon felmerült gyártási költségének maximálisan 20%-a képezheti.

A Concorde által kidolgozott és működtetett filmfinanszírozási konstrukció professzionális közvetítő szerepet tölt be a Magyarországon készülő filmalkotások és a nyereségesen működő hazai nagyvállalatok között. A Concorde a nagyvállalatok és a producerek számára végzett komplex szolgáltatása során összegyűjti a finanszírozást igénylő produkciókat, megteremti a finanszírozás jogi, pénzügyi és számviteli hátterét, megköti a szükséges szerződéseket, biztosítja a produkció megvalósulásához szükséges forrásokat, és gondoskodik az adóigazolások begyűjtéséről is.

A Concorde Értékpapír Rt. filmfinanszírozási konstrukciójának működtetését a befektetési alapok elvét követve végzi, így a befektetés összegét minden egyes produkciónál a rendelkezésre bocsátott források arányában osztja szét az Alap befektetői között. Ezzel egy-egy nagyvállalat akár évi 20-25 filmet is támogathat. A konstrukció további sajátossága, hogy a befektető anonim maradhat, nem szükséges, hogy megjelenjen a film támogatójaként. Ugyanakkor a vállalat kockázata minimális azáltal, hogy a támogatást csak az adókedvezményre jogosító igazolások átvétele után kell a Concorde rendelkezésére bocsátania.

A Concorde filmfinanszírozási tevékenysége során szorosan együttműködik a Nemzeti Filmirodával, mely a filmtörvény végrehajtásáért felelős intézmény. Az adókedvezményt igénylő filmalkotások producerei a Filmirodánál kötelesek regisztráltatni magukat és az adókedvezményre való jogosultság igazolásáért ugyancsak az iroda felel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A filmfinanszírozási konstrukcióhoz elindulása óta számos hazai nagyvállalat csatlakozott támogatóként. Ennek eredményeként a Concorde Filmfinanszírozási Alap 2004-ben összesen mintegy 500 millió forintot fordít Magyarországon megvalósuló produkciók támogatására, amellyel 16 db össze-sen 2.5 milliárd forint gyártási költségű filmalkotás megvalósulását segíti elő.

A Concorde Filmfinanszírozási Alap a jövő évben több mint 2 milliárd forint kihelyezését tervezi. Ezzel 10 milliárd forintot is meghaladó értékű filmalkotás hazai gyártása válik lehetővé, amely legalább 25 produkció támogatását jelenti. A 2005-ben finanszírozni tervezett produkciók körébe 3-4 jelentős külföldi film magyarországi munkálatai is tartoznak.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem