37 °C Budapest

Pannonplast:a profit bukása- avagy mitől rossz egy eredmény?

Pénzcentrum
2004. november 15. 07:59

Ma publikálta 3. negyedéves gyorsjelentését a Pannonplast. Hogy milyen lett? Az első látásra nem is olyan rossz, a másodikra már igen. Bár a negyedév döntő része még a régi igazgatóság alatt zajlott, ez nem menti fel a mostani vezetést sem az alól, hogy egyszerűen nem jó a cég. A társaság a 2. negyedévet ugyan 2 millió forintos nettó eredménnyel zárta, de ehhez semmi köze sem volt a rendkívül

rosszul alakuló üzemi folyamatoknak.

Bár az új igazgatóság nem ragadta meg annak a lehetőségét, hogy a régi kontójára csináljon egy erősen veszteséges negyedévet, ettől a társaságról alkotott jövőképünk nem javult. Sőt bevalljuk, mi nem igazán tudjuk körvonalazni az alagút végét. A menedzsment ezt a műszaki műanyaggyártás reorganizációjától reméli, azonban a piac már annyiszor hitt a Pannonplastnak, hogy itt már bizonyíték kell, s nem ígéret.


A gyorsjelentés egyetlen jó pontja, hogy a 3. negyedévben a társaság nem lett veszteséges, 2 milliós nyeresége lényegesen jobb, mint a 97 milliós veszteséget váró elemzői konszenzus. Ezt mi egy apró gesztusnak értékeljük, egy Pannonplast részvényes számára szinte mennyei öröm, ha nem piros az eredménykimutatás alsó sora.


Az árbevétel 6.87 milliárdos értéke elmarad mind a bázisidőszak, mind 2004. 2. negyedévének értékétől, sőt az elemzői várakozásoktól (7.11 mrd Ft). Az előző negyedév után, ami szintén rendkívül gyenge lett, még abban lehetet bízni, hogy az árbevétel bővülése talán majd a fedezeteken is érezteti hatását, most kikerült egy pozitív elem a prezentációból.


Az árbevétel 2.2%-os csökkenéséhez, a közvetlen költségek 12.9%-os emelkedése társült. Ez az alapanyagok árának emelkedésének tudható be. Ez oda vezetett, hogy 36%-kal csökkent a bruttó fedezet értéke. Az 1,390 milliós értéknél hosszasan kerestünk rosszabbat a Pannonplast életében. Hogy megtaláljuk, ahhoz 1998 első negyedévéig kellett visszamenni. A 20%-os bruttó fedezeti szint nagyon gyenge értéknek számít.


A gyenge bruttó fedezet után az az igazság, hogy nem sok mindent lehet csinálni. Hiába csökkentek a központi költségek 9.4%-kal (a reorganizáció gőzerővel zajlik), az üzemi eredmény -368 millió forintig esett. Ennék gyengébb teljesítményt csak egyszer sikerült a cégnek produkálnia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)Az igazi negatívum azonban nem az üzemi eredmény, hanem az EBITDA. A 205 millió forintos EBITDA érték rendkívül gyengének számít. Bevalljuk, kicsi szégyenérzetünk van amiatt, hogy nem tudjuk megmondani, hány éves mélypont. Adatbázisainkat csak 1997 január elsejétől vezetjük. Egy ilyen cégnek meg kellene hoznia a negyedévenkénti 1 milliárd forintot EBITDA szinten. A társaság azonban erre teljesen képtelen, s mi nem érezzünk, hogy belátható időn belül erre képes lehet. A régi menedzsment még a rendkívül gyenge 2. negyedév és egy újabb profit warning után is 2.5 milliárd EBITDA tervről beszélt. A cég 3 negyedév alatt hozott kevesebb, mint 800 millió forintot. No comment... Az új menedzsment szerencsére elzárkózott új éves tervek megadásától.

Amennyiben a társaság teljesítményét divíziók szintjén értékeljük, akkor sem túl sok jót tudunk elmondani. A társaság értékének elég jelentős részét hordozó csomagolóanyaggyártásnál a 3. negyedévben megfeleződött az EBITDA, az árbevétel csökkent. A Pannonpipe által vezérelt pénzügyi befektetések esetében szintén a felére csökkent az EBITDA. A műszaki műanyagok rendkívül gyengén teljesítettek, a 220 milliós veszteség hatalmas nehezék a cég lábán. A menedzsment 2005. 2. negyedévére ígéri, hogy megszűnteti a fröccstechnológia veszteségeit.

A társágot a pénzügyi sorokon segített a forint erősödése nyomán a devizahiteleken elért 140 millió forintos árfolyamnyereség. A legnagyobb segítő tétel azonban adó soron jelentkezett, ahol a társaság az adóoptimalizációs programja végeztével 409 millió forintos pozitívumot számolt el. Ennek eredményeképpen a 377 millió forintos adó utáni veszteségből 32 millió forintos adó utáni nyereség lett, amely a kisebbségi részesedések levonása után nettó soron 2 millió forintra csökkent.

A társaság hitelállománya a negyedév során 926 millió forinttal csökkent, ugyanakkor egy nem a termelt cash-flowból történt, hanem a pénztár rovására. Jelentősen csökkent a munkavállalók létszáma, a társaság reorganizációja folyik, kérdés azonban, hogy hova vezet.


Összességében a társaság 3. negyedéves teljesítménye gyenge lett. A Pannonplast állandó jelleggel olyan gyenge teljesítményt hoz, hogy - bár a jelenlegi igazgatóságnak nem sok köze van az eddigiekhez - kérdéses az egészséges szintű cash-flow termelés visszaállítása.

Ez részvényárfolyam szempontjából azt jelenti, hogy a papír spekulatív. Ameddig kézzelfogható jele nem látszik a fundamentális fordulatnak, addig nem nagyon bízunk a papírban.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00