6 °C Budapest

Pannonplast:a profit bukása- avagy mitől rossz egy eredmény?

Pénzcentrum
2004. november 15. 07:59

Ma publikálta 3. negyedéves gyorsjelentését a Pannonplast. Hogy milyen lett? Az első látásra nem is olyan rossz, a másodikra már igen. Bár a negyedév döntő része még a régi igazgatóság alatt zajlott, ez nem menti fel a mostani vezetést sem az alól, hogy egyszerűen nem jó a cég. A társaság a 2. negyedévet ugyan 2 millió forintos nettó eredménnyel zárta, de ehhez semmi köze sem volt a rendkívül

rosszul alakuló üzemi folyamatoknak.

Bár az új igazgatóság nem ragadta meg annak a lehetőségét, hogy a régi kontójára csináljon egy erősen veszteséges negyedévet, ettől a társaságról alkotott jövőképünk nem javult. Sőt bevalljuk, mi nem igazán tudjuk körvonalazni az alagút végét. A menedzsment ezt a műszaki műanyaggyártás reorganizációjától reméli, azonban a piac már annyiszor hitt a Pannonplastnak, hogy itt már bizonyíték kell, s nem ígéret.


A gyorsjelentés egyetlen jó pontja, hogy a 3. negyedévben a társaság nem lett veszteséges, 2 milliós nyeresége lényegesen jobb, mint a 97 milliós veszteséget váró elemzői konszenzus. Ezt mi egy apró gesztusnak értékeljük, egy Pannonplast részvényes számára szinte mennyei öröm, ha nem piros az eredménykimutatás alsó sora.


Az árbevétel 6.87 milliárdos értéke elmarad mind a bázisidőszak, mind 2004. 2. negyedévének értékétől, sőt az elemzői várakozásoktól (7.11 mrd Ft). Az előző negyedév után, ami szintén rendkívül gyenge lett, még abban lehetet bízni, hogy az árbevétel bővülése talán majd a fedezeteken is érezteti hatását, most kikerült egy pozitív elem a prezentációból.


Az árbevétel 2.2%-os csökkenéséhez, a közvetlen költségek 12.9%-os emelkedése társült. Ez az alapanyagok árának emelkedésének tudható be. Ez oda vezetett, hogy 36%-kal csökkent a bruttó fedezet értéke. Az 1,390 milliós értéknél hosszasan kerestünk rosszabbat a Pannonplast életében. Hogy megtaláljuk, ahhoz 1998 első negyedévéig kellett visszamenni. A 20%-os bruttó fedezeti szint nagyon gyenge értéknek számít.


A gyenge bruttó fedezet után az az igazság, hogy nem sok mindent lehet csinálni. Hiába csökkentek a központi költségek 9.4%-kal (a reorganizáció gőzerővel zajlik), az üzemi eredmény -368 millió forintig esett. Ennék gyengébb teljesítményt csak egyszer sikerült a cégnek produkálnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)



Az igazi negatívum azonban nem az üzemi eredmény, hanem az EBITDA. A 205 millió forintos EBITDA érték rendkívül gyengének számít. Bevalljuk, kicsi szégyenérzetünk van amiatt, hogy nem tudjuk megmondani, hány éves mélypont. Adatbázisainkat csak 1997 január elsejétől vezetjük. Egy ilyen cégnek meg kellene hoznia a negyedévenkénti 1 milliárd forintot EBITDA szinten. A társaság azonban erre teljesen képtelen, s mi nem érezzünk, hogy belátható időn belül erre képes lehet. A régi menedzsment még a rendkívül gyenge 2. negyedév és egy újabb profit warning után is 2.5 milliárd EBITDA tervről beszélt. A cég 3 negyedév alatt hozott kevesebb, mint 800 millió forintot. No comment... Az új menedzsment szerencsére elzárkózott új éves tervek megadásától.

Amennyiben a társaság teljesítményét divíziók szintjén értékeljük, akkor sem túl sok jót tudunk elmondani. A társaság értékének elég jelentős részét hordozó csomagolóanyaggyártásnál a 3. negyedévben megfeleződött az EBITDA, az árbevétel csökkent. A Pannonpipe által vezérelt pénzügyi befektetések esetében szintén a felére csökkent az EBITDA. A műszaki műanyagok rendkívül gyengén teljesítettek, a 220 milliós veszteség hatalmas nehezék a cég lábán. A menedzsment 2005. 2. negyedévére ígéri, hogy megszűnteti a fröccstechnológia veszteségeit.

A társágot a pénzügyi sorokon segített a forint erősödése nyomán a devizahiteleken elért 140 millió forintos árfolyamnyereség. A legnagyobb segítő tétel azonban adó soron jelentkezett, ahol a társaság az adóoptimalizációs programja végeztével 409 millió forintos pozitívumot számolt el. Ennek eredményeképpen a 377 millió forintos adó utáni veszteségből 32 millió forintos adó utáni nyereség lett, amely a kisebbségi részesedések levonása után nettó soron 2 millió forintra csökkent.

A társaság hitelállománya a negyedév során 926 millió forinttal csökkent, ugyanakkor egy nem a termelt cash-flowból történt, hanem a pénztár rovására. Jelentősen csökkent a munkavállalók létszáma, a társaság reorganizációja folyik, kérdés azonban, hogy hova vezet.


Összességében a társaság 3. negyedéves teljesítménye gyenge lett. A Pannonplast állandó jelleggel olyan gyenge teljesítményt hoz, hogy - bár a jelenlegi igazgatóságnak nem sok köze van az eddigiekhez - kérdéses az egészséges szintű cash-flow termelés visszaállítása.

Ez részvényárfolyam szempontjából azt jelenti, hogy a papír spekulatív. Ameddig kézzelfogható jele nem látszik a fundamentális fordulatnak, addig nem nagyon bízunk a papírban.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem