28 °C Budapest

Forinbetétekkel kampányolnak a "német" bankok

Pénzcentrum
2004. október 5. 10:00

Egyes német bankok a magyarországi pénzügyi befektetések magas kamatlábaival csábítják ügyfeleiket arra, hogy náluk betétszámlát nyissanak. Az American Express (AE) frankfurti leánycége jelenleg is tartó aukciójában elengedi például az átváltással járó költségeket azon ügyfeleiknek, akik deviza-betétszámlájukon forintra váltják át megtakarításaikat - írja a Népszabadság. A folyamat gyakorlatilag a magyar devizahitel-felvelvétel "tükörképe". Mint ismeretes: egyre inkább bővül a devizahitelek állománya a magyar piacon, mely főként a magas magyar hitelkamatok "kikerülését" célozza.

Az AE a konstrukció keretében jelenleg 8%-os kamatot hirdet, mely a jelenlegi német kamatkörnyezetben (1-2%) kiemelkedően csábítónak mutatkozik. A bank a konstrukcióról szóló prospektusában biztonságos megtakarítást említ, melyet a magyar gazdaság stabil hátterével és kedvező kilátásaival indokol. Az AE ugyanakkor minden ilyen jellegű befektetésénél felhívja a figyelmet, hogy a kamat bármikor változhat, és az árfolyamváltozás is nagymértékben befolyásolhatja a betét értékét.

Az extrémnek tűnő befektetési lehetőséget a bank egy 2003 félévétől számított forintbetét több mint 12 százalékos hozamával illusztrálja. A magas nominális kamatszint mellett az erősödő forintárfolyam eredményezte a kiemelkedő hozamot. Amennyiben egy hosszabb távú forintbefektetést tekintünk (2001. január - 2004. augusztus), az árfolyamváltozást is figyelembe véve messze a forintbefektetések voltak a legjövedelmezőbbek, több mint 40%-os hozammal. A cseh koronánál mintegy 21.5%-os, míg a dobogós lengyel zlotynál 17%-kal hízott (volna) a befektetett pénz.

A szintén feltörekvő piaci kategóriába sorolt dél-afrikai randra fizeti a bank a második legnagyobb kamatot (6%). Egyes latin-amerikai országokban akár 10% feletti hozamot is el lehetett érni idén, ugyanakkor ott a jelentősebb politikai bizonytalanság miatt a kockázat egységére jutó hozam feltehetően alacsonyabb mint egy kelet-közép-európai uniós országban.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?