Forinbetétekkel kampányolnak a "német" bankok

Pénzcentrum
2004. október 5. 10:00

Egyes német bankok a magyarországi pénzügyi befektetések magas kamatlábaival csábítják ügyfeleiket arra, hogy náluk betétszámlát nyissanak. Az American Express (AE) frankfurti leánycége jelenleg is tartó aukciójában elengedi például az átváltással járó költségeket azon ügyfeleiknek, akik deviza-betétszámlájukon forintra váltják át megtakarításaikat - írja a Népszabadság. A folyamat gyakorlatilag a magyar devizahitel-felvelvétel "tükörképe". Mint ismeretes: egyre inkább bővül a devizahitelek állománya a magyar piacon, mely főként a magas magyar hitelkamatok "kikerülését" célozza.

Az AE a konstrukció keretében jelenleg 8%-os kamatot hirdet, mely a jelenlegi német kamatkörnyezetben (1-2%) kiemelkedően csábítónak mutatkozik. A bank a konstrukcióról szóló prospektusában biztonságos megtakarítást említ, melyet a magyar gazdaság stabil hátterével és kedvező kilátásaival indokol. Az AE ugyanakkor minden ilyen jellegű befektetésénél felhívja a figyelmet, hogy a kamat bármikor változhat, és az árfolyamváltozás is nagymértékben befolyásolhatja a betét értékét.

Az extrémnek tűnő befektetési lehetőséget a bank egy 2003 félévétől számított forintbetét több mint 12 százalékos hozamával illusztrálja. A magas nominális kamatszint mellett az erősödő forintárfolyam eredményezte a kiemelkedő hozamot. Amennyiben egy hosszabb távú forintbefektetést tekintünk (2001. január - 2004. augusztus), az árfolyamváltozást is figyelembe véve messze a forintbefektetések voltak a legjövedelmezőbbek, több mint 40%-os hozammal. A cseh koronánál mintegy 21.5%-os, míg a dobogós lengyel zlotynál 17%-kal hízott (volna) a befektetett pénz.

A szintén feltörekvő piaci kategóriába sorolt dél-afrikai randra fizeti a bank a második legnagyobb kamatot (6%). Egyes latin-amerikai országokban akár 10% feletti hozamot is el lehetett érni idén, ugyanakkor ott a jelentősebb politikai bizonytalanság miatt a kockázat egységére jutó hozam feltehetően alacsonyabb mint egy kelet-közép-európai uniós országban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm