23 °C Budapest

Az erősebb forint már hétfőn kamatcsökkentést kényszeríthet ki (ING)

Pénzcentrum
2004. július 29. 12:08

A forint mostani ereje kikényszerítheti a jegybanktól, hogy már a jövő hétfői ülésén az irányadó 11.50%-os ráta csökkentése mellett döntsön - ez a fő megállapítása az ING által készített elemzésnek. Barcza György, a bank szakértője szerint 40% az esélye annak, hogy a Monetáris Tanács már hétfőn, egy jelzésértékű 25 bázispontos vágást hajtson végre, míg 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy a következő (augusztus) 16-i ülésen egy 50 bp-os mérséklésről határozzon a testület.A forint a tegnapi 247.20-as szintjével idei csúcsára ért az euróval szemben, és az erősödés ma reggel is folytatódott, születtek kötések a 246.60-as szintnél is. Jelenleg a 247-247.20 közötti sávban ingadozik az árfolyam. Az idei eddigi csúcs április közepén született, ami 247.50-es szintet jelentett. Az akkori forinterősödés főként a jegybank április-május során végrehajtott összesen 100 bp-ot kitevő kamatcsökkentésének volt az eredménye.

Az elemzés szerint a hétfői kamatvágás mellett szóló érv lehet az, hogy a jegybank korábban a 250-255 Ft/euró közötti sávot tartotta kívánatosnak az inflációs célkitűzések elérhetősége szempontjából, a mostani kurzus azonban már bőven e szint alatt ingadozik, és alig 2.5%-os távolságra van a 30%-os ingadozási sáv erősebb szélétől (240.01 Ft/euró)


A Monetáris Tanács a kamatdöntéseinél figyelembe veszi a forint/euró kurzusát, bár a testület az utóbbi időben igyekezett elkerülni annak látszatát, hogy az árfolyam pillanatnyi helyzete elegendő alapot szolgáltasson egy esetleges kamatcsökkentésnek. Az MT ezen kívül az állampapírpiaci hozamgörbe (illetve az itt beárazásra kerülő kamatcsökkentési várakozások) alakulását is figyelemmel kíséri.

Az ING szakértője szerint jelenleg a jegybank kellemetlen helyzetbe került azáltal, hogy egyrészt függetlenségét kívánja fenntartani a kormánypárt felől érkező számos bírálat mellett is, ugyanakkor a forint mostani ereje egyre inkább indokolna egy kamatvágást. Amennyiben a kormány és a jegybank közötti feszültségek ismét kiéleződnének - amire sajnos már vannak jelek - akkor a múlt év eleji sávszél elleni támadáshoz hasonló helyzet is kialakulhat. Ennek a tavalyi három forintpiaci "válság"-hoz hasonlóan szintén hosszabb távú kedvezőtlen hatásai lennének.


A forint mostani alacsony likviditás melletti erősödése mögött több ok is meghúzódhat (privatizációhoz köthető, illetve a magas hozamok miatti forintvételek a carry traderektől, dinamikus zloty-erősödés, erősebb dollár, mely gyengébb eurót eredményez, stb.), de ezek mellett a jegybank még további, makrogazdasági adatokkal is alátámasztott indokokra is várhat, mielőtt kamatcsökkentésről döntene.

A forint árfolyamtrendje több hetes periódust figyelembe véve is erősödést mutat, amelyet a jegybanknak mindenképpen megfontolás tárgyává kell hogy tegyen döntésénél, még akkor is, ha az erősödést elsősorban nem a hosszabb távban gondolkodó - konvergencia-befektetők - vásárlásai támogatják.

Az elemzés kitér arra is, hogy az állampapírpiacon mintegy 10-40 bázisponttal csökkent a hosszabb lejáratokra vetített kockázati felár az elmúlt hetekben, mely szintén okot szolgáltathat egy jelzésértékű 25 bp-os kamatvágásra.

A kamatcsökkentés ellen szóló egyik legfontosabb érv a költségvetési folyamatokban továbbra is mutatkozó nagyfokú bizonytalanság. A júliusi deficitről augusztus 11-én, azaz a jövő hétfői Monetáris tanács ülést követően kerülnek nyilvánosságra az adatok.

Az ING szerint 40% az esély arra, hogy a megváltozott ülésezési rend ellenére az MT jövő hétfőn 25 bp-tal csökkenti az irányadó rátát, mely egyfajta piaci optimizmusra adhatna okot, főként a további várható kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (rövidebb oldali hozamcsökkenés, az utóbbi időben egyre inkább "elültek" a piaci várakozások főként egy közeli vágással kapcsolatban.)

A hétfői ülés másik kimenetele lehet, hogy az alapkamat változatlanul marad, de ekkor jelentősen növekszik az esélye annak (80%-ra az ING szerint), hogy az augusztus 16.-i ülésen már egy nagyobb, 50 bp-os kamatcsökkentésre kerül sor.

Az egyik fő kérdés jelenleg az, hogy a Monetáris Tanács megváltozott ülésezési rendje kapcsán mit is jelent pontosan az, hogy a nem kamatdöntésről szóló MT-ülésen is születhet határozhat az alapkamatról, ha a piaci folyamatok azt indokolttá teszik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM