Az erősebb forint már hétfőn kamatcsökkentést kényszeríthet ki (ING)

Pénzcentrum
2004. július 29. 12:08

A forint mostani ereje kikényszerítheti a jegybanktól, hogy már a jövő hétfői ülésén az irányadó 11.50%-os ráta csökkentése mellett döntsön - ez a fő megállapítása az ING által készített elemzésnek. Barcza György, a bank szakértője szerint 40% az esélye annak, hogy a Monetáris Tanács már hétfőn, egy jelzésértékű 25 bázispontos vágást hajtson végre, míg 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy a következő (augusztus) 16-i ülésen egy 50 bp-os mérséklésről határozzon a testület.A forint a tegnapi 247.20-as szintjével idei csúcsára ért az euróval szemben, és az erősödés ma reggel is folytatódott, születtek kötések a 246.60-as szintnél is. Jelenleg a 247-247.20 közötti sávban ingadozik az árfolyam. Az idei eddigi csúcs április közepén született, ami 247.50-es szintet jelentett. Az akkori forinterősödés főként a jegybank április-május során végrehajtott összesen 100 bp-ot kitevő kamatcsökkentésének volt az eredménye.

Az elemzés szerint a hétfői kamatvágás mellett szóló érv lehet az, hogy a jegybank korábban a 250-255 Ft/euró közötti sávot tartotta kívánatosnak az inflációs célkitűzések elérhetősége szempontjából, a mostani kurzus azonban már bőven e szint alatt ingadozik, és alig 2.5%-os távolságra van a 30%-os ingadozási sáv erősebb szélétől (240.01 Ft/euró)


A Monetáris Tanács a kamatdöntéseinél figyelembe veszi a forint/euró kurzusát, bár a testület az utóbbi időben igyekezett elkerülni annak látszatát, hogy az árfolyam pillanatnyi helyzete elegendő alapot szolgáltasson egy esetleges kamatcsökkentésnek. Az MT ezen kívül az állampapírpiaci hozamgörbe (illetve az itt beárazásra kerülő kamatcsökkentési várakozások) alakulását is figyelemmel kíséri.

Az ING szakértője szerint jelenleg a jegybank kellemetlen helyzetbe került azáltal, hogy egyrészt függetlenségét kívánja fenntartani a kormánypárt felől érkező számos bírálat mellett is, ugyanakkor a forint mostani ereje egyre inkább indokolna egy kamatvágást. Amennyiben a kormány és a jegybank közötti feszültségek ismét kiéleződnének - amire sajnos már vannak jelek - akkor a múlt év eleji sávszél elleni támadáshoz hasonló helyzet is kialakulhat. Ennek a tavalyi három forintpiaci "válság"-hoz hasonlóan szintén hosszabb távú kedvezőtlen hatásai lennének.


A forint mostani alacsony likviditás melletti erősödése mögött több ok is meghúzódhat (privatizációhoz köthető, illetve a magas hozamok miatti forintvételek a carry traderektől, dinamikus zloty-erősödés, erősebb dollár, mely gyengébb eurót eredményez, stb.), de ezek mellett a jegybank még további, makrogazdasági adatokkal is alátámasztott indokokra is várhat, mielőtt kamatcsökkentésről döntene.

A forint árfolyamtrendje több hetes periódust figyelembe véve is erősödést mutat, amelyet a jegybanknak mindenképpen megfontolás tárgyává kell hogy tegyen döntésénél, még akkor is, ha az erősödést elsősorban nem a hosszabb távban gondolkodó - konvergencia-befektetők - vásárlásai támogatják.

Az elemzés kitér arra is, hogy az állampapírpiacon mintegy 10-40 bázisponttal csökkent a hosszabb lejáratokra vetített kockázati felár az elmúlt hetekben, mely szintén okot szolgáltathat egy jelzésértékű 25 bp-os kamatvágásra.

A kamatcsökkentés ellen szóló egyik legfontosabb érv a költségvetési folyamatokban továbbra is mutatkozó nagyfokú bizonytalanság. A júliusi deficitről augusztus 11-én, azaz a jövő hétfői Monetáris tanács ülést követően kerülnek nyilvánosságra az adatok.

Az ING szerint 40% az esély arra, hogy a megváltozott ülésezési rend ellenére az MT jövő hétfőn 25 bp-tal csökkenti az irányadó rátát, mely egyfajta piaci optimizmusra adhatna okot, főként a további várható kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (rövidebb oldali hozamcsökkenés, az utóbbi időben egyre inkább "elültek" a piaci várakozások főként egy közeli vágással kapcsolatban.)

A hétfői ülés másik kimenetele lehet, hogy az alapkamat változatlanul marad, de ekkor jelentősen növekszik az esélye annak (80%-ra az ING szerint), hogy az augusztus 16.-i ülésen már egy nagyobb, 50 bp-os kamatcsökkentésre kerül sor.

Az egyik fő kérdés jelenleg az, hogy a Monetáris Tanács megváltozott ülésezési rendje kapcsán mit is jelent pontosan az, hogy a nem kamatdöntésről szóló MT-ülésen is születhet határozhat az alapkamatról, ha a piaci folyamatok azt indokolttá teszik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?