Az erősebb forint már hétfőn kamatcsökkentést kényszeríthet ki (ING)

Pénzcentrum
2004. július 29. 12:08

A forint mostani ereje kikényszerítheti a jegybanktól, hogy már a jövő hétfői ülésén az irányadó 11.50%-os ráta csökkentése mellett döntsön - ez a fő megállapítása az ING által készített elemzésnek. Barcza György, a bank szakértője szerint 40% az esélye annak, hogy a Monetáris Tanács már hétfőn, egy jelzésértékű 25 bázispontos vágást hajtson végre, míg 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy a következő (augusztus) 16-i ülésen egy 50 bp-os mérséklésről határozzon a testület.



A forint a tegnapi 247.20-as szintjével idei csúcsára ért az euróval szemben, és az erősödés ma reggel is folytatódott, születtek kötések a 246.60-as szintnél is. Jelenleg a 247-247.20 közötti sávban ingadozik az árfolyam. Az idei eddigi csúcs április közepén született, ami 247.50-es szintet jelentett. Az akkori forinterősödés főként a jegybank április-május során végrehajtott összesen 100 bp-ot kitevő kamatcsökkentésének volt az eredménye.

Az elemzés szerint a hétfői kamatvágás mellett szóló érv lehet az, hogy a jegybank korábban a 250-255 Ft/euró közötti sávot tartotta kívánatosnak az inflációs célkitűzések elérhetősége szempontjából, a mostani kurzus azonban már bőven e szint alatt ingadozik, és alig 2.5%-os távolságra van a 30%-os ingadozási sáv erősebb szélétől (240.01 Ft/euró)


A Monetáris Tanács a kamatdöntéseinél figyelembe veszi a forint/euró kurzusát, bár a testület az utóbbi időben igyekezett elkerülni annak látszatát, hogy az árfolyam pillanatnyi helyzete elegendő alapot szolgáltasson egy esetleges kamatcsökkentésnek. Az MT ezen kívül az állampapírpiaci hozamgörbe (illetve az itt beárazásra kerülő kamatcsökkentési várakozások) alakulását is figyelemmel kíséri.

Az ING szakértője szerint jelenleg a jegybank kellemetlen helyzetbe került azáltal, hogy egyrészt függetlenségét kívánja fenntartani a kormánypárt felől érkező számos bírálat mellett is, ugyanakkor a forint mostani ereje egyre inkább indokolna egy kamatvágást. Amennyiben a kormány és a jegybank közötti feszültségek ismét kiéleződnének - amire sajnos már vannak jelek - akkor a múlt év eleji sávszél elleni támadáshoz hasonló helyzet is kialakulhat. Ennek a tavalyi három forintpiaci "válság"-hoz hasonlóan szintén hosszabb távú kedvezőtlen hatásai lennének.


A forint mostani alacsony likviditás melletti erősödése mögött több ok is meghúzódhat (privatizációhoz köthető, illetve a magas hozamok miatti forintvételek a carry traderektől, dinamikus zloty-erősödés, erősebb dollár, mely gyengébb eurót eredményez, stb.), de ezek mellett a jegybank még további, makrogazdasági adatokkal is alátámasztott indokokra is várhat, mielőtt kamatcsökkentésről döntene.

A forint árfolyamtrendje több hetes periódust figyelembe véve is erősödést mutat, amelyet a jegybanknak mindenképpen megfontolás tárgyává kell hogy tegyen döntésénél, még akkor is, ha az erősödést elsősorban nem a hosszabb távban gondolkodó - konvergencia-befektetők - vásárlásai támogatják.

Az elemzés kitér arra is, hogy az állampapírpiacon mintegy 10-40 bázisponttal csökkent a hosszabb lejáratokra vetített kockázati felár az elmúlt hetekben, mely szintén okot szolgáltathat egy jelzésértékű 25 bp-os kamatvágásra.

A kamatcsökkentés ellen szóló egyik legfontosabb érv a költségvetési folyamatokban továbbra is mutatkozó nagyfokú bizonytalanság. A júliusi deficitről augusztus 11-én, azaz a jövő hétfői Monetáris tanács ülést követően kerülnek nyilvánosságra az adatok.

Az ING szerint 40% az esély arra, hogy a megváltozott ülésezési rend ellenére az MT jövő hétfőn 25 bp-tal csökkenti az irányadó rátát, mely egyfajta piaci optimizmusra adhatna okot, főként a további várható kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (rövidebb oldali hozamcsökkenés, az utóbbi időben egyre inkább "elültek" a piaci várakozások főként egy közeli vágással kapcsolatban.)

A hétfői ülés másik kimenetele lehet, hogy az alapkamat változatlanul marad, de ekkor jelentősen növekszik az esélye annak (80%-ra az ING szerint), hogy az augusztus 16.-i ülésen már egy nagyobb, 50 bp-os kamatcsökkentésre kerül sor.

Az egyik fő kérdés jelenleg az, hogy a Monetáris Tanács megváltozott ülésezési rendje kapcsán mit is jelent pontosan az, hogy a nem kamatdöntésről szóló MT-ülésen is születhet határozhat az alapkamatról, ha a piaci folyamatok azt indokolttá teszik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem