36 °C Budapest

Az erősebb forint már hétfőn kamatcsökkentést kényszeríthet ki (ING)

Pénzcentrum
2004. július 29. 12:08

A forint mostani ereje kikényszerítheti a jegybanktól, hogy már a jövő hétfői ülésén az irányadó 11.50%-os ráta csökkentése mellett döntsön - ez a fő megállapítása az ING által készített elemzésnek. Barcza György, a bank szakértője szerint 40% az esélye annak, hogy a Monetáris Tanács már hétfőn, egy jelzésértékű 25 bázispontos vágást hajtson végre, míg 80%-os valószínűséget adnak annak, hogy a következő (augusztus) 16-i ülésen egy 50 bp-os mérséklésről határozzon a testület.A forint a tegnapi 247.20-as szintjével idei csúcsára ért az euróval szemben, és az erősödés ma reggel is folytatódott, születtek kötések a 246.60-as szintnél is. Jelenleg a 247-247.20 közötti sávban ingadozik az árfolyam. Az idei eddigi csúcs április közepén született, ami 247.50-es szintet jelentett. Az akkori forinterősödés főként a jegybank április-május során végrehajtott összesen 100 bp-ot kitevő kamatcsökkentésének volt az eredménye.

Az elemzés szerint a hétfői kamatvágás mellett szóló érv lehet az, hogy a jegybank korábban a 250-255 Ft/euró közötti sávot tartotta kívánatosnak az inflációs célkitűzések elérhetősége szempontjából, a mostani kurzus azonban már bőven e szint alatt ingadozik, és alig 2.5%-os távolságra van a 30%-os ingadozási sáv erősebb szélétől (240.01 Ft/euró)


A Monetáris Tanács a kamatdöntéseinél figyelembe veszi a forint/euró kurzusát, bár a testület az utóbbi időben igyekezett elkerülni annak látszatát, hogy az árfolyam pillanatnyi helyzete elegendő alapot szolgáltasson egy esetleges kamatcsökkentésnek. Az MT ezen kívül az állampapírpiaci hozamgörbe (illetve az itt beárazásra kerülő kamatcsökkentési várakozások) alakulását is figyelemmel kíséri.

Az ING szakértője szerint jelenleg a jegybank kellemetlen helyzetbe került azáltal, hogy egyrészt függetlenségét kívánja fenntartani a kormánypárt felől érkező számos bírálat mellett is, ugyanakkor a forint mostani ereje egyre inkább indokolna egy kamatvágást. Amennyiben a kormány és a jegybank közötti feszültségek ismét kiéleződnének - amire sajnos már vannak jelek - akkor a múlt év eleji sávszél elleni támadáshoz hasonló helyzet is kialakulhat. Ennek a tavalyi három forintpiaci "válság"-hoz hasonlóan szintén hosszabb távú kedvezőtlen hatásai lennének.


A forint mostani alacsony likviditás melletti erősödése mögött több ok is meghúzódhat (privatizációhoz köthető, illetve a magas hozamok miatti forintvételek a carry traderektől, dinamikus zloty-erősödés, erősebb dollár, mely gyengébb eurót eredményez, stb.), de ezek mellett a jegybank még további, makrogazdasági adatokkal is alátámasztott indokokra is várhat, mielőtt kamatcsökkentésről döntene.

A forint árfolyamtrendje több hetes periódust figyelembe véve is erősödést mutat, amelyet a jegybanknak mindenképpen megfontolás tárgyává kell hogy tegyen döntésénél, még akkor is, ha az erősödést elsősorban nem a hosszabb távban gondolkodó - konvergencia-befektetők - vásárlásai támogatják.

Az elemzés kitér arra is, hogy az állampapírpiacon mintegy 10-40 bázisponttal csökkent a hosszabb lejáratokra vetített kockázati felár az elmúlt hetekben, mely szintén okot szolgáltathat egy jelzésértékű 25 bp-os kamatvágásra.

A kamatcsökkentés ellen szóló egyik legfontosabb érv a költségvetési folyamatokban továbbra is mutatkozó nagyfokú bizonytalanság. A júliusi deficitről augusztus 11-én, azaz a jövő hétfői Monetáris tanács ülést követően kerülnek nyilvánosságra az adatok.

Az ING szerint 40% az esély arra, hogy a megváltozott ülésezési rend ellenére az MT jövő hétfőn 25 bp-tal csökkenti az irányadó rátát, mely egyfajta piaci optimizmusra adhatna okot, főként a további várható kamatcsökkentésekkel kapcsolatban (rövidebb oldali hozamcsökkenés, az utóbbi időben egyre inkább "elültek" a piaci várakozások főként egy közeli vágással kapcsolatban.)

A hétfői ülés másik kimenetele lehet, hogy az alapkamat változatlanul marad, de ekkor jelentősen növekszik az esélye annak (80%-ra az ING szerint), hogy az augusztus 16.-i ülésen már egy nagyobb, 50 bp-os kamatcsökkentésre kerül sor.

Az egyik fő kérdés jelenleg az, hogy a Monetáris Tanács megváltozott ülésezési rendje kapcsán mit is jelent pontosan az, hogy a nem kamatdöntésről szóló MT-ülésen is születhet határozhat az alapkamatról, ha a piaci folyamatok azt indokolttá teszik.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00