Cukorreform: hátrányos a magyar ipar számára

Pénzcentrum
2004. július 26. 12:40

Az EU tervezett cukorrendtartási, cukorpiaci reformja Magyarország számára túl radikálisnak, és ilyen formában elfogadhatatlannak tűnik Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára szerint. Koczka az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tervezett reform már egy év múlva bevezetésre kerülne és radikális változásokat hozna az unió cukorpiacán.

A reform keretében megszűnne az intervenciós ár, helyette úgynevezett referenciaárat, vagyis irányárat alkalmazna az unió, amely nem lenne kötelező a termékpálya résztvevői számára, csak irányt szabna, hogy milyen áron értékesíthetik terméküket. Ez főként a cukorelőállító üzemeket sújtaná, mivel termékük ára a szabadpiaci versenyben alakulna ki, ám a nyersanyag árát továbbra is megkötné a reform, azaz meghatározná azt a minimumárat, amelyen a cukorrépát fel kellene vásárolniuk - írja az MTI.

Az EU-s tervezet készítői szerint az első évben 20 százalékkal csökkenne a cukorrépa és a cukor ára, a reform harmadik évének végére pedig a cukorrépa ára 37 százalékkal, a cukoré a 2007/2008-as gazdasági évben a jelenleginél 33 százalékkal lenne alacsonyabb. Az árcsökkenés mellett a termelők egy átmeneti időszakban kompenzációban részesülnének.

A reform nem csak az árszabályozást illetően hozna változást, hanem az egyes tagországok cukorkvótáját is csökkentenék. A részleteket most dolgozzák ki. Bizonyosnak látszik, hogy az A és B kvótákat szeretnék összevonni. Az A kvóta a nemzeti, azaz a hazai felhasználást biztosítja, míg a B kvóta elsősorban az exportálható mennyiséget és egy esetleges biztonsági tartalékot takar. Hazánk számára ez a változás mindenképpen hátrányos lenne, ugyanis magyarország exportkvótája igen alacsony. A kvótaösszevonás azon országok számára lenne hátrányos, amelyeknek nincs vagy csak nagyon kevés a B kvótájuk. Ezek közé tartozik Magyarország is: A kvótája mintegy 400 ezer tonna, míg B kvótája alig haladja meg az ezer tonnát.

Koczka Zoltán azt az álláspontot képviseli, miszerint meg kell maradnia azoknak a feltételeknek, amelyek az átlagos termelő számára lehetővé teszik a cukorrépa termelését, ezért fent kell tartani a nemzeti kvótákat. Megítélése szerint a reformokat legkorábban 2006-ban lehetne bevezetni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17