13 °C Budapest

Cukorreform: hátrányos a magyar ipar számára

Pénzcentrum
2004. július 26. 12:40

Az EU tervezett cukorrendtartási, cukorpiaci reformja Magyarország számára túl radikálisnak, és ilyen formában elfogadhatatlannak tűnik Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára szerint. Koczka az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tervezett reform már egy év múlva bevezetésre kerülne és radikális változásokat hozna az unió cukorpiacán.

A reform keretében megszűnne az intervenciós ár, helyette úgynevezett referenciaárat, vagyis irányárat alkalmazna az unió, amely nem lenne kötelező a termékpálya résztvevői számára, csak irányt szabna, hogy milyen áron értékesíthetik terméküket. Ez főként a cukorelőállító üzemeket sújtaná, mivel termékük ára a szabadpiaci versenyben alakulna ki, ám a nyersanyag árát továbbra is megkötné a reform, azaz meghatározná azt a minimumárat, amelyen a cukorrépát fel kellene vásárolniuk - írja az MTI.

Az EU-s tervezet készítői szerint az első évben 20 százalékkal csökkenne a cukorrépa és a cukor ára, a reform harmadik évének végére pedig a cukorrépa ára 37 százalékkal, a cukoré a 2007/2008-as gazdasági évben a jelenleginél 33 százalékkal lenne alacsonyabb. Az árcsökkenés mellett a termelők egy átmeneti időszakban kompenzációban részesülnének.

A reform nem csak az árszabályozást illetően hozna változást, hanem az egyes tagországok cukorkvótáját is csökkentenék. A részleteket most dolgozzák ki. Bizonyosnak látszik, hogy az A és B kvótákat szeretnék összevonni. Az A kvóta a nemzeti, azaz a hazai felhasználást biztosítja, míg a B kvóta elsősorban az exportálható mennyiséget és egy esetleges biztonsági tartalékot takar. Hazánk számára ez a változás mindenképpen hátrányos lenne, ugyanis magyarország exportkvótája igen alacsony. A kvótaösszevonás azon országok számára lenne hátrányos, amelyeknek nincs vagy csak nagyon kevés a B kvótájuk. Ezek közé tartozik Magyarország is: A kvótája mintegy 400 ezer tonna, míg B kvótája alig haladja meg az ezer tonnát.

Koczka Zoltán azt az álláspontot képviseli, miszerint meg kell maradnia azoknak a feltételeknek, amelyek az átlagos termelő számára lehetővé teszik a cukorrépa termelését, ezért fent kell tartani a nemzeti kvótákat. Megítélése szerint a reformokat legkorábban 2006-ban lehetne bevezetni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?