Cukorreform: hátrányos a magyar ipar számára

Pénzcentrum
2004. július 26. 12:40

Az EU tervezett cukorrendtartási, cukorpiaci reformja Magyarország számára túl radikálisnak, és ilyen formában elfogadhatatlannak tűnik Koczka Zoltán, a Cukor Terméktanács titkára szerint. Koczka az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tervezett reform már egy év múlva bevezetésre kerülne és radikális változásokat hozna az unió cukorpiacán.

A reform keretében megszűnne az intervenciós ár, helyette úgynevezett referenciaárat, vagyis irányárat alkalmazna az unió, amely nem lenne kötelező a termékpálya résztvevői számára, csak irányt szabna, hogy milyen áron értékesíthetik terméküket. Ez főként a cukorelőállító üzemeket sújtaná, mivel termékük ára a szabadpiaci versenyben alakulna ki, ám a nyersanyag árát továbbra is megkötné a reform, azaz meghatározná azt a minimumárat, amelyen a cukorrépát fel kellene vásárolniuk - írja az MTI.

Az EU-s tervezet készítői szerint az első évben 20 százalékkal csökkenne a cukorrépa és a cukor ára, a reform harmadik évének végére pedig a cukorrépa ára 37 százalékkal, a cukoré a 2007/2008-as gazdasági évben a jelenleginél 33 százalékkal lenne alacsonyabb. Az árcsökkenés mellett a termelők egy átmeneti időszakban kompenzációban részesülnének.

A reform nem csak az árszabályozást illetően hozna változást, hanem az egyes tagországok cukorkvótáját is csökkentenék. A részleteket most dolgozzák ki. Bizonyosnak látszik, hogy az A és B kvótákat szeretnék összevonni. Az A kvóta a nemzeti, azaz a hazai felhasználást biztosítja, míg a B kvóta elsősorban az exportálható mennyiséget és egy esetleges biztonsági tartalékot takar. Hazánk számára ez a változás mindenképpen hátrányos lenne, ugyanis magyarország exportkvótája igen alacsony. A kvótaösszevonás azon országok számára lenne hátrányos, amelyeknek nincs vagy csak nagyon kevés a B kvótájuk. Ezek közé tartozik Magyarország is: A kvótája mintegy 400 ezer tonna, míg B kvótája alig haladja meg az ezer tonnát.

Koczka Zoltán azt az álláspontot képviseli, miszerint meg kell maradnia azoknak a feltételeknek, amelyek az átlagos termelő számára lehetővé teszik a cukorrépa termelését, ezért fent kell tartani a nemzeti kvótákat. Megítélése szerint a reformokat legkorábban 2006-ban lehetne bevezetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm