8 °C Budapest

Kínai-amerikai erőmutatvány: meddig képesek tartani?

Pénzcentrum
2004. július 9. 05:00

Az elmúlt időszakban egyre több helyen olvashattunk a világgazdaság élénküléséről szóló örvendező elemzéseket, prognózisokat, ugyanakkor a növekedés kiegyensúlyozatlanságára már annál kevesebben hívták fel a figyelmet. Igen jelentős GDP növekedés szemtanúi lehettünk az USA-ban, Kínában, Japánban, Európa továbbra is inkább stagnál, de a ciklikus korrekció jelei itt is mutatkoznak. Igen nehéz kérdés, hogy az egyes gazdaságok konjunktúraciklusai miképpen kapcsolódnak egymáshoz, melyek azok a piacok, melyek valódi stimuláló hatást képesek kifejteni a többiekre. Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a globális növekedést alapvetően két tényező determinálja: a keresleti oldalról az amerikai fogyasztók viselkedése, míg a kínálat felől a kínai gazdaság növekedése. A többi gazdasági régió lehet, hogy bizonyos autonomitást képes felmutatni, ugyanakkor alaptendenciáiban nem képes ezektől elszakadni. Emiatt - a kiegyensúlyozatlanság jelenléte - beszélhetünk alapvetően növekedési kockázatokról a világgazdaságban.





Az a keretrendszer amiben a globális folyamatok értelmezésekor gondolkozhatunk mindenképpen egy USA központú világkép. Ez az a gazdaság, ahol az egész világgazdaságon végiggyűrűző folyamatok jellemzően megindulnak. Ezért is bír olyan fontossággal, hogy az USA növekedése milyen mértékű, illetve milyen szerkezet mellett következik be. A mostani felívelés mögötti egyik legfontosabb tényező továbbra is az erős lakossági fogyasztás. Ez azonban inkább a háztartások eszközeinek felértékelődéséhez kapcsolódik, kevésbé meghatározó a jövedelmek növekedése (a fogyasztás emellett természetesen a munkaerőpiaci helyzetre igen érzékeny). Az egész növekedés szempontjából az eszközoldal jelentőségének növekedése mellet döntő fontosságú marad, hogy a munkaerőpiacon milyen folyamatok zajlanak.


Amit most megfigyelhetünk, az egy olyan helyzet, amikor a gazdasági növekedés során a foglalkoztatottság bővülése a várttól, az ilyenkor "szokásos"-tól (konjunktúraciklus felívelő szakasza) lényegesen elmarad. A Morgan Stanley számításai szerint a foglalkoztatottságnak kb. 8 millió fővel kellene magasabbnak lennie a jelenlegi helyzetnél, ha a múltbeli minták érvényesülnének. Emellett a bérnövekedés üteme is lényegesen alacsonyabbnak tűnik, mint amire egy ilyen dinamikus bővülés esetén számítani lehetne. Az elmúlt hónapokban a bérnövekedés 3.5% körül alakult, az infláció 3.1%-nál áll. Reálbérnövekedés tehát alig van. Ha a bérek növekedésének és a foglalkoztatottság bővülésének a korábbi mintáktól való elmaradását együttesen vizsgáljuk, kb. 263 mrd USD az a keresletkiesés, mely az említett tényezőkhöz köthető. A fogyasztásnövekedés és a bizalom forrása szorosan kötődik az eszközpiacok felértékelődéséhez (részvény, ingatlan), az olcsó hitelekhez, a kormányzat adócsökkentési lépéseihez. Az említett tényezők azonban csak időszakosaknak tekinthetők, az eszközpiaci ártrend megfordulhat, az expanzív monetáris és költségvetési politika idővel (feltehetően a választások után) restriktívebbé válhat.

A munkaerőpiaci tendenciák értelmezéséhez kicsit a határokon túl kell tekinteni. Az informatika fejlődősével a földrajzi határok egyre inkább eltűnnek. A vállalatok fő költségtételét jelentő bérek csökkentése a piacon maradásnak, a profitabilitás növekedésének legfőbb eleme. Emiatt egyre több cég telepíti az olcsó ázsiai régióba egyes telephelyeit, szolgáltató részlegét. A kibocsátáshoz kapcsolódó munkaerő bővülés tehát nem az USA-ban, hanem a Távol-Keleten következik be, ahonnan az elkészült termékek mint import kerülnek vissza. Ezt a folyamatot nevezik globális munkaerő arbitrázsnak a pénzügyi piacokról átvett fogalom alapján.



Amint a bevezetőben említettük a Kínai gazdaság elsősorban a kibocsátási oldalról meghatározó tényezője a világgazdasági növekedésnek. A GDP bővülése közel 10%-os, ugyanakkor a részben mesterségesen élénkített növekedés az elmúlt időszakban némi mérséklődést mutat. A korábban még 50%-kal növekvő beruházások növekedési üteme 20% alá mérséklődött, számos projekt befejezését szándékosan késleltetik. Az alulértékelt jüan a rendkívül alacsony kamatszinttel erőteljes ösztönzést jelent a beruházások növelésére, emiatt számos területen épülnek ki fölös kapacitások. Állami részről is történnek már lépések ezeknek a feleslegeknek a korlátozására.


A kínai gazdaság lassulásával feltehetően az egész ázsiai régió növekedése lassulhat. Bár sokan állítják, hogy a japán GDP meglódulása egyfajta autonóm folyamat eredménye, ennek igazságtartalma erősen vitatható. A Morgan Stanley elemzőjének véleménye szerint a japán növekedés kb. 40-50%-a vezethető vissza Kínára. A kínai lassulással párhuzamosan a legutóbbi japán ipari termelési adatok is a korábbiaknál és a vártnál gyengébbek lettek, a készletek értékesítéshez mért aránya emelkedett. Az utóbbi arány emelkedése arra utal, hogy a kibocsátásban további korrekciók várhatók.

Látható tehát, hogy a legfontosabb keresleti tényező illetve a kínálati oldal növekedésének egyik meghatározójaként számon tartott Kína esetében is számos kérdőjel mutatkozik. Kína esetében jó esély van egy "puha landolás"-ra, emellett az USA-ban a költségvetési és monetáris stimuláció kifulladásával a kereslet növekedési dinamikája az eszközbuborékok megszűnésével érezhetően mérséklődhet. Ezek a tényezők az egész világgazdaság növekedési ütemét csökkenthetik, tehát lényeges növekedési kockázatot jelent a növekedés ezen fajta kiegyensúlyozatlansága.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem