8 °C Budapest

Fokozódó inflációs nyomás és további várható kamatemelések Lengyelországban, ismét jól jön a forintnak?

Pénzcentrum
2004. július 6. 14:14

A Lengyel Központi Bank kormányzó-helyettese egy, az Európai Uniós csatlakozás és árak alakulásának összefüggéseit vizsgáló konferencián kifejtette, hogy a bank megítélése szerint önmagában az EU árfelhajtó hatása nem jelentős, az emelkedő inflációban jóval nagyobb szerepet játszik a gyors gazdasági növekedés, és az élelmiszerárak emelkedése. A lengyel jegybank illetékese további kamatemeléseket helyezett kilátásba az inflációs folyamatok várható alakulásától függően - tudósított a Reuters. Részben a múlt heti vártnál nagyobb lengyel kamatemelést követően a forint lendületes erősödést mutatott az euróval szemben, és azóta is a múlt szerdán elért szint közelében ingadozik. A várható további kamatemelésekkel összefüggésben azonban egyelőre kérdéses, hogy azok milyen reakciókat válthatnak ki a magyar devizapiacon.



Krzysztof Rybinski kormányzó-helyettes a konferencián elmondta, hogy az igen dinamikus gazdasági növekedéssel összefüggő fokozódó belső kereslet egyre növekvő inflációs feszültséget okozhat az elkövetkezendő időszakban Lengyelországban.

A lengyel infláció májusban 3.4%-ra emelkedett az áprilisi 2.2%, és a márciusi 1.7%-os éves inflációs adatokat követően. Rybinski elmondta, hogy a jegybank júniusra a májusi 3.4%-ot követően 4% körüli pénzromlási ütemet vár, azaz tovább folytatódik a lendületes inflációemelkedési trend.


A jegybanki illetékes bár érezhetőnek nevezte az ország EU-csatlakozásából eredő inflációemelkedést (mely a májusi több mint 1%-os inflációs ugrásnak mindössze a felét tette ki, és a bank várakozásai szerint az év egészében összesen 0.9% lehet a csatlakozásból eredő pótlólagos inflációemelkedés), ugyanakkor kiemelte az élelmiszerárak felől mutatkozott árnyomást, mely Rybinski elmondása szerint egyre kisebb jelentőségű. Júliusban és augusztusban a szezonális ingadozásoknak megfelelően az élelmiszerárak csökkenésére számítanak a lengyel jegybank szakértői.

A konferencián elhangzott, hogy az olaj-, illetve a nyersanyagáraknál jelentkező, részben a világgazdasági kereslet emelkedésével összefüggő áremelkedés továbbra is érezhető inflációs nyomást gerjeszt, mely nem csak Lengyelországban érezhető.


A lengyel gazdaság a néhány héttel ezelőtti adatok alapján 2004. első negyedévében 6.9%-kal bővült, mely 1997. III. negyedéve óta a leggyorsabb bővülési ütemet jelenti. A jegybank várakozásai szerint a GDP az idei második negyedévben is 6%-os ütemben bővülhet, így a keresleti oldal felől jelentkező árfelhajtó hatás továbbra is érezhető lesz a belföldi árak alakulásában.

A lengyel jegybank a múlt héten a várakozásokat meghaladó mértékben 50 bázisponttal emelte az irányadó rátáját, mely így 5.75%-ra emelkedett. A jegybank középtávú inflációs célkitűzése egészen az euró bevezetéséig az, hogy a fogyasztói áremelkedés ütemét az 1.5-3.5%-os sávban tartsa, és az inflációs adatokon túl természetesen az inflációs várakozások alakulására is nagy hangsúlyt fektet az intézmény.

Rybinski kijelentette, hogy a lengyel jegybank szorosan figyeli az inflációs folyamatokat, és ha szükségét, látja, akkor további kamatemelésektől sem riad vissza. A piacok jelenleg az év hátralévő részére mintegy 50-100 bázispontos kamatemelést áraznak.

A régiós devizák egy korábbi cikkünk alapjánbár hosszabb távon mérsékelt együttmozgást mutatnak, ugyanakkor az egyes devizák euróval, illetve dollárral szembeni kurzusait az adott ország makrogazdasági fundamentumai is hangsúlyosan befolyásolják. Míg Lengyelországban kamatemelések várhatók, addig hazánkban - az elemzők többsége szerint jórészt az őszi hónapoktól - várhatóan lendületesebb kamatcsökkentések következhetnek. Egyelőre nehéz megítélni a további lengyel kamatemelések várható hatásait a forintpiacra, ugyanakkor az eddigi tapasztalatok szerint feltételezhető, hogy azok elsődleges reakcióként a forintárfolyam erősödését okozhatják. Az egyszeri nagyobb ingadozásokon túl a hosszabb távú hatások már kérdésesek, azt nemzeti és egyéb globális hatások is érdemben befolyásolják.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm