Importot meghaladó exportbővülés az év első négy hónapjában

Pénzcentrum
2004. június 24. 09:10

A KSH tájékoztatása szerint a külkereskedelmi termékforgalom volumene továbbra is jelentősen bővült, 2004 első négy hónapjában az export 19, az import 18%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. Mind a kivitel, mind a behozatal-növekedésben jelentős szerepet játszott a gépek és szállítóeszközök kereskedelembővülése. A forintárszint az exportban és az importban egyaránt mintegy másfél százalékkal emelkedett, így cserearányaink nem változtak. A külkereskedelmi fogalom áprilisi adatai mintegy két hete már megjelentek (800 millió euró közeli hiány a mérlegben), így a mai adatok nem jelentenek különösebb újdonságot. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az exportvolumen bővülése az év első négy hónapjában kismértékben meghaladta az importét.A kiviteli volumen 19%-os emelkedésén belül az összforgalomból 62%-kal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26%-kal bővült2003 első négy hónapjához viszonyítva. A gépexport legnagyobb felvevő piacát jelentő EU-15 tagországaiba közel negyedével, ugyanakkor a fejlődő országokba közel 80%-kal emelkedetta kivitel. A feldolgozott termékek exportja átlagosan 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitele közel 4%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amely mögött főként a gabonaexport csökkenése húzódott meg.


A behozatal volumene összességében 18%-kal emelkedett 2003 első négy hónapjához képest. Agépek és szállítóeszközök behozatala átlagosan 22%-kal, ezen belül az EU-15 tagországaiból származó import mérsékeltebben (9%-kal) nőtt. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból érkező gépimport növekedési üteme meghaladta a 40%-ot. A feldolgozott termékek behozatala 17%-kal emelkedett, ezen belül másfélszeresére nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek forgalomélénkülése következtében. Energiahordozókból 3%-kal kisebb volt a forgalom, mint az előző év első négy hónapjában: a földgáz behozatala csökkent, a kisebb forgalmi súlyú elektromos energia importja jelentősen megnőtt.

Amint két hete az áprilisi külkereskedelmi mérleg hiányából már láthattu (bár az adatfeldolgozás még nem volt teljeskörű), a behozatal főként az EU-csatlakozással összefüggő - elsősorban taktikai jellegű - készletfeltöltés következtében jelentősen megugrott. Áprilisban az export 13.4%-kal , míg az import 19.2%-kal haladta meg azegy évvel korábbi szintet.

A kivitel forintárszintje 1.4, a behozatalé 1.7%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A gépek és szállítóeszközök kiviteli árszínvonala gyakorlatilag nem változott, a feldolgozott termékeké több mint 2%-kal emelkedett. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportárszintje 10%-os növekedést mutat, elsősorban a gabona és gabonakészítmények számottevő árszintemelkedésének következtében.


A gépek és szállítóeszközök importárszintje - az exporthoz hasonlóan - stagnált, ezen belül az irodagépek és a villamos gépek árszintje enyhén mérséklődött. Az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a nyersanyagok árszínvonala egyaránt 5%-ot meghaladó növekedést mutat. A KSH adatai szerint az árszínvonal-növekedést az agrárjellegű termékek körében a szójadara, a nyersanyagok körében pedig a vas és acél világpiaci áremelkedése magyarázza. Az energiahordozó-import árszínvonala 2003 január-áprilisához viszonyítva 1%-kal nőtt: a nyers kőolaj árszintje a magas bázishoz viszonyítva csökkent, míg az üzemanyagok körében jelentős árszintnövekedés következett be.

A forint az előző év azonos időszakához képest 2004 január-áprilisában a főbb devizákkal szemben közel 4%-kal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 6%-kos gyengülés, a 14%-os forgalmi súlyú dollárhoz képest 8%-os erősödés volt tapasztalható.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?