Importot meghaladó exportbővülés az év első négy hónapjában

Pénzcentrum
2004. június 24. 09:10

A KSH tájékoztatása szerint a külkereskedelmi termékforgalom volumene továbbra is jelentősen bővült, 2004 első négy hónapjában az export 19, az import 18%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. Mind a kivitel, mind a behozatal-növekedésben jelentős szerepet játszott a gépek és szállítóeszközök kereskedelembővülése. A forintárszint az exportban és az importban egyaránt mintegy másfél százalékkal emelkedett, így cserearányaink nem változtak. A külkereskedelmi fogalom áprilisi adatai mintegy két hete már megjelentek (800 millió euró közeli hiány a mérlegben), így a mai adatok nem jelentenek különösebb újdonságot. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az exportvolumen bővülése az év első négy hónapjában kismértékben meghaladta az importét.A kiviteli volumen 19%-os emelkedésén belül az összforgalomból 62%-kal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26%-kal bővült2003 első négy hónapjához viszonyítva. A gépexport legnagyobb felvevő piacát jelentő EU-15 tagországaiba közel negyedével, ugyanakkor a fejlődő országokba közel 80%-kal emelkedetta kivitel. A feldolgozott termékek exportja átlagosan 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitele közel 4%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amely mögött főként a gabonaexport csökkenése húzódott meg.


A behozatal volumene összességében 18%-kal emelkedett 2003 első négy hónapjához képest. Agépek és szállítóeszközök behozatala átlagosan 22%-kal, ezen belül az EU-15 tagországaiból származó import mérsékeltebben (9%-kal) nőtt. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból érkező gépimport növekedési üteme meghaladta a 40%-ot. A feldolgozott termékek behozatala 17%-kal emelkedett, ezen belül másfélszeresére nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek forgalomélénkülése következtében. Energiahordozókból 3%-kal kisebb volt a forgalom, mint az előző év első négy hónapjában: a földgáz behozatala csökkent, a kisebb forgalmi súlyú elektromos energia importja jelentősen megnőtt.

Amint két hete az áprilisi külkereskedelmi mérleg hiányából már láthattu (bár az adatfeldolgozás még nem volt teljeskörű), a behozatal főként az EU-csatlakozással összefüggő - elsősorban taktikai jellegű - készletfeltöltés következtében jelentősen megugrott. Áprilisban az export 13.4%-kal , míg az import 19.2%-kal haladta meg azegy évvel korábbi szintet.

A kivitel forintárszintje 1.4, a behozatalé 1.7%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A gépek és szállítóeszközök kiviteli árszínvonala gyakorlatilag nem változott, a feldolgozott termékeké több mint 2%-kal emelkedett. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportárszintje 10%-os növekedést mutat, elsősorban a gabona és gabonakészítmények számottevő árszintemelkedésének következtében.


A gépek és szállítóeszközök importárszintje - az exporthoz hasonlóan - stagnált, ezen belül az irodagépek és a villamos gépek árszintje enyhén mérséklődött. Az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a nyersanyagok árszínvonala egyaránt 5%-ot meghaladó növekedést mutat. A KSH adatai szerint az árszínvonal-növekedést az agrárjellegű termékek körében a szójadara, a nyersanyagok körében pedig a vas és acél világpiaci áremelkedése magyarázza. Az energiahordozó-import árszínvonala 2003 január-áprilisához viszonyítva 1%-kal nőtt: a nyers kőolaj árszintje a magas bázishoz viszonyítva csökkent, míg az üzemanyagok körében jelentős árszintnövekedés következett be.

A forint az előző év azonos időszakához képest 2004 január-áprilisában a főbb devizákkal szemben közel 4%-kal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 6%-kos gyengülés, a 14%-os forgalmi súlyú dollárhoz képest 8%-os erősödés volt tapasztalható.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?