25 °C Budapest

Importot meghaladó exportbővülés az év első négy hónapjában

Pénzcentrum
2004. június 24. 09:10

A KSH tájékoztatása szerint a külkereskedelmi termékforgalom volumene továbbra is jelentősen bővült, 2004 első négy hónapjában az export 19, az import 18%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. Mind a kivitel, mind a behozatal-növekedésben jelentős szerepet játszott a gépek és szállítóeszközök kereskedelembővülése. A forintárszint az exportban és az importban egyaránt mintegy másfél százalékkal emelkedett, így cserearányaink nem változtak. A külkereskedelmi fogalom áprilisi adatai mintegy két hete már megjelentek (800 millió euró közeli hiány a mérlegben), így a mai adatok nem jelentenek különösebb újdonságot. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az exportvolumen bővülése az év első négy hónapjában kismértékben meghaladta az importét.A kiviteli volumen 19%-os emelkedésén belül az összforgalomból 62%-kal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26%-kal bővült2003 első négy hónapjához viszonyítva. A gépexport legnagyobb felvevő piacát jelentő EU-15 tagországaiba közel negyedével, ugyanakkor a fejlődő országokba közel 80%-kal emelkedetta kivitel. A feldolgozott termékek exportja átlagosan 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitele közel 4%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amely mögött főként a gabonaexport csökkenése húzódott meg.


A behozatal volumene összességében 18%-kal emelkedett 2003 első négy hónapjához képest. Agépek és szállítóeszközök behozatala átlagosan 22%-kal, ezen belül az EU-15 tagországaiból származó import mérsékeltebben (9%-kal) nőtt. A fejlődő, valamint a közép- és kelet-európai országokból érkező gépimport növekedési üteme meghaladta a 40%-ot. A feldolgozott termékek behozatala 17%-kal emelkedett, ezen belül másfélszeresére nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek forgalomélénkülése következtében. Energiahordozókból 3%-kal kisebb volt a forgalom, mint az előző év első négy hónapjában: a földgáz behozatala csökkent, a kisebb forgalmi súlyú elektromos energia importja jelentősen megnőtt.

Amint két hete az áprilisi külkereskedelmi mérleg hiányából már láthattu (bár az adatfeldolgozás még nem volt teljeskörű), a behozatal főként az EU-csatlakozással összefüggő - elsősorban taktikai jellegű - készletfeltöltés következtében jelentősen megugrott. Áprilisban az export 13.4%-kal , míg az import 19.2%-kal haladta meg azegy évvel korábbi szintet.

A kivitel forintárszintje 1.4, a behozatalé 1.7%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A gépek és szállítóeszközök kiviteli árszínvonala gyakorlatilag nem változott, a feldolgozott termékeké több mint 2%-kal emelkedett. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportárszintje 10%-os növekedést mutat, elsősorban a gabona és gabonakészítmények számottevő árszintemelkedésének következtében.


A gépek és szállítóeszközök importárszintje - az exporthoz hasonlóan - stagnált, ezen belül az irodagépek és a villamos gépek árszintje enyhén mérséklődött. Az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a nyersanyagok árszínvonala egyaránt 5%-ot meghaladó növekedést mutat. A KSH adatai szerint az árszínvonal-növekedést az agrárjellegű termékek körében a szójadara, a nyersanyagok körében pedig a vas és acél világpiaci áremelkedése magyarázza. Az energiahordozó-import árszínvonala 2003 január-áprilisához viszonyítva 1%-kal nőtt: a nyers kőolaj árszintje a magas bázishoz viszonyítva csökkent, míg az üzemanyagok körében jelentős árszintnövekedés következett be.

A forint az előző év azonos időszakához képest 2004 január-áprilisában a főbb devizákkal szemben közel 4%-kal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 6%-kos gyengülés, a 14%-os forgalmi súlyú dollárhoz képest 8%-os erősödés volt tapasztalható.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem