7 °C Budapest

Nemcsak az EB-n csaptak össze a németek és a hollandok

Pénzcentrum
2004. június 16. 08:03

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétvégi összejövetelén várhatóan megegyezés születhet az unió új alkotmányának legfontosabb pontjaiban, ugyanakkor újabb vita lángolhat fel a Stabilitási és Növekedési Egyezmény, illetve az unió monetáris politikájának kérdéseiben. Az elmúlt napok nyilatkozataiból az körvonalazódik, hogy a német és a holland szándékok alapvetően eltérnek egymástól - írja az euobserver.com.


A hétfői brüsszeli külügyminiszteri találkozót követően egy megbeszélésen az illetékesek azt vitatták meg, hogy az Európai Bizottságnak mekkora "beleszólása" lehessen az egyes tagországok gazdaságpolitikájának alakításába. Míg Németország - Lengyelországgal, Olaszországgal és Görögországgal együtt - azt szeretné elérni, hogy a brüsszeli Bizottságnak ne legyen többé joga figyelmeztetni, és ezt követően büntetést kiszabni az egyes tagállamokra a megengedett költségvetési deficithatár (3% az adott ország GDP-jének arányában) túllépése esetén.

Ezzel szemben Hollandia képviselői határozottan amellett foglaltak állást, hogy minden erejükkel harcolni fognak azért, hogy a Bizottság továbbra is jogosult legyen "megfeddni" a túlköltekező tagállamokat, sőt szélesíthető legyen a bizottsági jögkör. A hollandokhoz csatlakozva a luxemburgi külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy országa "a végsőkig harcolni" fog a Bizottság szélesebb körű jogainak eléréséért.

Németország feltehetően azért próbálja meg elérni a Bizottság hatáskörének csökkentését, mert több előrejelzés szerint idén is - már a negyedik egymást követő évben - meg fogja haladni 3%-os deficithatárt. (Egyesek szerint "hangulatjavító" intézkedések hatására ez jövőre is könnyen bekövetkezhet, mivel a Németországban 2006-ban választások lesznek, ráadásul a hétvégi EP-választáson súlyos vereséget szenvedett a német kormánykoalíció.) Ezzel szemben a kisebb országok rendszerint könnyebben teljesíteni tudják a sokak által bírált előírást.

Mint emlékezetes, tavaly Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie, hogy függesszék fel az ellenük elindított ún. túlzott deficit eljárásokat, melyeknek eredményeként mindkét ország súlyos pénzbüntetésekre számíthatott volna. Az elmúlt időszakban többen is bírálták a 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó előírást, amelyet - különösen recesszió közeli gazdasági helyzetben - túlzottan szigorúnak értékeltek.

Az elmúlt időszakban több magas rangú EU-diplomata is úgy fogalmazott, hogy különösen az új EU-tagállamok esetében nagyfokú rugalmassággal kell kezelni a Stabilitási Egyezményben rögzített szabályt, és figyelembe kell venni a nagymértékű strukturállis átalakítások jelentős költésgvetési vonzatát. Bár hivatalosan minden EU-tagállamnak be kell tartania a 3%-os deficit-előírást, ugyankkor az EU Monetáris Bizottságának szóvivője több nyilatkozatában is azt hangoztatta, hogy az új tagállamoknak várhatóan megengedik, hogy a saját konvergenciaprogramjukban vázolt ütemben csökkentsék az előírt szint alá a költségvetési hiányt.

Hazánk az egy hónapja benyújtott konvergenciajelentésben az euró bevezetésére 2010. január elsejét jelölte meg céldátumként, és arról biztosította az EU iletékeseit, hogy a költésgetési hiány lefaragásának sebessége évente elérni a GDP 0.5%-át.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem