Nemcsak az EB-n csaptak össze a németek és a hollandok

Pénzcentrum
2004. június 16. 08:03

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétvégi összejövetelén várhatóan megegyezés születhet az unió új alkotmányának legfontosabb pontjaiban, ugyanakkor újabb vita lángolhat fel a Stabilitási és Növekedési Egyezmény, illetve az unió monetáris politikájának kérdéseiben. Az elmúlt napok nyilatkozataiból az körvonalazódik, hogy a német és a holland szándékok alapvetően eltérnek egymástól - írja az euobserver.com.


A hétfői brüsszeli külügyminiszteri találkozót követően egy megbeszélésen az illetékesek azt vitatták meg, hogy az Európai Bizottságnak mekkora "beleszólása" lehessen az egyes tagországok gazdaságpolitikájának alakításába. Míg Németország - Lengyelországgal, Olaszországgal és Görögországgal együtt - azt szeretné elérni, hogy a brüsszeli Bizottságnak ne legyen többé joga figyelmeztetni, és ezt követően büntetést kiszabni az egyes tagállamokra a megengedett költségvetési deficithatár (3% az adott ország GDP-jének arányában) túllépése esetén.

Ezzel szemben Hollandia képviselői határozottan amellett foglaltak állást, hogy minden erejükkel harcolni fognak azért, hogy a Bizottság továbbra is jogosult legyen "megfeddni" a túlköltekező tagállamokat, sőt szélesíthető legyen a bizottsági jögkör. A hollandokhoz csatlakozva a luxemburgi külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy országa "a végsőkig harcolni" fog a Bizottság szélesebb körű jogainak eléréséért.

Németország feltehetően azért próbálja meg elérni a Bizottság hatáskörének csökkentését, mert több előrejelzés szerint idén is - már a negyedik egymást követő évben - meg fogja haladni 3%-os deficithatárt. (Egyesek szerint "hangulatjavító" intézkedések hatására ez jövőre is könnyen bekövetkezhet, mivel a Németországban 2006-ban választások lesznek, ráadásul a hétvégi EP-választáson súlyos vereséget szenvedett a német kormánykoalíció.) Ezzel szemben a kisebb országok rendszerint könnyebben teljesíteni tudják a sokak által bírált előírást.

Mint emlékezetes, tavaly Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie, hogy függesszék fel az ellenük elindított ún. túlzott deficit eljárásokat, melyeknek eredményeként mindkét ország súlyos pénzbüntetésekre számíthatott volna. Az elmúlt időszakban többen is bírálták a 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó előírást, amelyet - különösen recesszió közeli gazdasági helyzetben - túlzottan szigorúnak értékeltek.

Az elmúlt időszakban több magas rangú EU-diplomata is úgy fogalmazott, hogy különösen az új EU-tagállamok esetében nagyfokú rugalmassággal kell kezelni a Stabilitási Egyezményben rögzített szabályt, és figyelembe kell venni a nagymértékű strukturállis átalakítások jelentős költésgvetési vonzatát. Bár hivatalosan minden EU-tagállamnak be kell tartania a 3%-os deficit-előírást, ugyankkor az EU Monetáris Bizottságának szóvivője több nyilatkozatában is azt hangoztatta, hogy az új tagállamoknak várhatóan megengedik, hogy a saját konvergenciaprogramjukban vázolt ütemben csökkentsék az előírt szint alá a költségvetési hiányt.

Hazánk az egy hónapja benyújtott konvergenciajelentésben az euró bevezetésére 2010. január elsejét jelölte meg céldátumként, és arról biztosította az EU iletékeseit, hogy a költésgetési hiány lefaragásának sebessége évente elérni a GDP 0.5%-át.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?