Nemcsak az EB-n csaptak össze a németek és a hollandok

Pénzcentrum
2004. június 16. 08:03

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétvégi összejövetelén várhatóan megegyezés születhet az unió új alkotmányának legfontosabb pontjaiban, ugyanakkor újabb vita lángolhat fel a Stabilitási és Növekedési Egyezmény, illetve az unió monetáris politikájának kérdéseiben. Az elmúlt napok nyilatkozataiból az körvonalazódik, hogy a német és a holland szándékok alapvetően eltérnek egymástól - írja az euobserver.com.


A hétfői brüsszeli külügyminiszteri találkozót követően egy megbeszélésen az illetékesek azt vitatták meg, hogy az Európai Bizottságnak mekkora "beleszólása" lehessen az egyes tagországok gazdaságpolitikájának alakításába. Míg Németország - Lengyelországgal, Olaszországgal és Görögországgal együtt - azt szeretné elérni, hogy a brüsszeli Bizottságnak ne legyen többé joga figyelmeztetni, és ezt követően büntetést kiszabni az egyes tagállamokra a megengedett költségvetési deficithatár (3% az adott ország GDP-jének arányában) túllépése esetén.

Ezzel szemben Hollandia képviselői határozottan amellett foglaltak állást, hogy minden erejükkel harcolni fognak azért, hogy a Bizottság továbbra is jogosult legyen "megfeddni" a túlköltekező tagállamokat, sőt szélesíthető legyen a bizottsági jögkör. A hollandokhoz csatlakozva a luxemburgi külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy országa "a végsőkig harcolni" fog a Bizottság szélesebb körű jogainak eléréséért.

Németország feltehetően azért próbálja meg elérni a Bizottság hatáskörének csökkentését, mert több előrejelzés szerint idén is - már a negyedik egymást követő évben - meg fogja haladni 3%-os deficithatárt. (Egyesek szerint "hangulatjavító" intézkedések hatására ez jövőre is könnyen bekövetkezhet, mivel a Németországban 2006-ban választások lesznek, ráadásul a hétvégi EP-választáson súlyos vereséget szenvedett a német kormánykoalíció.) Ezzel szemben a kisebb országok rendszerint könnyebben teljesíteni tudják a sokak által bírált előírást.

Mint emlékezetes, tavaly Németországnak és Franciaországnak sikerült elérnie, hogy függesszék fel az ellenük elindított ún. túlzott deficit eljárásokat, melyeknek eredményeként mindkét ország súlyos pénzbüntetésekre számíthatott volna. Az elmúlt időszakban többen is bírálták a 3%-os államháztartási hiányra vonatkozó előírást, amelyet - különösen recesszió közeli gazdasági helyzetben - túlzottan szigorúnak értékeltek.

Az elmúlt időszakban több magas rangú EU-diplomata is úgy fogalmazott, hogy különösen az új EU-tagállamok esetében nagyfokú rugalmassággal kell kezelni a Stabilitási Egyezményben rögzített szabályt, és figyelembe kell venni a nagymértékű strukturállis átalakítások jelentős költésgvetési vonzatát. Bár hivatalosan minden EU-tagállamnak be kell tartania a 3%-os deficit-előírást, ugyankkor az EU Monetáris Bizottságának szóvivője több nyilatkozatában is azt hangoztatta, hogy az új tagállamoknak várhatóan megengedik, hogy a saját konvergenciaprogramjukban vázolt ütemben csökkentsék az előírt szint alá a költségvetési hiányt.

Hazánk az egy hónapja benyújtott konvergenciajelentésben az euró bevezetésére 2010. január elsejét jelölte meg céldátumként, és arról biztosította az EU iletékeseit, hogy a költésgetési hiány lefaragásának sebessége évente elérni a GDP 0.5%-át.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?