27 °C Budapest

Ernst & Young: Hazánk is a top 10-ben

Pénzcentrum
2004. június 8. 08:30

Az Ernst&Young felmérése szerint Lengyelország, Csehország és Oroszország mellett hazánk is felfért a befektetési szempontból legvonzóbb első tíz célország közé. Az 513 vállalatvezető megkérdezésével végzett globális felmérés során sokan megjegyezték, hogy a három már uniós taggá vált ország nem elsősorban magának a tagságnak a ténye miatt köszönheti előkelő helyét a listán - áll az Emerging Europe News hírlevelében.


A felmérésben az európai mellett amerikai és ázsiai vállalatvezetők vettek részt, akiknek a jelenleg legvonzóbb, illetve jelentős fejlődés eredményeként várhatóan azzá váló országokat kellett megjelölniük. A felmérés szerint abefektetési szempontból legvonzóbb területnek ma Nyugat-Európa számít, ugyanakkor a befektetőknek jelentős előnyt jelent a termelés, illetve bizonyos szolgáltatóegységek áttelepítése során az újonnan csatlakozott országok közelsége, mely jelentősen emeli e térség vonzerejét.

Ez a tényező tükröződik abban is, hogy a 10 most csatlakozott tagország közül három is a top 10-ben szerepel, ami megegyezik a listán szereplő nyugat-európai országok számával. A jelentés kiemeli, hogy mind geopolitikai, mind szektorális vonatkozások alapján a nyugat-európai vállalatok vezetői túlnyomó részben közép-és kelet európai célországokat neveztek meg. A fogyasztói cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozások a közép-és kelet európai célországok esetén abban reménykednek, hogy az oda irányuló befektetések jelentősen növelhetik a vállalatok termelékenységét, többek között az olcsó bérköltségek nyújtotta előnyök kiaknázásával. A jelentés kiemeli, hogy amely vállalatvezetők elsősorban az alacsony bérköltségek előnyeit kívánják kiaknázni, azok inkább Kínát jelölték meg befektetési célpontként.

Az Ernst & Young által elkészített listát Kína vezeti(melyet a vállalatvezetők 37%-a jelölt meg), őt követi az Egyesült Államok (30%), majd Németország (19%). A negyedik helyre rangsorolták a befektetők az Egyesült Királyságot (16%), míg a most csatlakozott uniós tagországok közül a legelőkelőbb helyet Lengyelország szerezte meg (15%).

Csehország a hatodik lett (11%), Oroszország a kilencedik (8%), míg hazánk a 10-es lista utolsó helyét tudta megszerezni a válaszok alapján.

A jelentés kiemeli, hogy a kelet-közép európai országok közül Lengyelország megítélése az elmúlt időszakban számottevő mértékben javult, és befektetési szempontból csak a lengyelek tudnak lépést tartani Németországgal és az Egyesült Királysággal, főként az alacsony bérköltségek miatt.

A vállalatvezetők csupán annak a ténynek, mely szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország az Európai Unió tagja lett, befektetési szempontból nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, ez a fejlemény önmagában nem ösztönzi a vállalatokat újabb befektetésekre. Mindazonáltal a válaszadó európaiak 56%-a, míg a kissé szkeptikusabb amerikai vállalatvezetők 49%-a gondolja úgy, hogy az említett országok megítélése tovább fog javulni az elkövetkezendő három évben.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12