Ernst & Young: Hazánk is a top 10-ben

Pénzcentrum
2004. június 8. 08:30

Az Ernst&Young felmérése szerint Lengyelország, Csehország és Oroszország mellett hazánk is felfért a befektetési szempontból legvonzóbb első tíz célország közé. Az 513 vállalatvezető megkérdezésével végzett globális felmérés során sokan megjegyezték, hogy a három már uniós taggá vált ország nem elsősorban magának a tagságnak a ténye miatt köszönheti előkelő helyét a listán - áll az Emerging Europe News hírlevelében.


A felmérésben az európai mellett amerikai és ázsiai vállalatvezetők vettek részt, akiknek a jelenleg legvonzóbb, illetve jelentős fejlődés eredményeként várhatóan azzá váló országokat kellett megjelölniük. A felmérés szerint abefektetési szempontból legvonzóbb területnek ma Nyugat-Európa számít, ugyanakkor a befektetőknek jelentős előnyt jelent a termelés, illetve bizonyos szolgáltatóegységek áttelepítése során az újonnan csatlakozott országok közelsége, mely jelentősen emeli e térség vonzerejét.

Ez a tényező tükröződik abban is, hogy a 10 most csatlakozott tagország közül három is a top 10-ben szerepel, ami megegyezik a listán szereplő nyugat-európai országok számával. A jelentés kiemeli, hogy mind geopolitikai, mind szektorális vonatkozások alapján a nyugat-európai vállalatok vezetői túlnyomó részben közép-és kelet európai célországokat neveztek meg. A fogyasztói cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozások a közép-és kelet európai célországok esetén abban reménykednek, hogy az oda irányuló befektetések jelentősen növelhetik a vállalatok termelékenységét, többek között az olcsó bérköltségek nyújtotta előnyök kiaknázásával. A jelentés kiemeli, hogy amely vállalatvezetők elsősorban az alacsony bérköltségek előnyeit kívánják kiaknázni, azok inkább Kínát jelölték meg befektetési célpontként.

Az Ernst & Young által elkészített listát Kína vezeti(melyet a vállalatvezetők 37%-a jelölt meg), őt követi az Egyesült Államok (30%), majd Németország (19%). A negyedik helyre rangsorolták a befektetők az Egyesült Királyságot (16%), míg a most csatlakozott uniós tagországok közül a legelőkelőbb helyet Lengyelország szerezte meg (15%).

Csehország a hatodik lett (11%), Oroszország a kilencedik (8%), míg hazánk a 10-es lista utolsó helyét tudta megszerezni a válaszok alapján.

A jelentés kiemeli, hogy a kelet-közép európai országok közül Lengyelország megítélése az elmúlt időszakban számottevő mértékben javult, és befektetési szempontból csak a lengyelek tudnak lépést tartani Németországgal és az Egyesült Királysággal, főként az alacsony bérköltségek miatt.

A vállalatvezetők csupán annak a ténynek, mely szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország az Európai Unió tagja lett, befektetési szempontból nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, ez a fejlemény önmagában nem ösztönzi a vállalatokat újabb befektetésekre. Mindazonáltal a válaszadó európaiak 56%-a, míg a kissé szkeptikusabb amerikai vállalatvezetők 49%-a gondolja úgy, hogy az említett országok megítélése tovább fog javulni az elkövetkezendő három évben.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem