26 °C Budapest

Ernst & Young: Hazánk is a top 10-ben

Pénzcentrum
2004. június 8. 08:30

Az Ernst&Young felmérése szerint Lengyelország, Csehország és Oroszország mellett hazánk is felfért a befektetési szempontból legvonzóbb első tíz célország közé. Az 513 vállalatvezető megkérdezésével végzett globális felmérés során sokan megjegyezték, hogy a három már uniós taggá vált ország nem elsősorban magának a tagságnak a ténye miatt köszönheti előkelő helyét a listán - áll az Emerging Europe News hírlevelében.


A felmérésben az európai mellett amerikai és ázsiai vállalatvezetők vettek részt, akiknek a jelenleg legvonzóbb, illetve jelentős fejlődés eredményeként várhatóan azzá váló országokat kellett megjelölniük. A felmérés szerint abefektetési szempontból legvonzóbb területnek ma Nyugat-Európa számít, ugyanakkor a befektetőknek jelentős előnyt jelent a termelés, illetve bizonyos szolgáltatóegységek áttelepítése során az újonnan csatlakozott országok közelsége, mely jelentősen emeli e térség vonzerejét.

Ez a tényező tükröződik abban is, hogy a 10 most csatlakozott tagország közül három is a top 10-ben szerepel, ami megegyezik a listán szereplő nyugat-európai országok számával. A jelentés kiemeli, hogy mind geopolitikai, mind szektorális vonatkozások alapján a nyugat-európai vállalatok vezetői túlnyomó részben közép-és kelet európai célországokat neveztek meg. A fogyasztói cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozások a közép-és kelet európai célországok esetén abban reménykednek, hogy az oda irányuló befektetések jelentősen növelhetik a vállalatok termelékenységét, többek között az olcsó bérköltségek nyújtotta előnyök kiaknázásával. A jelentés kiemeli, hogy amely vállalatvezetők elsősorban az alacsony bérköltségek előnyeit kívánják kiaknázni, azok inkább Kínát jelölték meg befektetési célpontként.

Az Ernst & Young által elkészített listát Kína vezeti(melyet a vállalatvezetők 37%-a jelölt meg), őt követi az Egyesült Államok (30%), majd Németország (19%). A negyedik helyre rangsorolták a befektetők az Egyesült Királyságot (16%), míg a most csatlakozott uniós tagországok közül a legelőkelőbb helyet Lengyelország szerezte meg (15%).

Csehország a hatodik lett (11%), Oroszország a kilencedik (8%), míg hazánk a 10-es lista utolsó helyét tudta megszerezni a válaszok alapján.

A jelentés kiemeli, hogy a kelet-közép európai országok közül Lengyelország megítélése az elmúlt időszakban számottevő mértékben javult, és befektetési szempontból csak a lengyelek tudnak lépést tartani Németországgal és az Egyesült Királysággal, főként az alacsony bérköltségek miatt.

A vállalatvezetők csupán annak a ténynek, mely szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország az Európai Unió tagja lett, befektetési szempontból nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, ez a fejlemény önmagában nem ösztönzi a vállalatokat újabb befektetésekre. Mindazonáltal a válaszadó európaiak 56%-a, míg a kissé szkeptikusabb amerikai vállalatvezetők 49%-a gondolja úgy, hogy az említett országok megítélése tovább fog javulni az elkövetkezendő három évben.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?