Ernst & Young: Hazánk is a top 10-ben

Pénzcentrum
2004. június 8. 08:30

Az Ernst&Young felmérése szerint Lengyelország, Csehország és Oroszország mellett hazánk is felfért a befektetési szempontból legvonzóbb első tíz célország közé. Az 513 vállalatvezető megkérdezésével végzett globális felmérés során sokan megjegyezték, hogy a három már uniós taggá vált ország nem elsősorban magának a tagságnak a ténye miatt köszönheti előkelő helyét a listán - áll az Emerging Europe News hírlevelében.


A felmérésben az európai mellett amerikai és ázsiai vállalatvezetők vettek részt, akiknek a jelenleg legvonzóbb, illetve jelentős fejlődés eredményeként várhatóan azzá váló országokat kellett megjelölniük. A felmérés szerint abefektetési szempontból legvonzóbb területnek ma Nyugat-Európa számít, ugyanakkor a befektetőknek jelentős előnyt jelent a termelés, illetve bizonyos szolgáltatóegységek áttelepítése során az újonnan csatlakozott országok közelsége, mely jelentősen emeli e térség vonzerejét.

Ez a tényező tükröződik abban is, hogy a 10 most csatlakozott tagország közül három is a top 10-ben szerepel, ami megegyezik a listán szereplő nyugat-európai országok számával. A jelentés kiemeli, hogy mind geopolitikai, mind szektorális vonatkozások alapján a nyugat-európai vállalatok vezetői túlnyomó részben közép-és kelet európai célországokat neveztek meg. A fogyasztói cikkek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozások a közép-és kelet európai célországok esetén abban reménykednek, hogy az oda irányuló befektetések jelentősen növelhetik a vállalatok termelékenységét, többek között az olcsó bérköltségek nyújtotta előnyök kiaknázásával. A jelentés kiemeli, hogy amely vállalatvezetők elsősorban az alacsony bérköltségek előnyeit kívánják kiaknázni, azok inkább Kínát jelölték meg befektetési célpontként.

Az Ernst & Young által elkészített listát Kína vezeti(melyet a vállalatvezetők 37%-a jelölt meg), őt követi az Egyesült Államok (30%), majd Németország (19%). A negyedik helyre rangsorolták a befektetők az Egyesült Királyságot (16%), míg a most csatlakozott uniós tagországok közül a legelőkelőbb helyet Lengyelország szerezte meg (15%).

Csehország a hatodik lett (11%), Oroszország a kilencedik (8%), míg hazánk a 10-es lista utolsó helyét tudta megszerezni a válaszok alapján.

A jelentés kiemeli, hogy a kelet-közép európai országok közül Lengyelország megítélése az elmúlt időszakban számottevő mértékben javult, és befektetési szempontból csak a lengyelek tudnak lépést tartani Németországgal és az Egyesült Királysággal, főként az alacsony bérköltségek miatt.

A vállalatvezetők csupán annak a ténynek, mely szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország az Európai Unió tagja lett, befektetési szempontból nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, ez a fejlemény önmagában nem ösztönzi a vállalatokat újabb befektetésekre. Mindazonáltal a válaszadó európaiak 56%-a, míg a kissé szkeptikusabb amerikai vállalatvezetők 49%-a gondolja úgy, hogy az említett országok megítélése tovább fog javulni az elkövetkezendő három évben.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?