18 °C Budapest

Nem kell félnünk a "halottól"

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:32

A tíz új uniós tagállam közül hatnak, köztük Magyarországnak magasabb a költségvetési hiánya a megengedett 3 százalékos maximumnál. Ezek az országok brüsszeli szankciókra számíthatnak. Szakértők szerint azonban mégsem kell félni a 3%-os küszöbtől, mert az gyakorlatilag halott.

Elvileg egy tagállam költségvetési hiánya sem haladhatja meg nemzeti összterméke 3 százalékát. Az újak közül Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta van a pirosban, rajtuk kívül pedig legalább öt régi tagállam. A költségvetési szabály egyszeri megsértése figyelmeztetéssel, háromszori áthágása viszont akár pénzbüntetéssel és más szankciókkal is járhat -írja a magyarország.hu.

Az újak helyzete azért kivételes, mert nem tagjai az euró-zónának, ezért rájuk némileg enyhébb szabályok vonatkoznak - nem kell például pénzbüntetéstől tartaniuk. Ha azonban rendszeresen és súlyosan megszegik a szabályokat, az oda is vezethet, hogy Brüsszel felfüggeszti az átutalásokat a felzárkóztatási alapokból.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a költségvetési rendszert szabályozó stabilitási és növekedési paktumtól nem kell olyan nagyon tartania senkinek sem. Az ugyanis gyakorlatilag halott, amióta tavaly ősszel a pénzügyminiszterek felfüggesztették végrehajtását, válaszul arra, hogy Párizs és Berlin nem voltak hajlandók alávetni magukat rendelkezéseinek.

Feltételezhető, hogy minden most csatlakozott tagállam számára az egyik legnagyobb nehézséget okozó Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályát meglehetősen rugalmasan fogják majd kezelni brüsszeli illetékesek. Ezt támasztja alá az is - amint azt két napja megírtuk: “Nem kell betartanunk a 3%-os határt" -, hogy az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Bizottságának szóvivője kijelentette: megengedik a 10 új tagországnak - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket. Az elvárás az, hogy a hiány legalább a GDP fél százalékával csökkenjen évente.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?