24 °C Budapest

Nem kell félnünk a "halottól"

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:32

A tíz új uniós tagállam közül hatnak, köztük Magyarországnak magasabb a költségvetési hiánya a megengedett 3 százalékos maximumnál. Ezek az országok brüsszeli szankciókra számíthatnak. Szakértők szerint azonban mégsem kell félni a 3%-os küszöbtől, mert az gyakorlatilag halott.

Elvileg egy tagállam költségvetési hiánya sem haladhatja meg nemzeti összterméke 3 százalékát. Az újak közül Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta van a pirosban, rajtuk kívül pedig legalább öt régi tagállam. A költségvetési szabály egyszeri megsértése figyelmeztetéssel, háromszori áthágása viszont akár pénzbüntetéssel és más szankciókkal is járhat -írja a magyarország.hu.

Az újak helyzete azért kivételes, mert nem tagjai az euró-zónának, ezért rájuk némileg enyhébb szabályok vonatkoznak - nem kell például pénzbüntetéstől tartaniuk. Ha azonban rendszeresen és súlyosan megszegik a szabályokat, az oda is vezethet, hogy Brüsszel felfüggeszti az átutalásokat a felzárkóztatási alapokból.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a költségvetési rendszert szabályozó stabilitási és növekedési paktumtól nem kell olyan nagyon tartania senkinek sem. Az ugyanis gyakorlatilag halott, amióta tavaly ősszel a pénzügyminiszterek felfüggesztették végrehajtását, válaszul arra, hogy Párizs és Berlin nem voltak hajlandók alávetni magukat rendelkezéseinek.

Feltételezhető, hogy minden most csatlakozott tagállam számára az egyik legnagyobb nehézséget okozó Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályát meglehetősen rugalmasan fogják majd kezelni brüsszeli illetékesek. Ezt támasztja alá az is - amint azt két napja megírtuk: “Nem kell betartanunk a 3%-os határt" -, hogy az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Bizottságának szóvivője kijelentette: megengedik a 10 új tagországnak - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket. Az elvárás az, hogy a hiány legalább a GDP fél százalékával csökkenjen évente.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem