Nem kell félnünk a "halottól"

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:32

A tíz új uniós tagállam közül hatnak, köztük Magyarországnak magasabb a költségvetési hiánya a megengedett 3 százalékos maximumnál. Ezek az országok brüsszeli szankciókra számíthatnak. Szakértők szerint azonban mégsem kell félni a 3%-os küszöbtől, mert az gyakorlatilag halott.

Elvileg egy tagállam költségvetési hiánya sem haladhatja meg nemzeti összterméke 3 százalékát. Az újak közül Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta van a pirosban, rajtuk kívül pedig legalább öt régi tagállam. A költségvetési szabály egyszeri megsértése figyelmeztetéssel, háromszori áthágása viszont akár pénzbüntetéssel és más szankciókkal is járhat -írja a magyarország.hu.

Az újak helyzete azért kivételes, mert nem tagjai az euró-zónának, ezért rájuk némileg enyhébb szabályok vonatkoznak - nem kell például pénzbüntetéstől tartaniuk. Ha azonban rendszeresen és súlyosan megszegik a szabályokat, az oda is vezethet, hogy Brüsszel felfüggeszti az átutalásokat a felzárkóztatási alapokból.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a költségvetési rendszert szabályozó stabilitási és növekedési paktumtól nem kell olyan nagyon tartania senkinek sem. Az ugyanis gyakorlatilag halott, amióta tavaly ősszel a pénzügyminiszterek felfüggesztették végrehajtását, válaszul arra, hogy Párizs és Berlin nem voltak hajlandók alávetni magukat rendelkezéseinek.

Feltételezhető, hogy minden most csatlakozott tagállam számára az egyik legnagyobb nehézséget okozó Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályát meglehetősen rugalmasan fogják majd kezelni brüsszeli illetékesek. Ezt támasztja alá az is - amint azt két napja megírtuk: “Nem kell betartanunk a 3%-os határt" -, hogy az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Bizottságának szóvivője kijelentette: megengedik a 10 új tagországnak - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket. Az elvárás az, hogy a hiány legalább a GDP fél százalékával csökkenjen évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16