21 °C Budapest

Nem kell félnünk a "halottól"

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:32

A tíz új uniós tagállam közül hatnak, köztük Magyarországnak magasabb a költségvetési hiánya a megengedett 3 százalékos maximumnál. Ezek az országok brüsszeli szankciókra számíthatnak. Szakértők szerint azonban mégsem kell félni a 3%-os küszöbtől, mert az gyakorlatilag halott.

Elvileg egy tagállam költségvetési hiánya sem haladhatja meg nemzeti összterméke 3 százalékát. Az újak közül Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ciprus és Málta van a pirosban, rajtuk kívül pedig legalább öt régi tagállam. A költségvetési szabály egyszeri megsértése figyelmeztetéssel, háromszori áthágása viszont akár pénzbüntetéssel és más szankciókkal is járhat -írja a magyarország.hu.

Az újak helyzete azért kivételes, mert nem tagjai az euró-zónának, ezért rájuk némileg enyhébb szabályok vonatkoznak - nem kell például pénzbüntetéstől tartaniuk. Ha azonban rendszeresen és súlyosan megszegik a szabályokat, az oda is vezethet, hogy Brüsszel felfüggeszti az átutalásokat a felzárkóztatási alapokból.

Megfigyelők ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a költségvetési rendszert szabályozó stabilitási és növekedési paktumtól nem kell olyan nagyon tartania senkinek sem. Az ugyanis gyakorlatilag halott, amióta tavaly ősszel a pénzügyminiszterek felfüggesztették végrehajtását, válaszul arra, hogy Párizs és Berlin nem voltak hajlandók alávetni magukat rendelkezéseinek.

Feltételezhető, hogy minden most csatlakozott tagállam számára az egyik legnagyobb nehézséget okozó Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályát meglehetősen rugalmasan fogják majd kezelni brüsszeli illetékesek. Ezt támasztja alá az is - amint azt két napja megírtuk: “Nem kell betartanunk a 3%-os határt" -, hogy az Európai Bizottság Gazdasági és Monetáris Bizottságának szóvivője kijelentette: megengedik a 10 új tagországnak - a speciális helyzetüket figyelembe véve -, hogy a Bizottságnak benyújtandó (benyújtott) konvergencia-programban felvázolt ütemben csökkentsék a GDP-arányos költségvetési deficitjüket. Az elvárás az, hogy a hiány legalább a GDP fél százalékával csökkenjen évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?