12 °C Budapest

Kamatkonvergencia: hogyan állnak a csatlakozó országok?

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:15

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság (Eurostat) a múlt hét végén tette közzé az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozó tíz ország hosszú távú kamatlábairól szóló statisztikai adatokat. A kamatlábakat az Európai Közösséget létrehozó szerződés (a Szerződés) 121. cikkének rendelkezése értelmében ezen országok konvergenciaszintjének értékelése során fogják alkalmazni.


A hosszú távú kamatlábakra vonatkozóan a tízből jelenleg kilenc csatlakozó országban állnak rendelkezésre harmonizált adatok. Észtország esetében ezzel egyidejűleg külön kamatmutatót publikálnak, melyet gondosan figyelemmel kísérnek, illetve egy jobb mutatóval váltanak fel, amint ez utóbbi rendelkezésre áll. A kamatlábakat az Európai Központi Bank, a csatlakozó országok nemzeti központi bankjai és az Európai Bizottság (Eurostat) közösen állapították meg.

A Szerződés 121. cikke értelmében a hosszú távú kamatlábak konvergenciája egyike azon kritériumoknak, melyek alapján értékelik, hogy egy adott ország meddig jutott el a Gazdasági és Monetáris Unióval (GMU) való magas fokú fenntartható konvergencia elérésében.

A Szerződéshez csatolt, a konvergenciakritériumokról szóló jegyzőkönyv 4. cikke kimondja, hogy a kamatszintet a hosszú lejáratú államkötvények, vagy azokkal összevethető értékpapírok alapján kell mérni. A csatlakozó országok esetében alkalmazott statisztikai keretrendszer ugyanazokon az elveken alapul, mint amelyek a jelenlegi tagállamokban is érvényesek voltak közvetlenül a GMU harmadik szakaszának kezdete előtt.

Az alábbiakban a csatlakozó országok helyzetét szemléltetjük egy ábrával. Látható, hogy a legkedvezőtlenebb pozícióban Magyarország van, melyet Lengyelország követ. A többi ország esetében a referencia kamatszint 4.7 és valamivel 5% feletti értékek között ingadozik. A hosszú távú kamatkritérium esetében a csatlakozó ország rátájának a három legalacsonyabb inflációval rendelkező ország hosszú távú kamatainak átlagát 2 százalékpontnál jobban nem szabad meghaladni a vizsgálat időpontját megelőző egy évben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm