26 °C Budapest

Kamatkonvergencia: hogyan állnak a csatlakozó országok?

Pénzcentrum
2004. május 3. 09:15

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság (Eurostat) a múlt hét végén tette közzé az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozó tíz ország hosszú távú kamatlábairól szóló statisztikai adatokat. A kamatlábakat az Európai Közösséget létrehozó szerződés (a Szerződés) 121. cikkének rendelkezése értelmében ezen országok konvergenciaszintjének értékelése során fogják alkalmazni.


A hosszú távú kamatlábakra vonatkozóan a tízből jelenleg kilenc csatlakozó országban állnak rendelkezésre harmonizált adatok. Észtország esetében ezzel egyidejűleg külön kamatmutatót publikálnak, melyet gondosan figyelemmel kísérnek, illetve egy jobb mutatóval váltanak fel, amint ez utóbbi rendelkezésre áll. A kamatlábakat az Európai Központi Bank, a csatlakozó országok nemzeti központi bankjai és az Európai Bizottság (Eurostat) közösen állapították meg.

A Szerződés 121. cikke értelmében a hosszú távú kamatlábak konvergenciája egyike azon kritériumoknak, melyek alapján értékelik, hogy egy adott ország meddig jutott el a Gazdasági és Monetáris Unióval (GMU) való magas fokú fenntartható konvergencia elérésében.

A Szerződéshez csatolt, a konvergenciakritériumokról szóló jegyzőkönyv 4. cikke kimondja, hogy a kamatszintet a hosszú lejáratú államkötvények, vagy azokkal összevethető értékpapírok alapján kell mérni. A csatlakozó országok esetében alkalmazott statisztikai keretrendszer ugyanazokon az elveken alapul, mint amelyek a jelenlegi tagállamokban is érvényesek voltak közvetlenül a GMU harmadik szakaszának kezdete előtt.

Az alábbiakban a csatlakozó országok helyzetét szemléltetjük egy ábrával. Látható, hogy a legkedvezőtlenebb pozícióban Magyarország van, melyet Lengyelország követ. A többi ország esetében a referencia kamatszint 4.7 és valamivel 5% feletti értékek között ingadozik. A hosszú távú kamatkritérium esetében a csatlakozó ország rátájának a három legalacsonyabb inflációval rendelkező ország hosszú távú kamatainak átlagát 2 százalékpontnál jobban nem szabad meghaladni a vizsgálat időpontját megelőző egy évben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?