19 °C Budapest

FHB: a vártnak megfelelően dübörög a profit (3)

Pénzcentrum
2004. április 29. 08:20

Eltalálták az elemzők. Az FHB ma publikált eredményre pontosan megfelel a portfolio.hu által számított elemzői konszenzus értékének. A jelzálogbank 1,517 millió forintos adózás után eredményről (MSZSZ) számolt be, amely amellett, hogy több mint háromszorosa a bázisidőszaki értéknek, magasabb az éves terv időarányos részénél. Jó kis bank ez az FHB... Az IFRS szerinti eredmény 1,492 millió forint

lett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elemzők többsége az IFRS eredményre ad becslést.

A bank mérlegfőösszege 337 milliárd forintra nőtt, amely több mint kétszerese a bázisidőszaki értéknek. A 2003-as gyorsjelentés szerint 2003. év végén a bank mérlegfőösszege 310 milliárd forint volt. A bank ROAA-ja (átlagos eszközarányos megtérülés) 1.9%-ra emelkedett, miközben a ROAE 45.9% lett. A ROAE értéke kiemelkedő saját tőkére vetített eredményességre utal.

A 1.5 milliárd forintos adózás utáni negyedéves eredmény nagyon jó értéknek számít, jelzi, hogy a tavalyi 4 milliárd forintos eredmény 40%-os növelésére vonatkozó tervek könnyen teljesíthetők, sőt túlteljesíthetők.


A bank szerint az intenzív 2003-as utolsó negyedévnek köszönhetően 2004 első hónapjainak hitelfolyósítási adatai nem tükröznek visszaesést. A saját hitelezési tevékenység 2004.első negyedévében a folyósítások szempontjából nem mutatott jelentős különbséget az előző év hasonló időszaki teljesítményéhez képest, figyelembe véve azt is,hogy szezonálisan az év első negyedéve -elsősorban a hitelkérelmek befogadásának szempontjából - a legkevésbé dinamikus lakáshitelezési időszak. Az FHB a refinanszírozási üzletágban jelenleg kilenc üzleti partnerrel rendelkezik (a Postabankot és a Konzumbankot is figyelembe véve).2004 első három hónapjában összesen 25.476 millió forint összegű hitel refinanszírozására került sor, amely mintegy 14%-kal kevesebb a tavalyi első negyedév folyósításától. A bank szerint a Partnerek a kedvezőbb kamatkondíciók elérése érdekében refinanszírozási igényük egy részét a második negyedévre halasztották. Mi határozott veszélyt látunk az idei évben a devizahitelek előretörése miatt.

A Bank 2004. március 31-ig az előző negyedévihez hasonló nagyságrendű, csaknem 3 milliárd forintos nettó kamatbevételt realizált. Ez 9,440 millió Ft-os kamatbevétel és 6,485 millió Ft-os kamatkiadás egyenlegeként al akult ki. A fizetendő kamatokat csaknem teljes egészében a jelzáloglevelek után fizetendő kamatráfordítás tette ki.

Az átlagos nettó kamatrés (NIM) 2004.március 31-én 3.7%volt, közel egy százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A csökkenés a saját hitelezés refinanszírozáshoz mért aránybeli visszaszorulásának (ez véleményünk szerint negatív trend), a refinanszírozott állomány jelentős növekedésének és a forrásköltség emelkedésének együttes hatásából ered.

Az első negyedévben a Bank díjbevételeinek összege 346 millió forintot ért el, a bázis-negyedévhez képest 17.6%-kal volt alacsonyabb. A díjbevételek több mint felét az értékbecslési. A díjkiadások összege a 2003.első negyedévi 208 millió Ft-ról ez év március végére 165 millió Ft-ra csökkent. A fentiek együttes hatásaként a díjbevételek-és kiadások egyenlege a bázisévhez képest 14.7%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A problémamentes követelések aránya az összállományon belül 2003 I. negyedévének végén 98.1%-ot,2003 decemberében és 2004.március 31-én egyaránt 99.1%-t tett ki . A problémás minősítésű hitelek után képzendő értékvesztés és céltartalék összege egy év alatt több mint 100 millió Ft-tal csökkent, az év első negyedében mutatkozó 30 millió forintos emelkedés a hitelállomány egészéhez, illetve annak növekedéséhez képest nem számottevő. A problémamentes követelések 99.1%-os aránya igen jónak számít, s alapvetően a tevékenység jellegéből fakad.

A működési költségek soron nem találkozhatunk túl nagy szigorúsággal. Amely azonban nem nagy gond. A bank elnövi a költségeket, hatékonysága jelentősen javult.

A Bank által kibocsátott jelzáloglevelek március 31-i állománya 308,113 millió Ft volt, ami a 2003.december 31-i állományhoz képest mintegy 11%-os növekedést jelent. Az állományváltozást kizárólag a negyedév során történt új jelzáloglevél-kibocsátások teszik ki. A 2004-es év első három hónapjában a Bank által forgalomba hozott jelzáloglevelek össznévértéke elérte a 30,206 millió Ft -ot,ez 77%-a a 2003 azonos időszakában forgalomba hozott 39 Mrd Ft-nyi,és 51%-a a 2003 negyedik negyedéves 59 Mrd Ft-nyi kibocsátásnak.


Összességében az FHB azt hozta, amit az elemzők vártak tőle. A bank működése, tevékenysége jól modellezhető. Az FHB biztos beégetett cash-flowval rendelkezik, így az lett volna nagy meglepetés, ha szignifikánsan eltér a konszenzustól az az eredmény. A papír árazása most már kiforrott, a korábbi hektikus mozgások csökkentek. A papír most nagyságrendileg azonos P/BV-n forog mind az OTP (magasabb ROE mellett), míg P/E-ben 20%-hoz köözelítő diszkontot élvez. A gyorsjelentés árfolyamhatása véleményünk szerint ceteris paribus plusznullás, azonban árfolyamát sokkal inkább meghatározzák most a regionális tőkemozgások.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?