18 °C Budapest

Bokros: jövőnk a versenyképességtől függ

Pénzcentrum
2004. április 23. 16:58

Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint jövőnk és gyermekeink jövője függ a versenyképességtől; gazdaságunkat a termelékenység, az export és a beruházási kedv növelésével lehet visszavezetni a kiegyensúlyozott fenntartható fejlődési pályára. A volt pénzügyminiszter egy zalaegerszegi fórumon fejtette ki nézeteit, és a napokban megjelent könyve mondanivalóját (a verseny és a szolidaritás összeegyeztethető) is beillesztette előadásába.

Bokros Lajos véleménye szerint az elmúlt 3 évi megtorpanást követően hazánk próbált ugyan újabb reformlépéseket tenni, de leendő uniós szomszédaink ezeket hamarabb tették meg. Ha az ország fel akar zárkózni az európai fejlődéshez, akkor legalább 5-6 százalékos gazdasági növekedési ütemet kell(ene) elérnünk.

Előadásában Bokros kifejtette, hogy miután zsákutcába vezetett a belső fogyasztás három-négy évvel ezelőtti felfokozása, csak a termelékenység, az export és a beruházási kedv erősítése, a költségvetési és fizetési egyensúly visszaállítása teremthet versenyképességet, amely kulcstényezője annak, hogy hogyan alakul saját és gyermekeink jövője a kibővülő Európai Unióban.

A volt pénzügyminiszter véleménye szerint a verseny és a szolidaritás nem ellentmondó, hanem szorosan összefüggő fogalmak lévén, hogy "a verseny alakítja ki a szolidaritás érvényesülését biztosító kereteket, feltételeket." Majd hangsúlyozta, hogy ki lehet törni a nehéz gazdasági helyzetből, de ez csak a fenntartható fejlődési pályára történő visszaállással, az össz-adóterhelés és a költségvetési újraelosztás arányainak, terjedelmének beszabályozásával lesz lehetséges. Ez utóbbi, versenyképességet is szolgáló tényezőkön "csak az államháztartási reform mielőbbi elindításával tudunk változtatni" - hangsúlyozta. Ugyanakkor hozzátette, hogy a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás reformjának "össze kell találkoznia."

A kulcsproblémák között említette a túl drága államot, amelyben nemcsak a leépítés alatt álló központi szervek és intézmények, hanem az önkormányzatok rendszere is túldimenzionált. Távlatos megoldásként a nagyobb igazgatási egységek felé történő elmozdulást, és a kistérségek megerősítését nevezte.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?