25 °C Budapest

Bokros: jövőnk a versenyképességtől függ

Pénzcentrum
2004. április 23. 16:58

Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint jövőnk és gyermekeink jövője függ a versenyképességtől; gazdaságunkat a termelékenység, az export és a beruházási kedv növelésével lehet visszavezetni a kiegyensúlyozott fenntartható fejlődési pályára. A volt pénzügyminiszter egy zalaegerszegi fórumon fejtette ki nézeteit, és a napokban megjelent könyve mondanivalóját (a verseny és a szolidaritás összeegyeztethető) is beillesztette előadásába.

Bokros Lajos véleménye szerint az elmúlt 3 évi megtorpanást követően hazánk próbált ugyan újabb reformlépéseket tenni, de leendő uniós szomszédaink ezeket hamarabb tették meg. Ha az ország fel akar zárkózni az európai fejlődéshez, akkor legalább 5-6 százalékos gazdasági növekedési ütemet kell(ene) elérnünk.

Előadásában Bokros kifejtette, hogy miután zsákutcába vezetett a belső fogyasztás három-négy évvel ezelőtti felfokozása, csak a termelékenység, az export és a beruházási kedv erősítése, a költségvetési és fizetési egyensúly visszaállítása teremthet versenyképességet, amely kulcstényezője annak, hogy hogyan alakul saját és gyermekeink jövője a kibővülő Európai Unióban.

A volt pénzügyminiszter véleménye szerint a verseny és a szolidaritás nem ellentmondó, hanem szorosan összefüggő fogalmak lévén, hogy "a verseny alakítja ki a szolidaritás érvényesülését biztosító kereteket, feltételeket." Majd hangsúlyozta, hogy ki lehet törni a nehéz gazdasági helyzetből, de ez csak a fenntartható fejlődési pályára történő visszaállással, az össz-adóterhelés és a költségvetési újraelosztás arányainak, terjedelmének beszabályozásával lesz lehetséges. Ez utóbbi, versenyképességet is szolgáló tényezőkön "csak az államháztartási reform mielőbbi elindításával tudunk változtatni" - hangsúlyozta. Ugyanakkor hozzátette, hogy a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás reformjának "össze kell találkoznia."

A kulcsproblémák között említette a túl drága államot, amelyben nemcsak a leépítés alatt álló központi szervek és intézmények, hanem az önkormányzatok rendszere is túldimenzionált. Távlatos megoldásként a nagyobb igazgatási egységek felé történő elmozdulást, és a kistérségek megerősítését nevezte.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem