28 °C Budapest

Bokros: jövőnk a versenyképességtől függ

Pénzcentrum
2004. április 23. 16:58

Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint jövőnk és gyermekeink jövője függ a versenyképességtől; gazdaságunkat a termelékenység, az export és a beruházási kedv növelésével lehet visszavezetni a kiegyensúlyozott fenntartható fejlődési pályára. A volt pénzügyminiszter egy zalaegerszegi fórumon fejtette ki nézeteit, és a napokban megjelent könyve mondanivalóját (a verseny és a szolidaritás összeegyeztethető) is beillesztette előadásába.

Bokros Lajos véleménye szerint az elmúlt 3 évi megtorpanást követően hazánk próbált ugyan újabb reformlépéseket tenni, de leendő uniós szomszédaink ezeket hamarabb tették meg. Ha az ország fel akar zárkózni az európai fejlődéshez, akkor legalább 5-6 százalékos gazdasági növekedési ütemet kell(ene) elérnünk.

Előadásában Bokros kifejtette, hogy miután zsákutcába vezetett a belső fogyasztás három-négy évvel ezelőtti felfokozása, csak a termelékenység, az export és a beruházási kedv erősítése, a költségvetési és fizetési egyensúly visszaállítása teremthet versenyképességet, amely kulcstényezője annak, hogy hogyan alakul saját és gyermekeink jövője a kibővülő Európai Unióban.

A volt pénzügyminiszter véleménye szerint a verseny és a szolidaritás nem ellentmondó, hanem szorosan összefüggő fogalmak lévén, hogy "a verseny alakítja ki a szolidaritás érvényesülését biztosító kereteket, feltételeket." Majd hangsúlyozta, hogy ki lehet törni a nehéz gazdasági helyzetből, de ez csak a fenntartható fejlődési pályára történő visszaállással, az össz-adóterhelés és a költségvetési újraelosztás arányainak, terjedelmének beszabályozásával lesz lehetséges. Ez utóbbi, versenyképességet is szolgáló tényezőkön "csak az államháztartási reform mielőbbi elindításával tudunk változtatni" - hangsúlyozta. Ugyanakkor hozzátette, hogy a közigazgatás, az egészségügy és az oktatás reformjának "össze kell találkoznia."

A kulcsproblémák között említette a túl drága államot, amelyben nemcsak a leépítés alatt álló központi szervek és intézmények, hanem az önkormányzatok rendszere is túldimenzionált. Távlatos megoldásként a nagyobb igazgatási egységek felé történő elmozdulást, és a kistérségek megerősítését nevezte.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?