8 °C Budapest

APEH állásfoglalás a Sulinetről

Pénzcentrum
2004. április 21. 08:40

A Pénzügyminisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közös álláspontja alapján a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) 36/A. §-ában szabályozott adókedvezmény jogosultjait érintően az alábbi tájékoztatást tette közzé az APEH:

A felsőoktatási intézményekben az első diploma megszerzését követően különböző elnevezések alatt felnőtt hallgatók részére biztosított képzések (másoddiplomás, kiegészítő stb. képzés) a vonatkozó törvények [a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXXIII. törvény (Ftv.), illetve a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény (Fktv.)] rendelkezéseiből következően akkor minősül felnőttképzésnek, ha a képzés egyik hivatkozott jogszabály alapján sem részesül állami támogatásban.

Az Fktv. 27. §-a szerint a felnőttet, illetve a felnőtt hallgatót a felnőttképzésben való részvétele alapján az Szja törvényben szabályozott adókedvezmény illeti meg. Az Szja törvény 36/A. § (1) bekezdése szerint az összevont adóalapot terhelő adó csökkenthető az Fktv. szerinti felnőttképzési szerződés alapján az adóévben megfizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat is) 30 százalékával, legfeljebb 60 ezer forinttal. Az adókedvezmény alapját és összegét a Fktv. előírásai szerint akkreditált intézmény által kiállított igazolás bizonyítja.

A felsőoktatási intézményekben folyó különböző elnevezésű képzésekre az adóévben megfizetett tandíj/költségtérítés tehát abban az estben képezheti a felnőttképzési díjhoz kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésének alapját, ha arra a felsőoktatási intézmény a magánszeméllyel a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény 20. §-ának meghatározott követelményeknek megfelelő felnőttképzési szerződést köt. A hivatkozott jogszabályok rendelkezései ezt a lehetőséget nem zárják ki, bár nem is teszik kötelezővé a felsőoktatási intézmények számára. Nincs akadálya annak sem, hogy az intézmény az Szja törvény előírásainak megfelelő igazolást adjon ki a tandíj/költségtérítés befizetőjének, tekintettel arra, hogy a Ftv. 7. § (10) bekezdése értelmében a felsőoktatási program- és intézmény-akkreditáció a törvény erejénél fogva - külön eljárás nélkül - egyben az Fktv. szerinti program- és intézmény-akkreditációt is tanúsít.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény [Szja törvény 36/A. § (3) bekezdés] érvényesítésére - többek között - a pedagógus is jogosult. Pedagógusnak azt kell tekinteni, akit a munkáltató pedagógus munkakörben foglalkoztat. Erről a tényről a munkáltató - a pedagógus kérésére - köteles igazolást kiadni. Korábbi tájékoztatónkkal szemben tehát nem érvényesíthet ezen a jogcímen kedvezményt az a magánszemély, akit pedagógus munkakörből helyeztek nyugdíjba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésére az a magánszemély is jogosult, akinek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy az Ftv-ben felsorolt felsőoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű első alapképzésben vesz részt. A jogosultak körének pontosításához a törvény további eligazítást nem tartalmaz, ezért a meghatározás csak szűken - családjogi megközelítésben - értelmezhető: az adókedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult, aki a családjogi jogszabályok alapján a gyermek szülőjének (apjának, anyjának) tekinthető. A vér szerinti apán és anyán kívül csak a gyermeket örökbe fogadó szülő sorolható ide. Az utóbbi esetben az örökbefogadó szülő házastársa csak akkor lehet jogosult, ha ő maga is örökbefogadó. Nem feltétel viszont a törvény szerint a gyermekkel közös háztartásban élés, ezért abban az esetben, ha az egyéb törvényi feltételek is fennállnak, akár az elvált és külön háztartásban élő szülő is jogosult lehet a kedvezményre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem