11 °C Budapest

"Ráfizetéses" lehet az EU-csatlakozásunk?

Pénzcentrum
2004. április 19. 15:02

Egy a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közreműködésével készített jelentés szerint könnyen elképzelhető, hogy Magyarország ráfizetéssel kezdi uniós tagságát - írja mai számában a Világgazdaság. Amint ismeretes, Magyarország a csatlakozási tárgyalások során erősen ragaszkodott ahhoz, hogy ne kerüljön "rosszabb pénzügyi helyzetbe" a csatlakozás miatt, azaz ne váljék nettó befizetővé a csatlakozás első évében. Nincs azonban a csatlakozási szerződésben és semmilyen közösségi jogszabályban rögzítve, hogy az új tagállam nem válhat nettó befizetővé.

A Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közreműködésével készített jelentés két forgatókönyvet vázolt: az első 36.6 milliárd forintos nyereséget mutat a 2004-es évre, a második - szintén elképzelhető verzió - szerint ugyanakkor a csatlakozás évében nettó befizetővé válhat hazánk, melynek mértéke 46.2 milliárd forintot tehet ki.

A most elkészített jelentés kevésbé kedvező számokat tartalmaz, mint amit a kormány az elmúlt évben becsült. Még az optimistább verzió szerint is kevesebb mint a fele összeghez jutna az ország 2004-ben, a csatlakozási tárgyalásokon tervezetthez képest. A költségvetési törvényben lefektetett 83.6 milliárd forintos nettó bevételhez képest az optimista számítás is csak 36.6 milliárd forintos többletet mutat.

A pesszimista változat ráfizetéses eredményt mutat: a költségvetésben megjelenő és a költségvetésen kívüli támogatások összességénél 46.2 milliárd forinttal több lesz a magyar befizetési kötelezettség.


Az uniós kasszába befizetendő összes tétel mintegy 157-158 milliárd forintra tehető. Fontos azonban megjegyezni, hogy sem az unióval kötött csatlakozási szerződésünk, és semmilyen közösségi jogszabály nem tartalmaz olyan kikötést, hogy egy újonnan csatlakozó tagállam nem válhat - átmenetileg, vagy akár tartósan is - nettó befizetővé az uniós költségvetéssel szemben.

Az unió költségvetéséből kapható források tekintetében a csatlakozási tárgyalásokon csak a kötelezettségvállalási összegekről, vagyis a Magyarországnak 2004-2006 között meghatározott keretösszegekről született megállapodás. Ez azonban nem, vagy nem feltétlenül egyezik meg a ténylegesen kifizetett összegekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind az előcsatlakozási programok (PHARE, ISPA, SAPARD), mind a strukturális (4 fajta) és kohéziós alapoknál az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a közösségi "felajánlás" és a támogatás tényleges felhasználása között évek telnek el, és a források felhasználásának sebessége, illetve a lehívás mértéke is az előre tervezettnél lassabb. Sajnos elmondható az is, hogy a csatlakozási támogatások esetében a kifizetett összeg minden esetben elmaradt a tervezettől. Az elmúlt évben például a tervezett 95 milliárd forint helyett 30 milliárd volt a felhasználás. Az adott programciklus egészét tekintve azonban hazánk az EU-s forrásokat kis veszteséggel használta fel, a felhasználás aránya átlagosan meghaladta a 90%-ot. A helyzet azonban nem túlságosan kedvező, mivel a jelentős forrásvesztés lehetősége minden évben fennállt és jelenleg is fennáll - emeli ki a dokumentum.

Magyarország idén biztosan megkapja az egyetlen rögzített forrást, a szabadon felhasználható EU-s visszatérítést, amely 44.7 milliárd forintnak megfelelő euró lesz (260 Ft/eurós árfolyammal kalkulálva). Biztosnak tekinthető a közvetlen termelői támogatások kifizetése, amely ráadásul jelentős összeg, mintegy 77.8 milliárd forint, azonban a közösségi szabályok szerint ezt csak 2005-ben utalják.

A nettó befizetői pozíció tehát a várttól elmaradó felhasználási szint és amiatt következhet be, hogy míg egyes támogatási tételek az előírások szerint, illetve a kifizetési folyamatok lassúsága miatt csak később jelennek meg a magyar számlákon (holott 2004-re vonatkoznak), addig az általunk a közös uniós kasszába történő befizetéseket késedelem nélkül kell befizetnünk.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem