"Ráfizetéses" lehet az EU-csatlakozásunk?

Pénzcentrum
2004. április 19. 15:02

Egy a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közreműködésével készített jelentés szerint könnyen elképzelhető, hogy Magyarország ráfizetéssel kezdi uniós tagságát - írja mai számában a Világgazdaság. Amint ismeretes, Magyarország a csatlakozási tárgyalások során erősen ragaszkodott ahhoz, hogy ne kerüljön "rosszabb pénzügyi helyzetbe" a csatlakozás miatt, azaz ne váljék nettó befizetővé a csatlakozás első évében. Nincs azonban a csatlakozási szerződésben és semmilyen közösségi jogszabályban rögzítve, hogy az új tagállam nem válhat nettó befizetővé.

A Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közreműködésével készített jelentés két forgatókönyvet vázolt: az első 36.6 milliárd forintos nyereséget mutat a 2004-es évre, a második - szintén elképzelhető verzió - szerint ugyanakkor a csatlakozás évében nettó befizetővé válhat hazánk, melynek mértéke 46.2 milliárd forintot tehet ki.

A most elkészített jelentés kevésbé kedvező számokat tartalmaz, mint amit a kormány az elmúlt évben becsült. Még az optimistább verzió szerint is kevesebb mint a fele összeghez jutna az ország 2004-ben, a csatlakozási tárgyalásokon tervezetthez képest. A költségvetési törvényben lefektetett 83.6 milliárd forintos nettó bevételhez képest az optimista számítás is csak 36.6 milliárd forintos többletet mutat.

A pesszimista változat ráfizetéses eredményt mutat: a költségvetésben megjelenő és a költségvetésen kívüli támogatások összességénél 46.2 milliárd forinttal több lesz a magyar befizetési kötelezettség.


Az uniós kasszába befizetendő összes tétel mintegy 157-158 milliárd forintra tehető. Fontos azonban megjegyezni, hogy sem az unióval kötött csatlakozási szerződésünk, és semmilyen közösségi jogszabály nem tartalmaz olyan kikötést, hogy egy újonnan csatlakozó tagállam nem válhat - átmenetileg, vagy akár tartósan is - nettó befizetővé az uniós költségvetéssel szemben.

Az unió költségvetéséből kapható források tekintetében a csatlakozási tárgyalásokon csak a kötelezettségvállalási összegekről, vagyis a Magyarországnak 2004-2006 között meghatározott keretösszegekről született megállapodás. Ez azonban nem, vagy nem feltétlenül egyezik meg a ténylegesen kifizetett összegekkel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mind az előcsatlakozási programok (PHARE, ISPA, SAPARD), mind a strukturális (4 fajta) és kohéziós alapoknál az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a közösségi "felajánlás" és a támogatás tényleges felhasználása között évek telnek el, és a források felhasználásának sebessége, illetve a lehívás mértéke is az előre tervezettnél lassabb. Sajnos elmondható az is, hogy a csatlakozási támogatások esetében a kifizetett összeg minden esetben elmaradt a tervezettől. Az elmúlt évben például a tervezett 95 milliárd forint helyett 30 milliárd volt a felhasználás. Az adott programciklus egészét tekintve azonban hazánk az EU-s forrásokat kis veszteséggel használta fel, a felhasználás aránya átlagosan meghaladta a 90%-ot. A helyzet azonban nem túlságosan kedvező, mivel a jelentős forrásvesztés lehetősége minden évben fennállt és jelenleg is fennáll - emeli ki a dokumentum.

Magyarország idén biztosan megkapja az egyetlen rögzített forrást, a szabadon felhasználható EU-s visszatérítést, amely 44.7 milliárd forintnak megfelelő euró lesz (260 Ft/eurós árfolyammal kalkulálva). Biztosnak tekinthető a közvetlen termelői támogatások kifizetése, amely ráadásul jelentős összeg, mintegy 77.8 milliárd forint, azonban a közösségi szabályok szerint ezt csak 2005-ben utalják.

A nettó befizetői pozíció tehát a várttól elmaradó felhasználási szint és amiatt következhet be, hogy míg egyes támogatási tételek az előírások szerint, illetve a kifizetési folyamatok lassúsága miatt csak később jelennek meg a magyar számlákon (holott 2004-re vonatkoznak), addig az általunk a közös uniós kasszába történő befizetéseket késedelem nélkül kell befizetnünk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?