9 °C Budapest

Kívánatos lenne a kamatcsökkentés az OECD-vezér szerint (is)

Pénzcentrum
2004. április 19. 12:09

Az eurózóna gazdasági fellendítse szempontjából kívánatos lenne, ha a kamatlábak alacsonyabbak lennének - fejtette ki Donald Johnson, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet vezetője - írja az MTI ECO. Az OECD ezért javasolni fogja a kamatmérséklést - tette hozzá az elnök.

Donald Johnson ma a CNBC Europe televíziónak adott interjújában az erős euróról szólva kifejtette, hogy azt nem tekinti feltétlenül kedvezőtlennek. Az erős közös európai valuta kikényszeríthet olyan gazdaságszerkezeti változásokat, amelyeket amúgy is meg kellene tenni, az erős valutának tehát néha nagyon kedvező hatása van - hangsúlyozta az OECD vezetője.


Amint a grafikonról is látható, a közös európai fizetőeszköz a tavalyi év második felétől kezdve dinamikus erősödésbe kezdett a dollárral szemben, és mintegy 20%-os erősödést követően megközelítette az 1.30-EUR/USD árfolyamszintet. Az európai politikai és gazdasági vezetők ekkor különösen erősen, de azóta is szinte folyamatosan az EKB kamatcsökkentése mellett voltak/vannak az euró-zóna gyengélkedő gazdasági növekedésének megsegítése okán. (Tavaly az év egészében 0.43%-al, az utolsó negyedévben 0.6%-al nőtt az euró-zóna gazdasága). A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank azonban nem engedett a nyomásnak, főként a céljául kitűzött 2.0%-os inflációs ráta teljesülésének veszélyben forgása miatt.

A múlt héten közzétett adatok szerint a februári 1.6%-ról 1.7%-ra emelkedett az infláció az euró-zónában márciusban. Egy évvel korábban a ráta még 2.4%-on állt.

Összességében elmondható, hogy a nagy gazdasági övezetekben jelentősebb inflációs nyomás egyelőre nem tapasztalható. Az energiaárak illetve a nyersanyagárak az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, ugyanakkor a végfelhasználói szinten ez egyelőre kevéssé érződik. A legutóbbi amerikai inflációs adatok ugyanakkor utaltak rá, hogy az átgyűrűzés a magasabb feldolgozottsági szintekre idővel megindulhat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az EKB kamatcsökkentése mellett érvelők elsősorban két indokot hangoztatnak. Az alacsonyabb kamatszint az alacsonyabb forrásköltségeken keresztül élénkíti a gazdaságot. A kamatcsökkentés ugyanakkor az euró gyengülését is okozhatja, mely a kivitel szempontjából kedvező számos európai vállalat számára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?