Kívánatos lenne a kamatcsökkentés az OECD-vezér szerint (is)

Pénzcentrum
2004. április 19. 12:09

Az eurózóna gazdasági fellendítse szempontjából kívánatos lenne, ha a kamatlábak alacsonyabbak lennének - fejtette ki Donald Johnson, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet vezetője - írja az MTI ECO. Az OECD ezért javasolni fogja a kamatmérséklést - tette hozzá az elnök.

Donald Johnson ma a CNBC Europe televíziónak adott interjújában az erős euróról szólva kifejtette, hogy azt nem tekinti feltétlenül kedvezőtlennek. Az erős közös európai valuta kikényszeríthet olyan gazdaságszerkezeti változásokat, amelyeket amúgy is meg kellene tenni, az erős valutának tehát néha nagyon kedvező hatása van - hangsúlyozta az OECD vezetője.


Amint a grafikonról is látható, a közös európai fizetőeszköz a tavalyi év második felétől kezdve dinamikus erősödésbe kezdett a dollárral szemben, és mintegy 20%-os erősödést követően megközelítette az 1.30-EUR/USD árfolyamszintet. Az európai politikai és gazdasági vezetők ekkor különösen erősen, de azóta is szinte folyamatosan az EKB kamatcsökkentése mellett voltak/vannak az euró-zóna gyengélkedő gazdasági növekedésének megsegítése okán. (Tavaly az év egészében 0.43%-al, az utolsó negyedévben 0.6%-al nőtt az euró-zóna gazdasága). A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank azonban nem engedett a nyomásnak, főként a céljául kitűzött 2.0%-os inflációs ráta teljesülésének veszélyben forgása miatt.

A múlt héten közzétett adatok szerint a februári 1.6%-ról 1.7%-ra emelkedett az infláció az euró-zónában márciusban. Egy évvel korábban a ráta még 2.4%-on állt.

Összességében elmondható, hogy a nagy gazdasági övezetekben jelentősebb inflációs nyomás egyelőre nem tapasztalható. Az energiaárak illetve a nyersanyagárak az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, ugyanakkor a végfelhasználói szinten ez egyelőre kevéssé érződik. A legutóbbi amerikai inflációs adatok ugyanakkor utaltak rá, hogy az átgyűrűzés a magasabb feldolgozottsági szintekre idővel megindulhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EKB kamatcsökkentése mellett érvelők elsősorban két indokot hangoztatnak. Az alacsonyabb kamatszint az alacsonyabb forrásköltségeken keresztül élénkíti a gazdaságot. A kamatcsökkentés ugyanakkor az euró gyengülését is okozhatja, mely a kivitel szempontjából kedvező számos európai vállalat számára.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?