14 °C Budapest

Kívánatos lenne a kamatcsökkentés az OECD-vezér szerint (is)

Pénzcentrum
2004. április 19. 12:09

Az eurózóna gazdasági fellendítse szempontjából kívánatos lenne, ha a kamatlábak alacsonyabbak lennének - fejtette ki Donald Johnson, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet vezetője - írja az MTI ECO. Az OECD ezért javasolni fogja a kamatmérséklést - tette hozzá az elnök.

Donald Johnson ma a CNBC Europe televíziónak adott interjújában az erős euróról szólva kifejtette, hogy azt nem tekinti feltétlenül kedvezőtlennek. Az erős közös európai valuta kikényszeríthet olyan gazdaságszerkezeti változásokat, amelyeket amúgy is meg kellene tenni, az erős valutának tehát néha nagyon kedvező hatása van - hangsúlyozta az OECD vezetője.


Amint a grafikonról is látható, a közös európai fizetőeszköz a tavalyi év második felétől kezdve dinamikus erősödésbe kezdett a dollárral szemben, és mintegy 20%-os erősödést követően megközelítette az 1.30-EUR/USD árfolyamszintet. Az európai politikai és gazdasági vezetők ekkor különösen erősen, de azóta is szinte folyamatosan az EKB kamatcsökkentése mellett voltak/vannak az euró-zóna gyengélkedő gazdasági növekedésének megsegítése okán. (Tavaly az év egészében 0.43%-al, az utolsó negyedévben 0.6%-al nőtt az euró-zóna gazdasága). A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank azonban nem engedett a nyomásnak, főként a céljául kitűzött 2.0%-os inflációs ráta teljesülésének veszélyben forgása miatt.

A múlt héten közzétett adatok szerint a februári 1.6%-ról 1.7%-ra emelkedett az infláció az euró-zónában márciusban. Egy évvel korábban a ráta még 2.4%-on állt.

Összességében elmondható, hogy a nagy gazdasági övezetekben jelentősebb inflációs nyomás egyelőre nem tapasztalható. Az energiaárak illetve a nyersanyagárak az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, ugyanakkor a végfelhasználói szinten ez egyelőre kevéssé érződik. A legutóbbi amerikai inflációs adatok ugyanakkor utaltak rá, hogy az átgyűrűzés a magasabb feldolgozottsági szintekre idővel megindulhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EKB kamatcsökkentése mellett érvelők elsősorban két indokot hangoztatnak. Az alacsonyabb kamatszint az alacsonyabb forrásköltségeken keresztül élénkíti a gazdaságot. A kamatcsökkentés ugyanakkor az euró gyengülését is okozhatja, mely a kivitel szempontjából kedvező számos európai vállalat számára.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
ajovomunkahelye  |  2023.03.13 17:34
Mi kell ahhoz, hogy egy cég tanuló szervezetté váljon? Manapság gyakran halljuk a „tanulási kultú...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?