14 °C Budapest

Kívánatos lenne a kamatcsökkentés az OECD-vezér szerint (is)

Pénzcentrum
2004. április 19. 12:09

Az eurózóna gazdasági fellendítse szempontjából kívánatos lenne, ha a kamatlábak alacsonyabbak lennének - fejtette ki Donald Johnson, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet vezetője - írja az MTI ECO. Az OECD ezért javasolni fogja a kamatmérséklést - tette hozzá az elnök.

Donald Johnson ma a CNBC Europe televíziónak adott interjújában az erős euróról szólva kifejtette, hogy azt nem tekinti feltétlenül kedvezőtlennek. Az erős közös európai valuta kikényszeríthet olyan gazdaságszerkezeti változásokat, amelyeket amúgy is meg kellene tenni, az erős valutának tehát néha nagyon kedvező hatása van - hangsúlyozta az OECD vezetője.


Amint a grafikonról is látható, a közös európai fizetőeszköz a tavalyi év második felétől kezdve dinamikus erősödésbe kezdett a dollárral szemben, és mintegy 20%-os erősödést követően megközelítette az 1.30-EUR/USD árfolyamszintet. Az európai politikai és gazdasági vezetők ekkor különösen erősen, de azóta is szinte folyamatosan az EKB kamatcsökkentése mellett voltak/vannak az euró-zóna gyengélkedő gazdasági növekedésének megsegítése okán. (Tavaly az év egészében 0.43%-al, az utolsó negyedévben 0.6%-al nőtt az euró-zóna gazdasága). A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank azonban nem engedett a nyomásnak, főként a céljául kitűzött 2.0%-os inflációs ráta teljesülésének veszélyben forgása miatt.

A múlt héten közzétett adatok szerint a februári 1.6%-ról 1.7%-ra emelkedett az infláció az euró-zónában márciusban. Egy évvel korábban a ráta még 2.4%-on állt.

Összességében elmondható, hogy a nagy gazdasági övezetekben jelentősebb inflációs nyomás egyelőre nem tapasztalható. Az energiaárak illetve a nyersanyagárak az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, ugyanakkor a végfelhasználói szinten ez egyelőre kevéssé érződik. A legutóbbi amerikai inflációs adatok ugyanakkor utaltak rá, hogy az átgyűrűzés a magasabb feldolgozottsági szintekre idővel megindulhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EKB kamatcsökkentése mellett érvelők elsősorban két indokot hangoztatnak. Az alacsonyabb kamatszint az alacsonyabb forrásköltségeken keresztül élénkíti a gazdaságot. A kamatcsökkentés ugyanakkor az euró gyengülését is okozhatja, mely a kivitel szempontjából kedvező számos európai vállalat számára.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem