13 °C Budapest

Valóban várható kamatemelés az USA-ban?

Pénzcentrum
2004. április 15. 17:26

Tegnap nyilvánosságra kerültek a márciusi amerikai inflációs adatok, amelyek láttán a befektetők előtt két lehetséges forgatókönyv rajzolódhat ki. Bár az indexek az inflációs nyomás erősödésére utalnak, az éves ráták továbbra sem jeleznek jelentős inflációs feszültségeket. Kérdés, hogy a következő hónapok tényadatai valóban érdemi inflációt jeleznek-e majd, vagy maradnak az alacsony ráták, melyek megbízhatóságával kapcsolatosan egyre nagyobb a szkepticizmus. Az infláció alakulása természetesen érdemi hatással van a FED kamatpolitikájára is. Mikorra várható tehát a kamatemelés?

Néhány elemző már jó egy éve hangoztatja, hogy az inputáraknál tapasztalható egyre erőteljesebb inflációs nyomás meg fog jelenni a fogyasztói árindex tényadataiban is. Erre azonban hosszú ideig nem került sor. A dollár korábban viszonylag rövid időn belül jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben (árnyomás import oldalról), illetve a több évtizedes mélypontjukon lévő kamatok is elméletileg jelentősen erősíthették volna az inflációs folyamatokat a hitelexpanzión keresztül.

A dollár értékvesztése mellett az arany ára jelentősen emelkedett. Ezzel párhuzamosan az élénkülő gazdasági növekedés-teremtette kereslet a kínai expanzióval kiegészítve a nyersanyagokat is megdrágította. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az árnövekedés inkább csak dollárban volt érzékelhető, euróban számítva sok inputtermék ára gyakorlatilag nem változott.

A növekvő nyersanyag- és energiaárak nyomásának a cégek egyre kevésbé tudtak ellenállni, így a magasabb feldolgozottsági szinteken is egyre inkább tetten érhető az áremelési szándék az erős verseny ellenére is. Az elmúlt időszakban számos cég jelentett be áremeléseket.

A deflációs veszély tehát szinte teljesen elmúlt, ugyanakkor ebben egyes vélemények szerint a FED erőltetett expanziós politikája is komoly szerepet játszott.

Jellemző befektetői stratégia volt nyersanyagokat és részvényeket vásárolni az USA-ban, ezzel párhuzamosan pedig shortolni a dollárt és az amerikai kötvényeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kulcskérdés az amerikai infláció felpörgésénél és a kamatemelési periódus beindulásánál tehát az, hogy meddig marad még bizonytalan a munkaerő-piaci helyzet (a mai adat ismét kedvezőtlen), illetve meddig hajlandók még a vállalatok ellenállni az áremelésnek a jövedelmezőségük rovására. Ez utóbbi tényezőnél már megfigyelhető az előbb is említett tény, mely szerint egyre több vállalat a legkülönbözőbb szektorokban az áremelések mellett dönt, így tehát a kamatemelés elvileg már "csak" a munkaerő-piaci fejleményeken múlik.

Amennyiben a fogyasztói árindexben is láthatóan fokozódik az inflációs nyomás, úgy a FED akár még az év közepére vártnál előbb is a kamatemelés(ek) eszközéhez nyúlhat, ami pedig egyértelműen a dollár erősödését okozhatja. A magasabb kamatszint mellett a korábbi befektetési stratégia módosulhat - írja a Wall Street Journal. Dollár long pozíciók nyitása amerikai állampapír vásárlásokkal, emellett részvény eladások (növekvő diszkontráták, magasabb finanszírozási költségek) a biztonságosnak hitt aranypozíciók csökkentésével együtt. A hedge fundok igen gyakran és hirtelen folyamodnak ilyen stratégiaváltásokhoz, mely a piacokon komoly volatilitást okoz. Az amerikai részvénypiaci árfolyamcsökkenésnek talán a fenti folyamatokhoz is köze lehet...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem