27 °C Budapest

Valóban várható kamatemelés az USA-ban?

Pénzcentrum
2004. április 15. 17:26

Tegnap nyilvánosságra kerültek a márciusi amerikai inflációs adatok, amelyek láttán a befektetők előtt két lehetséges forgatókönyv rajzolódhat ki. Bár az indexek az inflációs nyomás erősödésére utalnak, az éves ráták továbbra sem jeleznek jelentős inflációs feszültségeket. Kérdés, hogy a következő hónapok tényadatai valóban érdemi inflációt jeleznek-e majd, vagy maradnak az alacsony ráták, melyek megbízhatóságával kapcsolatosan egyre nagyobb a szkepticizmus. Az infláció alakulása természetesen érdemi hatással van a FED kamatpolitikájára is. Mikorra várható tehát a kamatemelés?

Néhány elemző már jó egy éve hangoztatja, hogy az inputáraknál tapasztalható egyre erőteljesebb inflációs nyomás meg fog jelenni a fogyasztói árindex tényadataiban is. Erre azonban hosszú ideig nem került sor. A dollár korábban viszonylag rövid időn belül jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben (árnyomás import oldalról), illetve a több évtizedes mélypontjukon lévő kamatok is elméletileg jelentősen erősíthették volna az inflációs folyamatokat a hitelexpanzión keresztül.

A dollár értékvesztése mellett az arany ára jelentősen emelkedett. Ezzel párhuzamosan az élénkülő gazdasági növekedés-teremtette kereslet a kínai expanzióval kiegészítve a nyersanyagokat is megdrágította. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az árnövekedés inkább csak dollárban volt érzékelhető, euróban számítva sok inputtermék ára gyakorlatilag nem változott.

A növekvő nyersanyag- és energiaárak nyomásának a cégek egyre kevésbé tudtak ellenállni, így a magasabb feldolgozottsági szinteken is egyre inkább tetten érhető az áremelési szándék az erős verseny ellenére is. Az elmúlt időszakban számos cég jelentett be áremeléseket.

A deflációs veszély tehát szinte teljesen elmúlt, ugyanakkor ebben egyes vélemények szerint a FED erőltetett expanziós politikája is komoly szerepet játszott.

Jellemző befektetői stratégia volt nyersanyagokat és részvényeket vásárolni az USA-ban, ezzel párhuzamosan pedig shortolni a dollárt és az amerikai kötvényeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kulcskérdés az amerikai infláció felpörgésénél és a kamatemelési periódus beindulásánál tehát az, hogy meddig marad még bizonytalan a munkaerő-piaci helyzet (a mai adat ismét kedvezőtlen), illetve meddig hajlandók még a vállalatok ellenállni az áremelésnek a jövedelmezőségük rovására. Ez utóbbi tényezőnél már megfigyelhető az előbb is említett tény, mely szerint egyre több vállalat a legkülönbözőbb szektorokban az áremelések mellett dönt, így tehát a kamatemelés elvileg már "csak" a munkaerő-piaci fejleményeken múlik.

Amennyiben a fogyasztói árindexben is láthatóan fokozódik az inflációs nyomás, úgy a FED akár még az év közepére vártnál előbb is a kamatemelés(ek) eszközéhez nyúlhat, ami pedig egyértelműen a dollár erősödését okozhatja. A magasabb kamatszint mellett a korábbi befektetési stratégia módosulhat - írja a Wall Street Journal. Dollár long pozíciók nyitása amerikai állampapír vásárlásokkal, emellett részvény eladások (növekvő diszkontráták, magasabb finanszírozási költségek) a biztonságosnak hitt aranypozíciók csökkentésével együtt. A hedge fundok igen gyakran és hirtelen folyamodnak ilyen stratégiaváltásokhoz, mely a piacokon komoly volatilitást okoz. Az amerikai részvénypiaci árfolyamcsökkenésnek talán a fenti folyamatokhoz is köze lehet...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?