32 °C Budapest

Valóban várható kamatemelés az USA-ban?

Pénzcentrum
2004. április 15. 17:26

Tegnap nyilvánosságra kerültek a márciusi amerikai inflációs adatok, amelyek láttán a befektetők előtt két lehetséges forgatókönyv rajzolódhat ki. Bár az indexek az inflációs nyomás erősödésére utalnak, az éves ráták továbbra sem jeleznek jelentős inflációs feszültségeket. Kérdés, hogy a következő hónapok tényadatai valóban érdemi inflációt jeleznek-e majd, vagy maradnak az alacsony ráták, melyek megbízhatóságával kapcsolatosan egyre nagyobb a szkepticizmus. Az infláció alakulása természetesen érdemi hatással van a FED kamatpolitikájára is. Mikorra várható tehát a kamatemelés?

Néhány elemző már jó egy éve hangoztatja, hogy az inputáraknál tapasztalható egyre erőteljesebb inflációs nyomás meg fog jelenni a fogyasztói árindex tényadataiban is. Erre azonban hosszú ideig nem került sor. A dollár korábban viszonylag rövid időn belül jelentősen gyengült a főbb devizákkal szemben (árnyomás import oldalról), illetve a több évtizedes mélypontjukon lévő kamatok is elméletileg jelentősen erősíthették volna az inflációs folyamatokat a hitelexpanzión keresztül.

A dollár értékvesztése mellett az arany ára jelentősen emelkedett. Ezzel párhuzamosan az élénkülő gazdasági növekedés-teremtette kereslet a kínai expanzióval kiegészítve a nyersanyagokat is megdrágította. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az árnövekedés inkább csak dollárban volt érzékelhető, euróban számítva sok inputtermék ára gyakorlatilag nem változott.

A növekvő nyersanyag- és energiaárak nyomásának a cégek egyre kevésbé tudtak ellenállni, így a magasabb feldolgozottsági szinteken is egyre inkább tetten érhető az áremelési szándék az erős verseny ellenére is. Az elmúlt időszakban számos cég jelentett be áremeléseket.

A deflációs veszély tehát szinte teljesen elmúlt, ugyanakkor ebben egyes vélemények szerint a FED erőltetett expanziós politikája is komoly szerepet játszott.

Jellemző befektetői stratégia volt nyersanyagokat és részvényeket vásárolni az USA-ban, ezzel párhuzamosan pedig shortolni a dollárt és az amerikai kötvényeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kulcskérdés az amerikai infláció felpörgésénél és a kamatemelési periódus beindulásánál tehát az, hogy meddig marad még bizonytalan a munkaerő-piaci helyzet (a mai adat ismét kedvezőtlen), illetve meddig hajlandók még a vállalatok ellenállni az áremelésnek a jövedelmezőségük rovására. Ez utóbbi tényezőnél már megfigyelhető az előbb is említett tény, mely szerint egyre több vállalat a legkülönbözőbb szektorokban az áremelések mellett dönt, így tehát a kamatemelés elvileg már "csak" a munkaerő-piaci fejleményeken múlik.

Amennyiben a fogyasztói árindexben is láthatóan fokozódik az inflációs nyomás, úgy a FED akár még az év közepére vártnál előbb is a kamatemelés(ek) eszközéhez nyúlhat, ami pedig egyértelműen a dollár erősödését okozhatja. A magasabb kamatszint mellett a korábbi befektetési stratégia módosulhat - írja a Wall Street Journal. Dollár long pozíciók nyitása amerikai állampapír vásárlásokkal, emellett részvény eladások (növekvő diszkontráták, magasabb finanszírozási költségek) a biztonságosnak hitt aranypozíciók csökkentésével együtt. A hedge fundok igen gyakran és hirtelen folyamodnak ilyen stratégiaváltásokhoz, mely a piacokon komoly volatilitást okoz. Az amerikai részvénypiaci árfolyamcsökkenésnek talán a fenti folyamatokhoz is köze lehet...

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?