MOL: miért nem kérdéses a gázüzletág eladása? 1,458 Ft/részvény értéknövekedés

Pénzcentrum
2004. április 13. 08:23

A MOL február közepén jelentette be, hogy általa kiválasztott iparági szereplőket hívott meg a gázüzletág értékének felmérésére. A MOL hangsúlyozza, hogy nincs eladási kényszerben, csak megfelelő ár mellett adja el az üzletágat. Mindazonáltal a számok azt mutatják, hogy nincs igazi alternatívája az eladásnak és ezt támasztja alá a gázüzletág számára prognosztizálható cash flow kedvezőtlen időbeli

megoszlása.
Értékelésünk alapján a gázüzletágból felszabaduló tőke újra befektetése magasabb megtérülésű területeken éves szinten 18-19 mrd Ft többlet profitot hozhat, mely egy konzervatív 8-as P/E-vel kalkulálva 1,458 Ft-tal növeli a részvény értékét (feltételezve, hogy az újra befektetést valószínűnek tartják a befektetők).
Az alábbiakban egy részletes számítást is ismertetünk, mely 282 mrd Ft-ban határozza meg a gázüzletág értékét.

Kiinduló pont

A MOL a tavaly ősszel elfogadott új árszabályozást követően megvizsgálja a gázüzletág értékesítési lehetőségét. Az igazgatóság hangsúlyozza, hogy csupán a potenciális vevők "teszteléséről" van szó, nincs eladási kényszer.
Ezzel szemben, ha egy pillantást vetünk a 2002 őszén meghirdetett stratégiában szereplő megtérülési elvárásokra üzletági bontásban és figyelembe vesszük a nemzetközi terjeszkedés területén megfogalmazott ambíciókat, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy az eladásról gyakorlatilag már megszületett a döntést és csupán kommunikációs, tárgyalási pozíciókat javító okok miatt nem hozza nyilvánosságra az eladási döntést a MOL.


A fenti grafikonból látható, hogy a négy üzletág közül egyedül a gázdivízióban marad el a megcélzott tőkemegtérülés (ROACE) a csoportátlagtól.
Önmagában a megtérülési különbség már elegendő indok lenne az értékesítésre, azonban ezt még nyomatékosabbá teszi a 2010-ig kalkulálható cash flow kedvezőtlen időbeli megoszlása a jelentős beruházási kényszer miatt.

Mennyit ér a gázüzletág?

Az üzletág értékének meghatározásakor az alábbi feltételrendszerből kell kiindulni:
1., az új árszabályozásban meghatározott feltételek:
a., Tárolási tevékenység elismert eszköz arányos megtérülése: 10% (elismert eszközérték: 110 mrd Ft)
b., Szállítási tevékenység elismert eszköz arányos megtérülése: 8.5% (elismert eszközérték:177 mrd Ft)
c., Kereskedelem importárhoz kötött árazás. Liberalizált terület: a fogyasztás 40%-a piaci alapú tárgyalások eredményeként megszülető ár. Nem liberalizált kereskedelem: fogyasztás 60%-a hatósági ármegállapítás az import ár elismerése alapján

2., beruházási program:
a., harmadik import betáplálási pont kialakítása: 20-50 mrd Ft (2005-2006)
b., 1 mrd m3 új mobil tárolói kapacitás kialakítása: 60-80 mrd Ft (2005-2006)
c., kompresszorok nitrogén oxid kibocsátásának csökkentése 15 mrd Ft (2007)
d., ellátórendszer kapacitásainak szintentartása: 150-200 mrd Ft (2008-2010)
e., új tranzit és forrás diverzifikálás megvalósítása: 60-80 mrd Ft (2008-2010)
(Az elismert eszközérték a Magyar Energiahivatal által jóváhagyott beruházásokkal növekszik és az amortizációval csökken.)

Fentiek alapján a szállítás és tárolás tevékenységek profitja az eszközarányos megtérülés alapján jól kalkulálható. Az eszközök leírásánál 20 éves lineáris értékcsökkenést feltételeztünk.
A kereskedelmi tevékenység profitabilitása nehezen becsülhető, a számítások legkisebb biztonsággal meghatározható pontja. Általános feltételezés, hogy a liberalizált piacon a tárolás és szállítási tevékenységhez képest a kereskedelem marginális profitot fog termelni.

A számítás eredménye (a fent jelölt beruházási tartományoknál minden esetben középértékkel kalkuláltunk és egyenletes időbeli megoszlást feltételeztünk):


A fenti számítás annyiban torzít, hogy nem vettük figyelembe a működő tőke változás cash flow hatását és teljes időtávon 100% adókedvezményt feltételeztünk (mely jelenleg adott).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kalkuláció igen erősen érzékeny a 2010 után feltételezett növekedési ütemre, melynek forrása a fogyasztás növekedése, a belső hatékonyságnövelés (és az esetleges szinergiahatások a vevőnél).


(Feltételezzük, hogy a 2010-ig tartó intenzív beruházási programot követően az amortizáció finanszírozza a további beruházási igényeket.)

Komoly problémát jelenthet a MOL számára a gázdivízió által termelt cash flow időbeli megoszlása. Az elmúlt évek állami árszabályozása által okozott károk következtében késleltetett beruházási programból adódóan 2005-től intenzív beruházásokat kell a MOL-nak eszközölnie. Ebből adódóan a 2005 és 2010 közötti periódusban a MOL számára termelt cash flow összességében negatív, igaz csak minimális mértékben. A gázüzletág diszkontált cash flow alapon meghatározott értékének 86%-a a beruházási periódus utáni időszakban keletkezik. Feltételezhetően nem kell részletekbe menően magyarázni, hogy bár a diszkontált cash flow számítás nem veszi figyelembe a cash flow időbeli megoszlását, mindazonáltal a társaság számára ez koránt sem közömbös, különösen egy erős növekedéssel jellemzett időszakban (azaz nem egyenértékű egy jelenértéken éves szinten egyenletesen 20 mrd Ft casht termelő alternatíva egy 8 év múlva ugyanezen jelenértéket kummuláltan hozó alternatívával).


A MOL menedzsmentje korábban úgy fogalmazott, hogy "amennyiben az értékesítés megvalósul, úgy a tranzakció feltehetően 2004 végéig lezárható". Mindez igen szerencsés lenne, hiszen pont az intenzív beruházási periódus kezdetén, a 2004-es jelentősebb profit realizálása után történne meg a tranzakció.

További számításainknál a fentiekben meghatározott 282 mrd Ft-os üzletági értékből indulunk ki. Figyelembe véve, hogy a MOL a tárolást végző leánycég részvényeinek 25%-át köteles megtartani, összességében 247 mrd Ft realizálható bevétellel kalkulálunk. Ezen 247 mrd Ft-ra kell vetíteni az újra befektetés során elérhető magasabb megtérülést (ROACE). Konzervatív közelítésben is a gázüzletág értékesítését követően a csoport szintű megtérülési cél 20%-ra emelkedik 17%-ról. A gázüzletben várhatóan termelődő 12%-os megtérülés és a 20% különbsége adja a 8%-os többlet hozamot a részvényesek számára. 8% a 247 mrd Ft-ra vetítve 19.7 mrd Ft, melynek részvényenkénti értékét egy konzervatív 8-as P/E-vel felszorozva 1,458 Ft-ot kapunk.

Mindez azt jelenti, ha a részvényesek feltételezik, hogy a menedzsment a gázüzletág értékesítéséből származó bevételt a stratégiában meghatározott átlagos megtérülés mellett tudja befektetni, akkor a tranzakció többlet értéke részvényenként 1,458 Ft. Ezen érték azonban feltehetően nem egyszerre, a gázüzletág értékesítésének bejelentésekor épül be az árfolyamba, hanem fokozatosan, a MOL számára megfelelő megtérülést hozó akvizíciós célpont látómezőbe kerülésével, illetve befektetési lehetőség azonosításával.

Fentiek tükrében indokoltnak látjuk a gázüzletág értékesítését. Még akkor is, ha nem csekély kockázatként kell figyelembe venni a MOL menedzsment bizonyított képességei mellett is az újra befektetést, illetve a jelenlegi három éves stratégiában szereplő megtérülési célok hosszú távú fenntarthatóságát.

Sándorfi Balázs

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem