27 °C Budapest

MOL: miért nem kérdéses a gázüzletág eladása? 1,458 Ft/részvény értéknövekedés

Pénzcentrum
2004. április 13. 08:23

A MOL február közepén jelentette be, hogy általa kiválasztott iparági szereplőket hívott meg a gázüzletág értékének felmérésére. A MOL hangsúlyozza, hogy nincs eladási kényszerben, csak megfelelő ár mellett adja el az üzletágat. Mindazonáltal a számok azt mutatják, hogy nincs igazi alternatívája az eladásnak és ezt támasztja alá a gázüzletág számára prognosztizálható cash flow kedvezőtlen időbeli

megoszlása.
Értékelésünk alapján a gázüzletágból felszabaduló tőke újra befektetése magasabb megtérülésű területeken éves szinten 18-19 mrd Ft többlet profitot hozhat, mely egy konzervatív 8-as P/E-vel kalkulálva 1,458 Ft-tal növeli a részvény értékét (feltételezve, hogy az újra befektetést valószínűnek tartják a befektetők).
Az alábbiakban egy részletes számítást is ismertetünk, mely 282 mrd Ft-ban határozza meg a gázüzletág értékét.

Kiinduló pont

A MOL a tavaly ősszel elfogadott új árszabályozást követően megvizsgálja a gázüzletág értékesítési lehetőségét. Az igazgatóság hangsúlyozza, hogy csupán a potenciális vevők "teszteléséről" van szó, nincs eladási kényszer.
Ezzel szemben, ha egy pillantást vetünk a 2002 őszén meghirdetett stratégiában szereplő megtérülési elvárásokra üzletági bontásban és figyelembe vesszük a nemzetközi terjeszkedés területén megfogalmazott ambíciókat, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy az eladásról gyakorlatilag már megszületett a döntést és csupán kommunikációs, tárgyalási pozíciókat javító okok miatt nem hozza nyilvánosságra az eladási döntést a MOL.


A fenti grafikonból látható, hogy a négy üzletág közül egyedül a gázdivízióban marad el a megcélzott tőkemegtérülés (ROACE) a csoportátlagtól.
Önmagában a megtérülési különbség már elegendő indok lenne az értékesítésre, azonban ezt még nyomatékosabbá teszi a 2010-ig kalkulálható cash flow kedvezőtlen időbeli megoszlása a jelentős beruházási kényszer miatt.

Mennyit ér a gázüzletág?

Az üzletág értékének meghatározásakor az alábbi feltételrendszerből kell kiindulni:
1., az új árszabályozásban meghatározott feltételek:
a., Tárolási tevékenység elismert eszköz arányos megtérülése: 10% (elismert eszközérték: 110 mrd Ft)
b., Szállítási tevékenység elismert eszköz arányos megtérülése: 8.5% (elismert eszközérték:177 mrd Ft)
c., Kereskedelem importárhoz kötött árazás. Liberalizált terület: a fogyasztás 40%-a piaci alapú tárgyalások eredményeként megszülető ár. Nem liberalizált kereskedelem: fogyasztás 60%-a hatósági ármegállapítás az import ár elismerése alapján

2., beruházási program:
a., harmadik import betáplálási pont kialakítása: 20-50 mrd Ft (2005-2006)
b., 1 mrd m3 új mobil tárolói kapacitás kialakítása: 60-80 mrd Ft (2005-2006)
c., kompresszorok nitrogén oxid kibocsátásának csökkentése 15 mrd Ft (2007)
d., ellátórendszer kapacitásainak szintentartása: 150-200 mrd Ft (2008-2010)
e., új tranzit és forrás diverzifikálás megvalósítása: 60-80 mrd Ft (2008-2010)
(Az elismert eszközérték a Magyar Energiahivatal által jóváhagyott beruházásokkal növekszik és az amortizációval csökken.)

Fentiek alapján a szállítás és tárolás tevékenységek profitja az eszközarányos megtérülés alapján jól kalkulálható. Az eszközök leírásánál 20 éves lineáris értékcsökkenést feltételeztünk.
A kereskedelmi tevékenység profitabilitása nehezen becsülhető, a számítások legkisebb biztonsággal meghatározható pontja. Általános feltételezés, hogy a liberalizált piacon a tárolás és szállítási tevékenységhez képest a kereskedelem marginális profitot fog termelni.

A számítás eredménye (a fent jelölt beruházási tartományoknál minden esetben középértékkel kalkuláltunk és egyenletes időbeli megoszlást feltételeztünk):


A fenti számítás annyiban torzít, hogy nem vettük figyelembe a működő tőke változás cash flow hatását és teljes időtávon 100% adókedvezményt feltételeztünk (mely jelenleg adott).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kalkuláció igen erősen érzékeny a 2010 után feltételezett növekedési ütemre, melynek forrása a fogyasztás növekedése, a belső hatékonyságnövelés (és az esetleges szinergiahatások a vevőnél).


(Feltételezzük, hogy a 2010-ig tartó intenzív beruházási programot követően az amortizáció finanszírozza a további beruházási igényeket.)

Komoly problémát jelenthet a MOL számára a gázdivízió által termelt cash flow időbeli megoszlása. Az elmúlt évek állami árszabályozása által okozott károk következtében késleltetett beruházási programból adódóan 2005-től intenzív beruházásokat kell a MOL-nak eszközölnie. Ebből adódóan a 2005 és 2010 közötti periódusban a MOL számára termelt cash flow összességében negatív, igaz csak minimális mértékben. A gázüzletág diszkontált cash flow alapon meghatározott értékének 86%-a a beruházási periódus utáni időszakban keletkezik. Feltételezhetően nem kell részletekbe menően magyarázni, hogy bár a diszkontált cash flow számítás nem veszi figyelembe a cash flow időbeli megoszlását, mindazonáltal a társaság számára ez koránt sem közömbös, különösen egy erős növekedéssel jellemzett időszakban (azaz nem egyenértékű egy jelenértéken éves szinten egyenletesen 20 mrd Ft casht termelő alternatíva egy 8 év múlva ugyanezen jelenértéket kummuláltan hozó alternatívával).


A MOL menedzsmentje korábban úgy fogalmazott, hogy "amennyiben az értékesítés megvalósul, úgy a tranzakció feltehetően 2004 végéig lezárható". Mindez igen szerencsés lenne, hiszen pont az intenzív beruházási periódus kezdetén, a 2004-es jelentősebb profit realizálása után történne meg a tranzakció.

További számításainknál a fentiekben meghatározott 282 mrd Ft-os üzletági értékből indulunk ki. Figyelembe véve, hogy a MOL a tárolást végző leánycég részvényeinek 25%-át köteles megtartani, összességében 247 mrd Ft realizálható bevétellel kalkulálunk. Ezen 247 mrd Ft-ra kell vetíteni az újra befektetés során elérhető magasabb megtérülést (ROACE). Konzervatív közelítésben is a gázüzletág értékesítését követően a csoport szintű megtérülési cél 20%-ra emelkedik 17%-ról. A gázüzletben várhatóan termelődő 12%-os megtérülés és a 20% különbsége adja a 8%-os többlet hozamot a részvényesek számára. 8% a 247 mrd Ft-ra vetítve 19.7 mrd Ft, melynek részvényenkénti értékét egy konzervatív 8-as P/E-vel felszorozva 1,458 Ft-ot kapunk.

Mindez azt jelenti, ha a részvényesek feltételezik, hogy a menedzsment a gázüzletág értékesítéséből származó bevételt a stratégiában meghatározott átlagos megtérülés mellett tudja befektetni, akkor a tranzakció többlet értéke részvényenként 1,458 Ft. Ezen érték azonban feltehetően nem egyszerre, a gázüzletág értékesítésének bejelentésekor épül be az árfolyamba, hanem fokozatosan, a MOL számára megfelelő megtérülést hozó akvizíciós célpont látómezőbe kerülésével, illetve befektetési lehetőség azonosításával.

Fentiek tükrében indokoltnak látjuk a gázüzletág értékesítését. Még akkor is, ha nem csekély kockázatként kell figyelembe venni a MOL menedzsment bizonyított képességei mellett is az újra befektetést, illetve a jelenlegi három éves stratégiában szereplő megtérülési célok hosszú távú fenntarthatóságát.

Sándorfi Balázs

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?