18 °C Budapest

FVM és MNB nézetkülönbség az "uniós" élelmiszerárakról

Pénzcentrum
2004. április 13. 16:34

Nem egységesek az álláspontok abban a kérdésben, hogy hogyan alakulnak az élelmiszerárak a csatlakozást követően. Az agrárminiszter szerint az inflációt némiképp meghaladó lesz az árváltozás, ugyanakkor egyes árucsoportok ára akár egynegyedével is nőhet - írja a Világgazdaság. Az MNB uniós tapasztalatokat összegző tanulmánya ugyanakkor nem támasztja alá a félelmeket, sőt az ugrásra készen várakozó cégek jelentős árversenyt, és így jelentős árcsökkenést is generálhatnak bizonyos élelmiszereknél. A vélemények ismertetésénél utalni kell arra, hogy a jegybanki tanulmány 2002-ben készült. Nem hisszük, hogy az alapvető tendenciák azóta lényegében módosultak volna.

Németh Imre agrárminiszter idén az inflációt kismértékben meghaladó 6-8% közötti átlagos élelmiszerár-emelkedést vár. Véleménye szerint a cukor és egyes baromfitermékek ára akár 25%-al is megemelkedhet.

Mivel a magyar felvásárlási árak összességében 25-30%-al alacsonyabbak az uniós szintnél, ezért általánosságban az élelmiszerárak növekedésére lehet számítani a csatlakozás után. Németh Imre elképzelhetőnek tartja, hogy egyes termékek esetén (pl. cukor, csirke- és pulykatermékek) az áremelkedés mértéke eléri, sőt meg is haladhatja a 20%-ot. Kiegyenlítődés indulhat meg a zöldség- és gyümölcspiacion is, ahol nyáron az uniós áruknál olcsóbbak, télen viszont drágábbak a magyar termékek. A szezonális ingadozások kisebbek lehetnek, hiszen télen pl. az olasz vagy a spanyol termékek szabadon érkezhetnek majd a magyar piacra.

Összességében a drágulás mértéke valószínűleg csak kevéssel fogja meghaladni az inflációt (de egyes áruféleségek ennél lényegesen nagyobb árnövekedést is produkálhatnak), amelyhez nagymértékben az is hozzájárul, hogy a piaci szereplők jórészt már korábban megkötötték a szállítási szerződéseket, így mintegy 1-1.5 év kell az új viszonyok feltérképezéséhez és a szerződéses viszonyok átalakításához.

Az élelmiszerek fogyasztói árszintje Magyarországon jóval az EU átlaga alatt van - állapította meg az MNB tanulménya. Ennek értelmezését abban keresték, hogy az élelmiszerek árában jelentős a külkereskedelmi forgalomba nem kerülő (ún. nontradable) input tényezők súlya (munkabér, ingatlan- és kiegészítő szolgáltatások) illetve az egyéb helyi tényezők szerepe (romlandóság, fogyasztói preferenciák különbsége stb.). Mivel az előbbiek árszintje a gazdasági fejlettséggel arányos, az élelmiszerek ára az eltérő fejlettségű országok között tartósan különbözhet. Az utóbbi tényezők pedig általában fékezik az áruarbitrázst. Hosszabb távon, Magyarország általános gazdasági felzárkózásával párhuzamosan ugyanakkor e körben is számíthatunk a kevésbé fejlett EU országok áraihoz képesti fogyasztói árkiegyenlítődésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élelmiszerárak jelentős része meglehetős volatilitást mutat viszonylag rövid időszakon belül is bizonyos környezeti tényezők, esetleges szabályozásbeli változások (hirtelen büntetővám kivetése egy másik ország részéről) stb. hatására. Amíg az FVM megállapítása inkább az egyébként is nagy áringadozást mutató termékcsoportokhoz kapcsolódik, addig a jegybank feltehetően inkább a tendenciákra, a folyamatok jellegére igyekezett felhívni a figylemet. Ez alapján súlyos nézetkülönbségről feltehetően nem beszélhetünk a látszólagos ellentmondások ellenére sem.

Piaci vélekedések szerint az uniós csatlakozással szinte biztosan emelkedik majd a cukor ára, míg a húsféleségeknél érezhető árcsökkenés következhet be.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?