Nem egységesek az álláspontok abban a kérdésben, hogy hogyan alakulnak az élelmiszerárak a csatlakozást követően. Az agrárminiszter szerint az inflációt némiképp meghaladó lesz az árváltozás, ugyanakkor egyes árucsoportok ára akár egynegyedével is nőhet - írja a Világgazdaság. Az MNB uniós tapasztalatokat összegző tanulmánya ugyanakkor nem támasztja alá a félelmeket, sőt az ugrásra készen várakozó cégek jelentős árversenyt, és így jelentős árcsökkenést is generálhatnak bizonyos élelmiszereknél. A vélemények ismertetésénél utalni kell arra, hogy a jegybanki tanulmány 2002-ben készült. Nem hisszük, hogy az alapvető tendenciák azóta lényegében módosultak volna.
Németh Imre agrárminiszter idén az inflációt kismértékben meghaladó 6-8% közötti átlagos élelmiszerár-emelkedést vár. Véleménye szerint a cukor és egyes baromfitermékek ára akár 25%-al is megemelkedhet.
Mivel a magyar felvásárlási árak összességében 25-30%-al alacsonyabbak az uniós szintnél, ezért általánosságban az élelmiszerárak növekedésére lehet számítani a csatlakozás után. Németh Imre elképzelhetőnek tartja, hogy egyes termékek esetén (pl. cukor, csirke- és pulykatermékek) az áremelkedés mértéke eléri, sőt meg is haladhatja a 20%-ot. Kiegyenlítődés indulhat meg a zöldség- és gyümölcspiacion is, ahol nyáron az uniós áruknál olcsóbbak, télen viszont drágábbak a magyar termékek. A szezonális ingadozások kisebbek lehetnek, hiszen télen pl. az olasz vagy a spanyol termékek szabadon érkezhetnek majd a magyar piacra.
Összességében a drágulás mértéke valószínűleg csak kevéssel fogja meghaladni az inflációt (de egyes áruféleségek ennél lényegesen nagyobb árnövekedést is produkálhatnak), amelyhez nagymértékben az is hozzájárul, hogy a piaci szereplők jórészt már korábban megkötötték a szállítási szerződéseket, így mintegy 1-1.5 év kell az új viszonyok feltérképezéséhez és a szerződéses viszonyok átalakításához.
Az élelmiszerek fogyasztói árszintje Magyarországon jóval az EU átlaga alatt van - állapította meg az MNB tanulménya. Ennek értelmezését abban keresték, hogy az élelmiszerek árában jelentős a külkereskedelmi forgalomba nem kerülő (ún. nontradable) input tényezők súlya (munkabér, ingatlan- és kiegészítő szolgáltatások) illetve az egyéb helyi tényezők szerepe (romlandóság, fogyasztói preferenciák különbsége stb.). Mivel az előbbiek árszintje a gazdasági fejlettséggel arányos, az élelmiszerek ára az eltérő fejlettségű országok között tartósan különbözhet. Az utóbbi tényezők pedig általában fékezik az áruarbitrázst. Hosszabb távon, Magyarország általános gazdasági felzárkózásával párhuzamosan ugyanakkor e körben is számíthatunk a kevésbé fejlett EU országok áraihoz képesti fogyasztói árkiegyenlítődésre.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%, az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Az élelmiszerárak jelentős része meglehetős volatilitást mutat viszonylag rövid időszakon belül is bizonyos környezeti tényezők, esetleges szabályozásbeli változások (hirtelen büntetővám kivetése egy másik ország részéről) stb. hatására. Amíg az FVM megállapítása inkább az egyébként is nagy áringadozást mutató termékcsoportokhoz kapcsolódik, addig a jegybank feltehetően inkább a tendenciákra, a folyamatok jellegére igyekezett felhívni a figylemet. Ez alapján súlyos nézetkülönbségről feltehetően nem beszélhetünk a látszólagos ellentmondások ellenére sem.
Piaci vélekedések szerint az uniós csatlakozással szinte biztosan emelkedik majd a cukor ára, míg a húsféleségeknél érezhető árcsökkenés következhet be.
Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.
Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.
Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.
A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.
- Régen minden jobb volt, itt a nagy beismerés a Túró Rudikról
- Váratlanul Kijevbe látogatott a brit külügyminiszter - videó
- Újabb pedagógus tüntetés volt Budapesten
- Rafael Grossi: Irán folytatja atomfegyver-programját
- Hiába a szívhangrendelet, nőtt az abortuszok száma Magyarországon
- Titkos orosz fegyverraktárra bukkantak az ukránok
Sustainable World 2023
Portfolio Balaton Business Forum 2023
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!


