FVM és MNB nézetkülönbség az "uniós" élelmiszerárakról

Pénzcentrum
2004. április 13. 16:34

Nem egységesek az álláspontok abban a kérdésben, hogy hogyan alakulnak az élelmiszerárak a csatlakozást követően. Az agrárminiszter szerint az inflációt némiképp meghaladó lesz az árváltozás, ugyanakkor egyes árucsoportok ára akár egynegyedével is nőhet - írja a Világgazdaság. Az MNB uniós tapasztalatokat összegző tanulmánya ugyanakkor nem támasztja alá a félelmeket, sőt az ugrásra készen várakozó cégek jelentős árversenyt, és így jelentős árcsökkenést is generálhatnak bizonyos élelmiszereknél. A vélemények ismertetésénél utalni kell arra, hogy a jegybanki tanulmány 2002-ben készült. Nem hisszük, hogy az alapvető tendenciák azóta lényegében módosultak volna.

Németh Imre agrárminiszter idén az inflációt kismértékben meghaladó 6-8% közötti átlagos élelmiszerár-emelkedést vár. Véleménye szerint a cukor és egyes baromfitermékek ára akár 25%-al is megemelkedhet.

Mivel a magyar felvásárlási árak összességében 25-30%-al alacsonyabbak az uniós szintnél, ezért általánosságban az élelmiszerárak növekedésére lehet számítani a csatlakozás után. Németh Imre elképzelhetőnek tartja, hogy egyes termékek esetén (pl. cukor, csirke- és pulykatermékek) az áremelkedés mértéke eléri, sőt meg is haladhatja a 20%-ot. Kiegyenlítődés indulhat meg a zöldség- és gyümölcspiacion is, ahol nyáron az uniós áruknál olcsóbbak, télen viszont drágábbak a magyar termékek. A szezonális ingadozások kisebbek lehetnek, hiszen télen pl. az olasz vagy a spanyol termékek szabadon érkezhetnek majd a magyar piacra.

Összességében a drágulás mértéke valószínűleg csak kevéssel fogja meghaladni az inflációt (de egyes áruféleségek ennél lényegesen nagyobb árnövekedést is produkálhatnak), amelyhez nagymértékben az is hozzájárul, hogy a piaci szereplők jórészt már korábban megkötötték a szállítási szerződéseket, így mintegy 1-1.5 év kell az új viszonyok feltérképezéséhez és a szerződéses viszonyok átalakításához.

Az élelmiszerek fogyasztói árszintje Magyarországon jóval az EU átlaga alatt van - állapította meg az MNB tanulménya. Ennek értelmezését abban keresték, hogy az élelmiszerek árában jelentős a külkereskedelmi forgalomba nem kerülő (ún. nontradable) input tényezők súlya (munkabér, ingatlan- és kiegészítő szolgáltatások) illetve az egyéb helyi tényezők szerepe (romlandóság, fogyasztói preferenciák különbsége stb.). Mivel az előbbiek árszintje a gazdasági fejlettséggel arányos, az élelmiszerek ára az eltérő fejlettségű országok között tartósan különbözhet. Az utóbbi tényezők pedig általában fékezik az áruarbitrázst. Hosszabb távon, Magyarország általános gazdasági felzárkózásával párhuzamosan ugyanakkor e körben is számíthatunk a kevésbé fejlett EU országok áraihoz képesti fogyasztói árkiegyenlítődésre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az élelmiszerárak jelentős része meglehetős volatilitást mutat viszonylag rövid időszakon belül is bizonyos környezeti tényezők, esetleges szabályozásbeli változások (hirtelen büntetővám kivetése egy másik ország részéről) stb. hatására. Amíg az FVM megállapítása inkább az egyébként is nagy áringadozást mutató termékcsoportokhoz kapcsolódik, addig a jegybank feltehetően inkább a tendenciákra, a folyamatok jellegére igyekezett felhívni a figylemet. Ez alapján súlyos nézetkülönbségről feltehetően nem beszélhetünk a látszólagos ellentmondások ellenére sem.

Piaci vélekedések szerint az uniós csatlakozással szinte biztosan emelkedik majd a cukor ára, míg a húsféleségeknél érezhető árcsökkenés következhet be.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07