Szárnyaló tőzsdék, robbanó forgalom (2.)

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:03

Kirobbanó forgalom növekedést produkáltak a régió fontosabb tőzsdéi az idei év első negyedében - párhuzamosan az árfolyamok jelentős emelkedésével. A piaci P/E ráták alapján megállapítható: a magyar piac továbbra is alulértékeltnek számít regionális összehasonlításban. Az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 75%-kal növelte forgalmát mind a prágai, mind pedig a pesti börze, de nem lehet panasz a varsói volumenre sem, hiszen a lengyel tőzsdén is 50%-os emelkedés volt tapasztalható. Márciusban 3 éve nem látott magasságba emelkedett mindhárom régiós tőzsde forgalma, s hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a három havi gördülő átlagos értékek is, mely kisimítva ábrázolják a trendeket. Az alábbi grafikonból még azt érdemes kiemelni, hogy márciusban a magyar tőzsde voluemene euróban kifejezve csaknem 1 év után ismét meghaladta a cseh börze forgalmát. (A cseh forgalom számításakor csak a main és a secondary market-ot vettük figyelembe, s mindhárom értéket duplikáltan számoltuk. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tőzsdék euróra konvertált forgalmát ábrázoltuk.) Összeállításunkban nem szerepeltettük a régió többi tőzsdéjének (pl. szlovák, horvát, szlovén) forgalmát, aminek az az oka, hogy ezeken a tőzsdéken meglehetősen alacsony a likviditás, a havi forgalom jellemzően nem haladja meg a BÉT egy jobb napjának volumenét sem. Az orosz tőzsde forgalmának vizsgálatától pedig azért tekintettünk el, mert a moszkvai forgalom meglehetősen csalókának mutatkozik. Oroszországban ugyanis az adminisztratív korlátozások következtében az alapkezelők csak a legritkább esetekben kereskednek, jellemzően akkor, ha valamilyen okból nem tudnak Londonban kötni. Ez a kirobbanó érdeklődés elsősorban a hónapok óta tartó hatalmas részvénypiaci rallynak tulajdonítható, a regionális indexek jelentős növekedést könyvelhettek el három hónap alatt. Továbbra is jócskán felülteljesíti az orosz RTS a többi regionális indexet, s a BUX lemaradása egyelőre csak kismértékben csökkent. Az alábbi grafikon kiválóan mutatja a régió legfontosabb tőzsdéinek az árazását. Látható, hogy a magyar piac még mindig olcsónak tekinthető, a piaci P/E ráta a legalacsonyabbnak számít az intézményi befektetők számára releváns piacok között. S ez az alacsony árazási szint nem csak az idei évre, hanem a jövő esztendőre is vonatkozik, így egyelőre úgy tűnik, hogy van még tere az emelkedésnek a hazai részvénypiacon. Érdekességként azt érdemes kiemleni az alábbi grafikonból, hogy a 2005-ös orosz piaci P/E csökkenést mutat a 2004-eshez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a várakozások szerint az olajár csökkenni fog jövőre, ami természetesen az olajcégek profitját is visszaveti majd.


Továbbra is a régió élvonalában áll a MOL és az OTP a közkézhányadok piaci értékének a tekintetében, míg a Matáv a 6., a Richter pedig a +. helyen áll.


Az átlagos forgalom tekintetében szintén előkelő helyen állnak a magyar blue-chipek, s az Egisen kívül az FHB-nak is sikerült bekerülni a legnagyobb volumennel rendelkező papírok közé.


A részvények közkézhányadait az alábbi táblázat tartalmazza.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem