23 °C Budapest

Szárnyaló tőzsdék, robbanó forgalom (2.)

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:03

Kirobbanó forgalom növekedést produkáltak a régió fontosabb tőzsdéi az idei év első negyedében - párhuzamosan az árfolyamok jelentős emelkedésével. A piaci P/E ráták alapján megállapítható: a magyar piac továbbra is alulértékeltnek számít regionális összehasonlításban. Az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 75%-kal növelte forgalmát mind a prágai, mind pedig a pesti börze, de nem lehet panasz a varsói volumenre sem, hiszen a lengyel tőzsdén is 50%-os emelkedés volt tapasztalható. Márciusban 3 éve nem látott magasságba emelkedett mindhárom régiós tőzsde forgalma, s hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a három havi gördülő átlagos értékek is, mely kisimítva ábrázolják a trendeket. Az alábbi grafikonból még azt érdemes kiemelni, hogy márciusban a magyar tőzsde voluemene euróban kifejezve csaknem 1 év után ismét meghaladta a cseh börze forgalmát. (A cseh forgalom számításakor csak a main és a secondary market-ot vettük figyelembe, s mindhárom értéket duplikáltan számoltuk. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tőzsdék euróra konvertált forgalmát ábrázoltuk.) Összeállításunkban nem szerepeltettük a régió többi tőzsdéjének (pl. szlovák, horvát, szlovén) forgalmát, aminek az az oka, hogy ezeken a tőzsdéken meglehetősen alacsony a likviditás, a havi forgalom jellemzően nem haladja meg a BÉT egy jobb napjának volumenét sem. Az orosz tőzsde forgalmának vizsgálatától pedig azért tekintettünk el, mert a moszkvai forgalom meglehetősen csalókának mutatkozik. Oroszországban ugyanis az adminisztratív korlátozások következtében az alapkezelők csak a legritkább esetekben kereskednek, jellemzően akkor, ha valamilyen okból nem tudnak Londonban kötni. Ez a kirobbanó érdeklődés elsősorban a hónapok óta tartó hatalmas részvénypiaci rallynak tulajdonítható, a regionális indexek jelentős növekedést könyvelhettek el három hónap alatt. Továbbra is jócskán felülteljesíti az orosz RTS a többi regionális indexet, s a BUX lemaradása egyelőre csak kismértékben csökkent. Az alábbi grafikon kiválóan mutatja a régió legfontosabb tőzsdéinek az árazását. Látható, hogy a magyar piac még mindig olcsónak tekinthető, a piaci P/E ráta a legalacsonyabbnak számít az intézményi befektetők számára releváns piacok között. S ez az alacsony árazási szint nem csak az idei évre, hanem a jövő esztendőre is vonatkozik, így egyelőre úgy tűnik, hogy van még tere az emelkedésnek a hazai részvénypiacon. Érdekességként azt érdemes kiemleni az alábbi grafikonból, hogy a 2005-ös orosz piaci P/E csökkenést mutat a 2004-eshez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a várakozások szerint az olajár csökkenni fog jövőre, ami természetesen az olajcégek profitját is visszaveti majd.


Továbbra is a régió élvonalában áll a MOL és az OTP a közkézhányadok piaci értékének a tekintetében, míg a Matáv a 6., a Richter pedig a +. helyen áll.


Az átlagos forgalom tekintetében szintén előkelő helyen állnak a magyar blue-chipek, s az Egisen kívül az FHB-nak is sikerült bekerülni a legnagyobb volumennel rendelkező papírok közé.


A részvények közkézhányadait az alábbi táblázat tartalmazza.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?