16 °C Budapest

Szárnyaló tőzsdék, robbanó forgalom (2.)

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:03

Kirobbanó forgalom növekedést produkáltak a régió fontosabb tőzsdéi az idei év első negyedében - párhuzamosan az árfolyamok jelentős emelkedésével. A piaci P/E ráták alapján megállapítható: a magyar piac továbbra is alulértékeltnek számít regionális összehasonlításban. Az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 75%-kal növelte forgalmát mind a prágai, mind pedig a pesti börze, de nem lehet panasz a varsói volumenre sem, hiszen a lengyel tőzsdén is 50%-os emelkedés volt tapasztalható. Márciusban 3 éve nem látott magasságba emelkedett mindhárom régiós tőzsde forgalma, s hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a három havi gördülő átlagos értékek is, mely kisimítva ábrázolják a trendeket. Az alábbi grafikonból még azt érdemes kiemelni, hogy márciusban a magyar tőzsde voluemene euróban kifejezve csaknem 1 év után ismét meghaladta a cseh börze forgalmát. (A cseh forgalom számításakor csak a main és a secondary market-ot vettük figyelembe, s mindhárom értéket duplikáltan számoltuk. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tőzsdék euróra konvertált forgalmát ábrázoltuk.) Összeállításunkban nem szerepeltettük a régió többi tőzsdéjének (pl. szlovák, horvát, szlovén) forgalmát, aminek az az oka, hogy ezeken a tőzsdéken meglehetősen alacsony a likviditás, a havi forgalom jellemzően nem haladja meg a BÉT egy jobb napjának volumenét sem. Az orosz tőzsde forgalmának vizsgálatától pedig azért tekintettünk el, mert a moszkvai forgalom meglehetősen csalókának mutatkozik. Oroszországban ugyanis az adminisztratív korlátozások következtében az alapkezelők csak a legritkább esetekben kereskednek, jellemzően akkor, ha valamilyen okból nem tudnak Londonban kötni. Ez a kirobbanó érdeklődés elsősorban a hónapok óta tartó hatalmas részvénypiaci rallynak tulajdonítható, a regionális indexek jelentős növekedést könyvelhettek el három hónap alatt. Továbbra is jócskán felülteljesíti az orosz RTS a többi regionális indexet, s a BUX lemaradása egyelőre csak kismértékben csökkent. Az alábbi grafikon kiválóan mutatja a régió legfontosabb tőzsdéinek az árazását. Látható, hogy a magyar piac még mindig olcsónak tekinthető, a piaci P/E ráta a legalacsonyabbnak számít az intézményi befektetők számára releváns piacok között. S ez az alacsony árazási szint nem csak az idei évre, hanem a jövő esztendőre is vonatkozik, így egyelőre úgy tűnik, hogy van még tere az emelkedésnek a hazai részvénypiacon. Érdekességként azt érdemes kiemleni az alábbi grafikonból, hogy a 2005-ös orosz piaci P/E csökkenést mutat a 2004-eshez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a várakozások szerint az olajár csökkenni fog jövőre, ami természetesen az olajcégek profitját is visszaveti majd.


Továbbra is a régió élvonalában áll a MOL és az OTP a közkézhányadok piaci értékének a tekintetében, míg a Matáv a 6., a Richter pedig a +. helyen áll.


Az átlagos forgalom tekintetében szintén előkelő helyen állnak a magyar blue-chipek, s az Egisen kívül az FHB-nak is sikerült bekerülni a legnagyobb volumennel rendelkező papírok közé.


A részvények közkézhányadait az alábbi táblázat tartalmazza.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm