Szárnyaló tőzsdék, robbanó forgalom (2.)

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:03

Kirobbanó forgalom növekedést produkáltak a régió fontosabb tőzsdéi az idei év első negyedében - párhuzamosan az árfolyamok jelentős emelkedésével. A piaci P/E ráták alapján megállapítható: a magyar piac továbbra is alulértékeltnek számít regionális összehasonlításban. Az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 75%-kal növelte forgalmát mind a prágai, mind pedig a pesti börze, de nem lehet panasz a varsói volumenre sem, hiszen a lengyel tőzsdén is 50%-os emelkedés volt tapasztalható. Márciusban 3 éve nem látott magasságba emelkedett mindhárom régiós tőzsde forgalma, s hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a három havi gördülő átlagos értékek is, mely kisimítva ábrázolják a trendeket. Az alábbi grafikonból még azt érdemes kiemelni, hogy márciusban a magyar tőzsde voluemene euróban kifejezve csaknem 1 év után ismét meghaladta a cseh börze forgalmát. (A cseh forgalom számításakor csak a main és a secondary market-ot vettük figyelembe, s mindhárom értéket duplikáltan számoltuk. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tőzsdék euróra konvertált forgalmát ábrázoltuk.) Összeállításunkban nem szerepeltettük a régió többi tőzsdéjének (pl. szlovák, horvát, szlovén) forgalmát, aminek az az oka, hogy ezeken a tőzsdéken meglehetősen alacsony a likviditás, a havi forgalom jellemzően nem haladja meg a BÉT egy jobb napjának volumenét sem. Az orosz tőzsde forgalmának vizsgálatától pedig azért tekintettünk el, mert a moszkvai forgalom meglehetősen csalókának mutatkozik. Oroszországban ugyanis az adminisztratív korlátozások következtében az alapkezelők csak a legritkább esetekben kereskednek, jellemzően akkor, ha valamilyen okból nem tudnak Londonban kötni. Ez a kirobbanó érdeklődés elsősorban a hónapok óta tartó hatalmas részvénypiaci rallynak tulajdonítható, a regionális indexek jelentős növekedést könyvelhettek el három hónap alatt. Továbbra is jócskán felülteljesíti az orosz RTS a többi regionális indexet, s a BUX lemaradása egyelőre csak kismértékben csökkent. Az alábbi grafikon kiválóan mutatja a régió legfontosabb tőzsdéinek az árazását. Látható, hogy a magyar piac még mindig olcsónak tekinthető, a piaci P/E ráta a legalacsonyabbnak számít az intézményi befektetők számára releváns piacok között. S ez az alacsony árazási szint nem csak az idei évre, hanem a jövő esztendőre is vonatkozik, így egyelőre úgy tűnik, hogy van még tere az emelkedésnek a hazai részvénypiacon. Érdekességként azt érdemes kiemleni az alábbi grafikonból, hogy a 2005-ös orosz piaci P/E csökkenést mutat a 2004-eshez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a várakozások szerint az olajár csökkenni fog jövőre, ami természetesen az olajcégek profitját is visszaveti majd.


Továbbra is a régió élvonalában áll a MOL és az OTP a közkézhányadok piaci értékének a tekintetében, míg a Matáv a 6., a Richter pedig a +. helyen áll.


Az átlagos forgalom tekintetében szintén előkelő helyen állnak a magyar blue-chipek, s az Egisen kívül az FHB-nak is sikerült bekerülni a legnagyobb volumennel rendelkező papírok közé.


A részvények közkézhányadait az alábbi táblázat tartalmazza.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem