14 °C Budapest

Szárnyaló tőzsdék, robbanó forgalom (2.)

Pénzcentrum
2004. április 8. 11:03

Kirobbanó forgalom növekedést produkáltak a régió fontosabb tőzsdéi az idei év első negyedében - párhuzamosan az árfolyamok jelentős emelkedésével. A piaci P/E ráták alapján megállapítható: a magyar piac továbbra is alulértékeltnek számít regionális összehasonlításban. Az idei év első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 75%-kal növelte forgalmát mind a prágai, mind pedig a pesti börze, de nem lehet panasz a varsói volumenre sem, hiszen a lengyel tőzsdén is 50%-os emelkedés volt tapasztalható. Márciusban 3 éve nem látott magasságba emelkedett mindhárom régiós tőzsde forgalma, s hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a három havi gördülő átlagos értékek is, mely kisimítva ábrázolják a trendeket. Az alábbi grafikonból még azt érdemes kiemelni, hogy márciusban a magyar tőzsde voluemene euróban kifejezve csaknem 1 év után ismét meghaladta a cseh börze forgalmát. (A cseh forgalom számításakor csak a main és a secondary market-ot vettük figyelembe, s mindhárom értéket duplikáltan számoltuk. Az összehasonlíthatóság kedvéért a tőzsdék euróra konvertált forgalmát ábrázoltuk.) Összeállításunkban nem szerepeltettük a régió többi tőzsdéjének (pl. szlovák, horvát, szlovén) forgalmát, aminek az az oka, hogy ezeken a tőzsdéken meglehetősen alacsony a likviditás, a havi forgalom jellemzően nem haladja meg a BÉT egy jobb napjának volumenét sem. Az orosz tőzsde forgalmának vizsgálatától pedig azért tekintettünk el, mert a moszkvai forgalom meglehetősen csalókának mutatkozik. Oroszországban ugyanis az adminisztratív korlátozások következtében az alapkezelők csak a legritkább esetekben kereskednek, jellemzően akkor, ha valamilyen okból nem tudnak Londonban kötni. Ez a kirobbanó érdeklődés elsősorban a hónapok óta tartó hatalmas részvénypiaci rallynak tulajdonítható, a regionális indexek jelentős növekedést könyvelhettek el három hónap alatt. Továbbra is jócskán felülteljesíti az orosz RTS a többi regionális indexet, s a BUX lemaradása egyelőre csak kismértékben csökkent. Az alábbi grafikon kiválóan mutatja a régió legfontosabb tőzsdéinek az árazását. Látható, hogy a magyar piac még mindig olcsónak tekinthető, a piaci P/E ráta a legalacsonyabbnak számít az intézményi befektetők számára releváns piacok között. S ez az alacsony árazási szint nem csak az idei évre, hanem a jövő esztendőre is vonatkozik, így egyelőre úgy tűnik, hogy van még tere az emelkedésnek a hazai részvénypiacon. Érdekességként azt érdemes kiemleni az alábbi grafikonból, hogy a 2005-ös orosz piaci P/E csökkenést mutat a 2004-eshez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy a várakozások szerint az olajár csökkenni fog jövőre, ami természetesen az olajcégek profitját is visszaveti majd.


Továbbra is a régió élvonalában áll a MOL és az OTP a közkézhányadok piaci értékének a tekintetében, míg a Matáv a 6., a Richter pedig a +. helyen áll.


Az átlagos forgalom tekintetében szintén előkelő helyen állnak a magyar blue-chipek, s az Egisen kívül az FHB-nak is sikerült bekerülni a legnagyobb volumennel rendelkező papírok közé.


A részvények közkézhányadait az alábbi táblázat tartalmazza.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20