37 °C Budapest

Afganisztán: a pénz nem minden - vagy mégis?

Pénzcentrum
2004. április 8. 10:40

Kiemelkedő, 20%-os bővülést produkált az elmúlt évben Afganisztán gazdasága, nem szabad azonban megfeledkeznünk az alacsony kiinduló bázisról. Ha minden a kormány tervei szerint halad 2016-ra végre csatlakozhat az ország a "szegény országokat tömörítő csoporthoz", addig azonban esélyt sem látnak arra, hogy minden afgán egészséges ivóvízhez jusson - írja az Economist. A következőkben tekintsük át miből táplálkozik ilyen feltételek mellett a gazdasági növekedés! Hónapokig tartó folyamatos cáfolatok után az afgán kormány végre hivatalosan is bejelentette, hogy a 2001-es bonni egyezményben kitűzöttekkel ellentétben nem júniusban tartják az első választásokat, hanem csak szeptemberben. A csúszás fő okaként a közbiztonság hiányát jelölték meg.


Az afgán vezetés abban bízik, hogy a "jótevő" külföld meggyőzhető arról, hogy nem rövidtávon kell az országot rendbe tenni, hanem annak jövőjéről is gondoskodni kell. Ebből kiindulva a hivatalnokok egy hétéves fejlesztési tervvel jelentek meg a berlini találkozón és az ezzel járó 27.6 mrd dolláros számlával.

A fenti összeg csupán 164 dollár/főt jelent évente, mégis messze meghaladja a tavalyi egy afgánra jutó 77 dollárt. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy Kelet-Timor például 256 dollár/fő támogatáshoz jutott az ottani konfliktust követően, míg Irak átlagosan 336 dollárt kap majd évente egy főre vetítve az elkövetkező négy esztendőben. Mindezek tükrében az Afganisztán által kért juttatás csekélynek mondható.

Az idei évben az afgán költségvetés 94%-át külföldi segélyek adják majd , mivel a kormány mindössze 300 millió dollár bevételt képes összegyűjteni. A berlini találkozón az "adakozó nyugat" további 4.5 mrd dolláros támogatást ígért erre az évre, melynek több mint felét az USA adja. (Az elmúlt két esztendő során valamivel több, mint 4 mrd jutott Afganisztánnak.)


Az afgán helyzet bemutatásakor induljunk ki az egy főre jutó 190 dolláros GDP-ből és a csupán 40 éves átlagos várható élettartamból . Bőven van tehát min javítani a "legyőzött" országban. A kormány azonban továbbra is úgy véli, ha ki is tárul az adakozók pénztárcája és nyitva is marad a kívánt ideig, még akkor is biztosra vehető, hogy egy évtizeden belül az afgánok ötödének továbbra sem lesz hozzáférése a biztonságos ivóvízhez, mely európai szemmel szinte elképzelhetetlennek tűnik. A kormány tervei szerint, ha minden rendben halad, 2016-ra válhat Afganisztán egy "normális" alacsony jövedelmű országgá .

A fentiek ellenére mégis számottevő haladásnak lehetünk szemtanúi. Az elmúlt húsz év konfliktusait követően viszonylagos nyugalom uralkodik az országban. Az IMF becslései szerint a "kedvező" környezet a gazdaság 20%-os bővülését okozta az elmúlt évben . A mezőgazdaság, mely az ország törvényes gazdaságának több mint felét adja és a lakosság 60%-át tartja el szintén fellendülni látszik az elmúlt évek aszályai és harcai után. Bár Afganisztánt még mindig sújtja az öntözőrendszerek megsemmisülése, az IMF jelentése szerint az ország gabonatermelése 50%-kal nőtt a tavalyi esztendő folyamán, az előző év 80%-os bővülését követően. A külföldi segélyek nyomán az építőipar is fejlődött, és a kereskedelem is kibontakozni látszik. Az afgán kormányt mindenképp dicséret illeti a folytatott makrogazdasági vezetés kapcsán, az új valuta bevezetéséért és a megújult pénzügyi és befektetési szabályozások lefektetéséért. A kedvező változások már szinte a külföldi tőkét is vonzani kezdték. Afganisztánban már két mobiltelefon-hálózat is üzemel, míg egy Kabulban épülő ötcsillagos hotelprojekt éppen a beáramló diplomatákból és nemzetközi hivatalnokokból igyekszik hasznot húzni.

A fent leírtak kétségkívül a lehetőségekhez mérten szép képet festenek Afganisztánról, nem szabad azonban elsiklani afelett, hogy számos afgán lakos még mindig a máktermesztésből él és bár az árak tavaly csökkentek, a termelés emelkedett és az ópiumbevételek 2.3 milliárd dollárosra tehetők . A kormány szerint ahhoz, hogy az illegális gazdálkodást visszaszorítsák, a törvényes gazdaság éves 9%-os növekedése szükséges, az elkövetkező jó néhány esztendőben.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?