27 °C Budapest

A Random Walk elmélet: értelmetlen a technikai és a fundamentális elemzés is?

Pénzcentrum
2004. március 25. 08:13

Sem a technikai elemzés, sem pedig a fundamentális elemzés nem vezet sikerre a Random Walk elmélete szerint, mely azt állítja, hogy a részvény árfolyamok csupán véletlenszerű bolyongást mutatnak, így minden árfolyam előrejelzésre irányuló szándék hiábavaló.A Random Walk elmélet Burton Malkiel nevéhez fűződik, aki 1973-ben tette közzé teóriáját, s hamarosan klasszikussá vált az irodalomban. Az elmélet szerint lehetetlen következetesen a piaci átlag feletti hozamot elérni a piacokon, melynek bizonyítására mind a technikai, mind pedig a fundamentális elemzést tesztelés alá vette. Az eredmény pedig nem más lett, mint az, hogy alapvetően mindkét elemzési módszer pusztán időpocsékolás.

A Random Walk elmélete szerint - mivel a piacon mindenki számára elvileg azonos időben elérhető információk véletlenszerűen érkeznek -, az adott részvény árfolyama véletlenszerűen mozog, így nem lehet azt előre jelezni.

Malkiel a hosszabb ideig a piaci átlagot meghaladó hozamot csupán merő véletlennek tartja - érje el azt valaki a technikai, vagy pedig a fundamentális elemzést használva. A Random Walk elmélet szerint a nagy számok törvénye érvényesül a piacon: ha elég sok ember próbálkozik, akkor bizonyosan lesz olyan, aki a piac felett teljesít, a legtöbben azonban erre nem lesznek képesek.

A Random Walk elmélet szerint a részvény árfolyamok teljesen random szerűen mozognak, azaz bolyongó mozgást mutatnak, s semmiféle tendencia nem érvényesül bennük.

A Random Walk elmélet szerint téves a technikai elemzés alapja, miszerint a múltbeli adatsorokból következtetni lehet a jövőbeli mozgásra, az árfolyamok ugyanis nem rendelkeznek "emlékezettel". Az árfolyamok ezzel szemben véletlenszerűen mozognak annak függvényében, hogy pozitív vagy negatív hírek érkeznek a piacra.

Malkiel szerint a befektetési alapkezelők és elemzők tevékenysége felesleges. Ennek bizonyításául az elmélet hívei azt hozzák fel, hogy az USA-ban a részvényalapok legtöbbjének (főleg a költségekkel korrigált) hozama általában nem múlja felül az S&P index teljesítményét, így a befektetők többnyire jobban járnak, ha a jóval kisebb költséggel működő indexalapokba fektetnek.

A módszer egyik látványos empirikus tesztje a legtekintélyesebb gazdasági amerikai napilap, a Wall Street Journal nevéhez fűződik, amelynek árfolyamoldaláról egy bekötött szemű majom (akit általában a szerkesztőség helyettesít) dartokat dobálva sokszor jobb eredménnyel választott portfóliót, mint a hivatásos szakemberek.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Portfolio  |  2023. június 5. 09:12