Globus - bízz az újabb akvizíciókban és a jelentős osztalékban

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

A múlt év elejéig negyedévről negyedévre kellemes meglepetéssel előrukkoló Globus árfolyama immár hónapok óta nem tud számottevő emelkedést mutatni, a februári gyorsjelentés óta a részvények kurzusa lassan közelít az 1,000 Ft-os szint felé. Megfontolandó vételi lehetőség áll a befektetők előtt vagy inkább alternatív célpontok felé érdemes orientálódni? Méretnagysága és tevékenységi környezete alapján a Globus sikerének titka egyre inkább az állandó terjeszkedés révén megvalósítható, dinamikusan bővülő árbevételben rejlik. Termelés tekintetében mindössze minimális gyarapodást, értékesítési oldalon azonban közel 18%-os bővülést tartalmaztak a vállalatcsoport tavalyi tervei, mégis az elmúlt időszak gyorsjelentései az árbevétel növekedési ütemének lassulásáról, valamint folyamatosan gyarapodó késztermék- és árukészlet állományról árulkodtak... Az elmúlt negyedévek a racionalizálás jegyében teltek a társaság életében: a csoport tagjainak konszolidálása, a megváltozott marketingszemlélet, a közvetlen és közvetett költségek közötti átrendeződést eredményező gyorsfagyasztott termékek irányába történő elmozdulás, az új integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése mind-mind a hosszabb távú stratégiának megfeleltethető optimalizáció jegyében zajlanak, amely a beszerzési, termelési, logisztikai és személyi jellegű költségek leszorítását egyaránt érinti.


"Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a likviditás javulására van szükség..." - írtuk a február közepén publikált gyorsjelentést követő elemzésünkben.

Történtek-e biztató fejlemények az elmúlt időszakban? - a portfolio.hu elsődlegesen erre a kérdésre kereste választ a Globus elnökével, Temesfői Istvánnal folytatott beszélgetés során.



portfolio.hu: Milyen megfontolások álltak az értékesítés visszafogásán alapuló készletgazdálkodási stratégia mögött?

Temesfői István: Hozzávetőlegesen exportárbevételünk 40%-a dollárban, 60%-a euróban folyik be. Elsődlegesen a dolláralapú exportpiacokon tapasztalható kedvezőtlen keresztárfolyam alakulás és az alapanyagok alacsony nyári felvásárlási árai okoztak tudatos változtatást készletgazdálkodási stratégiánkban: a menedzsment az értékesítés földrajzi és időrendi átcsoportosítását tartotta megfelelőnek.

Értékesítésünk növekedését partneri szerződések, kereskedelmi pályázatok, az uniós támogatási rendszer kihasználása és újabb akvizíciók egyaránt segíthetik.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem