Globus - bízz az újabb akvizíciókban és a jelentős osztalékban

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

A múlt év elejéig negyedévről negyedévre kellemes meglepetéssel előrukkoló Globus árfolyama immár hónapok óta nem tud számottevő emelkedést mutatni, a februári gyorsjelentés óta a részvények kurzusa lassan közelít az 1,000 Ft-os szint felé. Megfontolandó vételi lehetőség áll a befektetők előtt vagy inkább alternatív célpontok felé érdemes orientálódni? Méretnagysága és tevékenységi környezete alapján a Globus sikerének titka egyre inkább az állandó terjeszkedés révén megvalósítható, dinamikusan bővülő árbevételben rejlik. Termelés tekintetében mindössze minimális gyarapodást, értékesítési oldalon azonban közel 18%-os bővülést tartalmaztak a vállalatcsoport tavalyi tervei, mégis az elmúlt időszak gyorsjelentései az árbevétel növekedési ütemének lassulásáról, valamint folyamatosan gyarapodó késztermék- és árukészlet állományról árulkodtak... Az elmúlt negyedévek a racionalizálás jegyében teltek a társaság életében: a csoport tagjainak konszolidálása, a megváltozott marketingszemlélet, a közvetlen és közvetett költségek közötti átrendeződést eredményező gyorsfagyasztott termékek irányába történő elmozdulás, az új integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése mind-mind a hosszabb távú stratégiának megfeleltethető optimalizáció jegyében zajlanak, amely a beszerzési, termelési, logisztikai és személyi jellegű költségek leszorítását egyaránt érinti.


"Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a likviditás javulására van szükség..." - írtuk a február közepén publikált gyorsjelentést követő elemzésünkben.

Történtek-e biztató fejlemények az elmúlt időszakban? - a portfolio.hu elsődlegesen erre a kérdésre kereste választ a Globus elnökével, Temesfői Istvánnal folytatott beszélgetés során.portfolio.hu: Milyen megfontolások álltak az értékesítés visszafogásán alapuló készletgazdálkodási stratégia mögött?

Temesfői István: Hozzávetőlegesen exportárbevételünk 40%-a dollárban, 60%-a euróban folyik be. Elsődlegesen a dolláralapú exportpiacokon tapasztalható kedvezőtlen keresztárfolyam alakulás és az alapanyagok alacsony nyári felvásárlási árai okoztak tudatos változtatást készletgazdálkodási stratégiánkban: a menedzsment az értékesítés földrajzi és időrendi átcsoportosítását tartotta megfelelőnek.

Értékesítésünk növekedését partneri szerződések, kereskedelmi pályázatok, az uniós támogatási rendszer kihasználása és újabb akvizíciók egyaránt segíthetik.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem