32 °C Budapest

Globus - bízz az újabb akvizíciókban és a jelentős osztalékban

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:30

A múlt év elejéig negyedévről negyedévre kellemes meglepetéssel előrukkoló Globus árfolyama immár hónapok óta nem tud számottevő emelkedést mutatni, a februári gyorsjelentés óta a részvények kurzusa lassan közelít az 1,000 Ft-os szint felé. Megfontolandó vételi lehetőség áll a befektetők előtt vagy inkább alternatív célpontok felé érdemes orientálódni? Méretnagysága és tevékenységi környezete alapján a Globus sikerének titka egyre inkább az állandó terjeszkedés révén megvalósítható, dinamikusan bővülő árbevételben rejlik. Termelés tekintetében mindössze minimális gyarapodást, értékesítési oldalon azonban közel 18%-os bővülést tartalmaztak a vállalatcsoport tavalyi tervei, mégis az elmúlt időszak gyorsjelentései az árbevétel növekedési ütemének lassulásáról, valamint folyamatosan gyarapodó késztermék- és árukészlet állományról árulkodtak... Az elmúlt negyedévek a racionalizálás jegyében teltek a társaság életében: a csoport tagjainak konszolidálása, a megváltozott marketingszemlélet, a közvetlen és közvetett költségek közötti átrendeződést eredményező gyorsfagyasztott termékek irányába történő elmozdulás, az új integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése mind-mind a hosszabb távú stratégiának megfeleltethető optimalizáció jegyében zajlanak, amely a beszerzési, termelési, logisztikai és személyi jellegű költségek leszorítását egyaránt érinti.


"Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a likviditás javulására van szükség..." - írtuk a február közepén publikált gyorsjelentést követő elemzésünkben.

Történtek-e biztató fejlemények az elmúlt időszakban? - a portfolio.hu elsődlegesen erre a kérdésre kereste választ a Globus elnökével, Temesfői Istvánnal folytatott beszélgetés során.portfolio.hu: Milyen megfontolások álltak az értékesítés visszafogásán alapuló készletgazdálkodási stratégia mögött?

Temesfői István: Hozzávetőlegesen exportárbevételünk 40%-a dollárban, 60%-a euróban folyik be. Elsődlegesen a dolláralapú exportpiacokon tapasztalható kedvezőtlen keresztárfolyam alakulás és az alapanyagok alacsony nyári felvásárlási árai okoztak tudatos változtatást készletgazdálkodási stratégiánkban: a menedzsment az értékesítés földrajzi és időrendi átcsoportosítását tartotta megfelelőnek.

Értékesítésünk növekedését partneri szerződések, kereskedelmi pályázatok, az uniós támogatási rendszer kihasználása és újabb akvizíciók egyaránt segíthetik.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?