17 °C Budapest

Mennyit érhet az FHB részvénye? -Az út csak felfelé vezet?

Pénzcentrum
2004. március 23. 12:36

A lustaság diadala, avagy írhatom újra az egész első oldalt. Ma esik, emelkedik, izeg-mozog, nagyon volatilis az FHB, pedig maradhatott volna még 8,000 közelében legalább addig, amíg felrakom a cikket... A hétvégén megírt felvezetés mehet a kukába: Az elmúlt hetek legjobban teljesítő papírja a régióban. Egy papír, ahol a fundametális story határozottan tüzeli fel a piacot. Egy papír, amelyen 3-4 hónap alatt akár duplázni is lehetett. Egy papír, ami az elemzői célárfolyamok javát túlszárnyalta. Egy papír, amit úgy hívnak, FHB. Meddig emelkedhetnek még a 2. számú magyar jelzálogbank részvényei, valójában mennyit érhet a papír? A következő írásban egy kissé alternatív formában erre keressük a választ. A rövid válasz szerint a papír enyhén túlárazott. Ehelyett a cikk így kezdődik: A héten visszaesést mutatott az elmúlt hetek fényes csillagának számító FHB. Indokolt-e ez a visszaesés, valójában mennyit érhet az FHB? Következő írásunkban alternatív utat keresünk az árazásban, s megpróbáljuk felvázolni, mennyit érhet az FHB részvénye. A rövid válasz szerint a papír esése, korrekciója indokolt volt.



Amikor az FHB "fair value" értékét közelítjük több alternatív út létezik, azonban a megközelítések többsége tele van csapdával. A hagyományos elemzői megközelítés DCF (vagy módosított P/E) alapú árazással, regionális összehasonlítással próbálja árazni a papírt. Az 5-6 ezer forint körüli célárfolyamokat az FHB már meghaladta, vajon az elemzők mennek a piac után és javítanak véleményükön, vagy a partvonal mellől szemlélik az eseményeket? Nem tudjuk. Azt azonban sejtjük, hogy magasabb célárfolyamokat nem lenne nehéz kihozni. A társaság növekedési fázisban van, a papír DCF alapon számolt fundamentális értéke nagyon könnyen mozgatható 5 és 9 ezer forint között. A modellek extrém mértékben érzékenyek a jövőbeli hitelezési volumenekre, illetve a marginokra, jól közelítő fundamentális értéket (hosszú távon) még a legjobb elemzők is csak korlátozottan tudnak adni, az FHB a piac egyik legnehezebben árazható papírja. A regionális mutatószámokon alapuló összehasonlítás erősen megtévesztő, hiszen nincs még egy FHB-szerű tőzsdén jegyzett bank a régióban. Milyen alapon hasonlíthatjnánk az FHB-t pl. a Pekaohoz? Kis túlzással: ennek az összehasonlításnak azon kívül, hogy jól mutat a nagy táblázat, nem sok alapja van.

Mi akkor hát a megoldás? Ezt próbáljuk meg felvázolni a következőkben. Olyan megközelítést próbáltunk találni, amely egyaránt számol a piaci hangulattal, a bankpapírok megítélésének esetleges változásával és az FHB fundamentális teljesítményével.

Az alábbi írásunkban egy olyan megközelítést mutatunk be, amely az OTP-vel párhuzamosan próbálja árazni az FHB-t az összehasonlító mutatószámokhoz diszkont és prémium faktorokat meghatározva. Itt is számos buktatóval jár az összehasonlítás, de minden különbségük ellenére az FHB legjobban talán a legnagyobb magyar bankhoz hasonlítható a piaci megítélés szempontjából. Véleményünk szerint rendkívüli esemény nélkül elképzelhetetlen, hogy egy 4,000 forintos OTP szint mellett az FHB visszaessen 4,300 forintra, csakúgy mint az, hogy egy 2,500 forintos OTP mellett az FHB a 10,000 forintot ostromolja. Az OTP árfolyama megmutatja a magyar bankszektorral kapcsolatos befektetői vélekedést, így a piaci megítélés változásaival nekünk nem kell törődni. Ebben a megközelítésben már csak az a kérdés, hogy az FHB diszkontot, vagy felárat érdemel-e az OTP-hez képest.


Az összehasonlítás alapját két mutatószám a P/E (árfolyam/ egy részvényre jutó eredmény), illetve a P/BV (árfolyam/ egy részvényre jutó saját tőke) képezi. Mindkét esetben 2005. év végi értékeket használtunk, egyrészt mivel a bankrészvények eredményessége jól jelezhető előre, másrészt mivel így a biztosan látható növekedés jelentős része már beépítésre kerül az összehasonlításba.

A P/E és a P/BV két könnyen számítható, jól használható, általánosan használt mutatószám. Bár nem túl összetettek, a befektetők számára valós kapaszkodót jelentenek.

Lássuk, mit mutat a piac? Számításaink szerint a jelenlegi árfolyam és a 2005 év végére vetített fundamentális mutatók mellett az OTP 8.5-es, az FHB 7.4-es P/E rátán forog (pénteken ez még 7.7 volt), az FHB 13%-os diszkontot kap az árazásban. P/BV alapján az FHB-nél a korábbi prémium egy rész eltűnt, most az FHB 7%-os prémium mellett forog.


A különbség viszonylag egyszerűen magyarázható. A P/BV mutatószám nem ad indikációt a saját tőke arányos megtérülésre, így mindig a ROE-val (saját tőkére vetített hozam) érdemes összevetni. Becsléseink szerint az FHB 2005-os ROAE-je 36.4, az OTP hasonló mutatója 28.6%.(a saját tőke meghatározásakor 100, 200, 300, illetve 60, 120, 120 forintos osztalékkal számoltunk). Az FHB ez alapján 27%-os prémiumot érdemel az OTP-hez képest (P/BV alapon), amely megmagyarázza a P/E és P/BV mutatószámok közötti relatív különbséget. Írásunkban megvizsgáljuk a diszkont és prémium faktorokat, P/BV alapú összehasonlítás esetén számolni kell még egy 27%-os prémiumfaktorral.

Most érkezünk írásunk lényegi részéhez. Érdemel-e diszkontot az FHB az OTP-hez képest? Ha érdemel, mekkorát? Az FHB még csak keresi az árát, vajon hol találja meg?

(Majdnem) minden világos lesz a következő oldalon...


Minden OTP-hez történő összehasonlítás során egy dolgot szeretnénk kiemelni: Az OTP nagyon jó papír, így bizonyos elemeknél nem az indokolja az FHB diszkontját, hogy gyengébb, mint a magyar piac, vagy a bankszektor, hanem az, hogy egy prémium papírhoz viszonyítjuk.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem