32 °C Budapest

Megháromszorozódott az euró-utánzatok száma

Pénzcentrum
2004. március 23. 08:10

A bankjegyhamisítási ügyekben indított eljárások száma csökkent, de a hazánkban megjelent euró-utánzatok mennyisége egy év alatt megháromszorozódott - írja az euro.hu.

Forintból az ezresek és a húszezresek, euróból pedig az ötvenes és ötszázas címletek a leggyakoribb célpontjai a hamisítóknak. Rövidesen a magyar hatóságok is működésbe helyezik azt a szoftvert, mely a hamis bankjegyek eredetét - az egyes szériák ismertetőjegyei alapján - tudja azonosítani.

2002-ben 1100, míg tavaly valamivel kevesebb, 760 bankjegyhamisítási eljárás indult hazánkban. Bár az ügyek száma csökkent, ám egy év alatt megháromszorozódott a hamis eurók száma. Tavaly ezekből 1300 darab került elő, forintból pedig 1000 hamisítvány ügyében indított vizsgálatot a rendőrség.

A hamisított bankjegyek között vannak nyomdatechnikai úton előállítottak, ezek a jobb minőségűek. Azok az utánzatok gyengébbek, melyeket színes nyomtatón, vagy fénymásoló gépen készítenek. A nyomdákból származó hamisítványokból 500 eurós címletű kerül forgalomba a legtöbb. A fénymásolóval dolgozók pedig az esetek többségében 50 eurósokat készítenek. A hazai bankjegyek közül ezresekből készül a legtöbb utánzat.

Idén már hamisított húszezresekből is több került elő. Ezeket gyakran úgy próbálják valósághűvé tenni a találékony bűnözők, hogy kisebb címletű bankjegyekről (például kétezresekről) átragasztják a fémszálat. A közeljövőben egyre nehezebb dolga lesz a pénzhamisítóknak. Hamarosan a magyar hatóságok is működésbe helyeznek egy olyan rendőrségi programot, mely felismeri az Európa-szerte forgalomban lévő hamis bankók különböző szériáinak ismertetőjegyeit.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?