27 °C Budapest

Hogyan csökkentsük idén az SZJA-nkat? - Érdemes már most gondolkodni!

Pénzcentrum
2004. március 23. 08:10

A 2004-es SZJA bevallások határideje ugyan még messze van, érdemes azonban már most dönteni azon kérdésekben, hogy hogyan az adótörvény adta lehetőségeket kihasználva hogyan csökkentsük SZJA-nkat idén. Ehhez próbál segítséget nyújtani alábbi írásunk.Cikkünk célja az, hogy bemutassa az SZJA törvény kedvezményeit, a minden részletre kiterjedő tájékoztatástól azonban eltekintünk. A részletes tudnivalókat az 1995. évi CXVII. (szja) törvényben találják meg Olvasóink.Az összevont adóalap adóját a következő kedvezményekkel lehet csökkenteni:

1. A társadalombiztosítási, a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetések kedvezményei:

A.,
Az összevont adóalap adóját csökkenti annak az összegnek a 25%-a, amelyet:

a) társadalombiztosítási ellátásra kötött megállapodás szerint a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, illetőleg a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély valamely más magánszemély javára fizet meg;
b) amelyet a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény rendelkezései alapján tagdíj fizetésére kötött megállapodás szerint a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély támogatási megállapodás szerint valamely más magánszemély javára fizet meg.

B. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba az adóévben a magánszemély tag által befizetett összeg, valamint a magánszemély tag egyéni számláján jóváírt összeg együttes értékének 30%-a, de legfeljebb adóévenként 100,000 Ft. Annak az adózónak az esetében, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a kedvezmény határa 130,000 Ft.

C. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba az adóévben a magánszemély tag által befizetett összeg, valamint a magánszemély tag egyéni számláján jóváírt összeg együttes értékének 30%-a, de legfeljebb adóévenként 100,000 Ft. Annak az adózónak az esetében, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a kedvezmény határa 130,000 Ft.

A fenti 2 kedvezmény együttes összege adóévenként legfeljebb 120,000 Ft lehet, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt betöltő adózónál azonban 150,000 Ft.

D., Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a tag rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 2 évre lekötött, az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott összeg 10%-a a lekötés adóévében, valamint az adózó egyéni számláján fennálló számlakövetelésből külön kormányrendeletben meghatározott prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által a magánszemély megbízása alapján az adóévben kifizetett összeg 10%-a.

A fenti (D.,) kedvezmény, valamint a C., (önkéntes kölcsönös egészségpénztárhoz kapcsolódó kedvezmény) együttes összege adóévenként legfeljebb 100,000 Ft lehet, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt betöltő adózónál azonban 130,000 Ft.

E., Az összevont adóalap adóját csökkenti a magánnyugdíjpénztárba a magánszemély saját tagdíját kiegészítő befizetésnek - ide nem értve a munkáltató által egyoldalú kötelezettségvállalás alapján e címen fizetett összeget - a 30%-a.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM