36 °C Budapest

Hogyan csökkentsük idén az SZJA-nkat? - Érdemes már most gondolkodni!

Pénzcentrum
2004. március 23. 08:10

A 2004-es SZJA bevallások határideje ugyan még messze van, érdemes azonban már most dönteni azon kérdésekben, hogy hogyan az adótörvény adta lehetőségeket kihasználva hogyan csökkentsük SZJA-nkat idén. Ehhez próbál segítséget nyújtani alábbi írásunk.Cikkünk célja az, hogy bemutassa az SZJA törvény kedvezményeit, a minden részletre kiterjedő tájékoztatástól azonban eltekintünk. A részletes tudnivalókat az 1995. évi CXVII. (szja) törvényben találják meg Olvasóink.Az összevont adóalap adóját a következő kedvezményekkel lehet csökkenteni:

1. A társadalombiztosítási, a magánnyugdíjpénztári és az önkéntes kölcsönös biztosítópénztári befizetések kedvezményei:

A.,
Az összevont adóalap adóját csökkenti annak az összegnek a 25%-a, amelyet:

a) társadalombiztosítási ellátásra kötött megállapodás szerint a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, illetőleg a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély valamely más magánszemély javára fizet meg;
b) amelyet a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény rendelkezései alapján tagdíj fizetésére kötött megállapodás szerint a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély támogatási megállapodás szerint valamely más magánszemély javára fizet meg.

B. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba az adóévben a magánszemély tag által befizetett összeg, valamint a magánszemély tag egyéni számláján jóváírt összeg együttes értékének 30%-a, de legfeljebb adóévenként 100,000 Ft. Annak az adózónak az esetében, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a kedvezmény határa 130,000 Ft.

C. Az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba az adóévben a magánszemély tag által befizetett összeg, valamint a magánszemély tag egyéni számláján jóváírt összeg együttes értékének 30%-a, de legfeljebb adóévenként 100,000 Ft. Annak az adózónak az esetében, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, a kedvezmény határa 130,000 Ft.

A fenti 2 kedvezmény együttes összege adóévenként legfeljebb 120,000 Ft lehet, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt betöltő adózónál azonban 150,000 Ft.

D., Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a tag rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 2 évre lekötött, az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott összeg 10%-a a lekötés adóévében, valamint az adózó egyéni számláján fennálló számlakövetelésből külön kormányrendeletben meghatározott prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által a magánszemély megbízása alapján az adóévben kifizetett összeg 10%-a.

A fenti (D.,) kedvezmény, valamint a C., (önkéntes kölcsönös egészségpénztárhoz kapcsolódó kedvezmény) együttes összege adóévenként legfeljebb 100,000 Ft lehet, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt betöltő adózónál azonban 130,000 Ft.

E., Az összevont adóalap adóját csökkenti a magánnyugdíjpénztárba a magánszemély saját tagdíját kiegészítő befizetésnek - ide nem értve a munkáltató által egyoldalú kötelezettségvállalás alapján e címen fizetett összeget - a 30%-a.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?