20 °C Budapest

Ülésezik a Monetáris Tanács: maradhat az alapkamat

Pénzcentrum
2004. március 22. 11:28

A mai napon ülésezik ismét a Monetáris Tanács. A piaci elemzők szerint az elmúlt időszaki forinterősödés ellenére kamatcsökkentés még nem várható, ugyanakkor néhány szakértő szerint kamatvágás akár már a jövő hónapban elképzelhető.

A Monetáris Tanács legutóbb március 1-jén ülésezett. Akkor az euró/forint árfolyam 258 körül mozgott, most 254-nél áll a kurzus. Összességében tehát egy minimális erősödés történt. Egyelőre kérdéses, hogy az erősebb forintszint tartósan fennmaradhat-e.

A külföldi befektetési bankok egyre optimistábbak a magyar eszközökkel szemben. Igen fontos, hogy a külkereskedelemben illetve a folyó mérlegben egyre kedvezőbb folyamatok látszanak kibontakozni. Ezzel párhuzamosan a belső egyensúly is javulhat, bár a Pénzügyminisztérium legutóbbi éves prognózisa helyenként ismét az irrealitás határát súrolta.

Járai Zsigmond legutóbbi nyilatkozataiban szintén utalt a kedvező funadamnetális változásokra, ugyanakkor a kamatcsökkentés feltételeként a befektetői bizalom visszaállását illetve a csökkenő inflációt nevezte meg. Amint fentebb említettük a bizalom az elmúlt időszakban mindenképp erősödött, de a vételek mögött jellemzően csak rövid távra befektetők állnak, akik gyors ellenkező irányú folyamatatot is képesek generálni. Az infláció februárban még nem érte el csúcsát, az elhúzódó hatások miatt márciusban-áprilisban további emelkedésre van esély.

A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők többsége a második félévtől remél kamatcsökkentéseket a jegybanktól.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08