Lassuló ipari árnövekedés

Pénzcentrum
2004. március 3. 09:00

2004 januárjában az ipari termelői árak 0.9%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest - közölte a KSH. A belföldi értékesítési árak növekedési üteme ennél kétszer gyorsabb volt: 1.9%. A forintban mért exportértékesítések árszintje gyakorlatilag változatlan maradt (0.1%-kal nőtt). 2003 januárjához viszonyítva 1 év alatt a termelőiár-növekedés 5.4% volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7.3%-kal, az exportban 3.9%-kal lettek magasabbak az árak. Az árnövekedés dianmikája mind a belföldi, mind az exportrelációban csökkent.

A belföldi értékesítések januári áralakulását elsősorban az átlag feletti árnövekedést mutató, döntően hatósági ármegállapítási kör be tartozó energiaágazat (2.5%) határozta meg. Az ágazaton belül legerőteljesebb árnövekedést az önkormányzati ármegállapítási körbe tartozó víztermelés, -kezelés, -elosztás területén mérte a KSH, itt az átlagos árváltozás megközelítette a 7%-ot. Jelentős mértékben, 4.5%-kal emelkedtek a gázgyártás, -elosztás árai is, részben a január 1-jétől érvényesülő hatósági földgázárváltozás, részben a piaci áras PB-gáz árnövekedése miatt. Ugyancsak hatósági árváltozás miatt az előző hónaphoz viszonyítva 2.9%-kal nőtt a gőz-, melegvízellátás árszintje is.

A termelők oldaláról induló tradicionális januári áremelések következtében a feldolgozóipari ágazatokban átla-gosan 1.7%-kal emelkedtek az árak. Szinte valamennyi ágazatban árnövekedés volt megfigyelhető, mértéke 0.3-6.1% között szóródott. Legnagyobb arányban a kőolaj-feldolgozásban nőttek az árak. A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban 1.9%-kal emelkedtek az árak.


A 12 havi árnövekedés a feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 5% volt, átlag feletti emelkedést a vegyianyag-, termékgyártás (9.4%), az élelmiszer, ital, dohány (6.5%), továbbá a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (5.1%) mutatott, amelyek együttesen a belföldi értékesítések több mint 40%-át reprezentálják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?