Lassuló ipari árnövekedés

Pénzcentrum
2004. március 3. 09:00

2004 januárjában az ipari termelői árak 0.9%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest - közölte a KSH. A belföldi értékesítési árak növekedési üteme ennél kétszer gyorsabb volt: 1.9%. A forintban mért exportértékesítések árszintje gyakorlatilag változatlan maradt (0.1%-kal nőtt). 2003 januárjához viszonyítva 1 év alatt a termelőiár-növekedés 5.4% volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7.3%-kal, az exportban 3.9%-kal lettek magasabbak az árak. Az árnövekedés dianmikája mind a belföldi, mind az exportrelációban csökkent.

A belföldi értékesítések januári áralakulását elsősorban az átlag feletti árnövekedést mutató, döntően hatósági ármegállapítási kör be tartozó energiaágazat (2.5%) határozta meg. Az ágazaton belül legerőteljesebb árnövekedést az önkormányzati ármegállapítási körbe tartozó víztermelés, -kezelés, -elosztás területén mérte a KSH, itt az átlagos árváltozás megközelítette a 7%-ot. Jelentős mértékben, 4.5%-kal emelkedtek a gázgyártás, -elosztás árai is, részben a január 1-jétől érvényesülő hatósági földgázárváltozás, részben a piaci áras PB-gáz árnövekedése miatt. Ugyancsak hatósági árváltozás miatt az előző hónaphoz viszonyítva 2.9%-kal nőtt a gőz-, melegvízellátás árszintje is.

A termelők oldaláról induló tradicionális januári áremelések következtében a feldolgozóipari ágazatokban átla-gosan 1.7%-kal emelkedtek az árak. Szinte valamennyi ágazatban árnövekedés volt megfigyelhető, mértéke 0.3-6.1% között szóródott. Legnagyobb arányban a kőolaj-feldolgozásban nőttek az árak. A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban 1.9%-kal emelkedtek az árak.


A 12 havi árnövekedés a feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 5% volt, átlag feletti emelkedést a vegyianyag-, termékgyártás (9.4%), az élelmiszer, ital, dohány (6.5%), továbbá a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (5.1%) mutatott, amelyek együttesen a belföldi értékesítések több mint 40%-át reprezentálják.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem