Békesi László: 5 csapda - Kerüljük el!

Pénzcentrum
2004. március 3. 13:47

Csapdákban vergődik a magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika - állítja az ÉS hasábjain Dr. Békesi Lászó volt pénzügyminiszter, egyetemi tanár. Békesi szerint a problémák egy része a gazdaság és a gazdaságpolitika immanens része, a másik csoportot a politika és a gazdaság közötti dilemmák alkotják. A politikusok a gazdasági voluntarizmusa tudatosan figyelmen kívül hagyja a közgazdaságtan alapvető törvényeit. Az elképzelt gazdaságpolitikai célok és a gazdaság teljesítőképessége nem áll egymással összhangban. A volt pénzügyminiszer élesen bírálja a monetáris politika elmúlt időszaki intézkedéseit.

Békesi öt csapdát azonosít, mely az ellentmondások lényegét tartalmazza, és javaslatot is közöl ezek feloldására. A csapdák mindegyike kapcsolatba hozható azzal a politikai és gazdasági voluntarizmussal, mely 2001-ben indult el, és 2003 végéig tartott. Gazdasági voluntarizmuson a volt pénzügyminiszter azt a gyakorlatot érti, ahol tudatosan figyelmen kívül hagyják a közgazdaságtan alapvető törvényeit .

A csapdák a következők:

1. A jóléti rendszerváltás, szociális fordulat programjának, valamint a magyar gazdaság teljesítményének ellentmondása
2. Az államháztartás konszolidálásának csapdája
3. A versenyképesség és az adópolitika ellentmondásai
4. A monetáris politika csapdái
5. Kommunikációs csapda

A jóléti fordulatot meghirdető gazdaságpolitika terhei egy erőforráshiánnyal és teljesítmény-lemaradással küzdő kicsi, nyitott gazdaságra hárultak, a globális világgazdasági verseny egyre növekvő hatékonysági követelményei közepette. A jóléti állam "koraszülött" modelljét a gazdaságpolitika a gazdaság teherbíró-képességét eliminálva kívánta megvalósítani. A centrumban az újraelosztás növekedése, nem pedig a hatékonyság és a versenyképesség növekedése állott, a sorrend megfordult.

Békesi szerint nem lehet egyszerre jóléti rendszerváltást és racionális gazdaságpolitikát folytatni. Ki kell szabadítani, és cselekvőképessé kell tenni a kormányt a jóléti rendszerváltás és hordalékának csapdából.

A jövedelemelvonás és az újraelosztás arányát csökkenteni kell. Ezeknek a rátáknak 40% alá kellene esniük. Az államnak vissza kell húzódni, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a vállalkozások illetve a beruházások bővülésére.

Az államháztartás hiányának csökkentését nem a bevételek növelésére, inkább a kiadások visszafogására kell építeni. A kiadáscsökkentések alapja azonban nem rövid távú - esetleg csak a kiadás elhalasztását jelentő - intézkedésekre kell alapozódni, hanem az állami szolgáltatások struktúráját felülvizsgáló, terjedelmét csökkentő változásokra van szükség. Ez elsősorban a nagy elosztórendszerek refomrját jelenti, mely komplex, hosszú folyamat. A magyar államháztartás nem bír el 800 ezer köztisztviselőt és közalkalmazottat. A létszámot a feladtok csökkentése mellett mérsékelni kell.

Az állam minél több feladatot vállal, az elvonás annál jelentősebb. A modern államok világszerte törekednek az adók és járulékok csökkentésére. A hatékonyságot és versenyképességi szempontokat előtérbe állítása az adók súlypontját a jövedelmekről és profitokról egyre inkább a fogyasztásra és végső felhasználásra helyezi át. Az uralkodó tendencia a lineáris adók elterjedése felé mutat. Ezzel párhuzamosan a kedvezmények csökkennek, az adóalap kitágul.

A magyar adórendszer alig követi ezeket a trendeket, nem felel meg a versenyképesség növelését szolgáló követelményeknek. Békesi szerint a kormány ott csökkentette az adókat ahol nem kellett volna (SZJA, TÁNYA), ott pedig maradtak a kulcsok, ahol vágni kellett volna (bérjárulékok, helyi iparűzési adó).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A volt pénzügyminiszter úgy véli, a tőkejövedelmek (árfolyamnyereség, osztalék, kamatok) harmonizált, egységes adóztatására van szükség. Az SZJA-t meg kell tisztítani a kedvezményektől, az adóalapot ki kell szélesíteni, 2005-től 2 kulcsos, 2007-től egy, lineáris 18-20% körüli adókulcs lenne ésszerű. A legsürgetőbb feladata bérjárulékok csökkentése. Az áfa normatív kulcsának 20 % körülire kellene mérséklődni, az iparűzési adót csökkenteni kell, az ingatlanadóztatást pedig egységesíteni.

Békesi erős kritikával illeti az elmúlt időszak monetáris politikáját, egyenesen a monetáris politika totális csődjéről beszél. Megítélése szerint ez döntő szerepet játszott a nemzetközi bizalom megrendülésében, a hitelesség elvesztésében. A jegybank irreális inflációs és árfolyamcélokat tűzött ki, mely a forint tartós és durva felértékeléséhez vezetett. A magas kamatszint spekulatív akciókat provokált ki., melyre az MNB pánikreakciókkal reagált.

Békesi nem tagadja, hogy a költségvetési politika is hibás a kialakult helyzetben, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az elhibázott fiskális és jövedelempolitika ellensúlyozására a monetáris eszközrendszer alkalmatlan.

A fenti ellentmondások egy olyan helyzethez vezettek, hogy a pénzpiaci egyensúly fenntartása magas kamatszintet, míg a gazdaság fejlődése kamatcsökkentést igényel. A megoldás Békesi szerint egy megfontolt kamatcsökkentés és erre irányuló egyértelmű jegybanki magatartás.

A másik monetáris csapda az elhamarkodott, előkészítés nélkül bejelentett 2008-es euró bevezetési céldátum, mely kényszerpályára tereli a magyar gazdaságot, erőltetett ütemű restrikcióba hajszolja. A korai ERM-II csatlakozás veszélyét a volt pénzügyminiszter abban látja, hogy hosszabb távra rögzül egy irreális, valószínűleg túlértékelt árfolyam, ami tartós hátrányt okoz a gazdaság szereplőinek. Az árfolyam meghatározásánál figyelembe kell venni az inflációs megfontolásokat is, de elsőbbséget kell adni a versenyképesség javításának.

A csapda a várakozások felkorbácsolása, illúziók keltése, a valóság elferdítése, az irreális ígéretek hangoztatása. A gazdaságpolitikai retorika a teljesítmények helyett a bérek és jövedelmek felzárkózatását ígérte illetve hangsúlyozta. Jellemző az állandó csodavárás.

Békesi szerint ebből a csapdából a legnehezebb kiszabadulni. A PR kormányzás ideje lejárt, vissza kell helyezni a józan ész a jogaiba. Reális veszély, hogy Magyarország tartósan lemarad a gyorsan fejlődő, felzárkózó régióban, a lemaradás az EU-hoz képest is konzerválódik, melynek eredménye a széles körű társadalmi csalódás. Kerüljük el! - szólít fel zárszóként Békesi László.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem