32 °C Budapest

MOL: mi áll(t) a rally hátterében? - Növekszik a súly az MSCI indexben

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:14

Pénteken a MOL részvényei az utolsó fél órában több mint látványos emelkedést produkáltak jelentős forgalom mellett. A papír közel 150 Ft-ot emelkedett 30 perc alatt. Értesüléseink szerint a megugrott lelkesedést alapkezelői körökben az váltotta ki, hogy az állami eladások révén a MOL súlya növekszik az MSCI indexekben, a legtöbb alapkezelő által használt benchmarkban. Az index súly növekedését jellemzően a portfólió súlyok kiigazítása követi. Természetesen az index súly növekedése - s, így a pozitív árfolyam hatás - kalkulálható volt az intézményi értékesítés során, azonban a piac nem tökéletes... A külföldi befektetési alapkezelők által benchmarkként leggyakrabban használt indexek a MSCI indexcsalád (Morgan Stanley Capital Indices) és a Nomura CEE (Nomura közép-kelet-európai) indexe. BenchmarkBenchmark: jellemzően egy részvényindex, vagy különböző indexek súlyozásával előállított mérőszám, mely az adott alap teljesítményének értékelésekor kiindulópontként szolgál. Cél minden esetben a benchmarknál jobb teljesítmény elérése. A benchmark kiválasztását követően az alapkezelők az abban szereplő súlyoktól való eltéréssel operálnak. Ha az indexen belüli súly megváltozik, úgy jellemzően azonnali kiigazítás következik be az alapkezelők részéről is.


A Morgan Stanley által definiált indexekben a súlyok egy közkézhányad szorzóval kerülnek megállapításra. Ezen szorzó a MOL esetében 0.4-ről 0.6-ra emelkedik, azaz másfélszeresére nő a hazai olajpapír indexen belüli súlya rövid időn belül.

A Morgan Stanley index számítási módszerei ismertek, az ÁPV részvényértékesítését követően, így a közkézhányad komponensének változása kalkulálható volt minden piaci szereplő számára. Azonban a gépezett nem tökéletes... így a felismerés kisebb késéssel csapódott le egyes szereplőknél.

Az index súly növekedése önmagában komoly tényező lehet egy sikeres részvényértékesítésnél. Az egyik alapkezelő kérdésünkre elmondta, hogy a közelmúltban nem kis mértékben ezen tényezőnek volt köszönhető egy, a régiónkban lebonyolított állami részvényeladás.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?