MOL: mi áll(t) a rally hátterében? - Növekszik a súly az MSCI indexben

Pénzcentrum
2004. március 1. 09:14

Pénteken a MOL részvényei az utolsó fél órában több mint látványos emelkedést produkáltak jelentős forgalom mellett. A papír közel 150 Ft-ot emelkedett 30 perc alatt. Értesüléseink szerint a megugrott lelkesedést alapkezelői körökben az váltotta ki, hogy az állami eladások révén a MOL súlya növekszik az MSCI indexekben, a legtöbb alapkezelő által használt benchmarkban. Az index súly növekedését jellemzően a portfólió súlyok kiigazítása követi. Természetesen az index súly növekedése - s, így a pozitív árfolyam hatás - kalkulálható volt az intézményi értékesítés során, azonban a piac nem tökéletes... A külföldi befektetési alapkezelők által benchmarkként leggyakrabban használt indexek a MSCI indexcsalád (Morgan Stanley Capital Indices) és a Nomura CEE (Nomura közép-kelet-európai) indexe. BenchmarkBenchmark: jellemzően egy részvényindex, vagy különböző indexek súlyozásával előállított mérőszám, mely az adott alap teljesítményének értékelésekor kiindulópontként szolgál. Cél minden esetben a benchmarknál jobb teljesítmény elérése. A benchmark kiválasztását követően az alapkezelők az abban szereplő súlyoktól való eltéréssel operálnak. Ha az indexen belüli súly megváltozik, úgy jellemzően azonnali kiigazítás következik be az alapkezelők részéről is.


A Morgan Stanley által definiált indexekben a súlyok egy közkézhányad szorzóval kerülnek megállapításra. Ezen szorzó a MOL esetében 0.4-ről 0.6-ra emelkedik, azaz másfélszeresére nő a hazai olajpapír indexen belüli súlya rövid időn belül.

A Morgan Stanley index számítási módszerei ismertek, az ÁPV részvényértékesítését követően, így a közkézhányad komponensének változása kalkulálható volt minden piaci szereplő számára. Azonban a gépezett nem tökéletes... így a felismerés kisebb késéssel csapódott le egyes szereplőknél.

Az index súly növekedése önmagában komoly tényező lehet egy sikeres részvényértékesítésnél. Az egyik alapkezelő kérdésünkre elmondta, hogy a közelmúltban nem kis mértékben ezen tényezőnek volt köszönhető egy, a régiónkban lebonyolított állami részvényeladás.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem