Élénkülőben az autóipari aktivitás Magyarországon - mi a különbség a tőzsdei cégeinkkel szemben?

Pénzcentrum
2004. február 26. 08:44

Minden ellentétes híresztelés ellenére jól érzik magukat Magyarországon az autóipari társaságok, s igaz ez annak ellenére, hogy a Peugeot nem hazánkat választotta. A német ZF magyarországi kapacitás bővítő beruházását követően röviddel a Schwartzmüller, majd most további három iparági szereplő jelentette be fejlesztéseit. Míg a tőzsdén jegyzett autóipari cégeink jelentős nehézségekkel szenvednek a dollár kitettségük miatt az említett társaságok értékesítése elsősorban euróban realizálódik, mely igencsak jelentős különbség profitabilitás szempontjából.

Új autóipari beruházások:

1., megfontolás alatt: AUDI
A Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi tegnap jelentette be, hogy Közép-Európában szerszámgyárat kíván létesíteni. A győri leánycég már megkezdte a lobbizást a beruházás elnyeréséért. Az esélyeket igen jónak ítélhetik Győrben, hiszen a társaság már területet (150 ezer nm a meglévő 780 ezer mellé) is vásárolt a beruházáshoz.
Az Audi Hungaria tavaly 3.7 mrd mrd EUR bevételt ért el (+4.7%) 314 m EUR nyereség mellett (+2%). Győrben tavaly 20 ezer Audi TT Coupe, 11 ezer Roadster és 1600 S3-as készült. A magyarországi leánycég az alapítása óta 1.8 mrd EUR befektetést hajtott végre.

2., Haldex

Szentlőrinckátán 5 millió eurós beruházással hidraulikus fékeket és egyéb berendezéseket gyártó üzemet hoznak létre. A beruházás része a Gripen ellentételezési programnak - értesült a VG. A 110 alkalmazottat foglalkoztató üzem teljes termelésre exportra megy majd. A Svéd Haldex csoport konszolidált árbevétele tavaly 6 mrd svéd korona volt, melyhez 70 m korona adózott eredmény párosult.

3., Hirtenberger

Az osztrák autóalkatrész gyártó Hirtenberger 500 m Ft-os beruházással egy 70 főt foglalkoztató új üzemet kíván létesíteni Pápán. Az üzem elsősorban biztonságtechnikai kiegészítőket (biztonsági övekhez és légzsákokhoz precíziós technikai alkatrészek) fog gyártani személygépkocsikba. Az új üzem 2005-ben kezdheti meg a termelést.
A Hirtenberger Csoport éves forgalma 70 m EUR.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi a fő különbség a hazai tőzsdei cégek és "prosperáló szektortársak" között?

Az autóipar évek óta a világ minden pontján komoly nehézségekkel küzd. Az iparág átlagos üzemi eredményszintje (ha beszélhetünk ilyenről) gazdasági boom idején 6-8% között mozog. A recessziós környezetben a legtöbb szereplő sikeres hatékonyságnöveléssel 2-3%-os üzemi eredményszinttel működik, melyhez 1-2%-os adózott eredményszint párosul. Aranykorról tehát nem beszélhetünk a sikeres szereplők esetén sem, bár helyzetük több mint irigylésre méltó a tőzsdén jegyzett magyar gépipari szereplőkhöz viszonyítva.

A legfőbb különbség a hazánkban fejlesztő külföldi gyártók és a magyar tőzsdei cégek között a dollár kitettség. A külföldi társaságok leányvállalatai elsősorban euró relációban értékesítenek, míg az elmúlt években átlagosan 9-14% között gyengülő dollár az említett igen szűk marginokat a negatív tartományba lökték. A hatékonyságnövelés esetükben kevés volt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?