28 °C Budapest

Élénkülőben az autóipari aktivitás Magyarországon - mi a különbség a tőzsdei cégeinkkel szemben?

Pénzcentrum
2004. február 26. 08:44

Minden ellentétes híresztelés ellenére jól érzik magukat Magyarországon az autóipari társaságok, s igaz ez annak ellenére, hogy a Peugeot nem hazánkat választotta. A német ZF magyarországi kapacitás bővítő beruházását követően röviddel a Schwartzmüller, majd most további három iparági szereplő jelentette be fejlesztéseit. Míg a tőzsdén jegyzett autóipari cégeink jelentős nehézségekkel szenvednek a dollár kitettségük miatt az említett társaságok értékesítése elsősorban euróban realizálódik, mely igencsak jelentős különbség profitabilitás szempontjából.

Új autóipari beruházások:

1., megfontolás alatt: AUDI
A Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi tegnap jelentette be, hogy Közép-Európában szerszámgyárat kíván létesíteni. A győri leánycég már megkezdte a lobbizást a beruházás elnyeréséért. Az esélyeket igen jónak ítélhetik Győrben, hiszen a társaság már területet (150 ezer nm a meglévő 780 ezer mellé) is vásárolt a beruházáshoz.
Az Audi Hungaria tavaly 3.7 mrd mrd EUR bevételt ért el (+4.7%) 314 m EUR nyereség mellett (+2%). Győrben tavaly 20 ezer Audi TT Coupe, 11 ezer Roadster és 1600 S3-as készült. A magyarországi leánycég az alapítása óta 1.8 mrd EUR befektetést hajtott végre.

2., Haldex

Szentlőrinckátán 5 millió eurós beruházással hidraulikus fékeket és egyéb berendezéseket gyártó üzemet hoznak létre. A beruházás része a Gripen ellentételezési programnak - értesült a VG. A 110 alkalmazottat foglalkoztató üzem teljes termelésre exportra megy majd. A Svéd Haldex csoport konszolidált árbevétele tavaly 6 mrd svéd korona volt, melyhez 70 m korona adózott eredmény párosult.

3., Hirtenberger

Az osztrák autóalkatrész gyártó Hirtenberger 500 m Ft-os beruházással egy 70 főt foglalkoztató új üzemet kíván létesíteni Pápán. Az üzem elsősorban biztonságtechnikai kiegészítőket (biztonsági övekhez és légzsákokhoz precíziós technikai alkatrészek) fog gyártani személygépkocsikba. Az új üzem 2005-ben kezdheti meg a termelést.
A Hirtenberger Csoport éves forgalma 70 m EUR.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi a fő különbség a hazai tőzsdei cégek és "prosperáló szektortársak" között?

Az autóipar évek óta a világ minden pontján komoly nehézségekkel küzd. Az iparág átlagos üzemi eredményszintje (ha beszélhetünk ilyenről) gazdasági boom idején 6-8% között mozog. A recessziós környezetben a legtöbb szereplő sikeres hatékonyságnöveléssel 2-3%-os üzemi eredményszinttel működik, melyhez 1-2%-os adózott eredményszint párosul. Aranykorról tehát nem beszélhetünk a sikeres szereplők esetén sem, bár helyzetük több mint irigylésre méltó a tőzsdén jegyzett magyar gépipari szereplőkhöz viszonyítva.

A legfőbb különbség a hazánkban fejlesztő külföldi gyártók és a magyar tőzsdei cégek között a dollár kitettség. A külföldi társaságok leányvállalatai elsősorban euró relációban értékesítenek, míg az elmúlt években átlagosan 9-14% között gyengülő dollár az említett igen szűk marginokat a negatív tartományba lökték. A hatékonyságnövelés esetükben kevés volt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?