19 °C Budapest

Élénkülőben az autóipari aktivitás Magyarországon - mi a különbség a tőzsdei cégeinkkel szemben?

Pénzcentrum
2004. február 26. 08:44

Minden ellentétes híresztelés ellenére jól érzik magukat Magyarországon az autóipari társaságok, s igaz ez annak ellenére, hogy a Peugeot nem hazánkat választotta. A német ZF magyarországi kapacitás bővítő beruházását követően röviddel a Schwartzmüller, majd most további három iparági szereplő jelentette be fejlesztéseit. Míg a tőzsdén jegyzett autóipari cégeink jelentős nehézségekkel szenvednek a dollár kitettségük miatt az említett társaságok értékesítése elsősorban euróban realizálódik, mely igencsak jelentős különbség profitabilitás szempontjából.

Új autóipari beruházások:

1., megfontolás alatt: AUDI
A Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi tegnap jelentette be, hogy Közép-Európában szerszámgyárat kíván létesíteni. A győri leánycég már megkezdte a lobbizást a beruházás elnyeréséért. Az esélyeket igen jónak ítélhetik Győrben, hiszen a társaság már területet (150 ezer nm a meglévő 780 ezer mellé) is vásárolt a beruházáshoz.
Az Audi Hungaria tavaly 3.7 mrd mrd EUR bevételt ért el (+4.7%) 314 m EUR nyereség mellett (+2%). Győrben tavaly 20 ezer Audi TT Coupe, 11 ezer Roadster és 1600 S3-as készült. A magyarországi leánycég az alapítása óta 1.8 mrd EUR befektetést hajtott végre.

2., Haldex

Szentlőrinckátán 5 millió eurós beruházással hidraulikus fékeket és egyéb berendezéseket gyártó üzemet hoznak létre. A beruházás része a Gripen ellentételezési programnak - értesült a VG. A 110 alkalmazottat foglalkoztató üzem teljes termelésre exportra megy majd. A Svéd Haldex csoport konszolidált árbevétele tavaly 6 mrd svéd korona volt, melyhez 70 m korona adózott eredmény párosult.

3., Hirtenberger

Az osztrák autóalkatrész gyártó Hirtenberger 500 m Ft-os beruházással egy 70 főt foglalkoztató új üzemet kíván létesíteni Pápán. Az üzem elsősorban biztonságtechnikai kiegészítőket (biztonsági övekhez és légzsákokhoz precíziós technikai alkatrészek) fog gyártani személygépkocsikba. Az új üzem 2005-ben kezdheti meg a termelést.
A Hirtenberger Csoport éves forgalma 70 m EUR.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a fő különbség a hazai tőzsdei cégek és "prosperáló szektortársak" között?

Az autóipar évek óta a világ minden pontján komoly nehézségekkel küzd. Az iparág átlagos üzemi eredményszintje (ha beszélhetünk ilyenről) gazdasági boom idején 6-8% között mozog. A recessziós környezetben a legtöbb szereplő sikeres hatékonyságnöveléssel 2-3%-os üzemi eredményszinttel működik, melyhez 1-2%-os adózott eredményszint párosul. Aranykorról tehát nem beszélhetünk a sikeres szereplők esetén sem, bár helyzetük több mint irigylésre méltó a tőzsdén jegyzett magyar gépipari szereplőkhöz viszonyítva.

A legfőbb különbség a hazánkban fejlesztő külföldi gyártók és a magyar tőzsdei cégek között a dollár kitettség. A külföldi társaságok leányvállalatai elsősorban euró relációban értékesítenek, míg az elmúlt években átlagosan 9-14% között gyengülő dollár az említett igen szűk marginokat a negatív tartományba lökték. A hatékonyságnövelés esetükben kevés volt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?